Zobacz pełną wersję : Problem z otwieraniem sie niektorych stron...
Jak w tytule, przed wczoraj wszystko bylo ok, wczoraj rano nie laduja sie niektore strony, provider to UPC i do wczoraj myslalem, ze padl jakis serwer w Polsce, ale wieczorem poprosilem kilka znajomych osob o sprawdzenie i problem jest tylko u mnie na desktopie, laptopie i telefonach.....
Chodzi o strone tvn24.pl, wyborcza.pl, gazeta.pl, peb.pl, narazie te zaobserwowalem jako nie do konca dzialajace, wyborcza.pl i gazeta.pl sa wyswietlane jak informacja "nie znaleziono serwera", tvn.pl dziala bez problemu a tvn24.pl wlacza sie po jakis 3 minutach oczekiwania, peb.pl raz dziala a raz nie.
Przegladarki na ktorych sprawdzalem chrome, IE, firefox (najnowszy), wyczyszczone ciasteczka, zrestartowany router, odnowiony adres IP.....ktos ma jakis pomysl, czy mam dzwonic do UPC?
Problem nie lezy po stronie mojego komputera, bo jak napisalem wystepuje na dwoch smartfonach pod wifi, laptopie pod wifi i desktopie pod LANem.......telefony bez problemu otwieraja te strony a komputery podpiete przez 3G dzialaja bez problemu.
Ktos ma jakis pomysl?
wasilewk
11-09-2012, 10:27
Może wpisz inny adres DNS ?
Cześć.
Może jakieś proxy Ci się ustawiły dziwne.
Miałem podobny problem. Ustawiłem domyślne ustawienia przeglądarek i zaczęło działać.
Może wpisz inny adres DNS ?
Wyjdzie na to, ze jestem ciemniak, ale gdzie w W7 sa DNSy do wpisania:D:D:D W XP robilem to czesto, bo co chwila na ISDN od TPSa mi sie sypalo:D
Myslalem o proxy, ale jak to sie moglo stac, ciekawe jest to,z e na trzech przegladarkach, dwoch komputerach i dwoch telefonach jest to samo:(
Telefony otwieraja te strony pod 3G i tak samo komputery, zle o ujalem w pierwszym poscie;)
wasilewk
11-09-2012, 11:12
Wyjdzie na to, ze jestem ciemniak, ale gdzie w W7 sa DNSy do wpisania:D:D:D W XP robilem to czesto, bo co chwila na ISDN od TPSa mi sie sypalo:D
Myslalem o proxy, ale jak to sie moglo stac, ciekawe jest to,z e na trzech przegladarkach, dwoch komputerach i dwoch telefonach jest to samo:(
Telefony otwieraja te strony pod 3G i tak samo komputery, zle o ujalem w pierwszym poscie;)
Sorry, nie myślałem, ze jeszcze ja tylko mam XP.
Pzdr.
Sorry, nie myślałem, ze jeszcze ja tylko mam XP.
Pzdr.
Nie jestes sam;)
U mnie jednak na W7 nie moglem nigdzie poszukac tych opcji, moze cos zle robie, dlatego pytam;)
Zastanawia mnie tylko to, ze problem wystepuje na wszystkich komputerach, wiec moze to jest problem modemu lub jego ustawien, jednak reset powinien cos naprawic a nie naprawil:(
Zrestartuj urządzenie dostępowe i/lub router. Przypchała mu się baza DNS. Sam nie jest w stanie rozwiązać nazwy, bo leży i kwiczy, a nie puszcza zapytania dalej, bo zna ten adres i jest przekonany, że ma go u siebie i będzie w stanie sam sobie poradzić. Jak wpiszesz stronę, którą rzadziej odwiedzasz, otwiera bez problemu, bo sam nie zna rozwiązania (nie trzyma wszystkiego u siebie) i przekazuje zapytanie do nadrzędnego DNSa.
Restartowalem go, ale to nowe dla mnie, bo router nie jest po sieci telefonicznej tylko z kablowki, jak tak sie bedzie zapychac, to zalamka:D:D:D
Wczeniej mialem kilka routerow i nigdy takich jaj......no ale restarty robilem co jakis czas "dla zdrowotnosci";)
Tak wiec robilem restart wczoraj, odczekalem jakies 10s, sadzisz, ze to za malo?
Pisze zaraz do zonki co by go wylaczyla na pare minut i zobaczymy co wtedy....
A tak przy okazji to zauwazylem zapytania do niejakiego genius.pl przy kazdej z tych stron, moze to przez nich ten balagan.....no i co to jest poza sledzeniem? I czy warto ich wylaczyc?
Hmm... Jeżeli to nie jest Twoje urządzenie tylko ichniejsze, to dostępu do jego konfiguracji nie masz. Ale za to możesz zadzwonić do helpdesku i powiedzieć im, żeby zdalnie zresetowali urządzenie, chodzi o wyczyszczenie jakiegoś cache'u DNS. O ile coś takiego da się zrobić... Bo tutaj ja bym upatrywał problemu. Jak zadzwonisz na bok i wyjaśnisz, jaki masz problem, i poprosisz, żeby zdalnie coś spróbowali podziałać, to powinni wiedzieć, co zrobić. Skoro potrafią mi tak w tpsie pomóc, to w UPC nie powinno być gorzej... ;-)
Dobra, moja zona ma zresetowac i dac mi znac, kazalem jej poczekac z 10 minut, to jest router "cisco", pojecia nie mam jak dziala, wiem, ze dostep do niego jakis tam jest, bo mozna zmienic haslo wifi, ale sie jeszcze nie bawilem, coz dzis pomecze router i jak nie pomoze to dzwonie jutro do UPC;)
Zadzwonilem do nich i rozmawialem z przemila pania, ktora sprawdzila dostep do stron ktore podalem i okazalo sie, ze nie dzialaja nawet u niej.......czyli wina lezy po stronie providera, podobno maja cos z tym zrobic, dziwilo mnie to, ze po miesiacu uzywania musze restartowac router, tym bardziej, ze ten router ma dosc dobre opinie w sieci.
No to czekam na wyniki.....
Tak na zakonczenie tematu, dodam, ze po telefonie do UPC sprawa zostala naprawiona w 15 minut, pewnie u nich sie zapchaly DNSy a nie u mnie:D:D Teraz smiga, ze hej i dolozyli mi dodatkowe 15MB....;)
National
15-09-2012, 12:14
Często i gęsto problemy wynikają po stronie providera lub ewentualnie po stronie usług hostingowych.
Ja tam cały czas śmigam na XP na W7 sporadycznie :)
Pozdrawiam