Zobacz pełną wersję : nikon d5100 glosny VR
satanica
07-09-2012, 09:57
witam, wczoraj zakupilem Nikona d5100+ kit , wszystko dziala poprawnie tylko irytuje mnie jedna rzecz, nie za cicha praca w obiektywie, gdy VR jest wlaczony, slychac takie klikanie przez moment podczas naciskania guzika do zjec a potem cisza i zdjecie. Moj kolega ma ten sam zestaw i u niego VR chodzi cicho na takich samych ustawieniach, sychac tylko pracujacy autofocus. Czytalem na zagranicznych forach ze to sie zdarza, niektórzy wymienili szklo i trafiali na ciche, tak jak moj kolega. Czy mam sie martwic czy to jest raczej powszechny problem z glosna stabilizacja w tych obiektywach?
Przy włączaniu VR zazwyczaj coś hałasuje - w końcu soczewka, która była prawie luźna, jest "łapana" przez elektromagnesy.
Podobnie jest przy wyłączeniu się VR - osiadająca soczewka też wytwarza dźwięk.
satanica
07-09-2012, 10:25
czyli jak VR jest wlaczony to przy robienu zdjecia ma halasowac? w niektóeych modelach jest to chichsze w innych glosniejsze?, troche to denerwuje jak chce sie zdjecie zrobic i takie lekkie klikanie slychac za kazdym razem jak sie naciska na guzik, chcialem sie dowiedziec czy inni tez tak maja czy ja sie tylko czepiam i zwracam uwage na *******y, u kumpla jest to cichsza praca VR
halas ten slychac nie tylko przysanym wlaczeniu ale caly czas jak Vr jest wlaczony , wtedy kiedy robi sie zdjecia
darkmajin
07-09-2012, 10:40
http://www.youtube.com/watch?v=OQwA14YWdqA tak robi czy ciszej?
wpisz w google : vr clicking noise i niech się wyleje na ciebie fala stron na ten temat.. jeżeli to nie jest jakiś głośny dźwięk to tak ma być, dobrze że nie masz szkieł na śruborek dopiero byś się wystraszył
satanica
07-09-2012, 11:12
to jest calkiem inny dzwiek, wlaczasz VR i przy próbie zrobienia zdjecia najpierw slychac takie mechaniczne klikanie jakbys magnez do lodówki przyczepial tak z 2 razy i wtedy robisz zdjecie, nie jest to zadej ciagly dzwiek jak Predator :), tylko klik klik i wtedy cisza i robisz zdjecie
http://www.flickr.com/groups/nikon_18-200_vr/discuss/72157610395284986/
tak jak tu
darkmajin
07-09-2012, 11:26
miałem 70-300 tam słyszałem klikanie jak by szkło latało luźno, 105vr też słysze minimalnie, 200 bezgłośna.. niestety nie mam głośników żeby sprawdzić to co podałeś, wg mnie wszystko zależy od głośności VR słychać, ale nie za mocno..
jeżeli stabilizacja działa poprawnie nie przejmował bym się, a predator był dla jajec ;)
to jest calkiem inny dzwiek, wlaczasz VR i przy próbie zrobienia zdjecia najpierw slychac takie mechaniczne klikanie jakbys magnez do lodówki przyczepial tak z 2 razy i wtedy robisz zdjecie, nie jest to zadej ciagly dzwiek jak Predator :), tylko klik klik i wtedy cisza i robisz zdjecie
http://www.flickr.com/groups/nikon_18-200_vr/discuss/72157610395284986/
tak jak tu
1) Włączenie VR na obiektywie nie włącza go, a tylko umożliwia włączenie
2) VR włącza się dopiero przy naciśnięciu spustu lub włączenia LV
3) podczas pracy w niektórych obiektywach VR jest niemal bezgłośny.
Najlepiej zrób tak:
1) wyłącz VR i AF na obiektywie
2) włącz LV i włącz nagrywanie z max czułością mikrofonu (jeśli jest regulacja)
3) przy włączony nagrywaniu filmu włącz VR na obiektywie
Taki filmik wrzuć gdzieś, aby można było to usłyszeć. Bo z twojego opisu wynika nic innego, jak normalna praca VR.
darkmajin
07-09-2012, 11:45
vr włącza się razem z LV ? :> pierwsze słyszę..
satanica
07-09-2012, 11:50
miałem 70-300 tam słyszałem klikanie jak by szkło latało luźno, 105vr też słysze minimalnie, 200 bezgłośna.. niestety nie mam głośników żeby sprawdzić to co podałeś, wg mnie wszystko zależy od głośności VR słychać, ale nie za mocno..
jeżeli stabilizacja działa poprawnie nie przejmował bym się, a predator był dla jajec ;)
ten link co wrzucilem to jest tylko tekst na angielskim forum z podobnym problemem, kolesiowi tez klikalo, wymienil obiektyw i bylo juz ciszej,
satanica
07-09-2012, 13:52
chcialem tylko dodac ze klikniecie slychac po nacisnieciu spustu i drugi raz zaraz jak juz sie zdjecie zrobi, czyli jakby cos sie zalączalo i po puszczeniu spustu rozlaczalo, na live view na aktywnym VR nie ma zadnych klikniec, tylko przez wizjer, jeszcze jedno pytanie, czy to standard ze przez wizjer robi sie szybciej zdjecie, niz na live view? zauwazylem ze na live view jakos aparat dluzej robi zdjecie przy tych samych ustawieniach
z innej beczki, czy przy nagrywaniu przy ruchu autofocus wam sam lapie ostrosc, bo u mnie np jak sie zblize do czegos blizej i stane to obraz mam nieostry, dopiero ostrzy przy przytrzymaniu spustu w trakcie nagrywania, myslalem ze sam powinnien ostrzyc bez zadnych innych zabiegów, ( juz doszedlem do tego, wystarczy przestawic na autofocus punktowy )
chcialem tylko dodac ze klikniecie slychac po nacisnieciu spustu i drugi raz zaraz jak juz sie zdjecie zrobi, czyli jakby cos sie zalączalo i po puszczeniu spustu rozlaczalo, na live view na aktywnym VR nie ma zadnych klikniec, tylko przez wizjer, jeszcze jedno pytanie, czy to standard ze przez wizjer robi sie szybciej zdjecie, niz na live view? zauwazylem ze na live view jakos aparat dluzej robi zdjecie przy tych samych ustawieniach
z innej beczki, czy przy nagrywaniu przy ruchu autofocus wam sam lapie ostrosc, bo u mnie np jak sie zblize do czegos blizej i stane to obraz mam nieostry, dopiero ostrzy przy przytrzymaniu spustu w trakcie nagrywania, myslalem ze sam powinnien ostrzyc bez zadnych innych zabiegów, ( juz doszedlem do tego, wystarczy przestawic na autofocus punktowy )
Wystarczy ustawić af-c
odnośnie hałasującego Vr to w 70-300 chyba chodzi najgłośniej
satanica
07-09-2012, 15:12
przejde sie jutro do sklepu i powiem zeby mi pokazali ten sam model i sprawdze czy klika tak samo podczas uzywania wizjera, jak bedzie ciszej to powiem zeby mi zamienili obiektyw i wtedy sie zobaczy, 2 tyg temu mialem ten sam model i nie pamietam czy tez tak klikal czy ciszej, niestety aparat ulegl wypadkowi i przestal dzialac autofocus, dzialal tylko na zoomie, na szczescie sklep uznal awarie i oddal kase od reki.
chcialem tylko dodac ze klikniecie slychac po nacisnieciu spustu i drugi raz zaraz jak juz sie zdjecie zrobi, czyli jakby cos sie zalączalo i po puszczeniu spustu rozlaczalo, na live view na aktywnym VR nie ma zadnych klikniec, tylko przez wizjer,
Bo VR włącza się tylko jak naciskasz spust i wyłącza się chwilę po puszczeniu.
Przy LV włącza się w momencie włączenia LV i wyłącza chwilę po wyłączeniu.
jeszcze jedno pytanie, czy to standard ze przez wizjer robi sie szybciej zdjecie, niz na live view? zauwazylem ze na live view jakos aparat dluzej robi zdjecie przy tych samych ustawieniach
Tak. Ale to chyba logiczne, bo przecież jest więcej i dłuższych operacji do wykonania.
To zależy jaki tryb AF wybierzesz. Masz 2:
AF-S - czyli pojedynczy i działa tylko jak naciśniesz spust
AF-F - ciągły - działa jak rozpozna nieostrość lub co jakiś czas
punktowy/niepunktowy nie ma tu znaczenia.
satanica
07-09-2012, 15:33
jestem amatorem wiec prosze o cierpliwosc :) , dzis sie jeszcze pobawie, jutro sprobuje sprawdzic czy inny d5100 z kitem ma ten sam obiaw czy jest ciszej i nie klika, jak cos sie trafi to wymienie a jak bedzie tak samo to zaczne sie cieszyc aparatem bez zmartwien, moze to jest normalka, mialem przedtem kompakt fuji s5700 i tam panowala totalna cisza wiec moze to kwiestia akceptacji innych glosniejszych dzwieków jak VR. Dodam ze na zagranicznych forach ktos pisal ze tez mu klikalo i wymienil na inny obiektyw i bylo spoko, jak komu sie trafi
satanica
07-09-2012, 20:06
bylem w sklepie i pan mi rozpakowal nowiutki sprzecik i klikniecie jest identyczne, dwa aparaty wydawaly ten sam dzwiek klikniecia z taka sama glosnoscia, czyli ten typ tak ma, moze wczesnej wypuszczone serie mialy cichszy mechanizm VR, hmm trzeba bedzie sie przyzwyczaic :/ SPRAWDZILEM jeszcze te samo body z obiektywem 18-105 i nie slychac tak glosno klikniecia, widocznie kitowe obiektywy tak maja bo sa najtansze
bylem w sklepie i pan mi rozpakowal nowiutki sprzecik i klikniecie jest identyczne, dwa aparaty wydawaly ten sam dzwiek klikniecia z taka sama glosnoscia, czyli ten typ tak ma, moze wczesnej wypuszczone serie mialy cichszy mechanizm VR, hmm trzeba bedzie sie przyzwyczaic :/ SPRAWDZILEM jeszcze te samo body z obiektywem 18-105 i nie slychac tak glosno klikniecia, widocznie kitowe obiektywy tak maja bo sa najtansze
N18-105 to także kitowy obiektyw, w nim również słychać mechanizm VR.
satanica
07-09-2012, 22:17
N18-105 to także kitowy obiektyw, w nim również słychać mechanizm VR.
słychac ale 5 razy ciszej, malutenkie klikniecie
Jest na to sposób
Wyłączyć vr :-D
satanica
08-09-2012, 12:40
hej z tym dzwiekiem juz sie pogodzilem, bo inny aparat mial identyczny , i tak planuje w przyszlosci niedlugiej zakup innego obiektywu, tylko nie wiem jeszcze jakiego, duzo podrozuje do cieplych krajów , w tym roku wyspy kanaryjskie i chcialem dobrac jakis ostrzejszy i lepszy obiektyw do tego aparatu, który by sie lepiej spisywal niz kitowy 18-55, ale jestem blady i nie wiem czy cos znajde do 1000 zł co bedzie lepsze niz kit
hej z tym dzwiekiem juz sie pogodzilem, bo inny aparat mial identyczny , i tak planuje w przyszlosci niedlugiej zakup innego obiektywu, tylko nie wiem jeszcze jakiego, duzo podrozuje do cieplych krajów , w tym roku wyspy kanaryjskie i chcialem dobrac jakis ostrzejszy i lepszy obiektyw do tego aparatu, który by sie lepiej spisywal niz kitowy 18-55, ale jestem blady i nie wiem czy cos znajde do 1000 zł co bedzie lepsze niz kit
W tej kwocie możesz kupić jedynie nowy N18-105 który poza zakresem ogniskowych optycznie nie będzie lepszy od kita 18-55, ponadto 18-105 mydli w rogach, mam obydwa i wiem co piszę.
Do 1000 zł możesz mieć:
- nowego Nikkora 18-105/3.5-5.6 VR - jest trochę lepszy optycznie od 18-55
- używany Tamron 17-50/2.8
- używany Tamron 28-75/2.8
satanica
08-09-2012, 13:47
bawilem sie ostatnio kolegi canonem i mial obiektyw 1.8-40mm zdjecia zyleta, kazdy szczegół widac w powiekszeniu, chcialem cos podobnego znalezc u nikona
Canon chyba nie ma obiektywu 40 f/1.8. Jest 40/2.8 STM ( taki cienki i zwą go "naleśnik"). Jest 50/1.8
Co do obiektywów do Nikona w okolicy 40mm, to do DX'a to 35/1.8, a do pełnej klatki 50/1.8G
Z manualnych są 2 Zeiss'y - 35/1.4 (cena ok 6000zł) i 35/2 (ok 4000zł)... Jakby, ktoś marudził, że mu Nikkory są słabe...