Zobacz pełną wersję : Zestaw do macro
Mam mini zestaw do macro. Pierścienie dystansowe plus obiektyw MC HELIOS 1,8/50. Wszystko ładnie, ale przednią soczewką trzeba praktycznie dotykać przedmiotu.
Czy jak dokupię obiektyw 135mm lub 200mm będę mógł dalej odsunąć się od obiektu??
Myślałem nabyć 2,8/135mm.
Czy warto zmieniać i jakie będą z tego korzyści?
a nie prościej kupić szkiełko makro? np nikkora 55/3,5 lub 105, albo jakiś innej firmy...koszt tego 1 to 450-550zł, tego drugiego nieco więcej...
Może i prościej ale obiektyw M42 135mm kosztuje 100zł. Mam przejściówkę i tuleje pośrednie.
Czy większa ogniskowa da mi większe powiększenie??
Większa ogniskowa da ci większą odległość od przedmiotu, nie zwiekszy skali odwzorowania.
Odwzorowanie zależy od tego na ile odsuniesz obiektyw od korpusu, im dalej tym mniejsza GO
i bliżej do obiektu trza podsunąć szkiełko.
Czyli im większa ogniskowa tym dalej można odsunąć obiektyw od obiektu, a tym samym zwiększyć skalę odwzorowania.
Jednym słowem warto zainwestować w dłuższe szkło po to żeby zrobić większe zbliżenie.
a jak to jest z odwrotnym mocowaniem obiektywu 50 mm? jak będzie odległość przedmiotowa w stosunku do takiej z pierścieniami? czy będzie trzeba bardzo blisko podejść obiektywem, tak, że zgniotęm robala, czy nie aż tak?
a jak to jest z odwrotnym mocowaniem obiektywu 50 mm? jak będzie odległość przedmiotowa w stosunku do takiej z pierścieniami? czy będzie trzeba bardzo blisko podejść obiektywem, tak, że zgniotęm robala, czy nie aż tak?
Tutaj znajdziesz odpowiedz na wszystkie pytania!
http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady/artykuly/makrofotografia/macro.php
Pozdrawiam
Wojtek