PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] T

zdyboo
27-10-2012, 13:50
1.
http://tomzych.com/12_10_21_phone/12_10_13_01_400tx_025.jpg
źródło (http://tomzych.com/12_10_21_phone/12_10_13_01_400tx_025.jpg)

2.
http://tomzych.com/12_10_21_phone/12_10_13_07_400tx_242.jpg
źródło (http://tomzych.com/12_10_21_phone/12_10_13_07_400tx_242.jpg)

3.
http://tomzych.com/pictures/forum/analog/fone/12_10_13_07_400tx_245.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/analog/fone/12_10_13_07_400tx_245.jpg)

4.
http://tomzych.com/12_10_21_phone/12_10_13_08_400tx_291.jpg
źródło (http://tomzych.com/12_10_21_phone/12_10_13_08_400tx_291.jpg)

5.
http://tomzych.com/pictures/forum/analog/fone/12_10_13_09_400tx_332.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/analog/fone/12_10_13_09_400tx_332.jpg)

6.
http://tomzych.com/12_10_21_phone/12_10_13_16_400tx_585.jpg
źródło (http://tomzych.com/12_10_21_phone/12_10_13_16_400tx_585.jpg)

swider
27-10-2012, 17:59
Jest pomysł, jest temat przewodni… całkiem fajnie zrealizowany -- jestem za. :)

Boryszuk
27-10-2012, 22:22
T, świetna seria.

ppablo12345
28-10-2012, 00:05
2 i 6 - meeega.
Ciarki przechodzą po tych zdjęciach.

zdyboo
28-10-2012, 09:16
Dziękuję bardzo za miłe słowa.

Trochę komentarza, nie chciałem na początku pisać, żeby nie sugerować jakiegokolwiek sposobu odbioru fotosów.
Zdjęcia robione w Seulu, a tam w zasadzie nie widziałem młodego człowieka z innym telefonem niż smartfon. Idąc ulicą wpatrują się cały czas w ekrany, aż dziw bierze, że nie wpadają na siebie. Przy tym, stosunkowo mało osób rozmawia przez telefony. Większość gra, ogląda filmy, seriale czy TV, słucha muzyki, wymienia wiadomości tekstowe i co tam jeszcze można robić na smartfonie. Zaobserwowałem to już podczas drogi z lotniska i to mimo zmęczenia po wyczerpującej, kilkunastogodzinnej podróży, a i do końca pobytu nieustannie wprawiało mnie to w zdziwienie. Grzechem byłoby takiego ciekawego zjawiska nie uwiecznić na zdjęciach.
Z drugiej strony w Seulu bezprzewodowy i bezpłatny dostęp do Internetu jest niemal wszędzie. Byłem w restauracjach, co nie miały toalety, ale wi-fi free już tak.

doktor
28-10-2012, 13:13
Idąc ulicą wpatrują się cały czas w ekrany, aż dziw bierze, że nie wpadają na siebie

Normalnie nawigacja. Proximity alert! Kolizja... Za... 2... Selundy...Teraz... Skręć... W... Lewo...
Pierszeństwo powinien mieć ten z większym ekranem.
Fajnie zlapane. Ja stawiam na 1, 2, 4

ALF
28-10-2012, 14:44
2 i 6 szczególnie :) Ale cały set daje do myślenia. Straszne zjawisko. Może jestem już stary, bo nigdy tego owczego pędu do tych pudełek nie zrozumiem. Mam smarta, kupiłem, obejrzałem, popróbowałem...czeka na klienta ;)

Zeb McKane
28-10-2012, 20:01
Świetny set. W sensie światopoglądowym jestem załamany...współczuję im i naszym dzieciom... ale jak to w jednej z reklam "technologia tak ma"...

Pyra001
28-10-2012, 21:13
Świetne zdjęcia. A co do zjawiska, to wyłaczyć prąd i internet i dzisiejsze pokolenie nie potrafi żyć, nie ma Wiki, nie ma Fejsa, nie ma innych niezbędnie-ważnych-przydatnych rzeczy. A co te jest encyklopedia drukowana i jak z niej korzystać, nie mówiąc już o słownikach to mało kto wie. Pozdrawiam

jarek76
28-10-2012, 22:49
Fajnie to podałeś :) jestem na TAK :D

bart1
28-10-2012, 22:54
co do patrzenia w ekran to są aplikacje pozwalające pisać smsa a jako tło jest podgląd z kamerki ...
co do przesłania to ja to jako ostrzeżenie traktuje bo prędzej a może już będziemy mieli tak samo .... każdy z małym "światem" w ręku z słuchawkami na uszach i nawet o godzinę nie zapytasz bo ominie cię sprawnie ..
osobiście 2 , skojarzyła mi się z " Walking Dead"

Pozdrawiam

erro
29-10-2012, 02:20
Ja proponuję żeby panowie trochę ochłonęli bo za chwilę zacznie tutaj być jakiś zakątek smutnych dziadów.

Po pierwsze (odniesienie do postu wyżej) sony zaprezentowało walkmana w 1979 roku, do nas przyszedł trochę później z pomocą chińskiego przemysłu, jednak słuchawki na uszach są obecne już od bardzo dawna.
Po drugie u nas właśnie też już tak jest, niestety smartfon nie jest artykułem dostępnym dla wszystkich. Więc spokojnie mógłbym złapać takie ujęcia u nas modulo rozmiar telefonu. No ale żeby to zaobserwować to trzeba poruszać się czasem komunikacją miejską zamiast w pojedynkę, po "Polsku", zamknięty w pięciomiejscowej limuzynie i nawet o godzinę nie zapytasz bo ominie cię sprawnie.

To że ktoś robi coś z komórką to nie znaczy że jest gdziekolwiek zamknięty. Film, książka, komiks i muzyka dostępne podczas nudnych podróży - że o popularyzacji fotografii nie wspomnę (tak, 99,999% to może być gówniana fotografia ale i tak uważam że to dobrze.)

Nie sądzę żeby każdy z Panów używał publicznego transportu, czy jeśli jednak używa, to jakoś się nadmiernie socjalizuje z współpasażerami więc te teorie...
A wychowanie dzieci drodzy Panowie przecież jest w waszych rękach....

Wracamy do tematu :
Zdjęcia bardzo fajne. Zastanawiająca ilość ajfonów jak na ojczyznę samsunga. Jakie reakcje na robienie ludziom zdjęć? (chyba że to nie był bezpośredni sposób a z tzw ukrycia :D)

zdyboo
29-10-2012, 09:01
Dziękuję wszystkim za pochlebstwa. ;)

Fotografować jest dość łatwo, para z fotosa nr 3 nawet mnie nie zauważyła, a stałem jakieś półtora metra od nich. Raz mnie pogoniła policja spod pałacu prezydenckiego i raz jacyś ludzie kulturalnie acz stanowczo zaznaczyli, że sobie nie życzą być fotografowanym, poza tym nie było problemów. To ile razy sam byłem sfotografowany, nie liczę, ba pewnie o większości przypadków nawet nie wiem. To jednak nie zakompleksione społecznie Chiny, tylko w miarę normalny kraj, u których biały człowiek może i jest jakąś atrakcją, ale nie jest na pewno wydarzeniem.

Co do samego zjawiska, to jak dla mnie ciekawostka socjologiczna, która jest obecna i u nas. Popytajcie znajomych, którzy mają dzieci w wieku nastolatków młodszych. Dwoje dwunastolatków, siedząc obok siebie potrafi nie odezwać się słowem, a zużyją cały limit na smsy, które mają na komórkach wymieniając wiadomości. Ja bym nie demonizował, bo faktycznie robi się kółko zgryźliwych tetryków. ;)

ALF
29-10-2012, 10:38
Ja bym nie demonizował

Wybacz OT, ale muszę zaprotestować. To nie jest demonizowanie. To fakt społeczny, który skutkuje zanikiem umiejętności pisania, mówienia i czytania. Zwracają już na to uwagę wyższe uczelnie, pracodawcy, którzy nie chcą przyjmować młodych do pracy z ww względów, szkoły (tu mógłbym dużo powiedzieć), urzędy itd. Za kilka lat będziemy mieli społeczeństwo sprawne manualnie i kompletnie odmóżdżone :( Wystarczy popatrzeć jak zmienia się sposób pisania na forum :(

Zeb McKane
29-10-2012, 10:42
Ja proponuję żeby panowie trochę ochłonęli bo za chwilę zacznie tutaj być jakiś zakątek smutnych dziadów. :D)

Powszechnie wiadomo, że "z młodych gniewnych po czasie robią się starzy wk#$%@ni" - latka lecą. Więc według Ciebie, w kontekście młodzieży obecnie nie mamy do czynienia z :
1. Zapaścią systemu wartości, zwłaszcza rodziny.
2. Bylejakością i pustką zainteresowań.
3. Degeneracją kultury fizycznej i sprawności.
4. Brakiem oczytania, chamstwem i ignorancją.

i o dziwo wszystko to w czasach powszechnego dostępu do całych skarbnic wiedzy i umiejętności, dostępności możliwych form uprawiania wszelkich sportów...

Przerysowane? - oczywiście ale nie dziw się że za 20 lat nikt Ci nie ustąpi miejsca w Metrze czy autobusie on po prostu uzna to za równouprawnienie lub Cię nie zauważy bo będzie miał na oczach oledowe okulary z prezentacją najnowszego ściągniętego z sieci Bonda, na uszach turbo słuchawki itp...
To tak...;-)

zdyboo
29-10-2012, 10:53
Jacku, jak się człowiek zastanowi, to zjawisko samo w sobie jest dość przerażające, ale z drugiej strony taka Korea Południowa jest w G10 i ma aspiracje do G7. Zważywszy na tempo rozwoju, może im się udać. Dla Polski to jest nieosiągalne, przynajmniej w jakiejś racjonalnie przewidywalnej przyszłości. Zatem to nie komórki i cyfryzacja społeczeństwa jest temu winna, a na pewno nie samodzielnie winna.

Jeżeli mnie to przeraża, to raczej ze względu na społeczny aspekt takiego zjawiska. Przeniesienie sfery komunikacji miedzyludzkiej do Internetu, jednakże może nie jest tak źle skoro Korea Południowa nadal ma dodatni współczynnik przyrostu naturalnego. ;)

Przerysowane? - oczywiście ale nie dziw się że za 20 lat nikt Ci nie ustąpi miejsca w Metrze czy autobusie on po prostu uzna to za równouprawnienie lub Cię nie zauważy bo będzie miał na oczach oledowe okulary z prezentacją najnowszego ściągniętego z sieci Bonda, na uszach turbo słuchawki itp...

W seulskim metrze, w każdym wagonie na obu jego końcach jest po 6 krzesełek dla ludzi starszych, kobiet w ciąży, kobiet z dziećmi i niepełnosprawnych. Nie widziałem, żeby te miejsca były zajęte przez osoby nieuprawnione nawet przy największym tłoku. Jeżeli już ktoś siedział, to zaraz wstawał w przypadku zauważenia osoby z ww. grupy. Poza tym jednak nie było litości, siadał ten, kto pierwszy się dostał do siedzenia, ale bez przepychania i wyścigu.

ALF
29-10-2012, 10:54
Najlepsze, a zarazem najgorsze w tym secie jest to, że prezentuje z całą brutalnością otaczającą nas rzeczywistość, na którą mamy minimalny wpływ.

ALF
29-10-2012, 10:56
Tomku, Korea, to kraj na tyle specyficzny pod każdym względem, że nijak nam się do niego równać.

matys
29-10-2012, 11:10
zdyboo - dobry cały set, najbardziej 2+6, znów Trix?
na tematy społeczne się nie wypowiem, nie będę podbijał dyskusji, ale rozumiem, że to jest specyficzny region świata...

PS
;) ;) ;)Moderator nie używa opcji "edytuj" ???? ;) ;) ;)
Jestem gotów na ciętą ripostę :D

zdyboo
29-10-2012, 11:10
Tak, ale Europa dla Koreańczyków jest taką samą egzotyką.
Przykład. Koleżanka mojej siostry, opowiadała taką historyjkę. Bolała ją głowa i poszła po tabletkę do apteki, kupiła co chciała i sprzedawczyni zapytała się skąd jest. Koleżanka owa odpowiedziała, że z Niemiec, na co aptekarka wykonała gest hajhitla i to nie ze złośliwości, ale najzwyczajniej w świecie, takie miała skojarzenia dotyczące Niemiec. Koleżankę siostry zamurowało i w osłupieniu wyszła z apteki. Nie była w stanie jakkolwiek na to zareagować.

Przed wyjazdem mój stan wiedzy na temat Korei Południowej można było określić jako szkolny, a najlepiej pasowałoby określenie tabula rasa. Pojechałem i przyznaję dostałem jak obuchem w łeb, ale to na dobre wyszło, bo spojrzałem okiem świeżaka i wchłonąłem jak gąbka co było mi dane.

ALF
29-10-2012, 18:46
Pierwszy post jest odpowiedzią na post Zeba, drugi Tomka (Tomek się wstrzelił)... proste? ;)

bogdi64
29-10-2012, 18:58
jeden z lepszych setów jakie tu widuję - temat fajnie pokazany i z "treścią", nie wymuszony i stłamszony obróbką - GRATULUJĘ

spiritwood
29-10-2012, 19:37
Tomek - ja również dołączę się do pochwał. Bardzo fajna seria.

zdyboo
30-10-2012, 09:07
Ponownie dziękuję.

WojtehP
31-10-2012, 10:14
panowie tu dyskutujący ... ja widziałem kilka miejsc duzo biedniejszych i wszędzie telefony ... starsze i beznadziejne ale wszyscy tylko mobile używają bawią się pokazują zdjęcia ... doświadczam tego od Londynu po afrykę

Robert_P
31-10-2012, 11:00
Dobrze pokazane scenki, które stają się codziennością a nie wszyscy je zauważają ...

notic
31-10-2012, 20:06
super Tomku

Dorian
22-11-2012, 02:22
Świetne ! Te na blogu też. Chętnie obejrzałbym to na papierze. ;)

zdyboo
22-11-2012, 09:44
Świetne ! Te na blogu też. Chętnie obejrzałbym to na papierze. ;)

Darku, dziękuj. Jak w końcu się zjawisz w jakiś czwartek, to obejrzysz. ;)

ranbir kapoor
22-11-2012, 12:20
to ja sie wylamie
temat dobry, pokazanie juz nie
kadry nieprzekonujace, zaden nie zatrzymuje na dluzej,mnostwo rzeczy odciagajacych uwage,poobcinane stopy...

np:
4 - albo dajemy cala reklame auta albo wogole a nie tniemy w taki sposob, po lewej wzorki na drzwiach nic nie wnosza poza odrwacaniem uwagi

3 - albo ucinamy albo zostawiamy cale, przydala by sie mala glebia, tlo znowu tylko rozprasza

2. za szeroko, kadr mozna zamknac w 60% obecnego,chodnik, kratki, szyldy, szkrzynki..... patrz wyzej

6- te same uciecia co zawsze, pasazer po lewej, naklejka... to powoduje ze kadr nie jest ladnie zamkniety, raczej pokazuje niedbalosc o szczegoly

Dorian
22-11-2012, 16:59
Darku, dziękuj. Jak w końcu się zjawisz w jakiś czwartek, to obejrzysz. ;)

No wlasnie dawno mnie nie bylo. Chyba czas nadrobic zaleglosci ;)

lukatom
23-11-2012, 09:40
Wracając do tematu przewodniego jestem na TAK, bardzo ciekawie przedstawiony.

shaolin
24-11-2012, 19:02
Temat zdjec mnie nie rusza za bardzo bo mam to codziennie. Rusza mnie za to jak to pokazales. Swietnie sie to oglada. Nawet jakby zmienic zoltych na bialych, czarnych, itp - nic, tylko czekac na wiecej zdjec :D Maniek zasugerowal drobne poprawki, ktore pewnie by pomogly, ale juz teraz jest git. Jestem na TAK!

Innych tematow (co i jak na temat zoltoocznych krajow) nie bede ruszal bo za duzo by trzeba pisac :D

ranbir kapoor
25-11-2012, 11:07
... Maniek zasugerowal drobne poprawki ...

tylko nie Maniek! :)
i nie drobne, raczej zupelnie inne kadrowanie zeby bylo git

shaolin
25-11-2012, 12:40
Przeciez zawsze mowie Maniek :D

ranbir kapoor
25-11-2012, 13:15
a ja zawsze klne pod nosem, ale ile mozna

shaolin
25-11-2012, 14:46
Ok, ok ;) <przytul> na zgode :D

czlowiekwidmo
27-11-2012, 16:47
Dobra seria pokazująca zjawisko coraz częściej spotykane ;-)