Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Czartowe Pole
tbogdanowicz
21-10-2012, 22:21
Korzystając z pięknej jesieni wybrałem się na Roztocze na zdjęcia i grzyby.
Grzybów jak to na Roztoczy było mnóstwo, także szybko mogłem zabrać się za zdjęcia.
Na początek dwa.
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/33ehcgy-2.jpg
źródło (http://i45.tinypic.com/33ehcgy.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/334khs5-1.jpg
źródło (http://i47.tinypic.com/334khs5.jpg)
Bartekkw
21-10-2012, 22:56
Ładny detal i ogólnie przyjemnie
Nie, żebym się czepiał ale nie powinno być "Czartowe pole"?
tbogdanowicz
22-10-2012, 07:00
@Bartekkw
Dziękuję za opinię. Balem się czy jedynka nie zostanie oceniona jako przeostrzona, ale to efekt puszystych mchów i rozłożystych paproci, rosnących na chropowatych pniach. Tam po prostu nic nie jest gładkie i aż prosi o dotknięcie by poczuć fakturę.
@galaza
można spotkać obie wersje, ale masz rację Czartowe Pole jest nazwą prawidłową :-?.
Chyba nieświadomoe napisałem tak jak jest "gramatyczniej".
A jak zdjęcia? Mam ich więcej, ale z powodu nagłego nadmiaru obowiązków przygotowywał będę je powoli, i chciałbym poznać ewentualne uwagi oglądających.
Tomku
mi się podobają - drugie bardziej: tak jakbyś dłuższy czas dał
co do uwag konstruktywnych ;-) nie przyjmuj ich ode mnie ad hoc bo doświadczenia dużego nie mam - mogę tylko gdybać: np. w 1ce kadr przesunąłbym lekko do góry i wpuściłbym więcej tej zieleni. I z dłuższym czasem bym eksperymentował tak aby /w 1ce/ bardziej rozmyć wodospadzik - ale nie mówię, że tak by było lepiej ;-)
tbogdanowicz
23-10-2012, 07:23
Dzięki Piotrku za opinię.
Pierwsze t=1/30 drugie t=1/8 s, oba f =10, także masz rację co do czasu.
Jeśli chodzi o kadr na 1, to wyżej były plamy światła na drzewach i krzewach, które wychodziły przepalone także kasowałem od razu w aparacie. Podchodziłem do tego miejsca chyba 3 razy czekając aż drzewa i krzewy w tle znajdą się w cieniu. Wieczorem poszukam czy wyszło coś sensownego i jeśli tak to wstawię. A zdjęć z Czartowego Pola mam sporo :-).
Przyjemnie się ogląda. Czekam na następne.
pincerna
23-10-2012, 09:00
Widzę że ozdrowiałeś i przyjechałeś :-)
1 świetna oddająca klimat tamtego miejsca
ppablo12345
23-10-2012, 09:01
Ja mogę te okolice pofotografować 2-3 razy w roku tylko i niestety nie w październiku. Zazdroszczę możliwości.
Zdjęcia mi się podobają, wrzucaj następne.
Przyjemnie się ogląda. Czekam na następne.
Trzy razy już się tam wybierałem i jakoś nie dotarłem. Czekamy na następne :)
tbogdanowicz
23-10-2012, 22:56
Widzę że ozdrowiałeś i przyjechałeś :-)
1 świetna oddająca klimat tamtego miejsca
Cieszę że Ci się podoba.
To jedno z pierwszych które zrobiłem podczas tego wyjazdu. Długo się przymierzałem i czekałem na przesunięcie się cieni, by nie mieć jasnych drzew w tle.
Gdy planowaliśmy pojechać razem, nabrałem się na pozorne ciepło od słońca i się przeziębiłem jak dziecko. Myśl o roztoczu jednak nie dawała mi spokoju, więc gdy tylko miałem możliwość to pojechałem. Pogoda teraz się zepsuje także będę się cieplej ubierał, dzięki czemu nie powinienem się przeziębiać.
Nie zachwycają mnie te zdjęcia. Ani motywem, ani kadrem, światłem...
Czekałbym na światło, wiem, że w takich miejscach się bywa a nie jest, ale warto sobie odpowiedzieć na pytania czy zdjęcia się pstryka czy robi. Mogłeś odstawić bliskich i wrócić o świcie albo wieczorem, rzeczka odpłaciłaby Ci się oparem i tajemnicą.
tbogdanowicz
26-10-2012, 21:30
@KuLeR
Twoje zdjęcia są zupełnie inne. Często masz na nich jeden element, który skupia na sobie uwagę i dopiero po chwili widzi się resztę. Moje takie na pewno nie są. Na nich jest dziki potok w lesie. Chodziłem po nim i podziwiałem go całego nie jako pojedynczy fragment, ale jako część lasu. To chciałem pokazać. Jeśli mi się nie udało, to trudno. Musze tam znowu pojechać. Ale dziękuje za opinię, choć wiele się z niej nie nauczyłem :-).
@galaza
Czekać na światło niestety nie mogłem, choć bardzo chciałem :-(. Odnośnie fotografowania o świcie/zachodzie to zastanawiałem się czy nie pojechać tam jutro lub w niedzielę, ale pogoda się "trochę" zmieniła, więc chyba poczekam na zimę i dopiero wybiorę się na Roztocze.
A cha, zapomniałbym. To nie było takie sobie pstrykanie. Spędziłem tam jakieś 2 godziny, chodząc wzdłuż Sopotu i kombinując jak pokazać las i płynącą przez niego wodę. Temat wbrew pozorom nie jest łatwy i być może nie dałem rady. Ale tym bardziej ciesze się że usłyszałem co inni myślą o tych zdjęciach.
@KuLeR
Twoje zdjęcia są zupełnie inne. Często masz na nich jeden element, który skupia na sobie uwagę i dopiero po chwili widzi się resztę. Moje takie na pewno nie są. Na nich jest dziki potok w lesie. Chodziłem po nim i podziwiałem go całego nie jako pojedynczy fragment, ale jako część lasu. To chciałem pokazać. Jeśli mi się nie udało, to trudno. Musze tam znowu pojechać. Ale dziękuje za opinię, choć wiele się z niej nie nauczyłem :-).
Nieraz wystarczy wiedzieć czy inni też myślą, że Autor poszedł w dobrym kierunku. :)
Nikonozaur
26-10-2012, 22:19
Słabe kadry, nie ma na czym oka zawiesić, chaos. Kiepskie światło dopełnia dzieła...