PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Pierwsze blyski

romek257
02-10-2012, 22:16
Witam. Moje pierwsze proby blyskania. Prosze o opinie doswiadczonych forumowiczow. Z gory dziekuje za odwiedziny i komentarze.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img209/8118/malenstwok.jpg)

danielz
02-10-2012, 22:27
Nie jest zle.... jak to mowia.. praktyka czyni mistrza :)

romek257
02-10-2012, 22:32
Nie jest zle.... jak to mowia.. praktyka czyni miszcza :)

Do Twoich zdjec brakuje duzo (zostawilem komenatrz na strobox.com) ale jak pocwicze to miszczostwo moze kiedys osiagne :)

coroner
02-10-2012, 22:36
Co do samego błyskania jest ok, natomiast wydaje mi się, że trochę retuszu twarzy by nie zaszkodziło - oczywiście tak z wyczuciem, bo to portret nie glamour.

Irwusek
02-10-2012, 22:54
Chciałbym tak błyskać na początku : )

romek257
02-10-2012, 23:04
Chciałbym tak błyskać na początku : )

Nic trudnego. Mi dzis przyszedl kurierem beauty dish i soft box, przerobilem w 10 min salon na "studio" narzeczona usiadla na krzesle i juz :)

militarius
02-10-2012, 23:08
Brakuje jednolitego tła, zbyt różne odcienie skóry na twarzy i reszcie ciała ;) trochę pociachane ręce, no i za poprzednikiem - retusz też by się przydał. Poza tym fajnie przyświecone :)

romek257
02-10-2012, 23:11
No wlasnie jako tlo posluzyla kremowa sciana bo nie mielismy w domu nic innego a obrobka nastepnym razem bedzie lepsza. (mam nadzieje) :)

danielz
03-10-2012, 14:43
Do Twoich zdjec brakuje duzo (zostawilem komenatrz na strobox.com) ale jak pocwicze to miszczostwo moze kiedys osiagne :)

Haha..uwierz ze naprawde niewiele... Ja zaczynalem od systemowej lampki z parasolka ktora wygladala jak wyjeta z drinka... Wyzwalalem blyskiem z aparatu i marzyłem o sloneczku... Ktorego tak na marginesie sie jeszcze nie dorobilem... Ae za to mialem tlo za 25 zeta ktore uzywam do tej pory...

Dobra popatrzylem jeszcze raz... Dam ci rade o ktorej czasami sam zapominam, glownie z braku czasu... Jak masz w lampie pilota (znaczy sie swiatelko pilotujace) to wykorzystaj je do ustawienia konta... Bo wyszlo ci ladnie rembrantosko, ale widac lampa byla za wysoko bo nos sie brzydko odciął... Mozesz przyblizyc lampe i zmiejszyc moc, wtedy bedzie bardziej miekko, lub jak masz zalozyc sciere na talerz zeby nie dawal takich krawedzi... Chyba ze wolisz na skroty jak ja i naprawic to 3 kliknieciami podczas posta...

romek257
03-10-2012, 17:45
Dziękuję wszystkim za komentarze i porady.. W weekend następne próby.

militarius
03-10-2012, 17:54
Postaraj się o jednolite tło ;) choćby czystą jednokolorową ścianę.

~lxs
03-10-2012, 18:43
Zdaje mi się, że jak na pierwsze próby jest całkiem nieźle, sam mam nadzieję niedługo się z tym zmierzyć (znaczy z błyskaniem) :)
Co mi się rzuca w oczy:
-lewa dłoń jaśniejsza od reszty skóry - staraj się by twarz była najjaśniejsza, jak nie wychodzi przy robieniu zdjęcia to w obróbce to popraw
-trochę błysku z prawej poszło na tło
-pierścionek bym zdjął
-za mało światła poszło w oczy i ogólnie górną część twarzy
-trochę niefortunne cięcie (prawy łokieć ucięty, a przy lewym barku sporo miejsca), ogólnie przyciąłbym to dużo ciaśniej (z dołu pod biustem, z góry trochę nad głową)