Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Domyślnie Profile kolorystyczne a win7 - problemy

Witajcie.

Potrzebuję pomocy odnośnie komputra...

Była robiona kalibracja monitora(colormunki), było wszystko ustawiane, zrobiony profil kolorystyczny itp itd... Na XP toto chodziło idealnie, na win7 nie ma żadnej różnicy na profilu sRGB a profilu zrobionym przez kalibrator... Co jest nie tak?

Cierpię z tego powodu niemiłosiernie, a przy okazji klienci mało zadowoleni bo wychodzą krzaki ze zdjęciami

Domyślnie

podlaczenie profilu w 7 to niezla jazda jest i... sporo problemow.

http://www.laszlopusztai.net/2009/08...ith-windows-7/

http://answers.microsoft.com/en-us/w...4-6a8a184b6439

powodzenia.

Domyślnie

dobra odzyskałem ustawienia kontrastu i jasności... teraz czas na kolory bo nie są za dobre z tego co widać...

Problem polegał na tym że w ustawieniach zawansowanych ustawień zaawansowanych w zaawansowanym zarządzaniu koloru (sic!) było odznaczone jedno pole które blokowało przed kalibracją wyświetlania...

Temu kto to wymyślił, chętnie bym się przytulił... najlepiej drutem kolczastym do szyi...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    Problem polegał na tym że w ustawieniach zawansowanych ustawień zaawansowanych w zaawansowanym zarządzaniu koloru (sic!)
    Bo "zaawansowanych w zaawansowanych" nie wolno kijem tykać. Normalnie toto ustrojstwo nie działa i wskazanie profilu ze znaczkiem "Użyj moich ustawień dla tego urządzenia", konfiguruje Windows WCS jak należy. Jeśli jednak się cokolwiek kliknie w "zaawansowanych w zaawansowanych" to WCS zaczyna wiedzieć lepiej co trzeba zrobić i wyładowuje korekcję zaszytą w profilu. Można ją załadować ponownie, ale trzeba ekwilibrystyki z wskazywaniem co jest ustawieniami usera co systemu i jak to połączyć. Po różnorakich walkach z WCS, dochodzę do jednego wniosku: Napisał to ktoś niespełna rozumu.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

i tak nie zrozumiałem nic z tego co napisałeś...

Domyślnie

To nie w zaawansowanych-zaawansowanych, tylko w Zarządzanie kolorami>Urządzenia>[v] Użyj moich ustawień dla tego urządzenia.

Zaawansowane ustawienia WCS nie są nam do niczego potrzebne, to są opcje dla automatycznych konwersji w sterach urządzeń zewnętrznych. Jest to-to napisane z dużą znajomością tematu, z wykorzystaniem CIECAMów02 i wszelkich nowalij w teorii barwy. Najprawdopodobniej maczał w tym palce Mark Hamburg, który swego czasu zwolnił się z Adobe, przeszedł do M$ i wrócił - rozumności bym mu nie odmawiał.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 19-10-2012 o 12:59

Domyślnie

Czornyj to co napisałeś w pierwszym zdaniu niestety nie zmieniło nic w wyświetlaniu. Dopiero zaznaczenie tego co napisałem dało rezultat że wreszcie mam normalniej wyglądające zdjęcia...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    Czornyj to co napisałeś w pierwszym zdaniu niestety nie zmieniło nic w wyświetlaniu. Dopiero zaznaczenie tego co napisałem dało rezultat że wreszcie mam normalniej wyglądające zdjęcia...
    Zaawansowane>[v]Użyj kalibracji ekranu systemu Windows? Błąd, duży błąd
    Wyłącz to w cholerę, zainstaluj jakiś normalny gamma loader, zrestartuj system i będzie git.

Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

normalny gamma loader... WMC... korekcje zaszyte w profilu...

Słuchajcie... ja się na tym nie znam... Mam profil kolorystyczny dla każdego monitora, jak to załadować do WIN7 tak żeby działało i mieć to z głowy przez najbliższy miesiąc kiedy to będzie odświeżenie profilu

czornyj i dlaczego błąd?

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów