PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] The Bird!

dem
09-09-2012, 13:17
Wczoraj, siedząc w Maku, w Pniewach i popijając kawę, wpadłem na szatański plan, aby wsiąść w auto i pojechać na zdjęcia do ...Kołobrzegu.

Jak pomyślałem, tak też uczyniłem.

Po nieco ponad czterech godzinach jazdy, przywitała mnie tabliczka z nazwą nadmorskiego kurortu.

Pogoda okazała się być niemal idealna na fotograficzne igraszki. Silny, ale zarazem rześki wiatr, płodził okazałe fale i sprawiał, iż miejscowe mewy zawisały nieruchomo w powietrzu, zadziwiając owym widokiem zdumionych spacerowiczów. Natomiast złotawe słońce, ogrzewało ostatkami letnich warkoczy, zziębnięte ciała turystów.
Zabrakło tylko ciekawszego nieba. Choć po drodze wszystko wskazywało na to, iż trafię na interesujący spektakl burzowo-deszczowych chmur, to jednak północno-wschodni wiatr rozgonił niebiańskie "towarzystwo". Zatem, należało czerpać garściami z tego, co zastałem.

Tak też uczyniłem.

Po pięciu godzinach inhalacji nadmorskiego jodu, wsłuchiwania się w kojący szum morza i donośny jazgot mew, wsiadłem w auto i po kolejnych pięciu godzinach, położyłem się spać we własnym łóżku.

Przedstawiam pierwszą odsłonę z owego spontanicznego wypadu.

The Bird!

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img338.imageshack.us/img338/4351/dsc7914750.jpg)

Pozdrawiam

deemes
09-09-2012, 13:20
podoba mi sie Twoje podejscie do fotografowania:)cały dzień dla jednego zdjecia:) jak widać opłacało się:) piona!

hubik
09-09-2012, 13:49
POdziwiam i również gratuluję kadru i podejścia do sprawy. :-)

maregoc
09-09-2012, 13:58
A myślałem, że tylko ja taki wariat, żeby jechać Bóg wie ile kilometrów bo - może złapię fajny kadr. Opowiadanie dodaje smaku tej pięknej fotografii. Warto było !!!

Bartekkw
09-09-2012, 15:09
Przyjemnie.....nie ma to jak pasja !!!! ;)

Duder
09-09-2012, 17:05
"mewy zawisały nieruchomo w powietrzu, zadziwiając owym widokiem zdumionych spacerowiczów" - he, he jakichś pierwszorazowych trafiłeś? Myślałem, że ten widok zna każde polskie dziecko.:-) Fota bardzo udana, ptasior idealnie ustawił się "twarzą" do słońca, nastrój, memłanko gitarka, nawet niebo niezłe, a nawet bardzo dobrze pasujące - niepotrzebnie narzekasz.

dem
09-09-2012, 17:13
Myślałem, że ten widok zna każde polskie dziecko.:-)

Zgadza się :) Jednak większość turystów, stanowiła grupa geriatryków, rodem zza zachodniej granicy.

jarekf34
09-09-2012, 17:42
Przyjemne foto i to na dodatek z mojej okolicy :) Szkoda tylko, że koniec pomostu nie wylądował po środku ;)

Nikonozaur
09-09-2012, 17:51
Fajna fota, dobra kolorystyka. Przyciąłem sobie kadr (niebo) do proporcji 3:2 i mewa wylądowała w takim centralnym mocnym punkcie, w kulminacji, ale oczywiście szanuję Twój wybór formatu.
Takie nieplanowane wyjazdy nieraz owocują dobrymi kadrami. Ze trzy lata temu decyzją chwili trafiłem do Dziwnowa, a tam na lezący na boku paręnaście metrów od brzegu plaży wpół zatopiony kuter. Temat malinka, taka nagroda za wyjazd na wariackich papierach. Niedawno pokazywane słoneczniki też są dziełem przypadku bo przecież nie dostaję z Niemiec cynku gdzie akurat je zasiali... ;)

dem
09-09-2012, 19:44
Fajna fota, dobra kolorystyka. Przyciąłem sobie kadr (niebo) do proporcji 3:2 i mewa wylądowała w takim centralnym mocnym punkcie, w kulminacji, ale oczywiście szanuję Twój wybór formatu.
Takie nieplanowane wyjazdy nieraz owocują dobrymi kadrami. Ze trzy lata temu decyzją chwili trafiłem do Dziwnowa, a tam na lezący na boku paręnaście metrów od brzegu plaży wpół zatopiony kuter. Temat malinka, taka nagroda za wyjazd na wariackich papierach. Niedawno pokazywane słoneczniki też są dziełem przypadku bo przecież nie dostaję z Niemiec cynku gdzie akurat je zasiali... ;)

W sumie, miałem dylemat, czy pokazać ten kadr w kwadracie, czy w ...pionie, bo taki jest oryginał. Po wielu kombinacjach wybrałem kwadrat.

Co do nieplanowanych wypadów, to bardzo je lubię. Choć nie zawsze są tak owocne (fotograficznie), jak wczorajsza wycieczka.
Następnym razem może Zakopane? :) Ale to już nie na jeden dzień.

przemo7
10-09-2012, 10:27
Świetne! Takie minimalistyczne, pomysłowe i kolory, które bardzo mi odpowiadają.

krzysztofz24
10-09-2012, 13:19
Bardzo fajne. Podoba mi sie kolorystyczna subtelnosc tej foty...

ART69
10-09-2012, 16:49
Ładne delikatne kolorki :-) myślę, że BW też wyglądałoby OK :-)

PABLOOK
10-09-2012, 19:37
Ciekawie się to prezentuje.
Delikatnie w barwie i tonacji podane.
Fajne :).
Nad niebem, jego ilością w kadrze także bym się zastanowił ;).