PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Kazik Na Żywo

wolnyslimak
08-10-2012, 16:53
Koncert odbył się 05.10.2012 w klubie G2 w Radomiu. ZAPRASZAM.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img840/6764/kn19.jpg)

2.

źródło (http://imageshack.us/a/img208/6290/kn08.jpg)

3.

źródło (http://imageshack.us/a/img513/9315/kn14.jpg)

4.

źródło (http://imageshack.us/a/img145/598/kn15.jpg)

5.

źródło (http://imageshack.us/a/img855/8232/kn21.jpg)

6.

źródło (http://imageshack.us/a/img854/2388/kn24.jpg)

7.

źródło (http://imageshack.us/a/img21/3511/kn27x.jpg)

staydepeched
08-10-2012, 23:04
1. może być,
2. odpada całkowicie,
3. fajna,
4. jak dla mnie za dużo góry, za mało dołu (w efekcie ucięta gitara)
5. całkiem fajnie uchwycone, nie powiem.
6. w porządku
7. byłaby super, gdyby troszkę, nie wiem, przyciemnić otoczenie, żeby Litza wychodził z jakiegoś światła? cholera, kombinuję, ale się fota udała.

generalnie bez szału.

żółto-czarny
09-10-2012, 10:58
Mój amatorski wzrok zatrzymał się najdłużej przy 3. (za ujęcie i światła) a także na 4. Ogólnie przydałby się nieco dłuższy reportaż, z wiekszym procentem Kazika w Kaziku ;)

R
09-10-2012, 11:04
Kosz.

+1

z tego co wiem to Kazik nie daje sie focic.

wolnyslimak
09-10-2012, 11:42
Mój amatorski wzrok zatrzymał się najdłużej przy 3. (za ujęcie i światła) a także na 4. Ogólnie przydałby się nieco dłuższy reportaż, z wiekszym procentem Kazika w Kaziku ;)

Mnie na trójce akurat najbardziej pasuje poza Kazika + Pani w prawym górnym rogu. Znaki sobie dają? Więcej zdjęć z tego koncertu wstawiłem na FB.

staydepeched
09-10-2012, 19:50
Ja jednak wole piłkę kopaną. A nie wiem czy zauważyłeś, że to koncert a nie sport...

Do Staydepeched: Dzięki za Twoja ocenę. Jakiś konkret przynajmniej.

ja wiem, czy jakiś konkret, kilka krótkich i zwięzłych słów do każdej foty, elaboratów nie ma co pisać, albo się podoba, albo nie ;)

@R - z Kazikiem różnie bywa, jak był w lutym z KNŻ w Sznie to bez problemu 3 utwory w fosie, ale w maju z Kultem robił problemy i w efekcie trzeba było robić foty z tłumu.

loki_p
10-10-2012, 11:26
z tego co wiem to Kazik nie daje sie focic.

Daje, daje...
http://www.piotrpotepa.art.pl/#/Gallery/Relacje/Kult%202010

Co do zdjęć:
1. Kosz ze względu na to co Kazik ma na głowie
2. Kosz ze względu na kadr. Ani tłum, ani Kazik, ani gitarzysta. Naświetlenie też takie se.
3. Lepiej, choć ekspozycja chyba nie najlepiej dobrana.
4. To mi sie podoba najbardziej.
5. Też trochę takie niezdecydowane.
6. Nie wiem co myśleć. Niby ok ale nie porywa.
7. Fajne, humorystyczne, choć naświetliłbym znacznie ciemniej.

wolnyslimak
10-10-2012, 15:28
Ok. dzieki wszystkim za wizytę, nawet Amadeuszowi...choć zwykłe, pogardliwe, czy na odwal się "kosz" raczej pokazuje że ma sie niewiele cennego do powiedzenia. MZ. za bardzo szukacie samego Kazika w tym secie. Mnie wcale tak na nim bardzo nie zależało. W końcu Kazik w projekcie KNŻ nie jest JEDEN. To, że zdjęcia nie są spod przednich barierek i nie są ciasne postacie od dołu nie znaczy, że to śmiecie. Takie trochę klapki na oczach.

Amadeusz
10-10-2012, 15:51
Ok. dzieki wszystkim za wizytę, nawet Amadeuszowi...choć zwykłe, pogardliwe, czy na odwal się "kosz" raczej pokazuje że ma sie niewiele cennego do powiedzenia.

Też się dziwię, że pewien moderator zrozumiał sens mojej wypowiedzi w tak krótkiej odsłonie. Powinien to przecież skasować, wtedy miałbyś lepsze samopoczucie.
Słowo "kosz" oznacza to, że na zdjęciu wszystko jest "zwalone". Kadry, naświetlenie, kolory, można wymieniać cokolwiek tylko po co, skoro jest słowo już na to gotowe.
Jednym zdaniem: źle odczytujesz moje intencje.

R
10-10-2012, 19:22
...acha...MISTRZU

kolego, wiecej pokory. pokazales zdjecia pod ocene, musisz przyjac kazda opinie. wiem... gorzko kiedy wszyscy pisza ze bubel, szczegolnie jak autora rozpiera duma z wlasnej produkcji... nastepnym razem nie pokazuj i zyj w przeswiadczeniu ze masz biale kruki.

mirekkania
10-10-2012, 19:57
Jedyne, co z tego setu ma jakąś wartość, to zdjęcia 3,4 i 7.
Ogólnie, kadry są złe, nudne, nic się nie dzieje, za to w najważniejszych elementach obrazu, zawsze znajdzie się coś, co przeszkadza.
Wydaje mi się również, że w przypadku 7 dość mocno kropowałeś. Jak na sprzet i ISO, które objawiają się w EXIFie, zdjęcie jest wyjątkowo słabej jakości, żeby to był pełny kadr. W takich przypadkach (bo zawsze zdażyć się mogą), pamiętaj o mocnym odszumieniu i wyostrzeniu.

Niestety, na wszystkich jest dramatycznie słaba obróbka. Ani tu kolory, ani klimat. Zdjęcia wyglądają jak ratowane z totalnego niedoświetlenia, co wydaje się dziwne, bo wygląda, ze światła było dość dużo.
Gdyby się trochę przyłożyć do obróbki, mozna by wycisnąć coś ciekawego ze zdjęć, które wymieniłem. W tej postaci, sa nie do przyjęcia, a Amadeusz ma rację. Kosz i tyle.

A wogóle, mając D800 do dyspozycji i specyfikę koncertu rockowego, darowałbym sobie stałki, na rzecz dobrego zooma. Onanistyczne teorie, że tylko stałki dadzą dobry obrazek, są wymyślane przez ludzi, którzy mają sprzęt, ale jeszcze nie udało im się dojść do etapu robienia zdjęć. Znacznie lepiej by Ci sie pracowało zoomem typu 24-70 na wyższych ISO, bo przynajmniej mógłbyś szybko zmienić ogniskową, stosownie do dynamiki wydarzenia.

Nie oburzaj się. Słowa krytyki, które tu wczesniej przeczytałes są prawdą na temat tych zdjęć. Zdjęcia sa słabe. Przyjmij to z pokorą, idź fotografuj dalej. Bedzie z kazdym koncertem lepiej.

wolnyslimak
10-10-2012, 20:55
kolego, wiecej pokory. pokazales zdjecia pod ocene, musisz przyjac kazda opinie. wiem... gorzko kiedy wszyscy pisza ze bubel, szczegolnie jak autora rozpiera duma z wlasnej produkcji... nastepnym razem nie pokazuj i zyj w przeswiadczeniu ze masz biale kruki.

Pokorę to ja mam i nabrałem ją nie tylko tutaj więc spoko luz. Nie o to chodzi. Tylko o sposób wyrażenia opinii. Jak się coś krytykuje to warto powiedzieć dlaczego.

Co do zoom'a to kwestia wyboru. Ja świadomie ograniczam się do stałki gdyż jest lekka, mała czy też jasna. Poprostu wygoda. Jakbym miał akredytację i mordował sie przy barierkach to pewnie więcej bym zabrał sprzętu. Wy chcecie mieć z każdego koncertu idelane zdjęcia artystów, bo za nie macie kasę. Ja chcę coś innego. Choćby właśnie przeszkadzajek w postaci rąk w górze, bądź zdjęć zza sceny.

Przyjmuję krytykę aby było jasne. Jednak nie sądzę abym się do wskazówek zastosował. Pozdrawiam.

mirekkania
10-10-2012, 23:01
Jakbym miał akredytację i mordował sie przy barierkach to pewnie więcej bym zabrał sprzętu. Wystarczą w zupełności 2 lekkie obiektywy ze światłem f4. D800 to potężna maszyna.

Wy chcecie mieć z każdego koncertu idelane zdjęcia artystów, Nie. Ja np. chcę mieć dobre zdjęcia. Nie musza być idealne. trzeba dobrze poznać danego artystę i zobaczyć go kilka razy na różnych koncertach, dobrze poznać specyfikę danego miejsca, żeby zrobić "idealne" zdjęcie. Szczęście też się przydaje :) To jest bardzo trudne i nie zawsze wykonalne, dlatego wystarczy zrobić dobre zdjęcia.

Choćby właśnie przeszkadzajek w postaci rąk w górze, bądź zdjęć zza sceny. Przeszkadzajaki, które wymieniłes nie sa przeskadzajkami. Przeskadzajkami są np. statyw mikrofonu, który zakrywa pół twarzy artysty (zdj. 1).

Co do kadrów, to juz pisałem więc nie będę się powtarzał. Zwłaszcza, że:
Przyjmuję krytykę aby było jasne. Jednak nie sądzę abym się do wskazówek zastosował. Pozdrawiam.

Pozdrawiam i wielu udanych zdjęć życzę.

staydepeched
10-10-2012, 23:07
te foty były robione D800?
:O

mirekkania
10-10-2012, 23:15
te foty były robione D800?
:O
Jeśli nikt nie fałszował exifa, to tak. Też mi było trudno uwierzyć. :D

staydepeched
10-10-2012, 23:35
nie miałem jeszcze szansy fizycznego obcowania z d800, ale z matrycą tego aparatu można cuda działać. troszkę mi w oczach zmalały te zdjęcia...

fumio
11-10-2012, 06:52
Bardzo dobre fotki!

Pozdr.

wolnyslimak
11-10-2012, 08:50
Wystarczą w zupełności 2 lekkie obiektywy ze światłem f4. D800 to potężna maszyna.
..

F4 na koncercie? Na bank zauważyłeś ustawienia jakie miałem więc z ciemnicą jaką jest F/4 dużo byś nie powalczył. Wygładzanie w postaci ściągania szumu tudzież dodatkowego ostrzenia tez do mnie nie trafia. To brudny, chropowaty koncert a nie sesja do Vogue.

Macie pretensje do kolorów. To powiedzcie proszę jak radzicie sobie z kolorowymi (np. czerwono-żółtymi) szperaczami? Wali toto ostrym światłem w widownie lub przed scenę a więc i w obiektyw. Jak chcecie wyciągnąć później w postprocesie naturalne barwy? Jak skompensować cholernie mocne światło szperaczy z ciemnicą na scenie? Mnie szum w tego rodzaju zdjęciach wogóle nie przeszkadza...wręcz przeciwnie, pasuje!

Wrzucasz kaszanę do oceny masz pretensje, że zdjęcia zostały ocenione negatywnie :mrgreen:

Nie wiem gdzie Ty sie doszukałeś pretensji do samej oceny? Nadinterpretacja tekstu? Jeśli krytyka jest konstruktywna to ja przyjmuję. Jednak samo napisanie "śmieć" chyba jest bez sensu bo do niczego nie prowadzi. Tylko do nieporozumienia, czego dowodzi ta sytuacja.

No nic. Temat jest jasny. To są gnioty i tyle.

loki_p
11-10-2012, 10:20
Macie pretensje do kolorów. To powiedzcie proszę jak radzicie sobie z kolorowymi (np. czerwono-żółtymi) szperaczami? Wali toto ostrym światłem w widownie lub przed scenę a więc i w obiektyw. Jak chcecie wyciągnąć później w postprocesie naturalne barwy? Jak skompensować cholernie mocne światło szperaczy z ciemnicą na scenie? Mnie szum w tego rodzaju zdjęciach wogóle nie przeszkadza...wręcz przeciwnie, pasuje!

Szum to ostatni problem w fotografii koncertowej i nim bym sie nie przejmował.
Co do światła to radzimy sobie normalnie, fotografujemy je. Szperacze można bardzo ładnie wykorzystać do zbudowania kadru. Zaglądnij do relacji którą podlinkowałem.
Co do naturalnych barw to nie wiem jak to rozumieć. Jak ktoś ma białą koszulkę i jest oświetlony czerwonym światłem to jaki będzie naturalny kolor? Moim zdaniem czerwony. Problem jest tylko taki aby tego koloru nie przepalić w tym kanale. Nie jest to łatwe i w dużej mierze zależy od ustawionego balansu bieli.
Koncerty Kultu czy KNŻ to cholernie ciężkie wyzwanie fotograficzne. Przynajmniej tak jest w klubie w którym ja go fotografowałem. Po godzinie koncertu pot kapał z sufitu i ściekał po ścianach, zdarzały się omdlenia, a polewanie wodą w celu schłodzenia było normą. Zaparowane szkła trzeba było przecierać co 5 minut. Mając to wszystko na uwadze upilnowanie ekspozycji, kadru, przy jednoczesnym uważaniu na siebie i sprzęt jest nie lada wyzwaniem.

PS. Wydaje mi się że D800 nie jest jednak dobrym wyborem do fotografii koncertowej w ciasnych klubach. To oczywiście tylko takie moje gdybanie bo nie miałem okazji tego sprawdzić w boju.

wolnyslimak
11-10-2012, 10:36
...Koncerty Kultu czy KNŻ to cholernie ciężkie wyzwanie fotograficzne. Przynajmniej tak jest w klubie w którym ja go fotografowałem. Po godzinie koncertu pot kapał z sufitu i ściekał po ścianach, zdarzały się omdlenia, a polewanie wodą w celu schłodzenia było normą. Zaparowane szkła trzeba było przecierać co 5 minut. Mając to wszystko na uwadze upilnowanie ekspozycji, kadru, przy jednoczesnym uważaniu na siebie i sprzęt jest nie lada wyzwaniem.

PS. Wydaje mi się że D800 nie jest jednak dobrym wyborem do fotografii koncertowej w ciasnych klubach. To oczywiście tylko takie moje gdybanie bo nie miałem okazji tego sprawdzić w boju.

D800 to tylko sprzęt, który może pozwolić na większą swobodę. Dla mnie najważniejsze podczas takiego koncertu to rozpiętość tonalna, gdyz to ona pozwoli nam zobaczyć najwięcej.To chciałem uzyskać. Może efekt nie jest dobry ale co tam. Tylko ten co nic nie robi się nie myli. Masz racje co do barw stąd też było i moje pytanie. Największe zarzuty otrzymałem co do kolorów, szumów no i kadrów. Z tym ostatnim mogę sie zgodzić. Ale zarzucać, że koncert szumi lub mamy czerwoną, żółtą bądź niebieską dominantę? Jak ma jej nie być jak takie są światła koncertowe? Jakbym bardziej wyostrzył to byłyby zarzuty, że nienaturalne krawędzie oraz za gładki obrazek jak dupcia niemowlaka.

Tak czy siak. Jak chce się krytykować to PRZYZWOITOŚĆ nakazuje napisać za co. No ale cóż, forum to tylko takie podwórko gdzie najgłośniej krzyczą Ci co na ogół mają niewiele do powiedzenia.

loki_p
11-10-2012, 11:16
Masz racje co do barw stąd też było i moje pytanie. Największe zarzuty otrzymałem co do kolorów, szumów no i kadrów. Z tym ostatnim mogę sie zgodzić. Ale zarzucać, że koncert szumi lub mamy czerwoną, żółtą bądź niebieską dominantę? Jak ma jej nie być jak takie są światła koncertowe?
Szumy sobie darujmy. Co do kolorów i dominaty, to tak jak pisałem jest to naturalna sprawa. Problem polega na tym żeby tych kolorów nie prześwietlić bo wtedy całość wygląda kiepsko. I tu jest moim zdaniem problem. Większość kadrów jest moim zdaniem prześwietlona. Korekcja na minus mogłaby im wyjść na dobre.

wolnyslimak
11-10-2012, 11:37
Szumy sobie darujmy. Co do kolorów i dominaty, to tak jak pisałem jest to naturalna sprawa. Problem polega na tym żeby tych kolorów nie prześwietlić bo wtedy całość wygląda kiepsko. I tu jest moim zdaniem problem. Większość kadrów jest moim zdaniem prześwietlona. Korekcja na minus mogłaby im wyjść na dobre.

Dziękuję Ci za tę uwagę. Pobawię się jeszcze trochę kilkoma plikami gdyż dałeś mi ciut do myślenia.

mirekkania
11-10-2012, 13:01
Co do szumów, to nie przeszkadają, jeśli zdjęcie jest prawidłowo naświetlone. Zaczynają przeszkadzać, jeśli ciagniemy je z -4EV.
Ja fotografuję na f4 i to przy 1/200s, na bardzo ciemnych koncertach, Canonem 5DII, który jest słabszym aparatem niż D800. Czy daję radę, możesz ocenić w moich wątkach. Wszystko zalezy od tego, co chcemy i jak pokazać. Ale do tego, trzeba mieć NAJPIERW pomysł na zdjęcie. Jak się ma pomysł dopiero po jego zrobieniu, to są problemy trudne do ogarnięcia.

Jak chce się krytykować to PRZYZWOITOŚĆ nakazuje napisać za co. No ale cóż, forum to tylko takie podwórko gdzie najgłośniej krzyczą Ci co na ogół mają niewiele do powiedzenia.Kolega lkoki_p już w zasadzie wiele wyjaśnił. Napisałeś, że nie będziesz stosował się do wskazówek więc uznaję, że to co w cytacie tyczy się mnie. :) Robię zatem EOT.

wolnyslimak
11-10-2012, 14:35
Przecież Ty uzasadniałeś dlaczego jestes na NIE więc nie wiem skąd to obrażani?. Przyjąłem Twoje uwagi ale się z nimi nie mogę zgodzić gdyż zapewne miałem zupełnie inne warunki niż miewasz Ty. Ja bardziej przyciemniałem te zdjęcia niz wyciągałem z cienia. Za dużo punktowego światła, które wypalało spore obszary. Musiałem posiłkować się ściąganiem świateł. Sądzę, że zbyt jasno mogłem je naświetlić. Być może lepiej było zejść z ISO przy danych ustawieniach i ciągnąć cienie właśnie...

mirekkania
11-10-2012, 14:40
Być może lepiej było zejść z ISO przy danych ustawieniach i ciągnąć cienie właśnie...Nie wiem, jak sie tu zachowuje D800, ale w moim przypadku zdecydowanie wolę trochę niedoświetlić i wyciągnąć. Obraz jest ładniejszy niż przy prześwietleniu i zdejmowaniu ekspozycji w postprocesie.

wolnyslimak
11-10-2012, 14:42
D800 też woli cienie niż mocne światła.