PDA

Zobacz pełną wersję : wybuch baterii AA

kazak
29-08-2012, 00:45
Zakupiłem lampę (używaną ale niezbyt leciwą) i przy pierwszych testach coś strzeliło- pierwsza myśl że po lampie, ale o dziwo ta dalej błyskała więc zacząłem węszyć. Wyjąłem baterie i z jednej się coś wylewało (elektrolit), a przy tym syczała. Czy komuś zdarzył się podobny przypadek? Czy wina może leżeć po stronie lampy? (baterie niby dobrej firmy...)

ten wybuch w tytule powinien być rzecz jasna ujęty w cudzysłów. Podpiąłem lampę (M48 AF-1) raz jeszcze do korpusu (D100) i zaopatrzyłem ją w świeży komplet ogniw. Po kilku pstrykach mogę stwierdzić tylko że działa jakby nigdy nic. Baterie się nie przegrzewają. Więcej stwierdzić nie potrafię.

elanek
29-08-2012, 09:39
No i jasne wszystko :)
D100? ŁAŁ, one jeszcze żyją?

kazak
29-08-2012, 10:06
No i jasne wszystko :)
D100? ŁAŁ, one jeszcze żyją?
No jasne że żyją, ten ma się dobrze. Jedyny mankament jaki znalazłem to brak możliwości czyszczenia matrycy, bez udziału serwisu. Rawy na karcie 30MB/s zapisują się znacznie szybciej niż na starszej generacji karcie więc problem zapisu w zasadzie znikł, dawno nie musiałem czekać. Nie nabrałem nawyku strzelania 3 razy tu, trzy razy tam, więc jestem zadowolony. Czyli wina baterii?

ruffio
29-08-2012, 10:29
Czyli wina baterii?

No raczej tak.
Wszystko zależy od tego czy akumulator jest zleżały, jak był eksploatowany, ładowany. Za dużo zmiennych za mało danych. Dla świętego spokoju wymieniłbym na nowy komplet. Ciężko pracować z lampą, mając świadomość że coś za chwile może piernicznąć. Zdrowie droższe, IMO nie warto ryzykować.
Kiedyś miałem sytuację taką, że wylały mi roczne GP w ładowarce gdzie prąd ładowania był 200mAh. Z kompletu - 3 sztuki wylały. Aku trafiły do kosza, a ładowarka do dnia dzisiejszego ładuje poprawnie inne akumulatory.

jatoja2
29-08-2012, 11:43
Jeśli mieszasz stare baterie (nie wiem jak z akumulatorami) z nowymi to może się tak dziać, proszę pamiętać o używaniu zawsze nowych baterii albo świeżo naładowanych akumulatorów ;)

kazak
29-08-2012, 13:08
Jeśli mieszasz stare baterie (nie wiem jak z akumulatorami) z nowymi to może się tak dziać, proszę pamiętać o używaniu zawsze nowych baterii albo świeżo naładowanych akumulatorów ;)
nie zmieszałem. Kupiłem jakieś 3 miesiące temu 16-sto pak, z czego czterema bawiłem się trochę z pierwszą lampą, chociaż niewiele i teraz ciężko powiedzieć że są stare (3 miesiące i kilkadziesiąt błysków) do zużycia to raczej wiele im zostało. Jednak sporo przeleżały sobie luzem w przegródce plecaka, Oczywiście nie mam zamiaru narażać lampy. Słyszałem natomiast opinie że akumulatorki są bezpieczniejsze więc może taniej wyjdzie zainwestować.

RomanZWrocławia
29-08-2012, 13:29
kazak (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=55678) napisał:
"Jedyny mankament jaki znalazłem to brak możliwości czyszczenia matrycy, bez udziału serwisu"
dwa są sposoby omijania serwisu przy czyszczeniu matrycy w D100:
1 HIGH-TECH kupujesz zasilacz sieciowy dedykowany do D100. Aparat wykrywa podpięcie tego urządzenia i w menu pojawia się opcja pozwalająca podnieść lustro.
2 LOW-TECH potrzebne są świeżo naładowane akumulatory i wężyk spustowy z blokadą. Ustawiasz czas "B" blokujesz wężyk i ... odpinasz obiektyw.
stosowałem obie metody i nic aparatowi się nie stało

kazak
29-08-2012, 14:09
napisał:
[...] stosowałem obie metody i nic aparatowi się nie stało
niestety nie posiadam adaptera EH-5 AC, a z drugim sposobem który widziałem wcześniej na yt jakoś odwagi mi zabrakło. Wie Pan ręce mi się zatrzęsły i odpuściłem. Poza tym nie wiedziałem do jakiego stopnia musiałbym ograniczyć dostęp światła. Dlatego napisałem "jedynym" co w zasadzie jest naciągniętym stwierdzeniem, bo i w serwisie pewnie zostanie użyta jedna z dwóch przytoczonych przez Pana metod.