PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 70-200mm f/2.8 VC USD

Strony : 1 [2]

moshica
08-07-2013, 16:44
Ano właśnie, po 2 latach Nikkor może paść a do 5 lat Tamron pochodzi. Druga strona medalu, jeśli Tamron daje na "wyrost" gwarancję to tylko się cieszyć że tak jest, abstrahując co do jakości...

Szadzik
08-07-2013, 16:46
Ano właśnie, po 2 latach Nikkor może paść a do 5 lat Tamron pochodzi. Druga strona medalu, jeśli Tamron daje na "wyrost" gwarancję to tylko się cieszyć że tak jest, abstrahując co do jakości...

Mam nadzieję, że uda mi się go potrzeymać 5 lat i sprawdzić jak będzie :)

moshica
08-07-2013, 16:54
no ja też nie przewiduję zmian, jestem z niego zadowolony...

Szadzik
10-07-2013, 16:15
Dorbych wieści po otrzymaniu KEnko Pro 300 DGX brak. Tak samo jak na Tamronie AF nie działa.

Podejrzewam, że problem leży w nowym USD Tamrona i stare konwertery nei są w stanie go przenieść. Potwierdzenie ostrości jest. Wraca do sklepu a ja wracm do rozglądania się za tele 300+

Szadzik
19-07-2013, 11:12
Jaky ktoś był zinteresowany porowcem na ten obiektyw, to mogę polecić Pearstone Onyx 70. Kupiłem i pasuje wręcz idealnie. Mieści się z odwróconym tulipankiem i zdjętą stopką do statywu.

Gall_Anonimowy
20-07-2013, 10:50
A jak sie ma legendarna pancernosc Nikora do odklejajacych sie gum? Widzialem 2 takie cuda i wlasciciele nie byli zadowoleni ale juz sie przyzwyczaili, fakt.
Ja mam tego Tamiego pod Canona i nie widze tam problemu slabej jakosci wykonania jak tu sie sugeruje. Jak sie daje 5 lat gwarancji to musza byc ku temu jakies ekonomiczne przeslanki. Tak?

Szadzik
20-07-2013, 10:58
A jak sie ma legendarna pancernosc Nikora do odklejajacych sie gum? Widzialem 2 takie cuda i wlasciciele nie byli zadowoleni ale juz sie przyzwyczaili, fakt.
Ja mam tego Tamiego pod Canona i nie widze tam problemu slabej jakosci wykonania jak tu sie sugeruje. Jak sie daje 5 lat gwarancji to musza byc ku temu jakies ekonomiczne przeslanki. Tak?

Dla tych, którzy nie są zaślepieni najlepszością Nikkorów to oczywiste.

cz4rnuch
20-07-2013, 12:35
Jak sie daje 5 lat gwarancji to musza byc ku temu jakies ekonomiczne przeslanki. Tak? Jak dla mnie błędnie wyciągnięty wniosek. Tamron Polska daje 5 lat gwaracji na wszystkie obiektywy kupione jakoś tak od 2011, niezależnie od tego czy są to nowe szkła jak 70-200VC, czy super jakością nie grzeszący powiedzmy 17-50 zaprojektowany ładne kilka lat temu. Sam niedawno temu kupiłem Tamrona i jestem z niego zadowolony, ale nie łudzę się że wyznacznikiem jego jakości wykonania jest dodawana w promocji gwarancja. Jak będzie okaże się za parę lat.

Szadzik
20-07-2013, 16:23
Jak dla mnie błędnie wyciągnięty wniosek. Tamron Polska daje 5 lat gwaracji na wszystkie obiektywy kupione jakoś tak od 2011, niezależnie od tego czy są to nowe szkła jak 70-200VC, czy super jakością nie grzeszący powiedzmy 17-50 zaprojektowany ładne kilka lat temu. Sam niedawno temu kupiłem Tamrona i jestem z niego zadowolony, ale nie łudzę się że wyznacznikiem jego jakości wykonania jest dodawana w promocji gwarancja. Jak będzie okaże się za parę lat.

W jaki sposób to umniejsza tej gwarancji?

cz4rnuch
20-07-2013, 17:30
Szadzik, już któryś raz z kolei zdaje mi się że czytasz posty i odpisujesz bez wczytania się w treść. Nic nie pisałem, że umniejsza to gwarancji tylko że nie ma co automatycznie stawiać znaku równości między długością gwarancji a trwałością obiektywu. Gdybyś kupił obiektyw(powiedzmy 17-50 VC) 1 grudnia 2011 to miałbyś gwarancję 5 lat, ja gdybym kupił ten sam model jeden dzień wcześniej w tym samym sklepie, z tej samej serii miałbym roczną gwarancję. Czy to oznacza, że twój obiektyw będzie lepiej wykonany? Tylko o to mi chodziło.

Szadzik
20-07-2013, 17:39
Szadzik, już któryś raz z kolei zdaje mi się że czytasz posty i odpisujesz bez wczytania się w treść. Nic nie pisałem, że umniejsza to gwarancji tylko że nie ma co automatycznie stawiać znaku równości między długością gwarancji a trwałością obiektywu. Gdybyś kupił obiektyw(powiedzmy 17-50 VC) 1 grudnia 2011 to miałbyś gwarancję 5 lat, ja gdybym kupił ten sam model jeden dzień wcześniej w tym samym sklepie, z tej samej serii miałbym roczną gwarancję. Czy to oznacza, że twój obiektyw będzie lepiej wykonany? Tylko o to mi chodziło.

O czym my w ogóle rozmawiamy skoro obiektyw dopero co wyszedł, a są już tacy co wątpią w jego trwałość, po co taie przypuszczenia BEZ ŻADNYCH PODSTAW?

Czy naprawdę trudno siędomyśleć, ze skoro Tamron wydaje takie obiektywy jak 24-70 i 70-200 VC USD to w tej cenie one są kierowane do publiki, która nie suzka komprommisów, chce to co najlepsze, więc Tamron na pewno dołożł starań do tego by nie było obsuwy (takie się zdarzają wszystkim producentom, niestety).

Po co szukać dziury w moście? Kupiłeś chociaż ten obiektyw żeby wyrobić sobie o nim jakąś opinię, czy tyllko teorie snujesz?

Wolisz mieć Nikona z 2 letnią gwarancją, cczy Tamrona z 5 letnią? Dla mnie odpowiedź, jest bardzo prosta. Jak na razie nie widać jakiejś wielkiej przewagi optycznie, więc ta gwarancja jednak robi różnicę.

cz4rnuch
20-07-2013, 17:45
Do tej pory kupiłem 2 tamrony i z obu jestem bardzo zadowolony. Kupiłem ostatnio 90VC i jak napisałem w stosownym wątku uważam że jest bardzo dobrze zbudowany. Odniosłem się do wypowiedzi kolegi który wnioskuje o trwałości obiektywu na podstawie gwarancji której udziela polski dystrybutor co moim zdaniem jest błędem. Nie pozostaje mi nic innego jak powtórzyć to co napisałem przed chwilą, nie czytasz tego co napisałem ze zrozumieniem

Szadzik
20-07-2013, 17:48
Do tej pory kupiłem 2 tamrony i z obu jestem bardzo zadowolony. Kupiłem ostatnio 90VC i jak napisałem w stosownym wątku uważam że jest bardzo dobrze zbudowany. Odniosłem się do wypowiedzi kolegi który wnioskuje o trwałości obiektywu na podstawie gwarancji której udziela polski dystrybutor co moim zdaniem jest błędem. Nie pozostaje mi nic innego jak powtórzyć to co napisałem przed chwilą, nie czytasz tego co napisałem ze zrozumieniem

Spoko, po prostu nie wdzę sensu całej tej dyskusji na temat jakości bez względu na gwarancję.

No i pozostaje mieć nadzieję, że Tamron wyjdzie naprzeciw oczekiwaniom i wypuści tak dobrą serię jak 24-70 i 70-200 pod DXa.

gryson
27-07-2013, 13:02
Czy ktoś z koleżanek/kolegów posiada jednocześnie nikon v1/j1/v2 i tego tamrona i mógłby mi powiedzieć czy ten zestaw działa poprawnie ze sobą? Czy działa AF i stabilizacja? Bo będę chyba niedługo zmuszony nabyć nowe tele, bo mój nikkor 70-300VR po przejściach ma czasem fochy podpięty do D700 (o dziwo z v1 działa dobrze), i kusi mnie ten tamron, ale musiałby w pełni współpracować z nikonem v1 również. Może ktoś już tego zestawu próbował?

PBK
30-08-2013, 12:16
Czy ktoś z Szanownych Kolegów z Poznania ma może ten obiektyw i byłby skłonny umożliwić mi podpięcie go do siebie na 10 minutek? Dojrzewam do 70-200, na celowniku był Nikon f4, ale teraz zastanawia mnie ten Tamron.
Pzdr

kolas
20-04-2014, 22:58
Odświeżę temat. Czy może ktoś już ma ten obiektyw ? Chętnie usłyszę opinie na jego temat ? Jak z ostrością na 200mm, czy dobrze współpracuje z TC i czy AF daje radę w przypadku fotografowania sportu (amatorsko ;).

Szadzik
20-04-2014, 23:00
Odświeżę temat. Czy może ktoś już ma ten obiektyw ? Chętnie usłyszę opinie na jego temat ? Jak z ostrością na 200mm, czy dobrze współpracuje z TC i czy AF daje radę w przypadku fotografowania sportu (amatorsko ;).

Mam od dawna. Z Tokiną DGX 2.0 nie działa ani AF ani VC. Co do ostrości nie czuję się na siłach pokusić o ocenę.

kolas
20-04-2014, 23:04
Jesteś z niego zadowolony? Może pokażesz jakieś zdjęcia, na pewno ożywiło by to wątek.

Szadzik
20-04-2014, 23:06
Byłem zadowolony jak robiłem zdjęcia. Od pewnego czasu nic nie robię, więc nic nie pokażę :(

kolas
21-04-2014, 15:34
Tylko jedna osoba ma to szkło ? Zastanawiam się na zakupem tego obiektywu i nie wiem co było by lepsze: Tamron VC czy Sigma OS , może ktoś był przed podobnym problem ?

GonzoG
21-04-2014, 15:44
Tylko jedna osoba ma to szkło ? Zastanawiam się na zakupem tego obiektywu i nie wiem co było by lepsze: Tamron VC czy Sigma OS , może ktoś był przed podobnym problem ?

Od strony technicznej to Tamron jest lepszy:
1. uszczelniony
2. ma lepszy napęd
3. ma wydajniejszą stabilizację

kolas
21-04-2014, 16:20
To już coś, dzięki. Chodź mam pewne obawy co do napędu, wszak to pierwszy takie próby tamrona a sigma ma już spore doświadczenie w tej dziedzinie.

mamil_km
21-04-2014, 17:30
Pierwszym z usd był 70-300 vc. Napęd w tym 70-300 na prawdę fajnie śmiga, więc i w 70-200 powinno być dobrze.

kolas
22-04-2014, 09:56
Z tego co widzę po testach to ostrość też jest znacznie lepsza w Tamronie, porównywalna z VR II. Jak by cena nie wiele się różniła to który obiektyw byście wybrali : Sigma 70-200OS, Tamron 70-200 VC?

Rossi_PL
22-04-2014, 10:42
Obecnie już sigmę OS możemy dostać za 3800-4000 nową z gwarancją, tamrona za 5200 więc jest to dość spora różnica. Z sigmą z kolei nadal spotyka się głosy konieczności kalibracji i w zależności od użytkownika spotyka się z to z większym/mniejszym efektem i zadowoleniem;) Pocieszające w Tamronie jest to, że USD w 70-300 był praktycznie bez FF/BF bo chyba nikt nawet na forum nie zgłaszał takowych problemów. Sigma jest znacznie dłużej na rynku i ma o wiele lepszą cenę (walczy z używkami N70-200 VRI) stąd po prostu więcej używkowników sigmy a nie tamrona.

mamil_km
22-04-2014, 14:00
Gdyby nie było różnicy w cenie chyba bym wybrał tamrona.

Daimon
22-04-2014, 17:01
Pierwszym z usd był 70-300 vc. Napęd w tym 70-300 na prawdę fajnie śmiga, więc i w 70-200 powinno być dobrze.

Nie mam 70-200 USD, ale porównując Nikkora 70-200 do Tamrona 70-300 USD, to SWM jest nieporównwalnie szybszy.

Generalnie wybierając między Sigma 70-200 OS a Tamronem 70-200 USD ja bym wybrał (i zresztą wybrałem) Nikkora 70-200 VR1 ;)

GonzoG
22-04-2014, 17:56
Nie mam 70-200 USD, ale porównując Nikkora 70-200 do Tamrona 70-300 USD, to SWM jest nieporównwalnie szybszy.

Porównujesz 2 zupełnie różne klasy szkieł - jedno za 7500zł, a drugie za 1000zł...

Takim samym porównaniem mogę powiedzieć, że SWM w Nikkorach to absolutny śmieć - powolne, głośne i do tego często się zacina. HSM Sigmy jest wielokrotnie lepszy pod każdym względem...
Bo HSM w 17-50/2.8 jest znacznie lepszy niż SWM w 18-55VR.

BTW: T70-300VC ma taką niemal identyczną prędkość AF co blisko 2x droższy N70-300VR.

kolas
22-04-2014, 18:01

Generalnie wybierając między Sigma 70-200 OS a Tamronem 70-200 USD ja bym wybrał (i zresztą wybrałem) Nikkora 70-200 VR1 ;)

Też się zastanawiam na VR1. Według testów dxomark, tamron jest ostrzejszy ale af napewno nie tak pewny jak w vr1.
No i nie miał bym kilku letniej gwarancji tak jak to jest w Tamronie.

Daimon
22-04-2014, 18:21
Porównujesz 2 zupełnie różne klasy szkieł - jedno za 7500zł, a drugie za 1000zł...

Nie ja tylko kolega. Ja tylko odniosłem się do tego co on pisał (i konkretnie pisałem o SWM w 70-200 co wynika z poprzedniego zdania...) aż bezsens tutaj wchodzić bo zaraz ludzie takie pierdoły zaczynają pisać...

Też się zastanawiam na VR1. Według testów dxomark, tamron jest ostrzejszy ale af napewno nie tak pewny jak w vr1.
No i nie miał bym kilku letniej gwarancji tak jak to jest w Tamronie.

Czy AF nie pewny to nie wiem. Czytałem opinie, że jest lepszy niż w sigmie 70-200 OS. Borąc pod uwagę, że Nikkora (używanego) można dostać dużo taniej niż nowego Tamrona (używanych nie widziałem) to ja się długo nie zastanawiałem

kolas
22-04-2014, 20:11
... Borąc pod uwagę, że Nikkora (używanego) można dostać dużo taniej niż nowego Tamrona (używanych nie widziałem) to ja się długo nie zastanawiałem

A jak powiem że nowego Tamrona można dorwać za 4300, kolego zmienił byś zdanie ?

Rossi_PL
22-04-2014, 20:12
Tej prędkości sigmy z kolei tak bym nie demonizował bo przelot skali na zapiętym dekielku jeszcze nie jest wyrocznią o czym przekonałem się pracując z N105VR. Z deklem szkło ślamarzyło okropnie...ale na drugi dzień, słoneczny dzień;-)spacerek i AF dzielnie śledził i trafiał w bawiącą się dwójkę dzieciaków. Dlatego ja polecam zainteresowanym z gotówką w garści obmacać samemu i wyciągnąć wnioski czy akceptuje AF i mam gwarancję 2-5lat czy idę w ciemno i biorę pieruna VRI;-)

Daimon
22-04-2014, 20:57
A jak powiem że nowego Tamrona można dorwać za 4300, kolego zmienił byś zdanie ?

A doliczyłeś podatek i cło? Chyba, że w Polsce/EU znalazłeś w takiej cenie, ja nie widziałem. Inna sprawa, że 70-200 VR1 w dalszym ciągu da się znaleźć taniej :) jakby Tamron w Polsce był w tej cenie, to bym się zastanowił nad Tamronem.

Tej prędkości sigmy z kolei tak bym nie demonizował bo przelot skali na zapiętym dekielku jeszcze nie jest wyrocznią o czym przekonałem się pracując z N105VR. Z deklem szkło ślamarzyło okropnie...ale na drugi dzień, słoneczny dzień;-)spacerek i AF dzielnie śledził i trafiał w bawiącą się dwójkę dzieciaków. Dlatego ja polecam zainteresowanym z gotówką w garści obmacać samemu i wyciągnąć wnioski czy akceptuje AF i mam gwarancję 2-5lat czy idę w ciemno i biorę pieruna VRI;-)

Jak najbardziej się zgadzam. Przy czym to co napisałem to była opinia osoby, która właśnie testowała oba obiektywy w typowo dynamicznych scenach i porównywała % trafionych zdjęć - na ile miarodajny był ten test to nie wiem.

Fatman
26-04-2014, 21:20
10 przykładowych zdjęć z Tamrona 70-200 2.8 VC USD (podpięty pod C5D3, ale wersja pod Nikosia optycznie jest taka sama) na Lenspro.pl. Oczywiście udostępniamy także RAWy do zaciągnięcia i wywołania po swojemu, w ulubionym do tego celu programie :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://lenspro.pl/pliki/Przykladowe_zdjecia/Tamron70-200-2_8VC/male/T70-200-2_8VC-1_s.jpg)
źródło (http://lenspro.pl/pliki/Przykladowe_zdjecia/Tamron70-200-2_8VC/male/T70-200-2_8VC-3_s.jpg)
źródło (http://lenspro.pl/pliki/Przykladowe_zdjecia/Tamron70-200-2_8VC/male/T70-200-2_8VC-8_s.jpg)

http://lenspro.pl/przykladowe-zdjecia-z-obiektywu-tamron-70-200-2-8-vc-usd/

petros
14-01-2016, 01:35
Witam,

Jakiś czas temu miałem okazję zamocować tytułowego Tamrona do D610 i pierwsze wrażenie było niestety wyjątkowo fatalne. Otóż obiektyw się "gibał". Jak wiadomo szkło jest ciężkie i brak stabilności na połączeniu z body sprawiał wrażenie jakby zaraz coś miało mi tam trzasnąć. Kontakt na stykach na szczęście był i wszystko działało jak trzeba. Zdjęcia mnie zachwyciły ostrością, ale niesmak po gibaniu pozostał. Myślałem, że to może była kwestia felernego egzemplarza, który posiadałem i w sumie nie zgłębiałem tematu do obecnej chwili, w której to zacząłem rozpatrywać zakup jakiegoś 70-200 2.8. Czy spotkaliście się może z tego typu przypadłością w swoim T70-200 2.8 VC USD ? (planuję zakup przez internet i trochę się obawiam)

Pozdrawiam

ps 1. efekt gibania u mnie był podobny do tego dla D7100:
https://www.youtube.com/watch?v=pPwK1sKzVmo
ps 2. Nie zaobserwowałem takiego efektu u mnie z żadnym innym obiektywem, więc to raczej nie jest kwestia body (lub przynajmniej samego body).

cz4rnuch
14-01-2016, 01:53
A te inne obiektywy mają wagę i rozmiary zbliżone do tego Tamrona czy może są lżejsze, mniejsze?

petros
14-01-2016, 02:05
Miałem okazję dłużej pobawić się Nikkorem 400 2.8 VR AF-S, który ma wagę dużo większą od wspomnianego Tamrona jak i Nikkorem 70-200 2.8 VRII którego waga jest zbliżona oraz wieloma innymi obiektywami (zbliżonymi wagowo, mocno, trochę lżejszymi). W żadnym z tych przypadków nie było takiego zachowania.

Uściślając efekt, to nie ma tutaj wyginania pod wpływem ciężaru, a raczej takie dygotania (jakby luz na samym mocowaniu), które autor filmiku pokazuje unosząc aparaty razem z obiektywem i lekko ruszając (dla D7K to dygotanie jest duże, dla D7100 trochę mniejsze)

Szadzik
14-01-2016, 12:20
Ja mam go D7100 i jak do tej pory nie zauważyłem efektu chybotania, choć powiem szczerze, że aż tak nie przykładałem uwagi.

madebyzosiek
14-01-2016, 13:59
Ja mam go D7100 i jak do tej pory nie zauważyłem efektu chybotania, choć powiem szczerze, że aż tak nie przykładałem uwagi.
A jaki jest poziom Twojego zadowolenia z tego zestawu? Prędkość af, stabilizacja, ostrość na 2.8? Jakieś problemy z ff / bf? Możesz wrzucić kilka fotek? Wybrałeś w sklepie, czy w ciemno pierwszy z brzegu?
Sorki za ilość pytań, ale od dłuższego czasu o nim myślę [emoji6]

Szadzik
14-01-2016, 15:04
A jaki jest poziom Twojego zadowolenia z tego zestawu? Prędkość af, stabilizacja, ostrość na 2.8? Jakieś problemy z ff / bf? Możesz wrzucić kilka fotek? Wybrałeś w sklepie, czy w ciemno pierwszy z brzegu?
Sorki za ilość pytań, ale od dłuższego czasu o nim myślę [emoji6]

70-200 kupiłem jak jeszcze D7100 nie miałem. D7100 ze sklepu, testy tylko na szybko robiłem.

Jako 100% amator jestem zadowolony. Nie analizuję zdjęć, ale bf//ff nie ma.

Prędkość af, stabilizacja, ostrość na 2.8 jak najbardziej ok. Myślę, że więcej się dowiesz jak przeczytasz recenzję, niż ode mnie.

madebyzosiek
14-01-2016, 15:11
Recenzja przeczytana, chciałem właśnie poznać opinię kogoś kto ma i używa :-) Dziękuję za odpowiedź.
Może ktoś jeszcze będzie chciał się podzielić wrażeniami? Jest ktoś, kto porównywał go z N 70-200 vr1, vr2, nawet tak jednorazowo? Ktoś chciałby pochwalić się fotkami? Stoję przed dylematem, Tamron 70-200 vc usd, lub używany Nikkor 70-200 vr 2.
Drodzy nikoniarze, pomożecie? :-)

petros
14-01-2016, 15:40
70-200 kupiłem jak jeszcze D7100 nie miałem. D7100 ze sklepu, testy tylko na szybko robiłem.

Jako 100% amator jestem zadowolony. Nie analizuję zdjęć, ale bf//ff nie ma.

Prędkość af, stabilizacja, ostrość na 2.8 jak najbardziej ok. Myślę, że więcej się dowiesz jak przeczytasz recenzję, niż ode mnie.

A co nim fotografujesz ?
Zastanawiam się jak bardzo upierdliwy w praktyce jest efekt "rozgrzewania" stabilizacji (ustawianie AF jest wtedy przyblokowane i przy jakiś szybkich akcjach traci się kilka klatek), o którym w kilku miejscach w sieci wspomniano.

Szadzik
14-01-2016, 15:45
Nie mierzyłem, bo jak wspomniałem uzywam go tylko amatorsko.

Wydaje mi się, że szukasz ideału, którey nie istnieje.

petros
14-01-2016, 15:53
Nie szukam ideału :) Mam dwa Tamrony, 28-75 oraz 70-300 VC USD i jestem z nich bardzo zadowolony pomimo niedoskonałości jakie posiadają (obydwa jednak dobrze trzymają się na body). Byłbym skłonny zaakceptować to "rozgrzewanie", ale gibanie tak ciężkiego szkła na korpusie aparatu mnie trochę martwi... zwłaszcza, że chciałbym go używać w amatorskiej reporterce, więc trzeba czasami np. podbiec z aparatem na którym jest zamocowany trzęsący się obiektyw :/

ps. jakby kogoś interesowały informacje o opóźnionym starcie AF to w poniższych testach wspominają o tym:
http://www.cameralabs.com/reviews/Tamron_SP_70-200mm_f2-8_Di_VC_USD/
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Tamron-70-200mm-f-2.8-Di-VC-USD-Lens-Review.aspx