Zobacz pełną wersję : Nikon D700 vs. D600
Tak przy okazji. Jak ktoś kupuje D700 i przykręca na stałe grip, to D3 jest o wiele lepszym wyborem. Z gripem jest lżejszy, ma dodatkowy wyświetlacz itp.
Fraglesso
14-04-2013, 17:10
Przecież napisałem, że nie mam już tych plików.
Przemku, obiecałeś...
robin102
14-04-2013, 21:49
Czyli warto było, kupić d3s ostatnimi czasy w ładnym całkiem stanie w cenie 9500 zł... w przebiegu 220 tys.
Nie warto. Za takie pieniądze trzeba szukać lekko dotartego z przebiegiem rzędu do 30-50 tys klapnięć i zadbanego od pasjonaty, a nie wyjechany koprus od filmowca-klapkowca ;)
widywałem fajne D3S z minimalnym przebiegiem za cyrka 10 tys zł, chyba ze dwie sztuki na kończącej się gwarancji były.
Tak przy okazji. Jak ktoś kupuje D700 i przykręca na stałe grip, to D3 jest o wiele lepszym wyborem. Z gripem jest lżejszy, ma dodatkowy wyświetlacz itp.Ale brak mu wybieraka przy trzymaniu w pionie. I dlatego zawsze mówiłem, że dla portrecisty lepsze jest body Dxxx z gripem. Dopiero w D4 to poprawiono.
No i D700 jest tańsze/łatwiej kupić w dobrym stanie ;)
robin102
15-04-2013, 14:01
No i D700 jest tańsze/łatwiej kupić w dobrym stanie ;)
Ale D3S bez dwóch zdań jest lepsze od D700. Pokona go dopiero D700S :)
A_S_T_O_R
22-04-2013, 09:20
Widzę że temat umarł na razie. Tak na marginesie w ubiegłym tygodniu miałem zamówiony d600 w sklepie foto w Bydgoszczy, pojechałem kupić, podpiąłem 2 szkła w sklepie, 28 1,8 i 85 1,8, na pierwszym był FF na drugim BF i to widoczny już na ekraniku aparatu. Wszystko w świetle mieszanym, dzienne + świetlówki. W samym dziennym problemu nie było. Efekt, na razie dałem sobie spokój z d600 poczekam może za kilka miesięcy będą już bardziej dopracowane. Nie stać mnie aby być betatesterem nikona. Kupiłem w końcu d700, używkę. Nie mówię że zostanie ze mną na zawsze, może dozbieram na d800 a może trafią się za jakiś czas nowe serie d600 wolne od wad i chorób wieku dziecięcego.
Widzę że temat umarł na razie. Tak na marginesie w ubiegłym tygodniu miałem zamówiony d600 w sklepie foto w Bydgoszczy, pojechałem kupić, podpiąłem 2 szkła w sklepie, 28 1,8 i 85 1,8, na pierwszym był FF na drugim BF i to widoczny już na ekraniku aparatu. Wszystko w świetle mieszanym, dzienne + świetlówki. W samym dziennym problemu nie było. Efekt, na razie dałem sobie spokój z d600 poczekam może za kilka miesięcy będą już bardziej dopracowane. Nie stać mnie aby być betatesterem nikona. Kupiłem w końcu d700, używkę. Nie mówię że zostanie ze mną na zawsze, może dozbieram na d800 a może trafią się za jakiś czas nowe serie d600 wolne od wad i chorób wieku dziecięcego.
Niby tak, aczkolwiek robiłeś to ze statywu?
Ja kupiłem właśnie w weekend 85 1.8G i dzisiaj 28 1.8G i trafia w punkt, kupowałem a ABfoto i Fotojoker, brałem w "ciemno" nie taragałem swojego body.
natomiast jako ciekawostkę podam podczas zakupu 85 jeden Kolega sprawdzał przed zakupem D800 i podpiętym pod niego (do testów) 24 1.4 albo 35.14 już nie pamiętam i na ekranie też był FF, nie wiem czy miał czas potem aby na statywie upewnić się, no i na moment podpinał też ode mnie tą 85 ale, że śpieszyłem się to nie przyglądałem jak z tym szkłem wyszło.
Ja na poprawione serie d600 nie liczę.
Raczej na poprawionego następcę.
Jak nie, to używane d800.
A_S_T_O_R
26-04-2013, 09:29
Hmm, myślę że używane d800 powinny być w granicach 6k za jakiś czas tak więc raczej one będą alternatywą dla d600. Myślę że ceny używek d700 ustabilizują się w granicach 4000 zł.
Optymistycznie Astor widzisz przyszłość :) D800 tak szybko chyba nie stanieje, prędziej zgodzę się, że D700 minimalnie zleci z ceny, aczkolwiek z każdym kolejnym dniem ich przebieg rośnie i nie będzie łatwo kupić puszki w dobrym stanie. To co obserwuję na allegro powoduje, że nie wiem czy śmiać się czy płakać :) Jeśli nie ustrzelę nic sensownego to chyba jako zapas wezmę D7100 i przeczekam ten cieżki okres.
Ale marudzicie o te d600 ... Zamiast robić zdjęcia ...
Babeczka
05-05-2013, 10:39
Ale marudzicie o te d600 ... Zamiast robić zdjęcia ...
Chyba tak wszędzie jest... nawet jak nie wchodzi w grę tylko D600 ;)
Róbmy zdjęcia - błagam.
Jak zwykle najwięcej płaczą Ci, co 600 nie posiadają :) . Płaczcie a ja lecę robić zdjęcia, moją zakurzoną 600tką, pozdrawiam i życzę miłej niedzieli ;)
Już się przekonałem do tej d600.
Jak dla amatora super pucha.
Z gripem oczywiście.
Tylko poczekam jeszcze trochę może uda im się parę niedociągnięć wyeliminować. ..
I tak na razie całą kasę pompuje w nowy dom w UK.
Ale może na jesień...
Co to jest 200 tys. klatek. Wymiana migawki, mechanizmu naciągu lustra i do przodu kolejne tyle. A może i bez tego się uda. Mi przy 60ciu tys. padła jakaś elektronika. W nowych puszkach też padają podzespoły.
Mój D300 ma 360 tys przebiegu. Po 330 tys, była wymieniona migawka, jakaś płytka z elektroniką, gumy, itp. Myślę, że "700" wytrzyma tyle samo. Zanim doszedł do 300 tys. nie wykazywał żadnych śladów zmęczenia. Pewnego dnia nagle zapiszczała migawka i lustro zostało w górnej pozycji :)
Tylko poczekam jeszcze trochę może uda im się parę niedociągnięć wyeliminować. ..
Nikon eliminować niedociągnięcia? :D Przecież pucha już jest w sprzedaży, po co cokolwiek reperować :P
To może w kolejnym modelu...
:)
KoralMustangKlub
05-09-2013, 10:52
witam wszystkich :) przyznam ze czytajac ten wątek mam niemały mętlik w głowie ..
Prosze o pomoc osoby które posiadały dłuższy czas zarówno D700 i D600 ( D600 najlepiej z ostatnich partii, po cichu wierze ze sa poprawione jednak)..
Nie jestem fotografem, a tylko amatorsko sie tym zajmuje w ramach wolnego czasu ktorego wiecznie brak (praca w PGE 7-15 oraz firma [...] , do tego mase hobby ) moja przygoda z nikonem zaczela sie w 2008 roku, od D60 (dobre zdjecia w dzien,wieczorem tylko ze statywu na dluzszych czasach). rok temu zakupiłem używanego D700, stałkę 1.4g 50mm, oraz zooma 24-70 2.8, zdjecia rewelacja, jedynie co mnie troche na poczatku irytowalo to celowanie na miejsca kontrastowe (detekcja kontrastu? ) ale szybko nauczylem sie korzystac z 51punktow AF i przestalo mi to przeszkadzac ( w d60 przywyczajony bylem ze naciskam spust i robi bez zastanawiania ), potem drugi mankament ,to ze gdy np twarz modelki jest w cieniu to AF sie zastanawia i dluzej ostrzy i mozna stracic fajny moment(D60 wylapywalem na tej samej sesji ciekawsze momenty niz kolega D3s,nie wiem czy mam lepsze oko czy ten jego D3S tez sie zastanawia dluzej niz d60). to zastanawianei sie tlumacze sobei tym ze stałka 1.4g 50 nei trafia idealnei w oko i przez to AF dluzej mysli az najade na punkt kontrastowy.. nauczylem sie z tym życ i zdjecia sa mega, jednak zdaje sobei sprawe ze co innego sesja gdzie modelke moge ustawiac ile razy chce i powtarzac zdjecia do bólu a co innego np chrzciny czy wesele gdzie danego momentu jzu nie powtorzymy.. wiec wywnioskowalem ze musze wyslac do Nikona body z ta nowa stałka na kalibracje a przy okazji na przeczyszczenie matrycy, jednak znajomy wystarszyl mnei ze jak u nich nei mam"specjalnego" konta to rzuca sprzet na półke i bede czekał miesiac..a ze nei robie slubow ani chrzcin to daje rade bez wysylania do serwisu.. no i ostatnio mialem okazje do przetestowania uzywanego D800 ,w sumei nowke 11tys przebiegu. wzialem go z moja piekna zonka na testy, ze stałka 1.4 ciut lepiej trafia ale tez nie jest idealnie (wiec to chyba taka stalka mi sie trafila) z zoomem 24-70 oba prawie idealnie :) jakość zdjec jak dla mnei amatora oprcz oczywiscie rozmiarow to pod wzgledem kolorow,plastyki i jakości identyczna, w zaciemnionym pomieszczeniu AF w identycznym czasie ostrzy, doslownie identycznie robi zdjecia (czasy ustawia te same w trybie przyslony i na odwrot) . zrobilem kilkaset zdjec porownawczych,potem zrzucalem je na kompa ,i o ile z D700 zajelo mi to kilka minut to z D800 z 1,5godz ! pomyslalem masakra, zdjecia zajely mi ponad 30GB, oczywiscie nie ma problemu zebym trzymam zdjecia na kilku HDD,komputer w firmie czy laptop na systemie windows 32bit z 4GB ramu(wykrywa 3,2) juz przy zdjeciach z D700 czasami sie zastanawial (wyłączałem podczas pracy nad zdjeciami wszystko co sie da,gg,skypa,opere i bylo ok) to odrazu pomyslalem ze przy D800 musialbym zmienic system na 64bity i z 16GB ramu albo najlepiej na MACa (nigdy nei uzywalem) . po tym tescie stwierdzilem ze D800 nie bije D700 az tak zeby doplacac do niego 2x tyle ile moge dostac za d700 (powiedzmy 4500 a najtanszy D800 kosztuje 9tys.zl-biore pod uwage tylko nowy ze wzgledu na odliczenie vat i dochodowego 18% ). jedynym powodem dla ktorego zastanawiam sie nad nowym body jest chęć krecenia filmów promocyjnych aut które sprowadzam jak ten http://www.youtube.com/watch?v=O1O4P0UzIF8 czy http://www.youtube.com/watch?v=_-hA8XXPiX0 . po przeczytanie wielu testów stwierdzilem ze D600 jesli kupie za 6100 i odlicze vat i dochodowy bedzie warty tej ceny (ok 4100) wiec biorac pod uwage ze to nowe Body z rewelacyjna matryca (podobno) i filmowaniem HD (ocena "3+" "4- skala szkolna).
wieczorem porozmawialem z fotografem , ktory uzywał dłużej D800, kilka D700 i D600 , pokazal mi swoj D600 (30tys przebieg), rzeczywiscie przy zoomie 70-200 bez gripa nie da sie go wygodnie używać, do tego w samochodzie nie chcial zdjecia zrobic bo za slabe swiatlo, wiec gorzej sobei radzi w slabym oswietleniu od D700 czy D800, ISO ,kurz na matrycy(nie wiem czy nowa seria jest poprawiona) itp itd przeciw D600, wiec przy sprzedazy D700 za np 4500 musialbym drugie tyle dolozyc do D800,a wg mnei nei jest 2x lepszy jesli wogole to lepszy aparat,nei zawsze nowe oznacza lepsze.. uzywalem D800 10dni i uwzam ze jesli przelzoyc ocene na wartosc w PLN to jest warty max 1-2tys.zl wiecej ale nei 4,5tys.zl.. mam sprawdzone body,jak dl amnei az za dobre,zdjecia robi bajeczne,plakatow nie drukuje,zdjecia sie w kilka minut zgrywaja na kompa,nie zamulaja go itp itd wiec mam teraz spory dylemat,czy nie wycofac aukcji , krecenie filmow nei jest zadnym priorytetem, po prostu uwazam ja za przydatna funkcje, ale obejde sie i bez niej..
Dlatego pytanie do osób ktore posiadaja zarówno D700 jak i D600, najlepiej z ostatnich serii (podobno w 1serii wycierajacy sie mechanizm (migawki?) był odpowiedzialny za kropki na matrycy ? i jzu po dotarciu sie problem ustepuje? no i czy nowsze serie sa jzu poprawione i problem nei wystepuje ?)
wiec:
1 problem kurzu,ktory mam nadzieje w najnowszych nei wystepuje (?)
2 drugi problem nie dzialajacy AF przy kiepskim oswietleniu tam gdzie D700 i D800 radza sobei bez problemu ?
3 BF i FF czyli celność ? na to akurat podczas wczorajszej rozmowy wlasciciel D600 ne narzekal, podkreslał jednak wielokrotnie ze żałuje ze nei dołożyl 2tys do D800 i zebym nei wymienial D700 na D600 bo to zdecydowanie gorsze body,a filmy tez nie sa za dobre.. tyle ze ma d600 od ponad roku wiec z 1szej serii, no ale z 2strony zrobil nim 30tys zdjec i wie co mowi.. po rozmowie z nim zwatpilem w sens wymiany uzywanego sprawdzonego D700 na nowy D600 tylko ze wzgledu na sredniej jakosci filmy..
Prosze o pomoc i przepraszam za długą wypowiedz laika, nastepne postaram sie jzu skracac w miare mozliwosci..
Na jaki zgodny z regulaminem nick zmienić ten Twój obecny?
josephebeloki
05-09-2013, 11:38
"jedynym powodem dla ktorego zastanawiam sie nad nowym body jest chęć krecenia filmów promocyjnych aut które sprowadzam jak ten "
, a później
"krecenie filmow nei jest zadnym priorytetem, po prostu uwazam ja za przydatna funkcje, ale obejde sie i bez niej.."
To jak w końcu?
W D600 nie masz możliwości zmiany przysłony podczas nagrywania Video, zatem efekty w stylu zmieniającego się bokehu w ostry obraz to o takich bajerach można zapomnieć.
Jak Ci wystarcza D700 to na co cudować?
"Lepsze jest wrogiem dobrego"
KoralMustangKlub
05-09-2013, 11:51
Na jaki zgodny z regulaminem nick zmienić ten Twój obecny?
moze byc Koral
"jedynym powodem dla ktorego zastanawiam sie nad nowym body jest chęć krecenia filmów promocyjnych aut które sprowadzam jak ten "
, a później
"krecenie filmow nei jest zadnym priorytetem, po prostu uwazam ja za przydatna funkcje, ale obejde sie i bez niej.."
To jak w końcu?
chcialbym Body z filmowaneim ale pod warunkiem ze nie bedzie gorsze od tego co posiadam, priorytetem sa zdjecia a nei filmy
Jak Ci wystarcza D700 to na co cudować?
"Lepsze jest wrogiem dobrego"po poczytaniu testow np z optyczne.pl z ktorego jasno wynikalo ze D600 jest "super" (poza kurzem) i pod paroma wzgledami przewyzsza D800 ktorego testowalem wywnioskowalem ze nei warto doplacac 3tys brutto , dlatego zdecydowalem sie wystawic D700 na "alledrogo", skoro za podobne pieniadze moge meic nowe Body z "fenomenalna" matryca i nagrywaniem filmow w HD .. po przeczytaniu jakze różnych opini i wczorajszej rozmowie zfotografem ktory posoiada D600 (wg niego D600 nie umywa sie do D700 ) zwatpilem i zastanawiam sie czy nei wycofac aukcji..
stac mnie na D800, ale jestem amatorem i nei potrzebuje przeplacac (?) ani ogromnych plikow, D600 wydawal sie tanszym idealnym rozwiazaniem, bdb body,a tu jednak jedni twierdza ze bubel a inni ze super.. nie chce bubla wiec zaczynam sie skłaniac ku D800, tylko pytanei czy naprawde warto dopłacac te 3tys brutto, czy D600 bedzie dla amatora bdb aparatem,zarowno w dzien jak i w mneij sprzyjajacych warunkach typu kościół,czy wtedy nie be4de klnął i żałowal ze nei dolozylem do D800 ?
stad moje pytania :
1 problem kurzu,ktory mam nadzieje w najnowszych nei wystepuje (?)
2 drugi problem nie dzialajacy AF przy kiepskim oswietleniu tam gdzie D700 i D800 radza sobei bez problemu ?
3 BF i FF czyli celność ? na to akurat podczas wczorajszej rozmowy wlasciciel D600 ne narzekal
po przeczytaniu jakze różnych opini i wczorajszej rozmowie zfotografem ktory posoiada D600 (wg niego D600 nie umywa sie do D700 ) zwatpilem i zastanawiam sie czy nei wycofac aukcji..
Możesz się z nami podzielić wiedzą - dlaczego D600 nie umywa się do D700? Jakie robi zdjęcia ten fotograf?
KoralMustangKlub
05-09-2013, 12:37
dokladnie nie wiem,bo przyjechal z D600 na zamiane,ale mnei interesuje tylko nowy z fv vat,bo po odpisie vat i 18% wyjdzie mnie nowka 4100,jego mial 30tys. zawodowo sie fotografia zajmuje, ma studio pod lodzia (ozorkow bodajze), robi tez reportaze i wspolpracuje z jakas firma z łodzi.. mowi ze posiadal kilka D700 i ten jego D600 sie do nich nie umywa, i gduy juz szczerze porozmawialsimy i wiedzial ze nei wezme uzywki to powiedziqal mi co sadzi o D600 i ze zlauje ze nei doplacil 2tys do D800. wg mnei nie mial powodu kłamac,z reguły kazdy chwali to co posiada..
ja jednak wole wydac 6 niz 9, dlatego mam nadzieje ze tylko pierwsza seria byla wadliwa ,i ze jednak nie waryto przeplacac te 3tys brutto.. i mam nadzieje ze w podjeciu decyzji o zakupie D600/D800 lub pozostaniu przy D700 pomoze mi to forum.. aukcja trwa 14dni wiec mam czas na jej wycofanie..
josephebeloki
05-09-2013, 13:48
Korpus warty 6k , masz za 4.1k i jeszcze marudzisz i to FX :) I jeszcze robisz fotki... bez PRESJI CZASU => to tutaj nie masz co się zastanawiać :) Ja kotlety robię D600 i jak dla mnie to AF jest błyskawiczne i celne => może dlatego tak mi się wydaje, bo wcześniej miałem D7000 ... jemu to znowu jak zdarzyło czasem celnąć to było święto.
Edit: A i jeszcze jedno, to co z matrycy D600 da się wyciągnąć => to po prostu łzy ze szczęścia lecą :) Ostatnio stepelowałem przepał... sobie myślę, a spróbuje może coś tam się uchowało => oczywiście, pełnowartościowy obraz :)
KoralMustangKlub
05-09-2013, 14:49
dzieki za odpowiedz :) a jak z kurzem,dociera sie ten mechanizm czy moze wypuscili jzu serie bez tego problemu ? i jak AF smiga w kiepskich warunkach oswietleniowych ? przyznam ze nie chce wydac 9200pln na D800 (po odliczeniu 6133zl ale zanim odlicze musze wydac te 9,2 i to lekko boli kieszen) ale czytajac opinie ciezko mi jednak zaryzykwoac kupno D600, dlatego skłaniam sie ku D800 mimo 3tys brutto roznicy a 2netto .. nie chce zaryzykowac,wysylac do nikona i czekac 5tyg az zwroca,i modlic sie ze jest jzu ok.. a na to wychodzi czytajac forum.. patrzac na same parametry nie widze sensu doplacac do D800, ale nie tylko parametry sa ważne,ale i jakość body ..
Edit.:
Korpus warty 6k , masz za 4.1k i jeszcze marudzisz no i te 4.1 moge amortyzowac ok 85zl/mies ,czyli po roku wyjdzie mnie 3.1 :)a mysle ze tyle nawet za 2lata robeinia nim zdjec dostane :) dlatego bardzo bym go chcial kupic,ale musze sie upewnic ze jest swietny :) inaczej ta sama procedura dotyczy D800 ktory wyjdzie 6.1 a po roku 4.7 :) czyli tylko 1.6 wiecej od d600.. i to tez daje do myslenia..
dzieki za odpowiedz :) a jak z kurzem,dociera sie ten mechanizm czy moze wypuscili jzu serie bez tego problemu ? i jak AF smiga w kiepskich warunkach oswietleniowych ? przyznam ze nie chce wydac 9200pln na D800 (po odliczeniu 6133zl ale zanim odlicze musze wydac te 9,2 i to lekko boli kieszen) ale czytajac opinie ciezko mi jednak zaryzykwoac kupno D600, dlatego skłaniam sie ku D800 mimo 3tys brutto roznicy a 2netto .. nie chce zaryzykowac,wysylac do nikona i czekac 5tyg az zwroca,i modlic sie ze jest jzu ok.. a na to wychodzi czytajac forum.. patrzac na same parametry nie widze sensu doplacac do D800, ale nie tylko parametry sa ważne,ale i jakość body ..
To nie jest tak, że kupując D800 będziesz mieć spokojną głowę. To już nie te czasy ;) zaraz przeczytasz o oleju, punktach AF, odchodzącej farbie...
KoralMustangKlub
05-09-2013, 15:07
tak,jednak zdecydowanie bardziej jest chwalony.. ja chcialbym kupic D600 i byc z niego zadowolony, no i moja pani nie bedzie zla ze wydalem 9tysi na swoje fanaberie a jej to zaluje ;) a tak to powiem ze wymienilem uzywany d700 na nowe body i nic mnie to nie ksoztowalo a wrecz zyskalem nowym bodyz gwarancja ktore mam na firme i moge amortyzowac ;)
josephebeloki
05-09-2013, 15:11
.... no to bez komentarza :) Też to tak żonie tłumaczę... to ona mi wtedy zawsze reklamę ING cytuje => a ile z tego zostało na koncie? ;d
KoralMustangKlub
05-09-2013, 15:23
:D ;) reasumujac :
D800 - przy zakupie brutto 9200zl odlicze vat i wyjdzie 7480zl netto minus 18% dochodowego=6133pln -amortyzacja 124,66/mies czyli po roku wyjdzie 4637pln a mysle az tak nie spadna, wiec nawet gdybym chcial sprzedac z przebiegiem ok 15-20tys (wiecej rocznie nei robie) to tel by sie urywaly
Analogicznie D600 za 6200 wyjdzie 4133zl -amortyzacja przez rok wyjdzie 3113pln
i teraz dylemat,który .. chcialbym przekonac sie do D600 , bo mi cenowo w zakupie pasuje,a parametry ma bdb.. tylko boje sie ze jednak bede musial wysylac do serwisu, choc mam nadzieje ze nowsze serie jzu tak nie kurza i AF w slabym swietle daje rade..
kilka zlecen i sie przekonałem ze d600 nie nadaje sie na sale weselne. d700 choc dziadek dalej jest niezastapiony. bierz d800 pomimo wszystko
fotomich
05-09-2013, 15:54
ja napiszę krótko, używam d700 ponad 3 lata miesiąc temu kupiłem d600 i zaraz go sprzedałem, następnie kupiłem drugie d700 :) nigdy już nie przejdę klasę niżej to po pierwsze, po drugie nowe nie znaczy lepsze, brakuje mi tylko filmowania....poczekam na kolejną odsłonę...pozdrawiam tolerancyjnych do bólu użytkowników d600....
d600 nie nadaje sie na ciemniejsze sale, AF totalnie nie wyrabia i jest niepewny. Ergonomia jest nienajgorsza, obrazek ładny, ale bez przesady. d600 to amatorska puszka z ambicjami. Powaznie podchodzac do zleceń na poziomie profesjonalnym podstawa w postaci d600 to czyste nieporozumienie.
kurczeblade
05-09-2013, 16:10
kilka zlecen i sie przekonałem ze d600 nie nadaje sie na sale weselne. d700 choc dziadek dalej jest niezastapiony. bierz d800 pomimo wszystko
Śmiem twierdzić po tym komentarzu, to w Twoich rękach to i nawet Canon 1Dx by się nie nadawał do weselnych :)
To jest absurd, że ludzie robią z reportażu ślubnego, reportaż wojenny :D
Ślub to manualnymi szkłami da radę przelecieć, taki to reportaż super szybki i nie wiadomo co, nad głową latają bomby, w powietrzu migi, kule z kałacha koło ucha, normalnie repo gdzie trzeba mieć megaszybki sprzęt bo taki biedny D600 nie poradzi sobie, jak młodzi siedzą przez 90procentach nie ruszając się w kościele i łezki powolnie spływają po polikach, jak sobie wkręcają obrączki na palec, patrząc sobie w oczy, wszystko idzie przewidzieć przy tym robiąc zdjęcie i po głowie się drapać można... jak dziadek z babcią się kręcą na sali weselnej w kółeczku - normalnie SZOK - musisz mieć D800 koniecznie, albo Canona 1dx bo ślub to wojna, wciskasz spust migawki trzymasz i jedziesz 10klatek na sekundę - później z 50tyś zdjęć wybierasz 300 najładniejszych :-)
Do autora Sam napisałeś jesteś amatorem i nie potrzebujesz pro sprzętu. Wg. Twoich potrzeb, idealne jest dla Ciebie d600 :-)
KoralMustangKlub
05-09-2013, 16:27
wiem co tzn kulejacy AF,zwlaszcza gdy robisz zdjecia w ruchu lub obiektom w ruchu.. tanczacy ludzie na sali, slabe swiatlo,niecelny AF i mamy potem 70% zdjec do kosza a tyo nie o to chodzi.. chce miec aparat ktory trafi, nie zastanawia sie i uchwyci moment w tym samym momencie kiedy ja go wypatrze i nacisne spust.. gdy kilka razy strace swietne ujecie bo AF bedzie ostrzyl lub nie trafi wkurze sie i bede zalowal ze nie dolozylem tych 2tys do lepszego body..
przekonajcie mnei ze D600 dobrze i szybko trafia wlasnei w takiej sali tanecznej ze sztucznym oswietlenim.. przyklady,ilosc trafionych zdjec na 100,ilosc odpadow..
chce wierzyc ze D600 to bdb body ,bo cena mi bardzo pasuje i nie chce wyciagac 9200pln ..
Do autora Sam napisałeś jesteś amatorem i nie potrzebujesz pro sprzętu. Wg. Twoich potrzeb, idealne jest dla Ciebie d600 :-)
tak,ale tez stac mnei doplacic do D800, jesli sie okaze ze D600 radzi sobie bdb ale tylko przy dobrym swietle.. nie chce doplacac, dlatego licze ze ktos mnie przekona jednak ze d600 to bdb body,takie jakie mialo byc i jak na poczatku testy i parametry na to wskazywaly (cene mial wyzsza od nowego D700 ,teraz juz spadla)
ja napiszę krótko, używam d700 ponad 3 lata miesiąc temu kupiłem d600 i zaraz go sprzedałem, następnie kupiłem drugie d700 :) nigdy już nie przejdę klasę niżej to po pierwsze, po drugie nowe nie znaczy lepsze, brakuje mi tylko filmowania
....poczekam na kolejną odsłonę...pozdrawiam tolerancyjnych do bólu użytkowników d600....
Hehe...no nie znizysz sie do poziomu amatora trzymajac w dloni amatorski aparat, choc ten amatorski aparat da o klase lepszy obrazek.
Gdybym myslal o D600 jako glownym body na sluby to bym bral D800, bedac amatorem i nie robiac imprez ani slubow (czt. nie zarabiam na fotografii) gdzie jest sens kupowania D800.
wiem co tzn kulejacy AF,zwlaszcza gdy robisz zdjecia w ruchu lub obiektom w ruchu.. tanczacy ludzie na sali, slabe swiatlo,niecelny AF i mamy potem 70% zdjec do kosza a tyo nie o to chodzi.. chce miec aparat ktory trafi, nie zastanawia sie i uchwyci moment w tym samym momencie kiedy ja go wypatrze i nacisne spust.. gdy kilka razy strace swietne ujecie bo AF bedzie ostrzyl lub nie trafi wkurze sie i bede zalowal ze nie dolozylem tych 2tys do lepszego body..
przekonajcie mnei ze D600 dobrze i szybko trafia wlasnei w takiej sali tanecznej ze sztucznym oswietlenim.. przyklady,ilosc trafionych zdjec na 100,ilosc odpadow..
chce wierzyc ze D600 to bdb body ,bo cena mi bardzo pasuje i nie chce wyciagac 9200pln ..
tak,ale tez stac mnei doplacic do D800, jesli sie okaze ze D600 radzi sobie bdb ale tylko przy dobrym swietle.. nie chce doplacac, dlatego licze ze ktos mnie przekona jednak ze d600 to bdb body,takie jakie mialo byc i jak na poczatku testy i parametry na to wskazywaly (cene mial wyzsza od nowego D700 ,teraz juz spadla)
No jak stać Ciebie aby dołożyć do D800 to kup taki, nie będziesz miał potem żadnego ale.
To nie jest aż taka różnica, zwłaszcza w kontekście jakiegoś tam zarobku (bo już zakładając masę zleceń to cenowy argument żaden).
Moim zdaniem D600 bardzo dobrze radzi sobie z AF w słabych warunkach, ja nie mam z tym żadnego problemu.
Jedynie to rozmieszczenie punktów AF nie obejmujące całego kadru. Ale to też pytanie kto jak preferuje/potrafi robić zdjęcia.
Są tacy co przekadrowują i centralny jest wystarczający w większości przypadków.
Są tacy to robią a auto wyborze i tutaj moim zdaniem nie ma większej różnicy w sensie braków w pokryciu kadru.
Są tacy co wybierają ręcznie punkt ostrzenia przy zadanym kadrze i tutaj przydałoby się lepsze pokrycie, ale bez przesady, kwestia przyzwyczajenia.
Koral ale marudzisz.
Kup se te d6set z uchwytem albo jak masz cierpliwość to poczekaj na nową odsłonę.
Piszesz i piszesz w kółko to samo.
Amator777
05-09-2013, 23:28
Witam,
podepnę się pod temat. Jestem użytkownikiem Nikona F100. Stwierdziłem w końcu, że czas zamienić film na cyfrę. Fotografuję stałkami 35, 50 i 85 mm. Jakie cyfrowe body Nikona wybrać ?
Jaki typ fotografii? Ile kasy chcesz wydać? Jesli robisz wszystko po trochu to z pełnoklatkowych polecam D600. Jeśli DX to jest tego mnóstwo, zależy od budżetu. Aktualnie najlepiej D7100. Ale jak masz F100 to wizjery w DX mogą ciebie odrzucać.
Amator777
05-09-2013, 23:42
Żona ma D3000 i wizjer jest dla mnie mikroskopijny. Bawię się w rodzinne portrety i czasem jakieś widoki, kamyki na plaży itp. Od ręki mogę wyłożyć 5 tys. i ewentualnie jakieś raty. Chciałbym coś solidnego. Mój F100 nie ma ani jednej ryski. Choć po przejrzeniu paru wątków na forum, chyba nie mogę już za bardzo liczyć na taką jakość.
Czyli raczej pełnoklatkowiec.
Co do solidności - seria trzycyfrowa jest dość porównywalna z (też przecież trzycyfrowym) F100 (mam na myśli D200, D300, D700, D800) z małym obniżeniem formy ;) właśnie w modelu D600 - to takie amatorskie FX.
Jeśli zależy ci wiec na solidności to D700 (stary ale dobry model) albo D800 (ale on przekracza twój budżet).
We wszystkich Nikonach Dxxx odchodza gumy po pewnym czasie, a D800 jest pomalowany bardzo kiepską farbą - dół korpusu porysujesz w pierwszych miesiącach używania.
O dziwo grip ma trwalszą powłokę. D700 - na nim tez nie miałem rys.
W tej cenie to zostaje tylko D600. Najlepiej będzie jak się przejdziesz do sklepu i trochę pomacasz ;)
Amator777
05-09-2013, 23:58
Różnicę do D800 mogę wziąć na raty. W rok spłacę. Pytanie czy warto. Myślałem od razu o gripie, bo nigdy go nie odpinam z F100, więc bardzo by mi go brakowało.
kurczeblade
06-09-2013, 00:04
wiem co tzn kulejacy AF,zwlaszcza gdy robisz zdjecia w ruchu lub obiektom w ruchu.. tanczacy ludzie na sali, slabe swiatlo,niecelny AF i mamy potem 70% zdjec do kosza a tyo nie o to chodzi
Słuchaj, a zastanawiałeś się chociaż czy te 70procent zdjęć które poszło do kosza, nie jest czasem tylko i wyłącznie z Twojej winy ?
AF jest wystarczające do ślubów, dla mnie jest szał łał i w ogóle bo dawniej musiałem sobie radzić tylko jednym punktem AF i było ok :-)
Powiedź mi w takim razie, jak Canoniarze UŻYWAJĄ takiego 5dmk2 w profesjonalnych celach, w którym użyteczny krzyżowy punkt AF to tylko środkowy, a boczne to tam nie istnieją, bo są totalnie kiepskie !
Różnicę do D800 mogę wziąć na raty. W rok spłacę. Pytanie czy warto. Myślałem od razu o gripie, bo nigdy go nie odpinam z F100, więc bardzo by mi go brakowało.
Za samą solidność w tym wypadku nie warto moim zdaniem dopłacać. Doliczyć musisz grip, który rzeczywiście w portretach ułatwia życie. Oryginał tani nie jest, a zamienniki... z czystym sumieniem bym nie polecił - za dużo się naczytałem.
D600 ma słabo rozmieszczone punkty ostrości - blisko centrum. Jeżeli używasz centralnego tylko, to nie ma problemu. Ja z D700 miałbym problem by się na niego przesiąść właśnie pod tym względem.
Najprościej byłoby polecić wizytę w jakimś sklepie i namacalne przymierzenie się do obu modeli (600/800). D600 jest mały, ale z gripem już znośny. D800 nie miałem w rękach, ale po przygodach z innymi korpusami myślę, że można się przyzwyczaić do korpusu. Zajmuje to może kilka miesięcy, ale potem już się zapomina o trochę słabszej ergonomii.
D800 i słaba farba to nieprzyjemna wpadka.
D600 może kurzyć na matrycę.
A D700 jest używany i ma leciwą matrycę, odrobinę gorszą niż nowe korpusy. Do podanych zadań jednak spokojnie wystarczającą. Wytrzymały, świetne wykonanie, dobre rozłożenie punktów AF. Ale ma jedną poważną wadę dla wielu osób. Nie nagrywa filmów i jest stosunkowo ciężki. Ale to wyjątkowo niezawodny i udany model. Razem z jasnymi stałkami - świetny zestaw.
Zatem ja wahałbym się jak w temacie - D600 i D700, a D800 odpuścił, gdyż jego plusy tu nie są tak istotne. Do spokojnej fotografii na centralnym punkcie, filmowania, pracy na ISO 6400 - D600. Do wygodnej pracy, komfortu w niemal dowolnej sytuacji, reporterki, odporności na warunki, pracy na ISO do 5600 - D700. Do ceny D700 warto wziąć poprawkę na jakiś serwis w przyszłości, zależnie od stanu.
Taki drobiazg - D700 ma kiepsko pomyślane gumy zaślepiające gniazda i po pewnym czasie mogą spadać zbyt łatwo. To tak dla pedantów dbających o ryski, więc pewnie i o to. ;)
grissley
06-09-2013, 09:05
We wszystkich Nikonach Dxxx odchodza gumy po pewnym czasie
A w F100 zaczynają się kleić, więc wychodzi +- na to samo ;)
(swoją drogą - jest na to "klejenie się" jakiś patent? Czy tylko wymiana?)
D600 ma słabo rozmieszczone punkty ostrości - blisko centrum. Jeżeli używasz centralnego tylko, to nie ma problemu.
Nawet jeśli używa wszystkich, to rozmieszczenie w D600 jest szersze, niż w F100. Nie wiem za to, jak z celnością.
D600 nie mam, ale na F100 mam znacznie mniej pudeł AF, niż na S5pro (~D200).
Może to tylko autosugestia (bo F100 robi x razy mniej zdjęć niż S5, a do tego dochodzi podświadoma większa sympatia do ciągle żwawego analoga), ale w moich puchach jakoś większe zaufanie mam do AF z F100.
Albo może trzeba w końcu zapamiętać, które z czujników S5 są krzyżowe (bo w F100 krzyżowe są wszystkie) i korzystać tylko z nich - i wtedy nie będzie pretensji do AF ;)
Gootchio
06-09-2013, 09:09
To w S5 jest więcej niż 1 krzyżowy?
grissley
06-09-2013, 10:24
Eee... spamiętanie krzyżowych w S5 będzie chyba dość proste :oops:
A już parokrotnie przy okazji walenia centralnym (bo boczne nie wyrabiały) plułem sobie w brodę, że znowu nie sprawdziłem, które oprócz centralnego są krzyżowe... :lol:
Gootchio
06-09-2013, 11:18
Tzn. ja tylko pytam, bo sam już nie pamiętam.
Natomiast jeśli chodzi o rozkład w D600 i D700 to MZ pokrycia kadru i czułości AF nigdy za dużo, dlatego (poza oczywiście problemami z kurzem) wybrałem D700. Teraz dodatkowo doceniam ergonomię.
fotomich
06-09-2013, 11:22
Hehe...no nie znizysz sie do poziomu amatora trzymajac w dloni amatorski aparat, choc ten amatorski aparat da o klase lepszy obrazek.
Gdybym myslal o D600 jako glownym body na sluby to bym bral D800, bedac amatorem i nie robiac imprez ani slubow (czt. nie zarabiam na fotografii) gdzie jest sens kupowania D800.
obrazek o klase wyzej tutaj bym nie przesadzał, zrobiłem d600 jeden slub i wierz mi to był wystarczający powód zeby go sprzedać po prostu mi nie leżał i tyle....
dla mnie za wolny a na d4 mnie nie stać...
fotomich
06-09-2013, 11:26
obrazek o klase wyzej tutaj bym nie przesadzał, zrobiłem d600 jeden slub i wierz mi to był wystarczający powód zeby go sprzedać po prostu mi nie leżał i tyle....
dla mnie za wolny...
KoralMustangKlub
06-09-2013, 20:05
mam straszny mętlik w głowie, przed chwila koles poinformowal mnie ze kupil mojego D700, ja za tydzien mam chrzciny i musze szybko zdecydowac czy D600 czy D700 .. wystawilem sprawdzonego d700 myslac ze D600 to udany produkt firmy Nikon..teraz zeby nie zalowac musze chyba dolozyc drugie tyle do D800 ktory robi porownywalne zdjecia (jak nie ciut slabsze-moja opinia po 10dniach testow),dokupic szybkie karty CF i SD min 32gb 90mb/s, zewnetrzny dysk 2TB na trzymanie zdjec, oraz nowego mocnego laptopa ,najlepiej maca.. w sumie musze 3x wiecej dolozyc ,i oczywiscie juz zadaje sobie pytanie,czy dobrze zrobilem.. nagle robienie filmow stracilo znaczenie,priorytetem sa zdjecia, zreszta do filmow tez lepiej brac D800 ..
czy jesli za tydzien kupie D600 to mam rzeczywiscie 7dni na oddanie ?? D800 mialem od kolegi 10dni i wiem ze to dobry aparat, tylko wg mnie za drogi i wymaga dodatkowych inwestycji (w sumie D600 tez ), wiec realnie te te 3-4tys doplacam do D800 brutto ..
jesli mozna oddac po 7dniach bez zadnych haczyków (lub wymienic na D800) to po prostu kupie za tydzien,przetestuje go na tych chrzcinach i bede wiedzial czy sie nadaje czy jednak nie.. to chyba najlepsze rozwiazanie, wydaje mi sie ze jesli nawet z oddaniem kasy by robili problm (?) to jzu z wymiana na drozsze body nie powinni robic zadnego ?
Hamarama
06-09-2013, 21:44
Towar podlega wymianie pod warunkiem, że nie był używany lub jest wadliwy. Jeżeli zrobisz nim chrzciny to wątpię, żeby zwrócili Ci kasę za puszkę na której natłukłeś już kilkaset zdjęć.
fotomich
06-09-2013, 22:17
Jedynie będziesz mógł go odsprzedać, ja miałem ten sam problem i jak pisałem wyżej wróciłem do poczciwego d700 z odpadającymi gumami ;) Powodzenia
Amator777
06-09-2013, 22:34
Jedynie będziesz mógł go odsprzedać, ja miałem ten sam problem i jak pisałem wyżej wróciłem do poczciwego d700 z odpadającymi gumami ;) Powodzenia
Dlaczego wróciłeś do D700?
mam straszny mętlik w głowie, przed chwila koles poinformowal mnie ze kupil mojego D700, ja za tydzien mam chrzciny i musze szybko zdecydowac czy D600 czy D700 .. wystawilem sprawdzonego d700 myslac ze D600 to udany produkt firmy Nikon..teraz zeby nie zalowac musze chyba dolozyc drugie tyle do D800 ktory robi porownywalne zdjecia (jak nie ciut slabsze-moja opinia po 10dniach testow),dokupic szybkie karty CF i SD min 32gb 90mb/s, zewnetrzny dysk 2TB na trzymanie zdjec, oraz nowego mocnego laptopa ,najlepiej maca.. w sumie musze 3x wiecej dolozyc ,i oczywiscie juz zadaje sobie pytanie,czy dobrze zrobilem.. nagle robienie filmow stracilo znaczenie,priorytetem sa zdjecia, zreszta do filmow tez lepiej brac D800 ..
czy jesli za tydzien kupie D600 to mam rzeczywiscie 7dni na oddanie ?? D800 mialem od kolegi 10dni i wiem ze to dobry aparat, tylko wg mnie za drogi i wymaga dodatkowych inwestycji (w sumie D600 tez ), wiec realnie te te 3-4tys doplacam do D800 brutto ..
jesli mozna oddac po 7dniach bez zadnych haczyków (lub wymienic na D800) to po prostu kupie za tydzien,przetestuje go na tych chrzcinach i bede wiedzial czy sie nadaje czy jednak nie.. to chyba najlepsze rozwiazanie, wydaje mi sie ze jesli nawet z oddaniem kasy by robili problm (?) to jzu z wymiana na drozsze body nie powinni robic zadnego ?
Ty chyba sam nie wiesz czego chcesz. Jakim cudem ja w ogóle robiłem śluby np. d70s?
Mam d700 od kilku lat i d600 od początku tego sezonu. Obawiałem się kilku wad d600. Po kilku zleceniach większość tych wad okazała się mitem ewentualnie były wynikiem błędnego użytkowania.
Wg. mnie AF jest tylko minimalnie gorszy od d700 (w 90% warunków ciężko zauważyć różnicę), oczywiście podczas wesela używam go z powodzeniem.
Gorsze jest rozmieszczenie punktów AF, ale da się do tego przyzwyczaić.
Wadą jest również to że do większości moich szkieł musiałem zastosować regulację BF.
Kupiłem d600 ponieważ nie miałem wyjścia. Mogłem wybrać d800, ale do ślubniaków jest to dla mnie przerost formy nad treścią. d700 nowych już nie było. Wybór padł na d600.
Obrazek jaki daje ten aparat spokojnie mnie zaspokaja :) sporo łatwiej obrabia mi się pliki z d600 niż z d700. Używam wyższego iso niż w d700. Jak tylko będę mógł zamienię d700 na drugie amatorskie d600
robak_wroc
07-09-2013, 01:00
Z tego wynika, ze do kotleta to tylko D4. Za tydzień pierwszy slub w składzie D700 + D600. Dawalem radę kiedyś na D300 + D70s, to i teraz pewnie dam. Na razie podczas testów z rodzinka i w studio D600 mile zaskakuje.
KoralMustangKlub
07-09-2013, 07:49
Wg. mnie AF jest tylko minimalnie gorszy od d700 (w 90% warunków ciężko zauważyć różnicę), oczywiście podczas wesela używam go z powodzeniem.
Gorsze jest rozmieszczenie punktów AF, ale da się do tego przyzwyczaić.
Wadą jest również to że do większości moich szkieł musiałem zastosować regulację BF.
Obrazek jaki daje ten aparat spokojnie mnie zaspokaja :) sporo łatwiej obrabia mi się pliki z d600 niż z d700. Używam wyższego iso niż w d700. Jak tylko będę mógł zamienię d700 na drugie amatorskie d600
dzieki ,troche mnie uspokoiles :)
co do FF i BF boje sie ze bede mial tez problem,samemu ciężko ustawic idealnie, mam nowke nikkora 1.4g 50mm i myslalem ze to wina D700 (opcja precyzyjnej korekty max w dół i jzu jako tako) ale z D800 tez nie trafial idealnie, wiec to takie szkło mi sie trafiło, bo zapialem tez tamrona 28-75 2.8 i o dziwo z nim bdb trafiały oba (95%trafien).. mialem wyslac D700 do kalibracji z tym 1.4g, ale nie chcialem czekar 4-6tyg .. jesli D600 samo w sobie ma wiekszy problem ,to juz sie boje, bo jednak od celności najwiecej zalezy.. ta precyzyjna korekta w body jednak nie jest tak precyzyjna,albo po prostu ja nie potrafie z niej skorzystac(?) ..
więc na 90% zdecyduje sie na D600, jesli z tamronem bedzie trafial a z nikkorem 1.4 nie to moze uda mi sie wymienic na stalke 85mm, ewent dac do skalibrowania do (?) Nikona ..
tak czy inaczej za tydz musze miec nowe body, i raczej bedzie to nikon D666 (tak go bede nazywal bo istne szatanskie zameiszanie z nim na forum :) )
Hamarama
07-09-2013, 08:45
dzieki ,troche mnie uspokoiles :)
co do FF i BF boje sie ze bede mial tez problem,samemu ciężko ustawic idealnie, mam nowke nikkora 1.4g 50mm i myslalem ze to wina D700 (opcja precyzyjnej korekty max w dół i jzu jako tako) ale z D800 tez nie trafial idealnie, wiec to takie szkło mi sie trafiło, bo zapialem tez tamrona 28-75 2.8 i o dziwo z nim bdb trafiały oba (95%trafien).. mialem wyslac D700 do kalibracji z tym 1.4g, ale nie chcialem czekar 4-6tyg .. jesli D600 samo w sobie ma wiekszy problem ,to juz sie boje, bo jednak od celności najwiecej zalezy.. ta precyzyjna korekta w body jednak nie jest tak precyzyjna,albo po prostu ja nie potrafie z niej skorzystac(?) ..
więc na 90% zdecyduje sie na D600, jesli z tamronem bedzie trafial a z nikkorem 1.4 nie to moze uda mi sie wymienic na stalke 85mm, ewent dac do skalibrowania do (?) Nikona ..
tak czy inaczej za tydz musze miec nowe body, i raczej bedzie to nikon D666 (tak go bede nazywal bo istne szatanskie zameiszanie z nim na forum :) )
Zapomnij, że serwis skalibruje Ci poprawnie body czy też szkła. Jeżeli będzie się miesciło w granicach kalibracji w puszce to nie wysyłaj. Gdybyś miał niesprawne punkty to tak, można wysłać. Ale jeżeli to tylko kwestia odpowiedniego ustawienia w puszce to tylko stracisz czas i po powrocie z serwisu na pewno będzie jeszcze gorzej.
Kolega dopiero co odbierał d90 z 5 1.4G. Jak przed wysyłką ostrość była przed tak po serwisie jest daleko ZA. Drugi kolega słał d300 bo mu nie śmigało z 105 DC. Po powrocie nie śmigało ani ze 105 DC ani z niczym innym.
Ja w swoim d800 miałem problem z tym lewym punktek i puszka miała na większości szkieł na + ileśtam. Po powrocie lewy punkt działa tak samo jak pozostałe (czyli naprawili) ale mikroregilacja jest na -ileśtam.
Tak więc ni licz, że ustawią ci to tak, że będzie wszędzie na zero. Chyba, że kupić szkło z f5.6.
kurczeblade
07-09-2013, 09:17
Wałkowaniem w kółko tego samego. Tobie się nie spodoba d600 bo tak i będziesz narzekał że ten aparat się nie nadaje. A drugi weźmie aparat w rękę i będzie robił reportaże slubne z dużą łatwością i uśmiechem na twarzy , w efekcie z dobrymi zdjęciami :) kwestia umiejętności, doświadczenia, podejścia do sprawy . Dobry fotograf nie martwi się tak o sprzęt, foci !
Ale ty chcesz z tego co rzuca się w oczy na pozostałych masie wątków, to na FV a to chyba nie ma żadnego 7dni.
Wałkowaniem w kółko tego samego. Tobie się nie spodoba d600 bo tak i będziesz narzekał że ten aparat się nie nadaje. A drugi weźmie aparat w rękę i będzie robił reportaże slubne z dużą łatwością i uśmiechem na twarzy , w efekcie z dobrymi zdjęciami :) kwestia umiejętności, doświadczenia, podejścia do sprawy . Dobry fotograf nie martwi się tak o sprzęt, foci !
"Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o pieniądze, a mistrz martwi się o światło." ;)
D800 mialem od kolegi 10dni i wiem ze to dobry aparat, tylko wg mnie za drogi i wymaga dodatkowych inwestycji (w sumie D600 tez ), wiec realnie te te 3-4tys doplacam do D800 brutto ..
Kolego, odnosnie d800 pogadaj z userem Fatman ... On Ci prawde powie o d800 :)
kurczeblade
07-09-2013, 10:23
Dlatego najgorsze są forumowe dylematy amatorów - Ci co mają robić zdjęcia dziś będą robili jakieś śluby ( sobota ) plenery, studio a niektórym ciągle coś będzie przeszkadzać i będą wyprzedawali bo przeszkadza, później będzie coś kupowane, ale okaże się że też przeszkadza i znów coś nowego i 100tyś. tych samych postów na forum bo za każdym razem kupując jakiś model aparatu coś w nim przeszkadza i trzeba znów sprzedać i kupić coś lepszego :D
a w tym momencie ktoś zrobi 10zleceń :-)
ps. miałem w rękach d700 . Chociaż pracowałem na Canonie, teraz zakupiłem d600 jestem po 4sesjach plenerowych "mody" beauty, zrobiłem jeden ślub, dziś jadę na następny i szczerze mówiąc nie rozumiem dlaczego ten aparat uznawany jest za amatorski, skoro nim można pracować zawodowo ?:)
Af dla mnie jest szybki i precyzyjny, ponieważ wcześniej pracowałem na Canonach które można było używać tylko ze środkowych punktem AF - teraz mam celniejszego AF i szybszego, więcej punktów AF który spokojnie daje sobie radę w portrecie, w reportażu ślubnym i wielu innych banalnych repo :-)
AF ergonomie opanujesz w D600 - przecież jestem CANONIARZEM od lat jestem przywzwyczajony do ergonomii C , ale d600 opanowałem ten aparat po 30minutach zabawy, i jest dla mnie bardzo wygodnie! Tu opanujesz działanie aparatu, w d700 nie zwiększysz ilości pixeli i jakości zdjęć - a to jest dużo lepsze w d600 niż w d700 - 24megapixeli to takie w sam raz do robienia wygodnych retuszów, dobrego obrabiania, cropowania, używania DXa do tego lepsza rozpiętość tonalna niż w d700, mniejszy szum. Może kiedyś zaczniesz robić Stocki , na Stocki dobrze mieć taką matrycę, nie 12megapixeli bo to mało. Dla mnie największym pozytywem jest powiększenie zdjęcia do 100procent i retuszowanie swobodobnie DUŻYCH BUZIEK, a nie jakieś miniaturki na 12megapixalach ! :D
KoralMustangKlub
07-09-2013, 10:42
Remos, tak na FV .
Kurczeblade ,dzieki za pozytywna opinie, juz zamowilem D600 w Sferis(6129pln) bo jest w Belchatowie,a chce miec na miejscu sklep, w razie reklamacji,ktora wierze nie bedzie jednak miala miejsca :) popracuje na D600 z rok i jesli wyjdzie poprawiony (D600s?) to pomysle ,jesli nie bede w 100% zadowolony, ale chcialbym go na min 2-3lata.
dzieki za opinie, kilka dni temu zniechecil mnie do tego body jeden fotograf, ale jednak cenowo i parametrami mi bardzo odpowiada
To jak już się oswoisz z D600 to napisz kilka słów z wrażeń po przesiadce z D700
fotomich
07-09-2013, 12:41
Dlaczego wróciłeś do D700?
Nie wróciłem do d700, po prostu kupiłem 2 body, bardziej mi odpowiada obsługa i AF to tyle.
Wiem czego oczekuje od sprzętu, d600 mi tego nie dał na 100% stąd ta zamiana.
Nie lubię się męczyć, lubię jak sprzęt jest przedłużeniem ręki....d600 dla mnie nie był.....
Pozdrawiam
robak_wroc
07-09-2013, 15:11
Z ta ostroscia to tak wszyscy maja? Ani w D300, ani D700, ani teraz w D600 (na razie testowane na 50/1.8 ) nigdy nie musiałem ustawiać mikroregulacji. Zawsze cacy ostrzylo. Używam 99% czasu środkowego punktu. Wystarczy mi. Robię śluby, studio i reporterke. Nie przeszkadza mi 'zielony program' na pokretle. Kupuje aparat wg potrzeb, a nie określania go przez niektórych jako PRO. D300 ponoć jest semi-pro a sprawdzał sie idealnie. Ba! W lepszym świetle i stary poczciwy D70s był naj naj.
kurczeblade
08-09-2013, 10:28
No i świeże wiadomości po dzisiejszej nocy :-)
-Przygotowania Pana Młodego
-Przygotowania Pani Młodej
-Błogosławieństwo
-Ceremonia w Kościele
-Wesele do końca oczepin
-Po obiedzie, plener we Wrocławiu
Wszystko załatwił D600 + tani 35 1.8 na plenerze 50 1.8G.
Praktycznie wszystko przeleciałem z 35 w kościele może dwa razy podpinałem 50 i w plenerze samą 50mm . W kościele praktycznie żadne zdjęcie nie trafiło mi się nieostre, a jak ostrość poszła w las to z mojej winy. Miałem Kościół Garnizonowy we Wrocławiu, ceremonie prowadził kler z wojska - podobno bardzo rygorystyczny i zasadniczy człowiek, z góry dostałem niezłe wytyczne, od ministranta, później dostałem wezwanie na dywanik od księdza i wykład o zachowaniu w jego miejscu, poprosił mnie o ukazanie legitymacji z kurii i do dzieła ! :-)
Kościół jak to kościół, chociaż dość duży kościół garnizonowy jest, także z przemieszczaniem nie jest źle. A teraz najważniejsze, po wcześniejszych uprzedzeniach, dla mnie najważniejsze było zachować dużo większą dyskrecje niż zawszę i zarazem zrobić dobre zdjęcia. Już na samym początku czułem większą wygodę pracy, ponieważ zwykłem robić wcześniej ogromnymi aparatami, ciężkimi ! wręcz strzelbami które na siebie zwracały uwagę, tutaj bez gripa i z 35 idealnie malutki leciutki sprzęt - którym można dyskretnie fotografować, nie zwracając na siebie dużej uwagi. W dodatku po pierwszych strzałach stwierdziłem że nawet lampy nie będę zakładał - ISO wystarczyło w zupełności 1600-3200 - w kościele AF łapał praktycznie za każdym razem. Moim zdaniem dużo lepiej niż wcześniej na Canonie 50D i na C5dmk2 - ale nie róbmy z kościoła jakieś szybkiej reporterki, przecież tam w 90procentach młodzi siedzą w miejscu i nawet się nie wiercą, jak już ktoś robił wcześniej , to każdy ruch jest do przewidzenia, obrączki ? no przecież w trakcie zakładania można pięć razy parę obejść w kółko i narobić masę zdjęć - tutaj manual by sobie nawet poradził ! :)
Później zdj grupowe, życzenia itp.
Wesele, pierwszy taniec. Sala dość ciemna, mała i z okropnie mocnymi światłami od Dj - no ale cóż był podwójny pierwszy taniec, najpierw jakiś wolny, a później mega szybki kawałek i skacząca para młoda- WSZYSTKIE ZDJĘCIA TRAFIONE : o
Obiad, chwila zabawy i wyjazd na plener , plener END wszyscy zadowoleni - powrót na sale weselną.
Oh ciemno, pełno ostrych kolorowych świateł DJ no i tu w końcu możliwość podbicia sobie ISO ... i cóż tu dużo pisać, Iso 6400 plus 35 1.8 radziło sobie w największych ciemnościach, iso 6400 używalne w porównaniu do 5dmk2 mam lepsze iso 6400 niż tam 3200 mz. :-) AF wiadomo czasami się gubił, ale robiłem często pod ostre światła DJ - ale to czasami w niczym nie przeszkadzało bo tak się nakręciłem że mam około 1400zdjęć z całego reportażu a w tym większość z wesela i 1400 to są w 95procent ostre zdjęcia ( w tym często mi ręka uciekała ) a żeby było śmieszniej zrobiłem 1400zdjęć NA JEDNYM AKUMULATORZE ! :-) nie robię tylu zdjęć, ale jak to nowy sprzęt to trzeba wszystko przetestować ! :-)
i wiecie co jest najlepsze !? To był dość długi reportaż, bo od 10rano do 2 w nocy, praktycznie non -stop z aparatem w ręku. I to jest najlepsze że ten aparat mimo tego że jest mały, to jest wygodny i w KOŃCU NIE BOLI MNIE ŁAPA OD NOSZENIA CIĘŻKIEGO KARABINU - palce nie drętwieją ! Jest wygodnie z gripem i bez gripa , pomimo tego że do najmniejszych nie należę i rączki nie mam malutkiej :-)
Ergonomia aparatu, moim zdaniem wszystko co jest potrzebne jest w zasięgu palców, wszystko można spokojnie zmienić bez utraty czasu, BW jest ISO jest punktach do zmieniania AF - dla mnie bomba, trochę obawiałem się że po Canonie będzie gorzej. Ale jednak wcale tak nie jest, wszystko zmieniałem intuicyjnie bez problemu.
Jak ktoś robi reportaże wojenne, niech kupi sobie D700
Jak ktoś robi portrety i ślubniaki to d600 idealnie się sprawdzi ( pod warunkiem że będzie aparat poprawnie obsługiwany - z umiejętnościami , ale to samo dotyczy się d700 i wyższych modeli )
Dasz próbkę na iso 6400 i 35 interesuje mnie ten zestaw.
kurczeblade
08-09-2013, 10:38
Jak mnie będziesz cisnąć, to pewnie prześle :-) ale nie dziś ...
Oczywiście nie potrzebuje pary młodej może masz cos takiego ze np sala weselna lub innym taki zwykły kadr. Nie zależy mi na poprawnym kadrowaniu tylko na sprawdzeniu jakości obrazka.
moonrage
08-09-2013, 10:49
Fajnie to wszystko opisałeś, dobrze się czytało :)
Ja również zgadzam się ze stwierdzeniem, że D600 spokojnie daje radę na warunkach ślubno-weselnych. Nawet przy szybszej akcji AF staje na wysokości zadania i po prostu daje radę. Małe wymiary i niska waga również uważam za atut. Aparat mniej rzuca się w oczy i można bardziej dyskretnie fotografować. U mnie nie było problemów ze szkłami: 70-200, 35, 105, 10-24, każde trafiało idealnie i nie wymagało korekty, gdzie z kolei przy D7000 taka korekta była wymagana.
pozdr.
-Błogosławieństwo
-Ceremonia w Kościele
-Wesele do końca oczepin
[...]
Jak ktoś robi portrety i ślubniaki to d600 idealnie się sprawdzi ( pod warunkiem że będzie aparat poprawnie obsługiwany - z umiejętnościami , ale to samo dotyczy się d700 i wyższych modeli )
moonrage
08-09-2013, 10:59
http://cl.ly/RGZB
http://cl.ly/RFdT
http://cl.ly/RFyY
6400 akurat nie mam bo nie było potrzeby wchodzić na takie iso ale masz tu chyba iso 50, 800, i jakieś tam jeszcze. Wszystko D600 + 35mm f/1.8G
Czym się różni ISO6400 na 35mm od 50 czy 200 mm?
Czym się różni ISO6400 na 35mm od 50 czy 200 mm?
A dasz rade robić zdjęcia szkłem 35 1.8 na 200mm?
A czy od zmiany szkła zmieni się szum?
Może Cię interesować zestaw 35mm z FX albo ISO6400 z D600. Ale nijak nie łapię połączenia ISO6400 i konkretnego obiektywu.
TOP67, a czy przy ciemnym szkle i jasnym, efekt szumu jest taki sam na zdjęciu? ...
TOP67, a czy przy ciemnym szkle i jasnym, efekt szumu jest taki sam na zdjęciu? ...
Jeżeli będą tak samo przymknięte to efekt szumu będzie taki sam, pytający nie określił się na jakim F chciałby te sample.
Fraglesso
08-09-2013, 12:29
-Błogosławieństwo
-Ceremonia w Kościele
-Wesele do końca oczepin
[...]
No wreszcie kolejna zadowolona osoba, jak ja opisalem podobne wrazenia, to większość była wciąż sceptyczna. Ja wciąż uważam, że to spoko aparat, do ślubniaków nadaje się super.
Jeszcze coś w sprawie kurzu, jakieś 10000 fotek temu przemyłem mocno zakurzoną matryce na mokro, na obecna chwile mam calkiem mało syfu. Jeden większy mikrokłaczek i kilka pyłków, ale to już raczej eksploatacyjnych. Pracuje na stałkach, więc bardzo często coś się zmienia.
Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2
Jeżeli będą tak samo przymknięte to efekt szumu będzie taki sam, pytający nie określił się na jakim F chciałby te sample.
Przy identycznych warunkach zewnętrznych? Chyba jednak nie.
kurczeblade
08-09-2013, 13:02
No wreszcie kolejna zadowolona osoba, jak ja opisalem podobne wrazenia, to większość była wciąż sceptyczna. Ja wciąż uważam, że to spoko aparat, do ślubniaków nadaje się super.
Jeszcze coś w sprawie kurzu, jakieś 10000 fotek temu przemyłem mocno zakurzoną matryce na mokro, na obecna chwile mam calkiem mało syfu. Jeden większy mikrokłaczek i kilka pyłków, ale to już raczej eksploatacyjnych. Pracuje na stałkach, więc bardzo często coś się zmienia.
Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2
Jestem w zupełności zadowolony, aparat idealny dla mnie, do studia, cudo, w plener na sesje cudo, mam go niecały miesiąc i zrealizowalem 4sesje zajęciowe w plenerze, zrobiłem 2repo slubne i wszystko bez problemów, jakie tu niektórzy mają :) Przed kupnem miałem wątpliwości, bo naczytalem się inwigilacji marketingowej, dzielenia aparatów na amatorskie i na profesjonalne, i zacząłem zastanawiać się, nad d800 przez fora i czytanie niektórych wpisów pomysłam że ten aparat nie robi zdjęć i trzeba mieć przynajmniej d800 d700 żeby slubniaka robić, a tu miła niespodzianka, kupiłem d600 i nagle sprawdza się bardzo dobrze w realizowaniu zleceń, i przyjemniejszym hobystycznym fotografowania, zaoszczędziłem nie kupując d800 kasę przeznaczę na dobre wakacje w następnym roku :)
do portretów idealny sprzęt, do ślubów bardzo dobrze się sprawdza.
Jak ktoś robi szybka reporterke, jakieś prasowe, jakieś wojenne :) jakie papparazzi itp itp. To niech kupuje te wyżej modele, ale do kotletow to dobry sprzęt !
A czy od zmiany szkła zmieni się szum?
Może Cię interesować zestaw 35mm z FX albo ISO6400 z D600. Ale nijak nie łapię połączenia ISO6400 i konkretnego obiektywu.
Ale co cię to obchodzi czy ja ciebie proszę o zdjęcia. Nie potrzebuje mecenasa
Przy identycznych warunkach zewnętrznych? Chyba jednak nie.
Zwłaszcza!
Pytanie ewentualnie co rozumiesz poprzez identyczne warunki, bo jeżeli miałoby to właśnie znaczyć dostarczenie odpowiedniej ilości (takiej samej) światla to szumy będą takie same.
Natomiast jeżeli użyłeś skrótu myślowego, że niby dłuższe szkło w kadrze może dostarczyć inny obraz i tym samym inne światło (naświetlenie) to wtedy szkło zdecydowanie ciemniejsze a szersze wręcz może "mniej szumieć". Ale to zrobiliśmy tym samym koło w rozważaniach gdzie wracając do pierwszego, dalej twierdzę, że przy takim samym naświetleniu szumy będą takie same - szumi przecież matryca a nie szkło.
moonrage
08-09-2013, 19:43
Panowie dajcie sobie siana, chcecie się wymądrzać to idźcie gdzie indziej. Każdy wie o co chodziło, a Wy się będziecie żreć o takie pierdoły...
Tak naprawdę o D600 to będzie można debatować za rok ja będą konkretne przebiegi . Na razie wiadomo że D700 jest trwała itd.
Budowa D700 dużo lepsza . Jakość zdjęć - D600 lepszą ma matrycę . AF - ciężko wyczuć ale D700 pewniejszy .
Pogadamy za rok jak się okaże co dalej z kurzeniem i migawką . Co będzie po 50 000 ? I czy Nikon wzorem Canona daje gwarancje na przebieg migawki - niezależnie od wieku ?
I czy Nikon wzorem Canona daje gwarancje na przebieg migawki - niezależnie od wieku ?
Nie daje, a nawet gdyby dawał, to tylko w serii pro.
Pawel Pawlak
09-09-2013, 11:07
W C 1dII mojego znajomego padła migawka i to przy dość małym przebiegu. Nie wiem jak to jest z tą gwarancją, bo on musiał zapłacić za wymianę...
gorzasty
25-01-2014, 17:42
A ile jeśli można podpytać?
Kacper111
25-02-2014, 10:31
Ale nie ma co prónywać jakości obrazka z D700 do D600, bo ten drugi jest po prostu lepszy. D700 to puszka reporterska, D600 też w reporterce jest ok, ale nie jest to ani D700, ani D800, to jest coś pomiędzy. Jeżeli kogoś przeraża wielkość plików D800, a chciałby lepszy obrazek, niż ten który produkuje D700 to kupi D600/610. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony ;)
Senketsu
18-10-2018, 12:57
Odświeżam stary topik, by nie tworzyć nowego :) z początkiem nowego roku stanę przed wyborem mojego pierwszego FX ^^ zastanawiam się właśnie nad starym sprawdzonym D700 i nowszym, mającym gorsze opinie D600 ^^ zauważyłem, że AF w D600 na papierze jest taki sam jak w moim D5300 i tutaj mam pytanie do użytkowników tej puszki - czy AF w D600 ma takie same problemy w słabym świetle jak D5300? Generalnie zakup pełnej klatki w dużej mierze jest zapotrzebowaniem na wysokie ISO podczas zdjęć sceny itp (DX ma w tym aspekcie braki). D5300 po prostu przy słabym świetle lubi nie trafiać w punkt, gdzie D300s z takim samym AF jak D700 nie robi żadnego problemu. Druga sprawa, czy w D600 spokojnie można używać ISO 6400 i jest ono nadal w pełni użyteczne?
Czy ISO6400 jest używalne, mocno zależy od gustu. Na pewno D600 ma najlepsze ISO ze wszystkich tych aparatów. D700 będzie niewiele lepszy od D5300, a przy wyciąganiu z cieni wręcz gorszy.
ck_dezerter
18-10-2018, 14:51
Wybór może być trudny. Miałem d700, jak kupiłem d610 (matryca ta sama co d600) to niebo a ziemia jeżeli chodzi o obrazek na korzyść d610 (lepsza rozpiętość tonalna, więcej detalu przy dużych powiększeniach), ale wykonanie i praca af lepsza w d700.
Senketsu
18-10-2018, 15:00
Dziękuję za odpowiedź, właśnie na dxo zauważyłem, że matryca D600 ma świetne osiągi, ale jest to puszka mniej wygodna w użyciu :) zastanawia mnie też te pylenie na matrycę, jeśli kupię używany z przebiegiem powyżej 50k, będzie już wolny od tej wady? :)
Pylenie podlega wieczystej gwarancji. Jak trafisz taki egzemplarz, to jak szóstkę w totka - masz migawkę za darmo.
Senketsu
18-10-2018, 15:18
Dobrze wiedzieć! Dziękuję :) chyba zdecyduje się na D600, zależy mi właśnie też na DR :) następnie będę musiał pomyśleć o jakimś szkle pod FX.
cybulski
18-10-2018, 15:34
Jedno szkło już masz do fx.
Senketsu
18-10-2018, 15:51
Sigma C 17-70 pod FX będzie ok? :) bo właśnie tak się zastanawiałem...
Senketsu
18-10-2018, 16:03
Nie raczej to by mijało się z celem ;) nie widzę bym miał szkło pod FX. Tamron jest kiepski. Kitowy i stałka to szkła pod DX - chyba, że jednak ta 50tka może być też pod FX? :)
Edit: tak, Nikkor 50mm będzie na pierwszy test, dobrze wiedzieć ;) myślę też nad 35mm Nikkor.
nikoniarz
18-10-2018, 16:26
myślę też nad 35mm Nikkor.
Byle nie w wersji DX...
Kup bez pośpiechu, poczekaj na aukcję od złotówki, wylicytuj w miarę tanio i w razie jak nie podpasuje odsprzedaj tracąc symbolicznie tylko na wysyłce i ewentualnie prowizji. Swoją drogą w stopce widzę D300 - D700 to właściwie to samo, tylko z nieporównywalnie lepszym obrazowaniem i wizjerem, generalnie obsługa ta sama, grip i karty również.
Senketsu
18-10-2018, 16:41
nikoniarz, dokładnie, te pod DX są tanie z tego co widzę :) bic44, stąd myśl nad D700, bo z D300 i D300s spędziłem już wiele czasu, ich ergonomia to duża zaleta, ale myślę, że jednak postawie na mniejszego D600 ze względu na matrycę (ISO/DR) :) najpierw skupię się na kupnie puszki i będę działał na Nikkorze 50mm (który będzie już odpowiednikiem 50mm, a nie 75mm jak w DX).
nikoniarz
18-10-2018, 16:44
najpierw skupię się na kupnie puszki
Skup się na kupnie systemu, a nie samej puszki.
Senketsu
18-10-2018, 16:46
Wiesz, generalnie najpierw wolę wziąć puszkę, bo jeszcze nie miałem FX, nie chce nakupić szkieł, by potem stwierdzić, że jednak lepiej pozostać na DX :) dla mnie to jeszcze coś nowego...
nikoniarz
18-10-2018, 16:53
Generalnie zdjęcia robi, pomijając operatora, zestaw. I zwykle wszystko sprowadza się do najsłabszego ogniwa w zestawie. Pomyśl nad tym, bo co Ci da matryca 24mpx gdy przypniesz coś, co wyciśnie 10? Podobnie z AF- słaby AF w korpusie i słaby w szkle da wyjątkowo słaby AF ogólnie. Jeszcze parę przykładów można by chyba znaleźć. Po prostu warto przemyśleć zestaw jako całość.
Nikon D600 był sprzedawany z Nikkorem 24-85/3.5-4.5 VR. Na początek to całkiem dobre szkło. Jak na kit dosyć jasne.
Senketsu
18-10-2018, 17:14
Ok, dziękuję za rady... Czas na decyzję jeszcze mam, może spróbuję coś upolować ze szkłem w zestawie.