Zobacz pełną wersję : Asus Google Nexus 7
Witam
wiem ze temat tabletów był omawiany po wielokroć. Mam prośbę do osób które użytkują powyższe urządzenie lub w dniu dzisiejszym lub najbliższych zakupią w polskiej dystrybucji owo cudo o opinie na temat.
Wiem ze to urządzenie bez 3G(przeżyję) bez slotu na karte(z 16GB dam rade), ale za to dobry (tak pisza) procesor, dobry wyświetlacz oraz najnowszy android co przemawia by go kupić. Pytanie czy używany kilka godzin się nie nagrzewa ? Czy po zainstalowaniu kilkunastu/dziesięciu aplikacji nie zamula ?
Dzięki za wszelki odpowiedzi bo cały czas myślę czy wydać 999 i zakupić powyższy 7 calowy czy dozbierać i zakupić Samsunga Galaxy 10.1 za 1699 a to jednak jest różnica, chyba że w tym przedziale cenowym proponujecie(coś sprawdzonego) Wy :)
pozdrawiam
Marcin Gucwa
olkuszanin
01-10-2012, 20:23
Ja używam i jak na razie same superlatywy, pierwsza rzecz , która mnie lekko oburzyła to brak autrotacji ekranu musisz sobie wgrać program , ale to było mówione już wielokrotnie przed pojawieniem się tabletu w sprzedaży, duże ograniczenia systemu, dla odważnych aktywacja roota i pełna zabawa z tabletem.
Jak na ten czas polecam
Autorotacja jest wszędzie, ale nie w launcherze ;)
Jak dla mnie jest super - kompaktowy, świetny ekran, mocne bebechy i gwarantowane aktualizacje. Jedyny, niewielki minus to brak tylnej kamery - i nie chodzi nawet o zdjęcia, a korzystanie z apek typu skanery kodów QR, miarki itp.
Do olkuszanin - a od kiedy używasz ?
Co mogę rozumieć przez duże ograniczenia systemu ?
Witam
nikt od 1.10 nie zakupił z forum wspomnianego tableta i go nie używa by napisać co nieco o dzialaniu ?
Star Dust
04-10-2012, 13:59
ja co prawda nie posiadam ale kolega z pracy ma. mialam okazje 'bawic sie przez ok 2h.
Tak wiec:
po 2h zrobil sie lekko cieplawy ale nie goracy (tak samo jak ipad 2)
ekran naprawde super, wrazliwy na dotyk jak w ipad
mialam otwartych kilka aplikcja skaczac miedzy nimi nic nie zmalulalo
w reku lezy lepiej niz ipad (rozmair idealny przynajmniej dla mnie)
Minus:
brak tylej kamery niestety
rzekomo aplikacji i progrmaow na ipada wiecej, ja tam nie wiem bo mimo posiadania ipada wielu aplkikacji na nim nie mam
Osobiscie gdyby nie fakt posiadania ipad 2 to napewno kupilam bym Nexusa 7. Jest super a niska cena naprawde zacheca
Samsunga masz na mysli tego super najnowszego z dolaczonym penem? bo jesli starszy model to nie polacem. Wspomniany kolega posiadal Szajsunga i po tygodniu pozbyl sie z usmiechem na ustach.
gienio_by
06-10-2012, 13:33
trochę więcej na temat google nexus 7 na stronie http://www.tablettest.pl/recenzja/google-nexus-7/
Mam nadzieję, że informacje, które są tam zawarte przydadzą się
kupilem w czwartek, bardzo sympatyczne urzadzenie, rozmiar idealny, mialem wczesniej przez jakis czas ipada i 7 cali nexusa bardziej mi pasuje. działa bardzo szybko i płynnie. co więcej ? czekam na ewentualne pytania.
co mam nie dać. umówimy się pw.
Zawsze mozna pomacac w Komputroniku czy X-kom:) Czytalem wlaśnie ze 24.X premiera Nexusa 32 GB - ciekawe ile bedzie kosztował?
Kuba a miejsca starcza ? Bo jest 13GB no nie ?
Brak 3G nie doskwiera ?
myślę, że 16gb( czyli na starcie rzeczywiście ok 13 wolnego ) wystarczy mi do końca świata. każdy ma jakieś indywidualne zużycie :) mi wystarczy zestaw podstawowych apek, kilka gier, a filmów nie muszę tam nosić, nawet jeśli pojadę gdzieś na dłużej to kilka sztuk .avi spokojnie się zmieści.
co do 3G - sam nie wiem czy chciałoby mi się utrzymywać specjalnego sima tylko dla nexusa, raz miałem sytuację, że potrzebowałem w nim net poza domem to zrobiłem sobie hotspot z telefonu. na pewno fajnie byłoby 3G mieć "na wszelki wypadek" i na pewno uważam to za wadę tego urządzenia.
charmside
16-11-2012, 14:47
Mam od około tygodnia Nexusa 7 (16GB). W zasadzie zastrzeżeń brak, oprócz kamerki z tyłu. Tak to same superlatywy. Płynnie szybko, bez problemów. Nawet brak 3G mi nie przeszkadza, bo net udostępniam z komórki w razie potrzeby, a na co dzień wi-fi hula.
Dzisiaj sobie obejrzałem nexusa w rtv euro, jest jakaś promocja na niego i schodzi po 899zeta, ale mam wrażenie, że w porównaniu z super amoledowymi ekraniami w samsungach jakieś to wyblakłe to asusowe maleństwo , mam sgs2 i kurcze no widać różnicę. I chyba przez to wstrzymałem się chwilowo z kupnem, bo miał mi służyć do pokazywania klientom slideshowków lub/i zdjęć na spotkaniach no i mam zagwozdkę.
Zastanawiałem się i nad nim. Cel podobny, miec coś zawsze aby pokazać klientom gdy umówię się poza domem. Stwierdziłem jednak, ze 7 cali to za mało i wlazłem w 10 calowego Asusa TF300T. Do zestawu kupiłem też klawiaturkę i jestem zadowolony. Mam wersję bez modemu jednak w razie potrzeby modem zrobię z tel. Jestem pod ogromnym wrażeniem, mam porównanie do taniego 10' taniego tableta to tutaj jest bajka. I kolorki i predkość działania.
Budziko, ale uważasz, że z tego Twojego 10calowca tf300t biją w oczy lepsze kolory, nasycenie itd., niż z nexusa7 ? Miałeś okazję do takiego porównania ?
A ja rozumowalbym odwrotnie, to nexus ma poprawne kolory i nasycenie w porownaniu do za mocno podkreconych barw amoled
no ale w stosunku do ipada tez ma blade kolorki, ja bym się zastanawiał nad porównaniem go do monitora ips skasowanego w miarę poprawnie.
bezposredniego porównania nie robiłem. Leżały w MM daleko od siebie :) Robiłem jednakporównanie z tanimi tabami (wyposażonych w ips) i dla mnie to co one wyświetlają to tragedia. Dlatego pozbyłem się szybko w cholerę taniości i dołożyłem trochę do droższego. Kwestii kolorów i ich dokladnego odwzorowania nie brałem tak mocno pod uwagę, wyszedłem z załozenia, że ma być to coś podobnego do tego co widzę na kompie... Tanie tab. nie oferują tego. 7" wydawal mi się za mały, osobiście wolę 10"
asus + tapatalk
Mialem ostatnio podobny dylemat, moj brat kupil jakis czas temu Nexusa 7, bawilem sie nim kilka razy i dzialal bez wiekszych zastrzezen. Moim zdaniem jednak do czestego przegladania sieci 7 cali to troche za malo, przynajmniej dla mnie przegladanie np. Nikoniarzy na takim ekranie jest na dluzsza mete meczace. Sam zdecydowalem sie na Samsunga Galaxy Tab 10.1, chodzilo mi o jak najlepszy ekran przy minimalizacji ceny. Uzywam go od jakiegos tygodnia i poki co jestem zadowolony, moim zdaniem do zastosowan bardziej stacjonarnych/domowych 10calowy tablet sprawdzi sie lepiej, 7calowego kupowalbym tylko gdyby bardzo zalezalo mi na mobilnosci.
Przepraszam za brak polskich znakow, chyba bede musial doinstalowac jakas polska klawiature.
jerryjola
16-12-2012, 20:00
Witam
wiem ze temat tabletów był omawiany po wielokroć. Mam prośbę do osób które użytkują powyższe urządzenie lub w dniu dzisiejszym lub najbliższych zakupią w polskiej dystrybucji owo cudo o opinie na temat.
Wiem ze to urządzenie bez 3G(przeżyję) bez slotu na karte(z 16GB dam rade), ale za to dobry (tak pisza) procesor, dobry wyświetlacz oraz najnowszy android co przemawia by go kupić. Pytanie czy używany kilka godzin się nie nagrzewa ? Czy po zainstalowaniu kilkunastu/dziesięciu aplikacji nie zamula ?
Dzięki za wszelki odpowiedzi bo cały czas myślę czy wydać 999 i zakupić powyższy 7 calowy czy dozbierać i zakupić Samsunga Galaxy 10.1 za 1699 a to jednak jest różnica, chyba że w tym przedziale cenowym proponujecie(coś sprawdzonego) Wy :)
pozdrawiam
Marcin Gucwa
Teraz pojawił się w Komputroniku tablet Blaupunkta, 10", za poniżej 1400 zł, ma wbudowane 3g.
Ciekawa opcja.
Opinie wstępnie ma dobre.
Dzisiaj sobie obejrzałem nexusa w rtv euro, jest jakaś promocja na niego i schodzi po 899zeta, ale mam wrażenie, że w porównaniu z super amoledowymi ekraniami w samsungach jakieś to wyblakłe to asusowe maleństwo , mam sgs2 i kurcze no widać różnicę. I chyba przez to wstrzymałem się chwilowo z kupnem, bo miał mi służyć do pokazywania klientom slideshowków lub/i zdjęć na spotkaniach no i mam zagwozdkę.
To nie promo, tylko nowa cena wersji 16GB po wprowadzeniu wersji 3G.
A kolory w Nexusie być może trzeba skalibrować (piszę być może, bo osobiście nie odczuwam tego problemu, moim zdaniem są ok, a nie walą nasyceniem po oczach jak AMOLED w SGSach), na XDA część osób marudzi na to. Jest też jeden drobny bug - jeśli włączysz pełnoekranowy film, to Tegra przechodzi w jakiś "movie mode" czy coś takiego i po wyjściu z filmu z niego nie wychodzi, co daje strasznie wypalone kolory, jakby przepalone. Pomaga uśpienie i obudzenie tabletu.