Zobacz pełną wersję : d200 Obiektyw problem dx/fx
mlodykrk
11-10-2012, 19:43
Witam !
Mam taką zagwozdkę..nigdzie na nią nie mogę znaleźć odpowiedzi.. proszę o wytłumaczenie..
więc.. mam puszkę d200. obiektyw tamron 17-50 XR Di II oraz 50iątke nikora od pełnej klatki. 1.8 ( bez silnika)
robiąc kadr na ogniskowej 50 tamronem jest pewien kadr.. podpinam potem 50 1.8 jest węższy kadr. (rozumiem ze obiektyw 50 trzeba pomnożyć przez ok 1.5 co daje kąt 75.
i teraz moje pytanie : nie jestem znawcą więc pytam doświadczonych technicznie kolegów..
1.jak to jest z tymi obiektywami jak muj tamron - to jest obiektyw dostosowany pod puszke DX
.czy jego też trzeba przeliczać?
2. czemu są dwa różne kadry między tamronem a nikonem?
3.czy tamrona dx też trzeba przeliczać x1.5?
4. czy obiektyw np nastawiony w puszcze dx i obiektyw tez dx nastawiony np na 18mm zobaczy tyle samo co aparat nikona FX i obiektyw FX nastawiony tez na 18mm?
5.i jak jest z tą głębią ostrosći?
ktoś kiedyś mi powiedział że obiektyw i puszcza dx zobaczy tyle samow kadze co puszka fx i obiektyw fx..
prosze o odpowiedź. pozdrawiam
marzyciel9
11-10-2012, 19:47
ktoś kiedyś mi powiedział że obiektyw i puszcza dx zobaczy tyle samow kadze co puszka fx i obiektyw fx..
nie słuchaj tego kogoś
Zachęcałbym do przeszukania forum - jest co najmniej kilka tematów opisujących interesujące Cię zagadnienia (a co najmniej dwa pamiętam z ostatnich dni - o ogniskowej 50mm i o GO). Generalnie należy wiedzieć, że to, co jest napisane na obiektywie, to jest zawsze fizyczna ogniskowa, niezależnie czy obiektyw jest do FX, czy DX (twierdzenie zatem, że ogniskowa się zmienia w DX jest błędne). To, co się zmienia w DX, to kąt widzenia - widzimy mniejszy wycinek niż w FX, dlatego WYDAJE SIĘ, że ogniskowa się wydłuża. A widzimy mniejszy wycinek, bo matryca jest o połowę mniejsza. I tyle. Co do GO, to nie da się w kilku słowach napisać, radzę naprawdę poszukać, tematów jest mnóstwo.
1) wystarczy zajrzeć do działu optyka:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=216044
2) nie słuchaj ludzi, tylko poświęć 5 minut i zajrzyj chociażby na wikipedie
Ten temat był już wiele razy wałkowany. Obiektyw DX pokrywa światłem tylko matrycę DX. Nie pokrywa pełnej klatki. Ogniskowa jest stałą wartością obiektywu, a kąt widzenia na matrycy DX trzeba wyliczyć stosując proste pomnożenie ogniskowej x 1,5
mlodykrk
11-10-2012, 20:37
robiąc kadr na ogniskowej 50 tamronem jest pewien kadr.. podpinam potem 50 1.8 jest węższy kadr. (rozumiem ze obiektyw 50 trzeba pomnożyć przez ok 1.5 co daje kąt 75.
więc 50 tamronową też tzreba pomnożyć x1.5 i da i tak węższąklatke...? jestem zielony...
głównie o to mi chodzi ze tamron 17-55 ustawiony na 50 obejmuje szerszy obszar niz 50 1.8 i nie wiem czemu sie tak dzeje..
Każdy obiektyw założony do body z matrycą mniejszą od FF trzeba przemnażać. Opis na obiektywie - zakres ogniskowych jest podawany dla pełnej klatki.
głównie o to mi chodzi ze tamron 17-55 ustawiony na 50 obejmuje szerszy obszar niz 50 1.8 i nie wiem czemu sie tak dzeje..
Bo może ten znaczek 50mm na tamronie nie wskazuje dokładnie takiej ogniskowej, a np 48mm?
mlodykrk
11-10-2012, 20:42
obiektyw jest dostostwoany do matrycy DX -> tamron 2.8 17-55 xr di II
Art Erie
11-10-2012, 20:45
Oznaczenia na obiektywach nie są aż tak dokładne, aby używać ich jako wzorca, to są dane orientacyjne i podane są w przybliżeniu, to samo dotyczy f, oraz ISO w puszce.
[ oczywiście oznaczenia o ogniskowej są podawane w odniesieniu do matrycy FX i trzeba to przeliczyć ( kąt widzenia) zarówno dla matryc mniejszych, jak i większych od FX)]
Jeszcze raz Ci tłumaczę, że oznaczenie DX na obiektywie świadczy tylko o tym, że światło padające na matrycę przez ten obiektyw jest w stanie pokryć tylko matrycę DX. W przypadku założenia tego obiektywu na aparat z matrycą FX (pełna klatka) Swiatło pokryje tylko taki obszar, jak ma matryca DX (ciut więcej) a reszta będzie ciemna. 50mm natomiast jest obiektywem, który pokryje całą pełną klatkę, a po założeniu go do DX, na matrycę wykorzystywany będzie tylko środkowy obszar soczewek. Ogniskowa obiektywów na pełnej klatce będzie taka, jak na oznaczeniach obiektywu czyli 50mm i 17-55mm - ta wartość się nie zmienia!
Niemal żaden zoom nie ma dokładnie takiej ogniskowej jaka jest na nim podana. Poprawne jest zapisanie ~17~50. Nawet Nikkor 17-55 nie ma idealnie 17 i 55mm. Stąd różnica w kadrach, szczególnie jeśli są to obiektywy różnych firm.
Jakbyś chciał mnożyć/dzielić itp. To różnica była by bardzo duża - DX ma 2.25x mniejszą powierzchnię od FX ... jest to bardzo duża różnica...
Jemu chodzi nie o wykład o kącie widzenia ale o to, że Tamron albo stałka jest niechlujnie wyskalowany, któryś z nich i tyle. Dlatego 50mm nie równa się 50mm.
mlodykrk
11-10-2012, 21:19
ok dzięki mniej wiećej rozumiem
czyli rozumiem też ze obiektyw tamron 17-55 (dx) przeliczam x1.5 i tak samo 50 przeliczam x 1.5
zeby mi wyszedł kąt widzenia na filmie 35.
tez rozumiem ze ogniskowe są stałe niezmiene tylko kąt widzenia sie zmienia.
np. robie zdjecie aparatem d200 z obeiktwyem dx i aparatem np d3 z obiektywem fx oba nastawione na ogniskową 50mm, wnioskuje po waszych podpowiedziach iż węższe pole widzenia będzie z d200 ale jak w tym przypadku będzie z głbią?
rozumiem też aby był ten sam kadr musze sie oddalić z miejsca robienia zdjęcia zeby zachować ten sam kadr co z pełnej klatki. ale wtedy głębia będzie więkrza bo rośnie dystans między obiektem a aparatem
joker333
11-10-2012, 21:30
dobrze rozumiesz a teraz przestań przeliczać i zacznij robić zdjęcia :D
rozumiem też aby był ten sam kadr musze sie oddalić z miejsca robienia zdjęcia zeby zachować ten sam kadr co z pełnej klatki. ale wtedy głębia będzie więkrza bo rośnie dystans między obiektem a aparatem
Nie każ się powtarzać...
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=216187
mlodykrk
12-10-2012, 00:33
dzieki:)))