Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie NIK software kupiony przez Google

Szanowni,
    Jestem ciekawy jak widzicie fakt przejęcia Nik Software przez Google. Może nie wszyscy wiedza - Nik jest producentem Capture NX i serii wtyczek Efex Pro (do Adobe i innych). Czy doczekamy się szybkiej edycji nowej wersji Capture NX, jeśli w ogole?

Osobiście mam obawy ze CNX2 nie będzie miał kontynuacji (Google może nie być zainteresowane tym rynkiem) i zostaniemy zmuszeni do porzucenia tej bardzo dobrej aplikacji. Ja sam za długo zwlekałem z dokupienie Color Efex Pro 3.0 do CNX2 i teraz okazało się ze wyszła wersja 4.0 niewspółpracująca z CNX2, a starej wersji nie można juz kupić.

Tutaj oficjalne info:
    http://www.niksoftware.com/site/

pozdrowienia
    tomski

Domyślnie

Jeżeli Google nie byłoby zainteresowane tym rynkiem, to raczej by nie przejmowało NIK Software. Chyba...

Domyślnie

Może być cienko ja się skupią na efektach do telefonu zamiast na rozwoju swojego softu. pożyjemy zobaczymy.
    Jestem szumofobem. S50F1.4A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomski Zobacz posta
    ...
    Osobiście mam obawy ze CNX2 nie będzie miał kontynuacji (Google może nie być zainteresowane tym rynkiem) i zostaniemy zmuszeni do porzucenia tej bardzo dobrej aplikacji....
    pozdrowienia
    tomski
    a to już CNX2 przestanie działać? Nie można będzie pracować na starszych wersjach NikSoftware?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    a to już CNX2 przestanie działać? Nie można będzie pracować na starszych wersjach NikSoftware?
    Oczywiście bedzie działać, można będzie pracować. Jednak na przykładzie wtyczki CEP widać, że jeśli producentowi nie bedzie zależeć na podtrzymywaniu dotychczasowych funkcjonalności, to może zmusić uzytkowników do przejścia na inne oprogramowanie. Wersja CEP 4.0 nie pracuje z CNX2 i nie będzie, dopóki CNX2 nie zostanie do tego przystosowany (potrzebna jakaś nowa platforma dla tej aplikacji - nie znam sie na tym). Wersji 3.0 już nie kupię bo sprzedaży już nie prowadzą. Summa summarum funkcjonalność mojej pracy zostaje ograniczona, właśnie przez brak rozwoju aplikacji CNX2.

Abstrahując od wtyczki Nik-a, nowy CNX zostałby powitany przez wielu z wielką radością, na pewno przeze mnie. Liczyłbym na poprawki w workflow w trakcie obróbki NEFow, możliwosc dodawania ramek (winiet) oraz pola tekstowego do zrobienia stopki autorskiej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomski Zobacz posta
    Wersji 3.0 już nie kupię bo sprzedaży już nie prowadzą...
    etam
    http://www.ebay.pl/itm/GAME-NIK-Soft...#ht_2656wt_960

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    Jeżeli Google nie byłoby zainteresowane tym rynkiem, to raczej by nie przejmowało NIK Software. Chyba...
    Nie do końca. Przejęcia są też dokonywane w celu wygaszania produktow/usługi na rynku. Być może i w tym Google ma jakiś interes...
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Nie do końca. Przejęcia są też dokonywane w celu wygaszania produktow/usługi na rynku. Być może i w tym Google ma jakiś interes...
    Interesem google jest Snapseed, produkt konkurencyjny do Instagram. Resztę mogą sobie olać.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Sorry, ale jak kupujesz firmę to razem z jej zobowiązaniami w stosunku do jej kontrahentów. Nie wiadomo na ile lat Nik miał umowę z Nikonem na tworzenie dla niego oprogramowania i na jakich zasadach. Jak również nie wiadomo, kto nabywa prawa do oprogramowania np. po zerwaniu umowy.
    Dlatego tego rodzaju dyskusje na zasadzie co by było, gdyby było, a co będzie są bez sensu.

Domyślnie

No to będą u-pointy i więcej filtrów w Picassie
    Na początku zadałem sobie pytanie takie jak Mirek, u mnie działa i nic więcej od niego nie potrzebuję (lub raczej - nie oczekuję, chociaż kilka narzędzi więcej by się przydało), ale jednak widzę pewien potencjalny problem - jeśli faktycznie będą chcieli wygaszać, to nie będzie upgrade'ów do nowych puszek.
    No chyba że zoptymalizują kod, dodadzą funkcje, i może nawet dorzucą obsługę rawów z innych lustrzanek, i doczekamy się CNX 3 - by Google eh, pomarzyć zawsze można...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów