Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Backup Windowsa a zmiana dysku

Witam, zmieniam dysk w lapku i zastanawiam sie, czy backup na plytach robiony z HDD 320Gb da sie wrzucic na SSD 60Gb??
    Instalowalem juz Windowsa od zera na moim Vaio i problem polega na tym, ze mozna osiwiec zanim znajdzie sie wszystkie sterowniki pod tego laptopa......tak wiec zastanawiam sie nad przywroceniem Windowsa z plyt, ale na nowy pusty dysk, da rade, czy nie zrobi problemu to, ze backup jest z HDD?

Domyślnie

Po odtworzeniu można zrobić optymalizację/defragmentację, powinno wystarczyć innych problemów raczej nie powinno być...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Po odtworzeniu można zrobić optymalizację/defragmentację, powinno wystarczyć innych problemów raczej nie powinno być...
    No to dobrze, po powrocie z urlopu powinienem miec juz nowy dysk....

Domyślnie

Czy da się przywrócić zależy od kilku rzeczy.
    Najważniejsze, jest aby zrobić backup danych z dysku, a nie dysku - różnica: backup dysku zawiera wszelkie informacje o dysku, partycjach itp i można przywrócić tylko na dysk taki sam lub większy oraz jeśli dane było pofragmentowane przed backupem, to po też będą.

Przy backupowaniu danych z dysku/partycji nie trzeba się o nic martwić. Po przywróceniu większość plików jest zdefragmentowana. Najważniejsze jest aby przed backupem usunąć wszystkie zbędne pliki tymczasowe systemu. Szczególnie w Windows: plik wymiany (pagefile.sys) i hibernacji (hiberfil.sys) - kilka giga mniej danych, a dodatkowo znacznie przyśpieszy uruchamianie przywróconego systemu bo nie będzie musiał przerzucać pliku wymiany.

Robiłem już tak wiele razy, szczególnie jak się instalowało system na kilku identycznych komputerach - instalujesz na jednym, resztę robi się w 10 z backupu.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 14-10-2012 o 17:09

Domyślnie

Mowa o kopii zapasowej ktora zrobilem zaraz jak laptop byl zakupiony, kiedys przywracalem windowsa na tego lapka i pytal mnie czy przywrocic caly dysk, czy tylko windowsa.....zobacze jak to poleci, mam nadzieje, ze bez problemow.

Domyślnie

Ja używam linuxowego PartImage (jest razem z System Rescue CD - bootowalne z CD lub USB). Bardzo fajne narzędzie i nie trzeba nawet systemu instalować, aby przywrócić system. Startujesz z USB/CD, wybierasz obraz od przywrócenia i na jaki dysk ma go przywrócić.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

System z dysku HDD na SSD można przenieść bez żadnych problemów, tyle że jest małe ale, które np. mnie spędzało sen z powiek, a mianowicie chodzi tu o specyfikę dysku SSD, która to powinna być uwzględniona przy instalowaniu systemu, jako że później przy niektórych konfiguracjach sprzętowych nie da się bezboleśnie takiego SSD wprowadzić w stan uśpienia, bowiem przy próbie wzbudzenia za każdym razem wyskakuje BSOD.

Lepiej odżałować czas i postawić na SSD system od nowa.

No, chyba że wiesz o co w tym chodzi i potrafisz prawidłowo ręcznie ustawić sterowniki kontrolera dysku, żeby takie hece się nie działy.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

No dobra a winda sama sobie nie przeinstaluje sterownika kontrolera dysku przy pierwszym uruchomieniu?
    Zreszta zobacze jak bedzie, wiem, ze goly system stawiany od zera moze byc lepszy i nie wiem, czy na tym sie to nie skonczy, ale poszukac wszystkie sterowniki omijajac zbedne oprogramowanie sony graniczy z cudem.....

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Myślisz że nie próbowałem?

Próbowałem, ale to wszystko psu na budę się zdało, tak kolejne wersje sterowników kontrolera od Intela, jak kolejne wersje firmware SSD od jego producenta i dopiero postawienie systemu od nowa rozwiązało problem.

W sumie więcej czasu zmarnowałem na te łamigłówki, niż na instalacje systemu od nowa + wszystkie potrzebne dodatki.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

No to cos mi sie wydaje, ze sie poswiece i postawie system od nowa
    Posciagam wszystko do tego lapka wczesniej to powinno byc sprawnie.
    Teraz siedze na tym lapku w pracy i dostaje szalu jak cos mam zrobic a odpalic mkv przy procku i3 z 4Gb RAM zajmuje mu z 30 sekund....wrrrr, no ale moze to spowodowane jest tym, ze film leci z pendrivea....
    Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 15-10-2012 o 00:09

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów