PDA

Zobacz pełną wersję : Backup Windowsa a zmiana dysku

Greg77
14-10-2012, 15:09
Witam, zmieniam dysk w lapku i zastanawiam sie, czy backup na plytach robiony z HDD 320Gb da sie wrzucic na SSD 60Gb??
Instalowalem juz Windowsa od zera na moim Vaio i problem polega na tym, ze mozna osiwiec zanim znajdzie sie wszystkie sterowniki pod tego laptopa......tak wiec zastanawiam sie nad przywroceniem Windowsa z plyt, ale na nowy pusty dysk, da rade, czy nie zrobi problemu to, ze backup jest z HDD?

RobertMiernik
14-10-2012, 15:18
Po odtworzeniu można zrobić optymalizację/defragmentację, powinno wystarczyć innych problemów raczej nie powinno być...

Greg77
14-10-2012, 15:32
Po odtworzeniu można zrobić optymalizację/defragmentację, powinno wystarczyć innych problemów raczej nie powinno być...

No to dobrze, po powrocie z urlopu powinienem miec juz nowy dysk....;)

GonzoG
14-10-2012, 17:07
Czy da się przywrócić zależy od kilku rzeczy.
Najważniejsze, jest aby zrobić backup danych z dysku, a nie dysku - różnica: backup dysku zawiera wszelkie informacje o dysku, partycjach itp i można przywrócić tylko na dysk taki sam lub większy oraz jeśli dane było pofragmentowane przed backupem, to po też będą.

Przy backupowaniu danych z dysku/partycji nie trzeba się o nic martwić. Po przywróceniu większość plików jest zdefragmentowana. Najważniejsze jest aby przed backupem usunąć wszystkie zbędne pliki tymczasowe systemu. Szczególnie w Windows: plik wymiany (pagefile.sys) i hibernacji (hiberfil.sys) - kilka giga mniej danych, a dodatkowo znacznie przyśpieszy uruchamianie przywróconego systemu bo nie będzie musiał przerzucać pliku wymiany.

Robiłem już tak wiele razy, szczególnie jak się instalowało system na kilku identycznych komputerach - instalujesz na jednym, resztę robi się w 10 z backupu.

Greg77
14-10-2012, 17:40
Mowa o kopii zapasowej ktora zrobilem zaraz jak laptop byl zakupiony, kiedys przywracalem windowsa na tego lapka i pytal mnie czy przywrocic caly dysk, czy tylko windowsa.....zobacze jak to poleci, mam nadzieje, ze bez problemow.

GonzoG
14-10-2012, 18:55
Ja używam linuxowego PartImage (jest razem z System Rescue CD - bootowalne z CD lub USB). Bardzo fajne narzędzie i nie trzeba nawet systemu instalować, aby przywrócić system. Startujesz z USB/CD, wybierasz obraz od przywrócenia i na jaki dysk ma go przywrócić.

Johanan
14-10-2012, 21:45
System z dysku HDD na SSD można przenieść bez żadnych problemów, tyle że jest małe ale, które np. mnie spędzało sen z powiek, a mianowicie chodzi tu o specyfikę dysku SSD, która to powinna być uwzględniona przy instalowaniu systemu, jako że później przy niektórych konfiguracjach sprzętowych nie da się bezboleśnie takiego SSD wprowadzić w stan uśpienia, bowiem przy próbie wzbudzenia za każdym razem wyskakuje BSOD.

Lepiej odżałować czas i postawić na SSD system od nowa.

No, chyba że wiesz o co w tym chodzi i potrafisz prawidłowo ręcznie ustawić sterowniki kontrolera dysku, żeby takie hece się nie działy.

Greg77
14-10-2012, 22:40
No dobra a winda sama sobie nie przeinstaluje sterownika kontrolera dysku przy pierwszym uruchomieniu?
Zreszta zobacze jak bedzie, wiem, ze goly system stawiany od zera moze byc lepszy i nie wiem, czy na tym sie to nie skonczy, ale poszukac wszystkie sterowniki omijajac zbedne oprogramowanie sony graniczy z cudem.....

Johanan
14-10-2012, 23:28
Myślisz że nie próbowałem?

Próbowałem, ale to wszystko psu na budę się zdało, tak kolejne wersje sterowników kontrolera od Intela, jak kolejne wersje firmware SSD od jego producenta i dopiero postawienie systemu od nowa rozwiązało problem.

W sumie więcej czasu zmarnowałem na te łamigłówki, niż na instalacje systemu od nowa + wszystkie potrzebne dodatki.

Greg77
15-10-2012, 00:06
No to cos mi sie wydaje, ze sie poswiece i postawie system od nowa;)
Posciagam wszystko do tego lapka wczesniej to powinno byc sprawnie.
Teraz siedze na tym lapku w pracy i dostaje szalu jak cos mam zrobic a odpalic mkv przy procku i3 z 4Gb RAM zajmuje mu z 30 sekund....wrrrr, no ale moze to spowodowane jest tym, ze film leci z pendrivea....

sidek
15-10-2012, 19:36
Ja używam linuxowego PartImage (jest razem z System Rescue CD - bootowalne z CD lub USB). Bardzo fajne narzędzie i nie trzeba nawet systemu instalować, aby przywrócić system. Startujesz z USB/CD, wybierasz obraz od przywrócenia i na jaki dysk ma go przywrócić.

Też poleciłbym ten systemik. Ma wszystko czego byś potrzebował.
- Odpalasz PartImage,
- zmniejszasz partycję systemową np programem gparted - o ile możesz go zmniejszyć do rozmiarów nowego dysku SSD lub nawet mniej. Jeśli nie to musisz usunąć z niego niepotrzebne rzeczy, odinstalowac programy których nie będziesz używał.
- kopiujesz partycję na nowy dysk ssd, np clonezillą (lub innym programem, bo jest tam ich kilka),
- jeśli jeszcze masz wolne miejsce na nowym dysk możesz odpalić ponownie gparted i poszerzyć partycję, aby zajmowała cały dysk.

malibu
08-11-2012, 13:36
dobra odświeżę wątek bo na czasie zamierzam zrobić upgrade systemu do win 8 pro ale wolałbym zrobić beckup obecnego sytemu, komputer używam do pracy i nie mogę sobię pozwolić na większy przestój np zpowodu braku sterowników czy czegoś tam. Bardzo zależy mi abym w momencie gdyby coś poszło nie tak bezboleśnie przywrócił sytem+ programy z partycji c razem ok 50-60 giga. Moje pytanie czym to zrobić, chciałbym zrzucić najlepiej na zewnętrzny dysk twardy podłączany poprzez usb w ostateczności na inna partycje. I drugie pytanie: czy po takim przywróceniu systemu na nowo mam aktywować PS ? czy przed zmianami deaktywować go czy nie ruszać ?
Dopisek:
wolałbym nie używać czegoś linuxowego, chce jakiś prosty programik

Johanan
08-11-2012, 16:01
Jak zawsze, polecam: Active@ Boot Disk 6.0 http://www.boot-disk.com/download.htm

Który to jest z mojego punktu widzenia nie do pobicia.

Edit:

Można też ograniczyć się jedynie do: Active@ Disk Image, który samotnie kosztuje znacznie mniej, a robi swoje.
http://disk-image.com/download.htm

Greg77
02-12-2012, 19:04
No wiec jestem po zmianie dyskow, tak jak moj komp dziala jak dziala, bo przesiadalem sie z 60GB SSD na 120GB SSD tak laptop dostal takiego speeda, ze chce mis ie na nim pracowac:D
Co do Windowsa, bo o nim mowa, backup nie poszedl, wywalilo mi kilka razy blad a jak popchnalem go "recznie" to na poczatku wywalilo mi kilka razy BS.....wydaje mi sie, ze oryginalny dysk ma jakies pliki zapisane na dysku, ktore sa potzrebne do odzyskania systemu.
System poszedl od nowa, aktywacja przez telefon, nie sadzilem, ze to takie latwe...

GonzoG
02-12-2012, 20:02
dobra odświeżę wątek bo na czasie zamierzam zrobić upgrade systemu do win 8 pro ale wolałbym zrobić beckup obecnego sytemu, komputer używam do pracy i nie mogę sobię pozwolić na większy przestój np zpowodu braku sterowników czy czegoś tam. Bardzo zależy mi abym w momencie gdyby coś poszło nie tak bezboleśnie przywrócił sytem+ programy z partycji c razem ok 50-60 giga. Moje pytanie czym to zrobić, chciałbym zrzucić najlepiej na zewnętrzny dysk twardy podłączany poprzez usb w ostateczności na inna partycje. I drugie pytanie: czy po takim przywróceniu systemu na nowo mam aktywować PS ? czy przed zmianami deaktywować go czy nie ruszać ?
Dopisek:
wolałbym nie używać czegoś linuxowego, chce jakiś prosty programik

Aby mieć pewność działania programów do backupu, to lepiej aby były to aplikacje, nie wymagające Windowsa.... więc, albo z własnym systemem startowym, albo z linuxa na USB.

Ja używam PartImage i nigdy nie miałem problemów... większość aplikacji windowsowych jest o wiele bardziej skomplikowanych w użytkowaniu, mimo iż jest pod linuxa...

malibu
02-12-2012, 20:56
Kupiłem ssd samsunga z nortonem ghostem dopłaciłem w sumie 50 pln a program może się przydać.