Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie d200 Obiektyw problem dx/fx

Witam !

Mam taką zagwozdkę..nigdzie na nią nie mogę znaleźć odpowiedzi.. proszę o wytłumaczenie..

więc.. mam puszkę d200. obiektyw tamron 17-50 XR Di II oraz 50iątke nikora od pełnej klatki. 1.8 ( bez silnika)

robiąc kadr na ogniskowej 50 tamronem jest pewien kadr.. podpinam potem 50 1.8 jest węższy kadr. (rozumiem ze obiektyw 50 trzeba pomnożyć przez ok 1.5 co daje kąt 75.

i teraz moje pytanie : nie jestem znawcą więc pytam doświadczonych technicznie kolegów..

1.jak to jest z tymi obiektywami jak muj tamron - to jest obiektyw dostosowany pod puszke DX
    .czy jego też trzeba przeliczać?
    2. czemu są dwa różne kadry między tamronem a nikonem?
    3.czy tamrona dx też trzeba przeliczać x1.5?
    4. czy obiektyw np nastawiony w puszcze dx i obiektyw tez dx nastawiony np na 18mm zobaczy tyle samo co aparat nikona FX i obiektyw FX nastawiony tez na 18mm?
    5.i jak jest z tą głębią ostrosći?

ktoś kiedyś mi powiedział że obiektyw i puszcza dx zobaczy tyle samow kadze co puszka fx i obiektyw fx..

prosze o odpowiedź. pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mlodykrk Zobacz posta

ktoś kiedyś mi powiedział że obiektyw i puszcza dx zobaczy tyle samow kadze co puszka fx i obiektyw fx..
    nie słuchaj tego kogoś

Domyślnie

Zachęcałbym do przeszukania forum - jest co najmniej kilka tematów opisujących interesujące Cię zagadnienia (a co najmniej dwa pamiętam z ostatnich dni - o ogniskowej 50mm i o GO). Generalnie należy wiedzieć, że to, co jest napisane na obiektywie, to jest zawsze fizyczna ogniskowa, niezależnie czy obiektyw jest do FX, czy DX (twierdzenie zatem, że ogniskowa się zmienia w DX jest błędne). To, co się zmienia w DX, to kąt widzenia - widzimy mniejszy wycinek niż w FX, dlatego WYDAJE SIĘ, że ogniskowa się wydłuża. A widzimy mniejszy wycinek, bo matryca jest o połowę mniejsza. I tyle. Co do GO, to nie da się w kilku słowach napisać, radzę naprawdę poszukać, tematów jest mnóstwo.

Domyślnie

1) wystarczy zajrzeć do działu optyka:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=216044

2) nie słuchaj ludzi, tylko poświęć 5 minut i zajrzyj chociażby na wikipedie

Domyślnie

Ten temat był już wiele razy wałkowany. Obiektyw DX pokrywa światłem tylko matrycę DX. Nie pokrywa pełnej klatki. Ogniskowa jest stałą wartością obiektywu, a kąt widzenia na matrycy DX trzeba wyliczyć stosując proste pomnożenie ogniskowej x 1,5
    Ostatnio edytowane przez puciek ; 11-10-2012 o 20:27
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

robiąc kadr na ogniskowej 50 tamronem jest pewien kadr.. podpinam potem 50 1.8 jest węższy kadr. (rozumiem ze obiektyw 50 trzeba pomnożyć przez ok 1.5 co daje kąt 75.

więc 50 tamronową też tzreba pomnożyć x1.5 i da i tak węższąklatke...? jestem zielony...

głównie o to mi chodzi ze tamron 17-55 ustawiony na 50 obejmuje szerszy obszar niz 50 1.8 i nie wiem czemu sie tak dzeje..
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-10-2012 o 00:49

Domyślnie

Każdy obiektyw założony do body z matrycą mniejszą od FF trzeba przemnażać. Opis na obiektywie - zakres ogniskowych jest podawany dla pełnej klatki.

głównie o to mi chodzi ze tamron 17-55 ustawiony na 50 obejmuje szerszy obszar niz 50 1.8 i nie wiem czemu sie tak dzeje..
    Bo może ten znaczek 50mm na tamronie nie wskazuje dokładnie takiej ogniskowej, a np 48mm?
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

obiektyw jest dostostwoany do matrycy DX -> tamron 2.8 17-55 xr di II

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mlodykrk Zobacz posta
    Oznaczenia na obiektywach nie są aż tak dokładne, aby używać ich jako wzorca, to są dane orientacyjne i podane są w przybliżeniu, to samo dotyczy f, oraz ISO w puszce.
    [ oczywiście oznaczenia o ogniskowej są podawane w odniesieniu do matrycy FX i trzeba to przeliczyć ( kąt widzenia) zarówno dla matryc mniejszych, jak i większych od FX)]
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Jeszcze raz Ci tłumaczę, że oznaczenie DX na obiektywie świadczy tylko o tym, że światło padające na matrycę przez ten obiektyw jest w stanie pokryć tylko matrycę DX. W przypadku założenia tego obiektywu na aparat z matrycą FX (pełna klatka) Swiatło pokryje tylko taki obszar, jak ma matryca DX (ciut więcej) a reszta będzie ciemna. 50mm natomiast jest obiektywem, który pokryje całą pełną klatkę, a po założeniu go do DX, na matrycę wykorzystywany będzie tylko środkowy obszar soczewek. Ogniskowa obiektywów na pełnej klatce będzie taka, jak na oznaczeniach obiektywu czyli 50mm i 17-55mm - ta wartość się nie zmienia!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów