Zobacz pełną wersję : NIK software kupiony przez Google
Szanowni,
Jestem ciekawy jak widzicie fakt przejęcia Nik Software przez Google. Może nie wszyscy wiedza - Nik jest producentem Capture NX i serii wtyczek Efex Pro (do Adobe i innych). Czy doczekamy się szybkiej edycji nowej wersji Capture NX, jeśli w ogole?
Osobiście mam obawy ze CNX2 nie będzie miał kontynuacji (Google może nie być zainteresowane tym rynkiem) i zostaniemy zmuszeni do porzucenia tej bardzo dobrej aplikacji. Ja sam za długo zwlekałem z dokupienie Color Efex Pro 3.0 do CNX2 i teraz okazało się ze wyszła wersja 4.0 niewspółpracująca z CNX2, a starej wersji nie można juz kupić.
Tutaj oficjalne info:
http://www.niksoftware.com/site/
pozdrowienia
tomski
Jeżeli Google nie byłoby zainteresowane tym rynkiem, to raczej by nie przejmowało NIK Software. Chyba...
Może być cienko ja się skupią na efektach do telefonu :) zamiast na rozwoju swojego softu. pożyjemy zobaczymy.
miron19j
26-09-2012, 11:08
...
Osobiście mam obawy ze CNX2 nie będzie miał kontynuacji (Google może nie być zainteresowane tym rynkiem) i zostaniemy zmuszeni do porzucenia tej bardzo dobrej aplikacji....
pozdrowienia
tomski
a to już CNX2 przestanie działać? Nie można będzie pracować na starszych wersjach NikSoftware?
Jeżeli Google nie byłoby zainteresowane tym rynkiem, to raczej by nie przejmowało NIK Software. Chyba...
Nie do końca. Przejęcia są też dokonywane w celu wygaszania produktow/usługi na rynku. Być może i w tym Google ma jakiś interes...
a to już CNX2 przestanie działać? Nie można będzie pracować na starszych wersjach NikSoftware?
Oczywiście bedzie działać, można będzie pracować. Jednak na przykładzie wtyczki CEP widać, że jeśli producentowi nie bedzie zależeć na podtrzymywaniu dotychczasowych funkcjonalności, to może zmusić uzytkowników do przejścia na inne oprogramowanie. Wersja CEP 4.0 nie pracuje z CNX2 i nie będzie, dopóki CNX2 nie zostanie do tego przystosowany (potrzebna jakaś nowa platforma dla tej aplikacji - nie znam sie na tym). Wersji 3.0 już nie kupię bo sprzedaży już nie prowadzą. Summa summarum funkcjonalność mojej pracy zostaje ograniczona, właśnie przez brak rozwoju aplikacji CNX2.
Abstrahując od wtyczki Nik-a, nowy CNX zostałby powitany przez wielu z wielką radością, na pewno przeze mnie. Liczyłbym na poprawki w workflow w trakcie obróbki NEFow, możliwosc dodawania ramek (winiet) oraz pola tekstowego do zrobienia stopki autorskiej.
No to będą u-pointy i więcej filtrów w Picassie ;)
Na początku zadałem sobie pytanie takie jak Mirek, u mnie działa i nic więcej od niego nie potrzebuję (lub raczej - nie oczekuję, chociaż kilka narzędzi więcej by się przydało), ale jednak widzę pewien potencjalny problem - jeśli faktycznie będą chcieli wygaszać, to nie będzie upgrade'ów do nowych puszek.
No chyba że zoptymalizują kod, dodadzą funkcje, i może nawet dorzucą obsługę rawów z innych lustrzanek, i doczekamy się CNX 3 - by Google :) eh, pomarzyć zawsze można...
Nie do końca. Przejęcia są też dokonywane w celu wygaszania produktow/usługi na rynku. Być może i w tym Google ma jakiś interes...
Interesem google jest Snapseed, produkt konkurencyjny do Instagram. Resztę mogą sobie olać.
Sorry, ale jak kupujesz firmę to razem z jej zobowiązaniami w stosunku do jej kontrahentów. Nie wiadomo na ile lat Nik miał umowę z Nikonem na tworzenie dla niego oprogramowania i na jakich zasadach. Jak również nie wiadomo, kto nabywa prawa do oprogramowania np. po zerwaniu umowy.
Dlatego tego rodzaju dyskusje na zasadzie co by było, gdyby było, a co będzie są bez sensu.
Szanowni,
Nik jest producentem Capture NX
A tego to nie wiedziałem - myślałem, że Capture NX jest produktem Nikona. Na stronie Nik Software także nie ma śladu produktu o nazwie Capture NX. Skąd masz informację, że to Nik Software produkuje CNX? Przyznam, że nie używam, mam tylko View NX, tak z ciekawości pytam.
EDIT: Sorki za zamieszanie, już znalazłem: http://www.niksoftware.com/cepnx/usa/entry.php?view=intro/capturenx.shtml - masz całkowitą rację.
A tego to nie wiedziałem - myślałem, że Capture NX jest produktem Nikona. Na stronie Nik Software także nie ma śladu produktu o nazwie Capture NX. Skąd masz informację, że to Nik Software produkuje CNX? Przyznam, że nie używam, mam tylko View NX, tak z ciekawości pytam.
Capture NX/Help/About Capture NX
Psychotrop
26-09-2012, 12:13
Przyznam, że nie używam
Capture NX/Help/About Capture NX
niby jak ma sprawdzić ? ;>
Henio Jawa
26-09-2012, 12:15
Szanowni,
Jestem ciekawy jak widzicie fakt przejęcia Nik Software przez Google.
Ja to widzę że pewnie znowu przez pomyłkę.
Jak wcześniej Motorole:-)
miron19j
26-09-2012, 12:19
Wersji 3.0 już nie kupię bo sprzedaży już nie prowadzą...
etam :-)
http://www.ebay.pl/itm/GAME-NIK-Software-Color-Efex-Pro-3-0-Complete-Edition-/350597008315?pt=Belletristik&hash=item51a135cbbb#ht_2656wt_960
niby jak ma sprawdzić ? ;>
Jak zwykle problem.
Zainstalować triala. :wink:
No nie podobało by mi się wygaszenie.
Mam NX2, CEP 3.0, za darmoszkę mam Silvera, którego używam z PSE i CEP 3.0 który działa jako samodzielny program, albo (podobno) wtyczka do LR. Jakby to miało zdechnąć bez mozliwości upgrejdów to byłbym nie kontent.
Zainstalować triala. :wink:
:D - to już jednak wolę zajrzeć na stronkę, której link podałem ;)
Sorry, ale jak kupujesz firmę to razem z jej zobowiązaniami w stosunku do jej kontrahentów. Nie wiadomo na ile lat Nik miał umowę z Nikonem na tworzenie dla niego oprogramowania i na jakich zasadach.
A co za problem, jedno nie wyklucza drugiego...
Władca Pixeli
27-09-2012, 03:23
Ja mam nadzieję, że Nik Software nie będzie kontynuował NX i Nikon powróci do starego programu Capture 4.
Rafał_Sz
27-09-2012, 09:53
Ja to widzę że pewnie znowu przez pomyłkę.
Jak wcześniej Motorole:-)
Szefu działu zakupów Google do podwładnych:
- Co dzisiaj kupujemy?
Na sali cisza, bo kupili już praktycznie wszystko, nawet fabrykę klamerek do bielizny i Motorolę. Szefu wkurzony brakiem inicjatywy pracowników (których zresztą też kupił) krzyczy:
- Nikt?!
No i kupili.
;)
Co do NX2, to można też spekulować, że zrobią z tego wielosystemową wołarkę do rawów. Nie miałbym nic przeciw :)
Jestem ciekaw, bo jak nie kochać CNX za renderowane kolory to można go znienawidzić za ergo interfejsu.
Na pytanie: co Ci się w nim nie podoba? Odpowiadam: nie ma interfejsu Lr.
Co do NX2, to można też spekulować, że zrobią z tego wielosystemową wołarkę do rawów. Nie miałbym nic przeciw :)
Kto? Co zrobi z NX2?
23 września 2006 roku Nikon Corporation CORPORATION JAPAN 2-3, Marunouchi 3-Chome, Chiyoda-ku Tokyo JAPAN 100 zgłosił do rejestracji w Urzędzie Patentowym USA, program komputerowy pod nazwą handlową Capture NX2.
Data publikacji to 10 listopada 2009, a ostateczna rejestracja nastąpiła 7 grudnia 2010 roku pod numerem 3885448
Nik Software Inc zgodnie z danymi z tej samej bazy ma prawa do technologii pod nazwą U Point zarejestrowanej pod numerem 3231141.
Z tego co pisał hogan NIK już jakiś czas temu przekazał Nx2 z powrotem do Nikona.
Z tego co pisał hogan NIK już jakiś czas temu przekazał Nx2 z powrotem do Nikona.
Co miał przekazać, jeśli to Nikon w 2006 roku zgłaszał do urzędu patentowego USA oprogramowanie Capture NX.
cytat z Hogana z komentarza do zakupu Nik software
This is bad news for Nikon, as far as I'm concerned, though that train may have left the station a long time ago when Capture NX2 returned back to Nikon Japan for updating and maintenance. Why bad news? Because the camera companies need software expertise, and not just a bunch of competent coders in cubicles in Japan, but serious designers and dreamers and implementers. Like Nik. Otherwise we get me too software that doesn't work very well, doesn't survive OS updates well, and never gets any user oriented updates. Oh, wait, that's what we already have, isn't it? Well, it gets worse if we're going to count on Nikon's only crack programming team. That team that brought you the Sharp Pocket Wizard for the N90s to discontinue it. The team that brought you Photo Secretary only to discontinue it. The team that brought you the original Capture and all its excentricities. The team that brought you PictureProject only to discontinue it. The team that brought you Nikon scan only to discontinue it when they couldn't figure out how to change one line of code in the installer. The team that brought you an Android camera with Android 2.3, not 4.1. The team that promised plug-ins for Capture NX and delivered one, then broke it. Yeah, that Nikon.
Michał44
03-10-2016, 18:56
Odgrzewając stary wątek - może wszyscy już dawno wiedzą, ale się dziś pozytywnie zdziwiłem: Nik jest teraz za darmo.
Jak ktoś nie używał to polecam.
https://www.google.com/nikcollection/
RobertMiernik
03-10-2016, 19:03
kolega z sekcji archeo? ;)
Michał44
03-10-2016, 19:39
widzocznie :)
albo refleks na starość nie ten