PDA

Zobacz pełną wersję : Komp dla młodego gracza

Slon
23-10-2012, 12:05
Znajomy poprosił o pomoc, a ja proszę Was, gdyż ostatnio nie jestem w temacie.
Trzeba złożyć budę do grania, domowych multimediów.

Potrzebuję:
-proc (intel zapewne)
-płyta (fajnie gdyby miała Wi-Fi)
-ram (stawiam na 2x4gb powiedzmy GoodRam)
-grafika (nie mam pojęcia co wybrać)
-zasilacz (500W max - wstępnie OCZ ModXStream Pro 500W - mam taki w starym kompie i jest sprawuje się świetnie)

Resztę dobiorę sam. Budżet na powyższe podzespoły max 900-1000zł.

Kurtz
23-10-2012, 12:15
Za 1000PLN to mozesz tablet kupic, nie komputer do grania.
Najlepsze co mozesz wyciagnac w tej kwocie to cos opartego na AMD APU bez dedykowanej grafiki.

madness
23-10-2012, 12:23
Xbox ;)

puciek
23-10-2012, 12:27
za 1300 masz to: http://infobit.pl/kategoria/polecane/zestawy-komputerowe/3 choć niestety to mała kasa.

Majek
23-10-2012, 13:17
Ps3 :-)

sokrates
23-10-2012, 13:53
a "Łyndołs" ? No chyba że młody gracz będzie grał na Linuxie.... a tak już na serio - blado to widzę, za 1000 zł to można kupić netbooka do przeglądania internetu, a nowego desktopa to już niebardzo. Byle jaka choć trochę nadająca się grafika to już połowa tego budżetu. Procesor Intela - choćby najsłabszy i3 - to już praktycznie 2 połowa budżetu - a gdzie reszta?

Majek
23-10-2012, 14:05
A kuńsolę za tysiaka kupisz spokojnie.

RobertMiernik
23-10-2012, 14:30
A kuńsolę za tysiaka kupisz spokojnie.

Z jedną grą...

Marcin Jakubowski
23-10-2012, 14:33
Gry na peceta też musisz kupić. Z tego co wiem to rynek konsolowych gier używanych ma się całkiem prężnie.

Aeon88
23-10-2012, 17:09
1000zł hmm...

Płyta używana najtańsza na 1156, za 100zł można kupić nówkę w alledrogo.
Procek i5-750 lub i5 650, ok 400zł używki można dorwać.
Ram 4GB na początek 70zł
zasilacz OCZ CoreXStream 500W (bo na zasilaczu się nie oszczędza) 150zł, w domu w prywatnym kompie mam OCZ ModXStream 500W chodzi super, do firmowego kupiłem własnie CoreXStream, tyle samo W a 50zł taniej, 150zł mnie wyniósł.
i na grafikę zostaje Ci 280zł, możesz za to kupić używkę GTX275 lub radka 4890, które to z i5 pociągną najpopularniejsze gierki na dobrych ustawieniach (ja mam GTX260 i pentium G620, na max detalach w full hd ciągnę bez problemu GRID, NFS HP 2010, NFS World, CoD:MW, STALKER).

Masz zestaw za 1000zł. Niby używany, ale z markowych rzeczy, które jeszcze dłuuuugo pochodzą. Nowego do grania w tej kasie nie kupisz niestety.

igsux3
23-10-2012, 18:40
Niestety, za poprzednikami, 1000 zł to za mało. Rozsądny wydaje się zestaw Aeona, ale wszystko z używanych części. Jeśli chodzi o nówki to 1000 zł kosztuje sama porządna karta graficzna...

Aeon88
23-10-2012, 23:16
A zestaw nówka:

Celeron G540 160zł (2 rdzenie, styknie na początek, dużo nie stracisz przy odsprzedaży po wymianie na coś mocniejszego kiedyś)
Płyta najtańsza nowa H61, 170zł np http://allegro.pl/gigabyte-ga-h61m-s1-h61-ddr3-1155-sklpe-wawa-i2710411223.html
Ram 4GB DDR3 70zł
Zasilacz OCZ CoreXStream 500W 150zł
Grafika nowa za pozostałe 450zł to Ci wyjdzie GF550Ti, który wydajnością jest porównywalny z moim GTX260, więc pograsz spokojnie w coś starszego, ale najnowsze gry na maxa nie pójdą, a i z wysokimi detalami będzie problem, raczej średnie i niskie. Ale to wkońcu sprzęt za 1000zł :D

Choć z drugiej strony mój GTX260 gainwarda ciągnął crysis'a 2 na 1650x1080 na ultra u dziadka, od którego kupiłem tą grafikę, tyle że on miał i7 i 16GB szybkiego ramu a nie celerona czy pentium.... :P

Kurtz
24-10-2012, 00:00
Crysis 2 to nie Crysis 1. Moja GTX260 SOC po prostu umiera (temperatury) przy ultra w crysisie 2 a nie daje super wynikow. Niewiele trzeba zejsc z tego zeby pograc, ale troche trzeba.
To nie jest zestaw do grania, to po prostu komputer za takie pieniadze.
Jezeli masz wieksza rozdzielczosc niz 1650x1080 to nie ma co myslec o graniu w takiej kwocie. Jezeli mniejsza, moze byc, aczkolwiek moim zdaniem wydatek 1000PLN na komputer do grania jest rownie oplacalny co 10k.
Moze kup jakis tanszy rower? Niech sobie wyjdzie czasem na dwor... xD

Slon
24-10-2012, 09:38
zmiana planow - ma byc komputer ogolnie mulitimedialny - do okazjonalnego grania ;) grafika wypada z zestawienia.

ktory i3 ma mocniejsza grafike? i3-2100 bedzie ok?

Kyle
24-10-2012, 10:23
zmiana planow - ma byc komputer ogolnie mulitimedialny - do okazjonalnego grania ;) grafika wypada z zestawienia.

ktory i3 ma mocniejsza grafike? i3-2100 bedzie ok?Procesory AMD mają dużo szybszą zintegrowaną grafikę (AMD w tej samej cenie, będzie wyraźnie szybszy w grach od i3 ... tzn. 1,5x lekko).
http://www.purepc.pl/procesory/test_amd_a105800k_trinity_nareszcie_apu_na_jakie_c zekalismy?page=0,13

Johanan
24-10-2012, 10:38
Weź na raty:
http://www.x-kom.pl/p/79768-notebook-laptop-15,6-lenovo-ibm-z580a-i5-3210m-4gb-750-dvd-rw-7hp64.html
zamiast bawić się w jakieś zgniłe kompromisy. ;)

Babcia zafunduje Ci pierwszą ratę, a Ty weźmiesz się do roboty i na boku zapracujesz na resztę komputera.

Tak chcesz żeby samo przyszło, bez wysiłku?

Slon
24-10-2012, 10:40
Babcia zafunduje Ci pierwszą ratę, a Ty weźmiesz się do roboty i na boku zapracujesz na resztę komputera.

Tak chcesz żeby samo przyszło, bez wysiłku?

daruj sobie...

Johanan
24-10-2012, 10:46
daruj sobie...

Ani myślę, tym bardziej, że rzucanie haseł typu: komputer dla gracza za 1000 PLN, to zwykłe szaleństwo i nie ma nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem.

Slon
24-10-2012, 10:48
Ani myślę, tym bardziej, że rzucanie haseł typu: komputer dla gracza za 1000 PLN, to zwykłe szaleństwo i nie ma nic w spólnego ze zdrowym rozsądkiem.

nie dla gracza, a dla mlodego gracza (<10 lat). Po drugie te 1000zł to na podzespoly wymienione w pierwszym poscie, ktorego zapewne nawet nie przeczytales...

Kyle
24-10-2012, 10:48
Weź na raty:
http://www.x-kom.pl/p/79768-notebook-laptop-15,6-lenovo-ibm-z580a-i5-3210m-4gb-750-dvd-rw-7hp64.html
zamiast bawić się w jakieś zgniłe kompromisy. ;)

Tak chcesz żeby samo przyszło, bez wysiłku?Daruj sobie.

Ani myślę, tym bardziej, że rzucanie haseł typu: komputer dla gracza za 1000 PLN, to zwykłe szaleństwo i nie ma nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem.
A propozycja "laptop za 2,5K", jako komputer dla gracza ma coś wspólnego ze zdrowym rozsądkiem?

Johanan
24-10-2012, 10:51
...
A propozycja "laptop za 2,5K", jako komputer dla gracza ma coś wspólnego ze zdrowym rozsądkiem?

A nie, skoro na tej konfiguracji i po podpięciu zewnętrznego monitora z powodzeniem uruchomi na nim najnowsze tytuły?

edit:
I wiele, wiele innego oprogramowania użytkowego.
Nie zapominając o mobilności zestawu. ;)

Aeon88
24-10-2012, 10:57
Crysis 2 to nie Crysis 1. Moja GTX260 SOC po prostu umiera (temperatury) przy ultra w crysisie 2 a nie daje super wynikow. Niewiele trzeba zejsc z tego zeby pograc, ale troche trzeba.

To pewnie miałem zwidy... ;) Co do temperatur, ja stosuję EVGA PrecisionX, darmowy programik w którym super dostroisz sobie prędkości wiatraków do temperatur, grając we wcześniej wymienione gry na full hd i max detalach raczej nie przekraczam 75 stopni nigdy, jest głośno bo wiatraki chodzą na 70% ale ja nie grywam w ciszy więc są one słabo słyszalne jak dla mnie, za to karta pożyje dłużej.

Do autora, jak wywalasz grafikę to weź 8GB ramu zamiast 4, i zamiast celerona wsadź i3/i5. Ot cała filozofia.

Johanan
24-10-2012, 11:04
nie dla gracza, a dla mlodego gracza (<10 lat). Po drugie te 1000zł to na podzespoly wymienione w pierwszym poscie, ktorego zapewne nawet nie przeczytales...

No to Cię PRZEPRASZAM, bo skojarzyłem ten wątek z tym, gdzie ktoś pisał, że nie uda mu się od babci więcej wyciągnąć i stąd cały ten ambaras. :)

Slon
24-10-2012, 11:29
Do autora, jak wywalasz grafikę to weź 8GB ramu zamiast 4, i zamiast celerona wsadź i3/i5. Ot cała filozofia.

troche Kyle namieszal z linkiem do testow nowych AMD ;)
nie czytalem dokladnie, ale wyglada to bardzo ciekawie

No to Cię PRZEPRASZAM, bo skojarzyłem ten wątek z tym, gdzie ktoś pisał, że nie uda mu się od babci więcej wyciągnąć i stąd cały ten ambaras. :)

przeprosiny przyjete :)

Johanan
24-10-2012, 11:36
Dla porządku i podsumowania, wrzucę tu jeszcze testy dla obydwu GPU, będących na pokładzie laptopa, do którego podałem linka:

http://www.notebookcheck.pl/NVIDIA-GeForce-GT-630M.64588.0.html
http://www.notebookcheck.pl/Intel-HD-Graphics-4000.69569.0.html

Kurtz
24-10-2012, 12:41
A nie, skoro na tej konfiguracji i po podpięciu zewnętrznego monitora z powodzeniem uruchomi na nim najnowsze tytuły?

edit:
I wiele, wiele innego oprogramowania użytkowego.
Nie zapominając o mobilności zestawu. ;)

laptop dla gracza to dopiero g75.
najnowsze tytuly uruchomisz i na hd3000 tylko z jakim skutkiem...

w takiej kwocie to imho tylko AMD APU.

Johanan
24-10-2012, 13:03
...
najnowsze tytuly uruchomisz i na hd3000 tylko z jakim skutkiem...
...

W sumie całkiem niezłym, jeśli rzeczywiście przeanalizowałeś wyniki z linków powyżej.

Wcale niekonieczny jest od razu chip 7970M Crossfire, czy GTX 680M, by sobie pograć w najnowszą gierkę.

Kyle
24-10-2012, 13:18
W sumie całkiem niezłym, jeśli rzeczywiście przeanalizowałeś wyniki z linków powyżej.

Wcale niekonieczny jest od razu chip 7970M Crossfire, czy GTX 680M, by sobie pograć w najnowszą gierkę.Za 2599zł to kupię:

-proc
-płyta
-ram
-grafika
-zasilacz ... który wciąga tego laptopa co zaproponowałeś nie powiem czym i "wydala" też nie powiem czym :)

Kurtz
24-10-2012, 16:36

Wcale niekonieczny jest od razu chip 7970M Crossfire, czy GTX 680M, by sobie pograć w najnowszą gierkę.

No.. to zalezy co kto oczekuje i co to jest niezly skutek. Niektorzy graja w BF3 na i3 + GTX260... Raz sprobowalem, dziekuje, dobranoc.

Johanan
24-10-2012, 16:44
Kyle, widzisz, wszystko zależy od podejścia.

Dla mnie komputer powinien być maszynką wydajną, ale nigdy nie zależało mi na najwydajniejszej grafice, ponieważ niezwykle rzadko grywam w gierki.

Zwyczajnie nie mam na to czasu, a nawet jeśli go mam, to mam poczucie straty, gdy marnuję go na tak błahe głupotki.

Wolę odrobić zaległości w lekturze, niż biegać po kolejnych mapach i mordować pierdyliony wyimaginowanych wrogów.

... ale skoro powiadasz, że jesteś w stanie w tej cenie złożyć komputer, który, jak to elegancko zauważyłeś, spożyłby wskazanego przeze mnie laptopa na przekąskę, to powiedz mi, czy to Ty w domu, w którym mieszkasz płacisz za EE, czy robią to za Ciebie rodzice?

Bo ja, choć niby stać mnie by płacić, wolę, gdy rachunki za EE mieszczą się w granicach normy.

Kurtz
24-10-2012, 16:52
... ale skoro powiadasz, że jesteś w stanie w tej cenie złożyć komputer, który, jak to elegancko zauważyłeś, spożyłby wskazanego przeze mnie laptopa na przekąskę, to powiedz mi, czy to Ty w domu, w którym mieszkasz płacisz za EE, czy robią to za Ciebie rodzice?

Bo ja, choć niby stać mnie by płacić, wolę, gdy rachunki za EE mieszczą się w granicach normy.

Johanan, z jednej strony mowis zo kupowaniu dysku SSD na SLC conajmniej kilka razy drozszego, mimo ze przekonuja Cie ludzie z calkiem niezlymi w moim mniemaniu argumentami ze jest to bez sensu, ale tak chcesz i tyle - Twoja sprawa. Z drugiej za to strony, kiedy mowimy o komputerach dla gracza to nie przyjmujesz ze komus granie w grafice majacej jakas konkretna jakosc moze byc wazniejsze niz oplaty za energie elektryczna, ktore, umowmy sie, ale w przypadku stacjonarnego wcale nie beda AZ TAK odbiegac od tego laptopa.
Jezeli mowisz ze nie sprawiaja CI przyjemnosci gry, to moze dla tego ze nie miales okazji pograc w nie na dobrym sprzecie? To na prawde bardzo duzo zmienia, uwierz mi na slowo - a ja graczem nie jestem. Notebookcheck moze podaja dane mowiace generalnie o sprzecie, ale uwierz mi, zeby zmierzyc "komfort" grania i kulture pracy sprzetu, trzeba miec pojecie o grach i robic zupelnie inne testy.

Kyle
24-10-2012, 17:05
... usunięte

Kyle, nie nadymaj się. :)Sorry ... ciężki dzień w pracy

Johanan
24-10-2012, 17:09
Zrozumieć Centusia nie jest łatwo, zapewniam.

Dlatego wcale Was do tego nie zachęcam. :D

W mojej umysłowości nie mieści się pojęcie "komputer do grania w gry", dlatego moja propozycja była kompromisem, choć okropnie nie lubię kompromisów.

Zresztą, ja sam NIGDY bym zaproponowanego przeze mnie w tym wątku laptopa nie kupił, ale to co ja kupuję, nabywają naprawdę nieliczni, zapewniam Was. ;)

ps.
Kyle, nie nadymaj się. :)

Nikomator
24-10-2012, 18:18
No to jestem ciekaw co .....

Johanan
24-10-2012, 19:43
No to jestem ciekaw co .....

Co, co?

Jeżeli chodzi Ci o GPU w moim laptopie do roboty, to jest to: NVIDIA N14P-Q3, czyli Quadro K2000M.

W sumie żadna rewelacja, choć cała maszynka, to cudeńko.

Aeon88
24-10-2012, 20:43
Bez jaj, ile taki komp potrafi normalnie użytkowany przez dziecko poniżej 10 lat zużyć prądu co? 15zł miesięcznie? 20? Tym bardziej jeśli to ma być celeron/pentium + grafika integra, nie rozśmieszajcie mnie... Nawet i3 z integrą weźmie całe G, a nic lepszego nie kupi w tej kasie. Więc wątek energetyczny bym tu pominął...

Johanan
24-10-2012, 21:45
Aeon88, mam nadzieję, że wiesz gdzie jesteś, boć to jest forum o charakterze fotograficznym, gdzie bywają ludzie, którzy zajmują się fotografią, czy fotografiką nie tylko amatorsko.

Więc jak sobie robię co pół roku bilanse energetyczne, to wierz mi, że każde 10 złotych polskich ma w nich spore znaczenie.

No, może jak ktoś jest pejzażystą, to płaci mniej za EE, ale bywają i inni. ;)

Aeon88
24-10-2012, 23:05
I co z tego że są tu tacy którzy robią zdjęcia zawodowo, mają mocne kompy i płacą dużo za EE? Możesz mi to pojaśnić? A konkretniej, jak to się ma do kompa autora wątku który będzie używany przez 10latka do okazjonalnego grania na integrze i max i3? Bo nie kumam....

Rozumiem że są sprzęty prądożerne, ale tutaj w tym wątku takiego nie składamy, wręcz przeciwnie, będzie oszczędny. Więc o co kaman? Jak byś mi powiedział złóż mi kompa do grania za 5000, to bym Ci powiedział że będzie żarł prąd, ale nie składak za 1000zł bez grafiki...

Kurtz
24-10-2012, 23:09
Jak byś mi powiedział złóż mi kompa do grania za 5000, to bym Ci powiedział że będzie żarł prąd
Ja bym powiedzial ze malo. :P

Wdajemy sie w jakas akademicka dyskusje oderwana od tego tematu.
OP moim zdaniem zle zprecyzowal problem - potrzeba komputera multimdialnego, a nie komputera dla gracza, niezaleznie od wieku. Moj kilkunastoletni "kumpel" rozjezdza mnie w kazda strzelanke w ktora z nim zagram i jest pro gamerem, ma sprzet za pare kafli, wiec samo "mlody" nie mowi za duzo.

Azazel85
25-10-2012, 01:24
Ludzie małej wiary :)

Oczywiście duże ma znaczenie z czego młody człowiek się przesiada, w jakie gry lubi grać, jaki ma monitor itd., niemniej ośmielę się zaryzykować stwierdzenie że do celów ogólno-domowo-multimedialnych + okazjonalnie zagranie w coś przez kilkulatka, już całkiem przyjemny byłby zestaw:
CPU - Intel Pentium G860 (http://www.net-s.pl/index.php?id=301&ss=7&c=626&g=189484) - 235zł
MOBO - Asus P8H61-M (http://www.net-s.pl/index.php?id=301&ss=7&c=637&g=171617) - 166zł
RAM - 4GB DDR3 1333MHZ (http://www.net-s.pl/index.php?id=301&ss=7&c=619&g=248485) - 60zł
GPU - Gigabyte Radeon HD 7770 1GB DDR5 (http://www.net-s.pl/index.php?id=301&ss=7&c=608&g=237111) - 437zł
ZASILACZ - Seasonic 500W SS500ET 80+bronze (http://www.gral.pl/Seasonic+SS-500ET_909.html) - 198zł

∑ 1096zł - a to tylko z jednego sklepu, pewnie zbierając z najtańszych/allegro jeszcze 30-40zł udałoby się urwać.

Na co dzień w necie/filmach/office itp taki komp pozwalałby komfortowo pracować, a i gierki sądzę nawet w FullHD np. na 21,5" całkiem przyzwoicie by chodziły - wszystkie starsze (powiedzmy z ub. roku nie licząc kilku tytułów) pewnie zupełnie bez problemu, nowsze/bardziej wymagające (http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Radeon_HD_7750_i_7770_-_premiera%2C_test%2C_cena_i_opinie-4402/strona/16788.html) na średnich detalach ew. w rozdz. 1680x1050, też pozwalałyby pograć.
Plus - łatwa opcja rozbudowy takiej jednostki za jakiś czas.

Także ja operując budżetem ~1 tyś zł na tych kilka podzespołów, szedłbym zdecydowanie w coś takiego.

Kurtz
25-10-2012, 01:41
Crysis zabije tego procka jedna reka, a nei jest z ubieglego roku. A i wiecej gier w ubieglym roku bylo mocniej obciaajacych.

Azazel85
25-10-2012, 07:24
Crysis zabije tego procka jedna reka, a nei jest z ubieglego roku.
Czemu wiedziałem że ten "argument" zostanie podniesiony - "Crysis" i że z "ub. roku".

A co jeżeli użytkownik komputera nie będzie od razu pierwszego dnia instalował Crysis'a? Może z uwagi na wiek rodzice nie będą pozwalali dziecku grać od razu w takie gry? (tylko błagam nie rozwijajmy wątku na co dobry rodzic powinien pozwalać a na co nie).

Zmierzam do jednego - nie jest dla mnie argumentem, że nie warto czegoś kupować, tylko dlatego bo Crysis na tym nie będzie latał w max detalach w najwyższej rozdzielczości, szczególnie przy dość mocno ograniczonym budżecie.
Bo to tak samo jak stwierdzić - "kocham fotografię, ale mam tylko 1 tyś zł, to nie będę kupował aparatu bo może się zdarzyć sytuacja fotograficzna w której ten aparat sobie nie poradzi".
Bo alternatywy za bardzo żadne nie padły - Aeon88 podrzucił alternatywną konf, konsola wg mnie w tym przypadku alternatywą nie jest. Konsola może być fajna jako drugi sprzęt w domu - ale na konsoli dziecko nie napisze wypracowania do szkoły, czy nie zainstaluje sobie programu jakiegoś edukacyjnego, np. językowego.

A co Crysis'a jeszcze, to nadmienię, że na moim dziadku - jakimś C2D E5200 bodajże z Radeonem 5770, można było całkiem komfortowo pograć (bynajmniej w singla, w multi nie wiem nie gram, nie pamiętam też czy w rozdz. 1920 czy obniżonej na 1680) - choć graczem wytrawnym nie jestem, na jakieś lagi czy mikro przycięcia uwagi nie zwracam.

Kyle
25-10-2012, 07:37
A co Crysis'a jeszcze, to nadmienię, że na moim dziadku - jakimś C2D E5200 bodajże z Radeonem 5770, można było całkiem komfortowo pograć (bynajmniej w singla, w multi nie wiem nie gram, nie pamiętam też czy w rozdz. 1920 czy obniżonej na 1680) - choć graczem wytrawnym nie jestem, na jakieś lagi czy mikro przycięcia uwagi nie zwracam.W takim Crysis niewiele widać bez wysokiego AA i AF. Komfortowo grać może i się da, ale trzeba zjechać z detalami i/lub AA/AF.

Kurtz
25-10-2012, 11:40
(tylko błagam nie rozwijajmy wątku na co dobry rodzic powinien pozwalać a na co nie).
No jak to nie? xD

Temat zaczal sie od komputera do gier i taki komputer komentujemy. Komputer multimedialny dla dzieciaka + ewentualnie jakies starsze/proste gry to juz troche inna rzecz. Dla tego ja bym poszedl w AMD APU, badz w jakas przywoita plyte na Z77 i i3-2120 czy cos w tym stylu. Szalu nie bedzie w tej chwili, bo grac to za bardzo sie na tym nie da w zadne w miare nowe tytuly ( ale na nizszej rozdzielczosci i detalahc cos pojdzie moze ), ale za to mozna rozbudowac taki zestaw dodajac pozniej szybki processor, karte graficzna ( na razie np kupic uzywana za male pieniadze ). Zestaw ktory pokazal kolega Azazel nie jest moim zdaniem najlepszym wyborem bo jest srednio przyszlosciowy - skonczy sie to wywalic i tyle. Moze przy 1k PLN takie podejscie nie jest az takie zle, ale wydaje mi sie ze mozna ciekawiej zagospodarowac pieniadze biorac pod uwage, ze nie musi to byc super wydajna maszyna teraz, a pozniej moze trzeba bedzie ja rozwijac.

Niestety, z mojego doswiadczenia, wiem ze wieksozsc gry na low/mid detalach nie ma zadnego porownania do high detali. Czesc traci na prawde spora czesc uroku po wylaczeniu dtali, bo jednak, otoczenie robi klimat, a majac duzy monitor, jest to calkiem fajnie widac ^^

Azazel85
26-10-2012, 00:17
Temat zaczal sie od komputera do gier i taki komputer komentujemy. Komputer multimedialny dla dzieciaka + ewentualnie jakies starsze/proste gry to juz troche inna rzecz.
Kiedy autor właśnie o tym pisze:

Trzeba złożyć budę do grania, domowych multimediów.

zmiana planow - ma byc komputer ogolnie mulitimedialny - do okazjonalnego grania ;)

nie dla gracza, a dla mlodego gracza (<10 lat)

Dla tego ja bym poszedl w AMD APU, badz w jakas przywoita plyte na Z77 i i3-2120 czy cos w tym stylu.
Jeżeli komp by miał być oparty o integre Intela na i3, dołożyłbym ~50zł do i3 3225 (http://ark.intel.com/products/65692/Intel-Core-i3-3225-Processor-3M-Cache-3_30-GHz) w którym siedzi HD4000, sporo wydajniejszy od hd2000.

mozna rozbudowac taki zestaw dodajac pozniej szybki processor, karte graficzna ( na razie np kupic uzywana za male pieniadze ). Zestaw ktory pokazal kolega Azazel nie jest moim zdaniem najlepszym wyborem bo jest srednio przyszlosciowy - skonczy sie to wywalic i tyle.
AMD APU + używana k. graf. => rozbudowa do szybkiego procka zmusi zapewne do przesiadki na Intela skoro priorytetem będzie wydajność w grach (gdzie Intel na razie jest cały czas trochę lepszy, choć też droższy a i różnica się coraz bardziej zmniejsza), to pociągnie konieczność wymiany płyty głównej, plus nowa karta graficzna tak jak piszesz - gdzie tu oszczędności?

Podsunąłem zestaw z 7770, bo wg mnie od razu pozwala pograć w znaczącą większość gier, dając bardzo przyzwoitą jakość obrazu (słabszy 5770 w fullhd w zdecydowanej większości gier pozwalał płynnie [subiektywnie, dla nie ekstra wymagającego, raczej okazjonalnego gracza] pograć zapewne nie w najwyższych, ale na tyle wysokich detalach by obraz wyglądał ładnie i było widać znaczącą różnicę w takim Frostbite 2).

Jeżeli komuś wydaje się że w kwocie 1 tyś złoży bezkompromisowy sprzęt dla gracza, to ma rację - wydaje mu się. I ja takiej osoby przekonywał nie będę, niemniej dalej śmiem twierdzić że taki zestawik mógłby chodzić całkiem przyjemnie. Fakt że jedna gra, czy nawet kilka gier (stanowiących ile, 3-5% ogółu gier?) może być zbyt wymagający dla komputera do komfortowej gry wykorzystującej jej potencjał wizualny, nie dyskwalifikuje owego kompa by można było o nim myśleć jako o komputerze multimedialnym pozwalającym okazjonalnie w coś zagrać.

A generalnie - fajnie że jest taki wybór na rynku, każdy może wybrać coś dla siebie z czego byłby zadowolony i tyle, czego przykładem jest choćby nasza niniejsza dyskusja - każdy ma swoje rozwiązanie na hasło "granie za 1 tyś zł" ;)

Kurtz
26-10-2012, 00:33
każdy ma swoje rozwiązanie na hasło "granie za 1 tyś zł"
Kupic rower albo karnet na basen. ;)

Jeżeli komp by miał być oparty o integre Intela na i3, dołożyłbym ~50zł do i3 3225 w którym siedzi HD4000, sporo wydajniejszy od hd2000.
+1 zapomnialem ze juz jest na rynku ;)

Zestaw z dedykowana grafa - intel.
Zestaw ze zintegrowana - tylko AMD APU.

Kyle
26-10-2012, 11:30
Zestaw z dedykowana grafa - intel.
Zestaw ze zintegrowana - tylko AMD APU.Jestem tego samego zdania.

Slon
29-10-2012, 14:53
bedzie i3-3225 :)
tylko musze doczytac, ktore plyty obsluguja te najnowsze i3

malibu
30-10-2012, 08:03
Slon tylko niezapomnij się pochwalić jesli już coś kupisz :-)