PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Oddech pierwotnej puszczy

Dark
31-08-2012, 08:18
Taki pstryk z Sigmy :>

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/08/breath_of_the_primeval_forest_by_dark_ra-3.jpg
źródło (http://fc09.deviantart.net/fs71/f/2012/243/8/e/breath_of_the_primeval_forest_by_dark_raptor-d5d54j0.jpg)

look
31-08-2012, 10:02
mi się bardzo podoba, aczkolwiek bardziej mi się widzi bez kawałka góry (znaczy bez tych dwóch dużych powierzchni nieba, czyli ucięte jakieś 3-4 cm)

krzysztofz24
31-08-2012, 10:17
Bardzo fajnie pomyslane. Kadr orygialny, jak najbardziej mi pasuje.
Zdjecie ma swoj klimat. biore jak jest:-).

A zeby sie czegos czepnac;-). To podpis troche odciaga uwage, lepiej byloby bez niego.

szymon708
31-08-2012, 10:36
Ale klimat ! Bardzo dobre zdjęcie.

Duder
31-08-2012, 12:54
Zdjęcie bardzo dobre, aczkolwiek dół można by troszeczkę, ale troszeczkę, wyciągnąć, a góry rzeczywiście przyciąć, ale tylko tyle by zniknęła gałązka w PG. No i ten napis....please - przynajmniej zmniejsz.

Dark
31-08-2012, 12:59
Dzięki. Popróbuję jeszcze z innym sposobem kadrowania.

A zeby sie czegos czepnac;-). To podpis troche odciaga uwage, lepiej byloby bez niego.

(...)No i ten napis....please - przynajmniej zmniejsz.

Heh. No właśnie, tylko, że publikując w sieci moje zdjęcia dość często "gdzieś wędrują". Ostatnio nawet zastanawiałem się nad jakimś trudniejszym do wywalenia znakiem wodnym. Znam ludzi, którzy "na chama", walą napis po skosie przez środek. Takiego przynajmniej nikt nie wytnie, a zdjęcie zawsze pozostanie z informacją o autorze :P

Duder
31-08-2012, 13:04
Jesli chodzi o informację jest przecież exif, w którym możesz zapisać co chcesz. A przed złodziejem i tak się nie obronisz, ale czy warto się tym przejmować?

Dark
31-08-2012, 13:16
Jesli chodzi o informację jest przecież exif, w którym możesz zapisać co chcesz. A przed złodziejem i tak się nie obronisz, ale czy warto się tym przejmować?

Generalnie nie lubię jak efekt mojej, czasem ciężkiej, pracy lata sobie po sieci bez jakiejkolwiek informacji o autorze. O dalszych przeróbkach prac już nawet nie mówię...

moshica
31-08-2012, 13:38
Myślę, że tylko pozew może to załatwić ale jeśli dysponujesz własnym RAWem, gdzie złodziej musi udowodnić że również jest w jego posiadaniu. Problem jest o ile się mylę to proszę poprawić, w starszych modelach nie można w exif'ie zapisać autora i komentarza na etapie zapisu zdjęcia (D70 tego nie ma, D90 to ma).
a Fotka świetna, przywodzi mi na myśl gry komputerowe ;-)

Bartekkw
31-08-2012, 13:49
Fajne zdjęcie - z klimatem

Dark
31-08-2012, 13:58
Dziękuję :)

Myślę, że tylko pozew może to załatwić ale jeśli dysponujesz własnym RAWem, gdzie złodziej musi udowodnić że również jest w jego posiadaniu. Problem jest o ile się mylę to proszę poprawić, w starszych modelach nie można w exif'ie zapisać autora i komentarza na etapie zapisu zdjęcia (D70 tego nie ma, D90 to ma).
a Fotka świetna, przywodzi mi na myśl gry komputerowe ;-)

Mam wpisane dane o autorze w aparacie (pstrykam D700, D300s i D200). EXIF podczas obróbki z miniatur wywalam (ale info o copyrightach zostawiam). Zawsze RAWy trzymam. Problem w tym, że z tymi pozwami to się można bawić i bawić. Np. właśnie przed chwilą znalazłem swoją fotę, z usuniętymi informacjami, na jakimś australijskim portalu:
(już wywalone)
Fotę podpieprzyli stąd: http://dark-raptor.deviantart.com/art/Grrroooooarrrrrr-116106663

Wysłałem im maila z grzcznym zapytaniem o zapłatę za wykorzystanie mojej pracy. Ale będę się z nimi "przez ocean" użerał? Nie mam czasu i nerwów na to. Tylko gdy już byt często trafiam w ten sposób na swoje prace, jak pisałem, mam ochotę poznaczyć je tak, by usunięcie loga było zupełnie nieopłacalne.

EDIT: Już wywalili artykuł, a mnie dali do "czarnej listy" na FB, aby mieć "czysty" profil :>

moshica
31-08-2012, 14:52
No cóż kombinatorstwo w sieci nie ma granic. Mając na uwadze pozew miałem na myśli nasze krajowe wewnętrzne działania w naszym kraju, wiadomo przez ocean to niemożliwe... Obawiam się że znakowanie "wodne" też można obejść, są na to programy...

Kartofelinder
31-08-2012, 17:37
Gdyby jeszcze tylko coś się na tym zdjęciu działo, to by była naprawdę bomba. Jakiś pies, wąż, tygrys i by zyskało przynajmniej 100%. Jak na tło do tego czegoś, świetne. Bez tego czegoś - nic co bym powiesił na ścianę. Ale to ja :)

geralttt
31-08-2012, 18:02
Gdzież to taki Jurassic Park dorwałeś!?! Znakomicie się ogląda!