Zobacz pełną wersję : Profile kolorystyczne a win7 - problemy
Sapphiron
19-10-2012, 09:32
Witajcie.
Potrzebuję pomocy odnośnie komputra...
Była robiona kalibracja monitora(colormunki), było wszystko ustawiane, zrobiony profil kolorystyczny itp itd... Na XP toto chodziło idealnie, na win7 nie ma żadnej różnicy na profilu sRGB a profilu zrobionym przez kalibrator... Co jest nie tak?
Cierpię z tego powodu niemiłosiernie, a przy okazji klienci mało zadowoleni bo wychodzą krzaki ze zdjęciami :(
podlaczenie profilu w 7 to niezla jazda jest i... sporo problemow.
http://www.laszlopusztai.net/2009/08/23/stop-losing-display-calibration-with-windows-7/
http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-desktop/cant-apply-an-icc-profile-to-display-cant/71b8d8e8-afa3-435a-aae4-6a8a184b6439
powodzenia.
Sapphiron
19-10-2012, 11:09
dobra odzyskałem ustawienia kontrastu i jasności... teraz czas na kolory bo nie są za dobre z tego co widać...
Problem polegał na tym że w ustawieniach zawansowanych ustawień zaawansowanych w zaawansowanym zarządzaniu koloru (sic!) było odznaczone jedno pole które blokowało przed kalibracją wyświetlania...
Temu kto to wymyślił, chętnie bym się przytulił... najlepiej drutem kolczastym do szyi...
Problem polegał na tym że w ustawieniach zawansowanych ustawień zaawansowanych w zaawansowanym zarządzaniu koloru (sic!)
Bo "zaawansowanych w zaawansowanych" nie wolno kijem tykać. Normalnie toto ustrojstwo nie działa i wskazanie profilu ze znaczkiem "Użyj moich ustawień dla tego urządzenia", konfiguruje Windows WCS jak należy. Jeśli jednak się cokolwiek kliknie w "zaawansowanych w zaawansowanych" to WCS zaczyna wiedzieć lepiej co trzeba zrobić i wyładowuje korekcję zaszytą w profilu. Można ją załadować ponownie, ale trzeba ekwilibrystyki z wskazywaniem co jest ustawieniami usera co systemu i jak to połączyć. Po różnorakich walkach z WCS, dochodzę do jednego wniosku: Napisał to ktoś niespełna rozumu.
Sapphiron
19-10-2012, 12:55
i tak nie zrozumiałem nic z tego co napisałeś...
To nie w zaawansowanych-zaawansowanych, tylko w Zarządzanie kolorami>Urządzenia>[v] Użyj moich ustawień dla tego urządzenia.
Zaawansowane ustawienia WCS nie są nam do niczego potrzebne, to są opcje dla automatycznych konwersji w sterach urządzeń zewnętrznych. Jest to-to napisane z dużą znajomością tematu, z wykorzystaniem CIECAMów02 i wszelkich nowalij w teorii barwy. Najprawdopodobniej maczał w tym palce Mark Hamburg, który swego czasu zwolnił się z Adobe, przeszedł do M$ i wrócił - rozumności bym mu nie odmawiał.
Sapphiron
19-10-2012, 12:59
Czornyj to co napisałeś w pierwszym zdaniu niestety nie zmieniło nic w wyświetlaniu. Dopiero zaznaczenie tego co napisałem dało rezultat że wreszcie mam normalniej wyglądające zdjęcia...
Czornyj to co napisałeś w pierwszym zdaniu niestety nie zmieniło nic w wyświetlaniu. Dopiero zaznaczenie tego co napisałem dało rezultat że wreszcie mam normalniej wyglądające zdjęcia...
Zaawansowane>[v]Użyj kalibracji ekranu systemu Windows? Błąd, duży błąd :D
Wyłącz to w cholerę, zainstaluj jakiś normalny gamma loader, zrestartuj system i będzie git.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/zarzadzanie_kolorami_2-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/mva/zarzadzanie_kolorami_2.jpg)
Sapphiron
19-10-2012, 13:06
normalny gamma loader... WMC... korekcje zaszyte w profilu...
Słuchajcie... ja się na tym nie znam... Mam profil kolorystyczny dla każdego monitora, jak to załadować do WIN7 tak żeby działało i mieć to z głowy przez najbliższy miesiąc kiedy to będzie odświeżenie profilu
czornyj i dlaczego błąd?
jak to załadować do WIN7 tak żeby działało
Tak jak podałem na obrazku + loader jeśli się samo nie ładuje. W WCS niczego nie dotykać.
Sapphiron
19-10-2012, 13:09
tak jak pokazałeś to nie zmienia nic... tak próbowałem wcześniej i za przeproszeniem gówno dawało...
czornyj i dlaczego błąd?
ZTCP strasznie szatkuje korektę linearyzacyjną wczytywaną do LUT karty graficznej i powoduje potworny banding.
Wrzuć sobie to maleństwo do autostartu i zrestartuj Wingrozę:
https://dl.dropbox.com/u/19059944/XRGamma.exe
Sapphiron
19-10-2012, 13:11
ZTCP strasznie szatkuje korektę linearyzacyjną wczytywaną do LUT karty graficznej i powoduje potworny banding.
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
że co?!
Sapphiron
19-10-2012, 13:12
Z tego co podałeś to wyskakuje błąd: Nie można uruchomić programu ponieważ na komputerze nie znaleziono MSVCR71.dll. Spróbuj ponownie...
Z tego co podałeś to wyskakuje błąd: Nie można uruchomić programu ponieważ na komputerze nie znaleziono MSVCR71.dll. Spróbuj ponownie...
To może to: LUT Loader (http://monitory.mastiff.pl/temp/LUTLoader.zip)
Sapphiron
19-10-2012, 13:21
pewny program czy kolejne ściągnij a się zobaczy?
pewny program czy kolejne ściągnij a się zobaczy?
Używam na codzień.
Sapphiron
19-10-2012, 13:24
i jak to używać? bo program uruchomiony nic nie daje...
i jak to używać? bo program uruchomiony nic nie daje...
Należy go skopiować do autostartu. Program kopiuje tylko tablicę koloru do sterownika karty graficznej i kończy działanie. Można to sprawdzić uruchamiając tester. (http://monitory.mastiff.pl/temp/tester.zip) Jeśli po naciśnięciu refresh proste zamienią się w krzywe i trzy identyczne kolumny liczb zaczną się różnić, znaczy że w profilu była korekcja i jest obecnie w LUT karty,
Sapphiron
19-10-2012, 13:38
ale skąd kopiuje tablicę kolorów?
Z tagu vcgt profilu ICC. Podczas kalibracji zainstalowałeś oprogramowanie ColorMunki, które zainstalowało podobny programik w autostarcie. Później sczyściłeś system razem z loaderkiem i dlatego wyszedł mukosolwan.
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
że co?!
tak... jak ja rozmawiam z Marcinem, mam dokladnie taki sam wyraz pyska :mrgreen:
Sapphiron
19-10-2012, 13:45
Z tagu vcgt profilu ICC. Podczas kalibracji zainstalowałeś oprogramowanie ColorMunki, które zainstalowało podobny programik w autostarcie. Później sczyściłeś system razem z loaderkiem i dlatego wyszedł mukosolwan.
Tylko gdzie ten plik ICC wstawić żeby zczytało?
Na XP nie miałem takiego loadera a profil kolorystyczny działał... na win7 potrzebuje dodatkowych programów żeby to działało?
Tylko gdzie ten plik ICC wstawić żeby zczytało?
Wystarczy, że jest zapięty dla Ekranu w ustawieniach systemu Zarządzania Barwą systemu Windows
Na XP nie miałem takiego loadera a profil kolorystyczny działał... na win7 potrzebuje dodatkowych programów żeby to działało?
Miałeś, miałeś - jakbyś nie miał, to by nie działał - taki urok łidnołsa. Istalując oprogramowanie, którym kalibrowałeś monitor nieświadomie zainstalowałeś loaderek.
bo w XP dzialalo. byl nawet taki sprytny programik microsoftu do XP, ktory ladowal profil monitora jesli np byly podlaczone dwa. w 7ce CHYBA nigdy nie udalo mi sie odpalic poprawnie - bo niby bylo wszystko ustawione jak trzeba, ale czy dzialalo... do tej pory nie wiem. zadne czarymary nie pomogly... dopiero odpowiedni monitor.
Sapphiron
19-10-2012, 13:51
oprogramowanie kalibratora było odinstalowane zaraz po kalibracji ;)
oprogramowanie kalibratora było odinstalowane zaraz po kalibracji ;)
Oprogramowanie - tak, loader - nie. Zawsze zostaje w autostarcie mimo dezinstalacji profilera ;)
Sapphiron
19-10-2012, 13:56
mhm
ten LUTLoader zadziałał, to co dawał czornyj nie.
Jak teraz sprawdzić czy został wgrany poprawny profil?
Mój był loaderem i1profilera, widać niestety i1profiler instaluje sobie jeszcze do niego jakąś bibliotekę.
Zawartość LUT sprawdzasz tym programem:
http://www.xrite.com/downloader.aspx?FileID=546&Type=P&returnurl=%2fproduct_overview.aspx%3fID%3d795%26Ac tion%3dSupport%26SoftwareID%3d546
Sapphiron
19-10-2012, 14:10
no dobra otworzyłem, klikłem refresh i pokazało mi trzy inne kolorowe krzywe.
czyli jest dobrze?
Tak - to jest właśnie owa złowieszcza korekta linearyzacyjna zapisana w tagu vcgt (video card gamma tag) profilu ICC, która trafiła tam, gdzie jej miejsce.
Inna sprawa, że jeśli monitor to EIZO/NEC to oprogramowanie ColorMunki nie wykorzystało w pełni jego możliwości (brak funkcji ustawiania gainu RGB z poziomu profilera), ale to już inna historia.
Sapphiron
19-10-2012, 14:23
nie, to nie jest eizo ani nec ;)
chociaż się zastanawiam się nad EIZO S1921x. Na allegro można dorwać sztuki po 3tyś h za małe pieniądze ;)
Te 3 tysiące godzin pracy, to chyba przypisane są na twardo do eizo z serwisów aukcyjnych. :D
Sapphiron
19-10-2012, 14:45
ja tam się nie znam... Dlatego pytam czy warto ;)
Zdecydowanie NIE warto (!).
Jedyna dystrybucja, z której warto to ALSTOR.
Sapphiron
19-10-2012, 14:53
nie wiem czy traktować to jako ironię czy zalecenie...
nie wiem czy traktować to jako ironię czy zalecenie...
Nie mam się za guru, ale gdy zwrócisz się z tym problemem do Kol. Tom01, to raczej nic innego Ci nie powie.
Sapphiron
19-10-2012, 14:58
dobra tylko gdzie oni mają sprzedaż? bo na ich stronie jest tylko katalog produktów gdzie cen zero...
Bo na forach panuje jakaś taka moda że wszystko kupować się powinno nowe, jak najwyższe modele bo wszystko inne to szmelc, a jak cię nie stać to zajmij się bieganiem a nie fotografią. :) Takie coraz częściej mam wrażenie jak czytam fora fotograficzne
dobra tylko gdzie oni mają sprzedaż? bo na ich stronie jest tylko katalog produktów gdzie cen zero...
Tom01 od nich bierze, Vobis i wiele innych firm.
Sapphiron
19-10-2012, 15:14
czyli zwykły kowalski nie może?
czyli zwykły kowalski nie może?
Oficjalnie nie, ale jak pogada ze mną... ;)
Sapphiron
19-10-2012, 15:23
taaa tyle że ja nie kupię nowego monitora także sorry Tom ;)
A mając dwa monitory i dwa profile?
A mając dwa monitory i dwa profile?
Dokładnie tak samo.
ale zostaną wgrane oba ?
Czy to też da sie sprawdzić?
ach już wiem - wystarczyło przenieść na drugi ekran :)
Rozumiem że nie ma możliwości żeby systemowi pomyliły sie pliki od monitorów?
I czy jest szansa zrobić tak zeby uruchomienia loadera nei trzeba było potwierdzać?
Pozwolę się dołączyć do wątku. 2 dni temu kupiłem monitor FS2331 + EasyPIX 2 (tak, wiem beznadziejny, powinienem kupić 2x droższy i kalibrator za 1000 zł ;) ). Na razie monitor się wygrzewa, dlatego załadowałem profil ze strony Toma.
Odpaliłem Calibration Tester i nie pokazuje mi nic (krzywe pokrywają się). Rozumiem, że to przez zainstalowany EasyPIX, który "nadpisuje" profil profilem bez korekty?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img268/4723/capturepiu.jpg)
Jasne, pod warunkiem że to dziesiąty oes. Czyli makówka. Czyli japko. Nigdy w życiu nie widziałem aby OSX-owi pozajączkowały się profile. Z Windows niestety nie ma tak łatwo. Pół biedy jeśli to stacjonarne stanowisko. Gorzej jeśli notebook i dodatkowo podłączony monitor.
Odpaliłem Calibration Tester i nie pokazuje mi nic (krzywe pokrywają się). Rozumiem, że to przez zainstalowany EasyPIX, który "nadpisuje" profil profilem bez korekty?
Nie. Po prostu fabryczny nie ma korekcji. Korekcja ma jakąś wartość jeśli jest obliczona dla konkretnego egzemplarza.
W sumie logiczne, dzięki :)
Zwykle się nie mylą - problemy wynikają z baboli w kartach graficznych lub ich sterownikach. Najcześciej natrafiałem na ten problem w przypadku kart nVidii, choć bodaj raz trafił się też w Radeonie.
EasyPIX ustawia monitor przez DDC dokonując półsprzętowej kalibracji. Ustawia gain RGB korzystając z wewnętrznej LUT monitora, a uśrednioną korektę gammy kitra w tagach r,g,bTRC - dlatego w LUT karty graficznej nie ma śladu ingerencji.
foto4deg
17-11-2012, 16:59
Skalibrowałem monitor eizo fs2332 pod win7 za pomocą spyder2 po uprzednim przeczytaniu również tego wątku. Uruchomiłem tester, krzywa jakby delikatnie się zmieniła, podobnie jak wartości w kolumnach, choć są to różnice rzędu 2,3 pkt w stosunku do poprzednich ustawień. czy możliwe jest, aby po dobrej kalibracji wystąpiła tak mała różnica?
Skalibrowałem (...) za pomocą spyder2 (...) po dobrej kalibracji
To są rzeczy wzajemnie wykluczające się. ;)
foto4deg
17-11-2012, 17:15
To są rzeczy wzajemnie wykluczające się. ;)
:( czyli muszę 500 stów na color munki wydać? Tylko, że jak później napiszę, że skalibrowałem eizo fs2332 za pomocą color munki, to mi Pan Tom01 napisze, że to też się wyklucza, bo eizo fs2332 nie nadaje się do fotografii ;)
Raczej X-Rite I1 Display Pro. A że FS2332 to nie jest tak naprawdę monitor do foto to inna bajka. ;)
foto4deg
17-11-2012, 17:18
Mam jeszcze eizo 1921. Będzie lepszy?
Miałem ten sam problem, co autor tego wątku, więc przeczytałem całość, zastosowałem i PRAWIE działa. Pomijam fakt, że po wrzuceniu LUTloadera do Autostartu, nie jest on uruchamiany. Mogę go odpalać ręcznie i działa, tzn. ładuje profil koloru i Calibration Tester pokazuje odchylenia krzywych.
Jednak podczas obróbki zdjęć w Szopie zauważyłem niepokojącą rzecz: gdy mam wyłączony podgląd Proof lub włączam go z opcją "Custom" i wybranym profilem monitora, to obraz jest zawsze taki sam. Jest to logiczne, bo po to jest kalibracja. Jednak, gdy w "Proof Setup" wybiorę opcję "Monitor RGB", to kolory zmieniają się diametralnie i stają się masakryczne. O ile pamiętam, przed reinstalacją systemu, gdy wszystko poustawiał mi Czornyj, wszystkie 3 opcje (bez Proofa, Custom i Monitor RGB) pokazywały takie same kolory.
Czy pamięć mnie zawodzi, czy coś popsułem w ładowaniu kalibracji do Windows 7?
Sapphiron
16-02-2013, 11:08
ja przy okazji zakupu nowego monitora zrobiłem porządek, wywaliłem wszystko co niepotrzebne i zrobiłem nową kalibrację. teraz się uruchamia tak jak trzeba :)