Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Zestaw do macro

Domyślnie Zestaw do macro

Mam mini zestaw do macro. Pierścienie dystansowe plus obiektyw MC HELIOS 1,8/50. Wszystko ładnie, ale przednią soczewką trzeba praktycznie dotykać przedmiotu.

Czy jak dokupię obiektyw 135mm lub 200mm będę mógł dalej odsunąć się od obiektu??
    Myślałem nabyć 2,8/135mm.

Czy warto zmieniać i jakie będą z tego korzyści?

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

a nie prościej kupić szkiełko makro? np nikkora 55/3,5 lub 105, albo jakiś innej firmy...koszt tego 1 to 450-550zł, tego drugiego nieco więcej...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Może i prościej ale obiektyw M42 135mm kosztuje 100zł. Mam przejściówkę i tuleje pośrednie.
    Czy większa ogniskowa da mi większe powiększenie??

Domyślnie

Większa ogniskowa da ci większą odległość od przedmiotu, nie zwiekszy skali odwzorowania.
    Odwzorowanie zależy od tego na ile odsuniesz obiektyw od korpusu, im dalej tym mniejsza GO
    i bliżej do obiektu trza podsunąć szkiełko.
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Czyli im większa ogniskowa tym dalej można odsunąć obiektyw od obiektu, a tym samym zwiększyć skalę odwzorowania.
    Jednym słowem warto zainwestować w dłuższe szkło po to żeby zrobić większe zbliżenie.

Domyślnie

a jak to jest z odwrotnym mocowaniem obiektywu 50 mm? jak będzie odległość przedmiotowa w stosunku do takiej z pierścieniami? czy będzie trzeba bardzo blisko podejść obiektywem, tak, że zgniotęm robala, czy nie aż tak?
    zdjęcie życia jeszcze przede mną

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_cudny Zobacz posta
    a jak to jest z odwrotnym mocowaniem obiektywu 50 mm? jak będzie odległość przedmiotowa w stosunku do takiej z pierścieniami? czy będzie trzeba bardzo blisko podejść obiektywem, tak, że zgniotęm robala, czy nie aż tak?
    Tutaj znajdziesz odpowiedz na wszystkie pytania!
    http://www.fotografia-przyrodnicza.a...afia/macro.php

Pozdrawiam
    Wojtek

Uprawnienia umieszczania postów