Zobacz pełną wersję : dobre karty pamięci do d800
mam zamiar kupić d800, jakie karty pamięci byłyby optymalne do tego body biorąc pod uwagę, że chcę robić fotki raczej tylko w RAWach?
tomano
Pojemność karty podziel przez rozmiar NEFa z d800 i zobaczysz co Ci wyjdzie;) Mniej więcej wiesz ile zdjęć robisz lub jesteś w stanie zrobić naraz tak żeby Ci miejsca nie brakło ;)
Ja gdybym miał d800 to kupiłbym ze dwie szybkie 32 GB karty SDHC bo są tańsze od CFów i jedną 32 GB lub dwie 16 GB CFki do drugiego slotu do zapisu jpgów ;)
dzięki, bardziej chodziło mi jaką min. prędkość zapisu / odczytu karty powinny mieć by dobrze chodzić w d800
2 sprawa, zawsze używałem sandisk, czym różni się extreme od ultra?
tomano
nie baw się w żadne SDHC ;] chyba, że znacznie ograniczają Cię fundusze.
Ja od lat używam kart firmy Lexar, zero problemów, 100% zadowolenia. Przyjrzyj się LEXAR Pro 400x 16GB, w pełni wystarczy do D800. Oczywiście licz się z wydatkiem rzędu 300zł.
Karty SanDiska są bardzo popularne i często podrabiane...
Co do różnicy między kartami SanDiska, wystarczy wejść na stronę producenta by zauważyć, że Extreme Pro to te najszybsze, a wersja Ultra najwolniejsza ;]
Ostatnio kupiłem SDHC San Disk Extreeme Pro i jestem zadowolony. Na początku byłem nawet lekko ale pozytywnie zdziwiony prędkością zapisu i odczytu. W kategorii cena/jakość wypadają bardzo przyzwoicie. Tylko faktycznie trzeba uważać na podróbki i kupować w jakimś większym sklepie a nie na allegro.
kochamgory
18-10-2012, 21:53
A tu taka ciekawostka, jakoś żaden producent się nie chwali prędkością zapisu, w każdym razie jest ona zdumiewająca 10MB/s czyli plik RAW z D800 10s a po serii 17 tylu ile ma ponoć pomieścić bufor można zapalić fajkę:)
http://www.bhphotovideo.com/indepth/photography/hands-reviews/new-lexar-memory-cards-can-keep-any-camera
to tyle co do danych, jak ktoś używa a na pewno tak jest bo musi mieć kartę w D800 może napisze jak to się ma w rzeczywistości, a może uda się porównać serię kart z odczytem 400 do 600 jak one się mają co do prędkości zapisu, a też raczej używacie kart SanDiska, jakieś wrażenia, porównania?? Myślę, że się to może przydać coraz większej rzeszy użytkowników z coraz większymi plikami.
Dzięki i pozdrawiam
Sensowne karty to sd extreme pro 95 mb/sek albo cf extreme 60 mb/sek
Oba modele osiągają realna prędkość zapisu w aparacie ok 45mb/sek czyli zapisują
w tym czasie jednego rawa :) w pełnej jakości
Sandisk 32 GB CF 60mb/s + Sandisk SD 16GB 60MB/s
To zestawik na ok 500 NEFów w 14bitach i bez kompresji + SD na JPEG w pełnym rozmiarze
2/3 takie zestawiki i masz spokoj.
używam spisuje się dobrze, robie na tym zestawie nawet pokazy mody gdzie często trzeba troche wiecej kl/s wycisnac:)
Tutaj test prędkości kart w D800:
http://www.robgalbraith.com/bins/camera_wb_multi_page.asp?cid=6007-12451&sort_col=raw&sort_dir=DESC
Krótkie podsumowanie:
Lexar Professional 1000X - najszybsze CF
Sandisk Extreme Pro 95 MB/s - najszybsze SD
CF Lexar Professional 600X wolniejsza od Sandisk Extreme Pro SDHC
W ramach podsumowania warto wspomnieć ze najszybsza SD (czyli 95 mb/sek) ma takie same osiagi jak Sandiskowe Extreme 60mb/sek a jest o polowe tańsza :)
Leśny Władek
29-12-2012, 19:01
A co powiecie o karcie CF Transcend CF Card Ultra-fast (400X) 32GB
W w/w rankingu zapis wynosi 32 Mb/s co jest wynikiem lepszym niż średnia a można ją kupić za 160 zł.
Pytaniem jest czy wersja 32GB będzie tak samo wydajna jak ta 16GB (w rankingu jest 16GB).
Używa ktoś tę kartę?
Leśny Władek
06-01-2013, 18:00
Nikt nie odpowiedział ale i tak kupiłem. Prędkość zapisu na dysk kompa 54 MB/s. Przegrał mi z aparatu (rawy i jpgi) 544 MB w 9,75 s.
Z tabeli wychodzi że powinno być 30 MB/s. Nie wiem dlaczego ale wynik okazał się lepszy.
Dodam jeszcze tylko że karta 32Gb kosztowała 180 zł z przesyłką.
LudwikXVI
15-01-2013, 12:59
Nikt nie odpowiedział ale i tak kupiłem. Prędkość zapisu na dysk kompa 54 MB/s. Przegrał mi z aparatu (rawy i jpgi) 544 MB w 9,75 s.
Z tabeli wychodzi że powinno być 30 MB/s. Nie wiem dlaczego ale wynik okazał się lepszy.
Karta wydaje się interesująca. Z testów CHIP wynika, że jest faktycznie szybka jednak minusem jej jest prądożerność : http://www.chip.pl/testy/pamieci-masowe/karty-pamieci-flash-cf/transcend-cf-32gb-ts32gcf400-400x
Dodaję, że karta opisana została w 2009 roku. Pewnie sporo się zmieniło w technologii wytwarzania takich kart.
Padła mi karta Kingston CompactFlash ElitePro 16, ma może ktoś doświadczenie z reklamacją tego producenta.
Pojemność karty podziel przez rozmiar NEFa z d800 i zobaczysz co Ci wyjdzie;) Mniej więcej wiesz ile zdjęć robisz lub jesteś w stanie zrobić naraz tak żeby Ci miejsca nie brakło ;)
Ja gdybym miał d800 to kupiłbym ze dwie szybkie 32 GB karty SDHC bo są tańsze od CFów i jedną 32 GB lub dwie 16 GB CFki do drugiego slotu do zapisu jpgów ;)
czyli w D600, można ustawic jedna kartę na NEF-y, a drugą na jpg ?
Leśny Władek
18-02-2013, 08:25
Tak.
Leśny Władku sprawdza się ta karta? Myślę nad taką do d600
Leśny Władek
22-02-2013, 20:41
Chesi, ja pisałem o karcie CF a w D600 są SD. Nie wiem jak będzie sprawować się karta SD Transcend.
Właśnie przed chwilą kupiłem d600 i to zauważyłem :mrgreen: w sumie mi pasują 2 SD
W 800 mam Lexar 32G x800. Przerabiałem w nim SDHC Sony 4 30M/s i Sandik Extreme Pro 16GB 10 95MB/s. Sony zbyt wolne, na dwóch egzemplarzach bad sectory po kilku miesiącach (wysłane do reklamacji, na razie przysłali i jest ok). Sandik Extreme Pro śmiga bezbłędnie (jako backup), jednak korzystam tylko z Lexara (full prędkość karty na USB3 prosto z aparatu).
BTW dziwne rzeczy się działy w d7000 przy tych skopanych Sony, tzn znikały całe serie zdjęć pomiędzy wyłączeniami aparatu (karta cały czas w korpusie). Większość zdjęć odzyskałem w taki sposób, że zgrałem zawartość karty do pliku który podzieliłem następnie na kilka plików po kilkaset MB i takie pliki otwierałem softem, który wykrywał w plikach nawet zniszczone nagłówki jpeg, później taki stream do PS i na końcu crop 100%, wtedy PS obcinał śmieci zostawiając dane JPEG i zapisywałem jako plik JPEG. Niestety NEFów nie odzyskałem. Karty w/g chkdsk i scandisc były OK, jednak mimo braku plików na tych kartach system pokazywał zajęcie miejsca, np 30%. chkdsk twierdził, że nie ma skopanych obszarów. Dopiero zaglądanie specjalistycznym softem pokazało bad'y, które po długim formatowaniu były już OK aż do następnego padu...
logitech55
24-02-2013, 12:03
Padła mi karta Kingston CompactFlash ElitePro 16, ma może ktoś doświadczenie z reklamacją tego producenta.
Zanieś do sklepu jak istnieje. Jeśli nie to http://www.ultramedia.pl/centrum_serwisowe_firmy_kingstone.html
Mi też padła taka sama pełna zdjęć (powiedz czy ma hologram w narożniku). Już więcej kingstona nie kupię wyłącznie Lexar i SanDisk.
W ramach podsumowania warto wspomnieć ze najszybsza SD (czyli 95 mb/sek) ma takie same osiagi jak Sandiskowe Extreme 60mb/sek a jest o polowe tańsza :)
Zgadza sie, z malutka przewaga w szybkosci oprozniania bufora na korzysc dla karty SD, roznica u mnie 2s. Obydwie karty mam o pojemnosci 32GB.
Ale jesli juz chodzi o Lexara 32GB Pro 1000X, to czas oprozniania bufora skrocil mi sie o polowe w porownaniu do Sandiska CF.
Dla mnie rewelka.
MichalakMariusz
29-03-2013, 17:39
Witam. Szczęśliwie oczekuję na D 800 i szukam dobrej karty w przystępnej cenie. Z przewałkowanych licznych opinii ideałem byłaby Lexar Prof. 800x 120Mb/s tylko ,że cena przewyższa i tak już mój budżet na nowy komp i monitor dlatego szukam czegoś tańszego. Myślę o zachwalanej Sandisk EX Pro 32GB 95Mb/s w najniższej cenie :http://fotozakupy.pl/karta-pamieci/sandisk-extreme-pro-sdhc-95mb-s,15675s Myślę też o Sandisku CF EX 32GB 60Mb/s o najniższej znalezionej cenie : http://fotozakupy.pl/karta-pamieci/sandisk-extreme-compactflash-60-mb-s,10339s Czy wybór pierwszej, czyli tańszej będzie dobrym wyborem? Ktoś pisał ,że karty SD są generalnie gorsze i zawodniejsze to też nie są stosowane w modelach wyższych. W D 200 stosuję Lexara Prof 8GB 300x i nigdy problemów nie było. Jak pisałem nie stać mnie póki co na ten rodzaj karty i skłaniałbym się do tańszej podanej w opisie SD. Generalnie robię śluby dlatego tak bardzo jestem ostrożny pytając tych co już testowali tą kartę. Czy teza ,iż karty SD są gorsze, zawodniejsze od CF jest wogóle poparta jakimiś dowodami ?Nigdzie w sieci nie znalazłem na to dowodów a jedynie ogólniki.
Ja mam Sandiska 32GB SDHC 45MB/s i są bardzo dobre, jako zapas CF na jpg 16GB 30MB/s i też jest dobrze :) Teraz dostałem Toshibe 60MB/s i nie widzę różnicy między nią i Sandiskami :)
MichalakMariusz
30-03-2013, 13:20
Więc chyba skuszę się na tego Sandiska: http://fotozakupy.pl/karta-pamieci/sandisk-extreme-pro-sdhc-95mb-s,15675s Cena 267 zł za 32 GB . Czy ktoś z Państwa jeszcze jej używał ?
Więc chyba skuszę się na tego Sandiska: http://fotozakupy.pl/karta-pamieci/sandisk-extreme-pro-sdhc-95mb-s,15675s Cena 267 zł za 32 GB . Czy ktoś z Państwa jeszcze jej używał ?
SanDisk Extreme Pro sprawdzi się tylko w Nikonach z procesorem Expeed 3 (D3200, D5200, D7100, D600, D800).
A tak naprawdę, to dopiero D7100 jest w stanie ją w pełni wykorzystać.
np. w D7000 SanDisk Extrem 45MB/s i Extreme Pro 95MB/s wypadają niemal jednakowo - ok 20-23 MiB/s
W D800 różnica jest ok 15%.
Poza tym, chyba lepiej kupić 2x16 GB, niż 1x 32GB.
Edit -
nie zwróciłem uwagi na cenę 16GB vs 32.... rzeczywiście lepiej kupić 32.
SanDisk Extreme Pro sprawdzi się tylko w Nikonach z procesorem Expeed 3 (D3200, D5200, D7100, D600, D800).
A tak naprawdę, to dopiero D7100 jest w stanie ją w pełni wykorzystać.
Jaki jest tego powod?
bo te aparaty mają zaimplementowaną normę UHS-1
Trochę późna odpowiedź-sprostowanie. W tabeli masz szybkość zapisu, a nie odczytu. Nie da się tego tak prosto porównać.
Dzięki za namiary na sklep kolego MichalakMariusz. Właśnie kupiłem : http://fotozakupy.pl/karta-pamieci/sandisk-extreme-compactflash-60-mb-s,10339s,798d
Czekam na kuriera :)
National
21-04-2013, 08:57
Extreme Pro powinno wystarczyć w zupełności :)
szymonvader
21-10-2013, 11:31
a czy taka: http://www.sandisk.com/products/memory-cards/sd/extreme-uhs-1-45mbs/?capacity=64GB nie wystarczy? nie robię jakoś często wielu zdjęć w serii więc myślę, że sobie poradzi. A przy zgrywaniu podłączę aparat i pójdę po herbatkę i jak wrócę myślę, że będzie zgrane.
a czy taka: http://www.sandisk.com/products/memory-cards/sd/extreme-uhs-1-45mbs/?capacity=64GB nie wystarczy? nie robię jakoś często wielu zdjęć w serii więc myślę, że sobie poradzi. A przy zgrywaniu podłączę aparat i pójdę po herbatkę i jak wrócę myślę, że będzie zgrane.
W zupełności wystarczy.
Wystarczy nawet starsza wersja 45 MB/s. Ta nowa ma tylko szybszy odczyt.
ostatnio kupiłem Kingston Compact Flash Ultimate 64GB x266. Wg testów jest szybsza niż x400 jednak po kilku rawach (3-4 serią 14bit kompresja bezstratna =40-45MB) wywalało błąd że karta jest uszkodzona. Za pierwszym razem byłem przerażony jednak wyłączenie i ponowne włączenie body pozwalało dalej robić zdjęcia i co najważniejsze żadnego nie straciłem. Jednak podczas imprezy zrobiło mi tak 3 razy mimo iż uważałem więc kartę oddałem.
Jako SD mam 2x SanDisk Extreme 8 GB 20 MB/s i z D800 działają bez zastrzeżeń jednak ta pojemność mocno ogranicza. Teraz sam szukam 2 kart 64GB 1x CF i 1xSD.
64GB jest bardzo wygodne ponieważ starcza na jeden wypad i dzięki temu zmniejsza się ryzyko zgubienia bądź uszkodzenia karty.
sorki za post pod postem
plan mam taki:
karta SD jako podstawowa np Transcend CompactFlash 64GB 400x ? cena 262zł
karta CF jako backup np Sandisk SDXC 64GB Extreme VIDEO HD 45MB/s Class 10 (SDSDX-064G-X46) ? 215zł
co o tym myślicie?
Hm... Zadziwiająca dyskusja o kartach pamięci. O czym tu dyskutować? O wyźszości Transcendent nad Kingston czy odwrotnie?
Duża szybkość zapisu wymagana jest tylko przy zdjęciach seryjnych albo nakręcaniu wideo w HD.
Ważne, by nie trafić, kupując w niepewnych miejscach, na podróbkę, która wcale nie będzie miała parametrów podanych na opakowaniu/obudowie, może być uszkodzona lub mieć mniejszą od deklarowanej pojemność.
@MilekS powiedz mi proszę co twoja wypowiedz wniosła do tematu dyskusji? Dobrze wiemy jak to jest z deklarowaną pojemnością oraz prędkościami robionymi wg różnych wzorców. W dyskusji chodzi bardziej o to by nie przepłacać ale i też nie "oszczędzać" i nie kupować dwa razy ;)
Dodam tylko że jeżeli chodzi o nagrywanie FULL HD to moje karty Sandisk 8GB 20MB/s radzą sobie z tym wyśmienicie. Chodzi tylko i wyłącznie o prędkość zapisu i trwałość kart bo co to za różnica czy będę wgrywał zdjęcia 8 czy 10 minut? Dla mnie żadna.
sokolnik
10-04-2014, 20:53
http://tech.wp.pl/kat,1009787,title,Plynne-nagrywanie-w-4K-z-nowymi-kartami-Transcend,wid,16529828,wiadomosc.html
cena bardzo fajna chociaż nie mogę znaleźć tych kart ani na ceneo ani na skąpcu. Poza tym kupiłem już Sandisk SDXC 64GB Extreme VIDEO HD 45MB/s Class 10 (SDSDX-064G-X46) za 223zł z przesyłką. Teraz tylko muszę sprawdzić jak działa :)
straszny monolog :/ Przepraszam że kolejny raz post pod postem ale cóż zrobić.
Kupiłem Sandisk SDXC 64GB Extreme VIDEO HD 45MB/s Class 10 (SDSDX-064G-X46) (kolor złoty mimo iż w necie jest koloru czerwonego, nie wiem jaka jest różnica) i bardzo często aparat strasznie muli. Odrazu po włączeniu świeci się dioda zapisu, nie można wejść do menu ani przeglądać zdjęć. Co ciekawe zdjęcia można robić normalnie. Nie robi tak za każdym razem ale bardzo często. Czasami przy włączaniu na górnym wyświetlaczu miga SD - err . Czy ktoś z posiadaczy w/w karty też ma takie problemy? Dodam jeszcze że w D90 karta sprawuje się super.
Kupiłem jeszcze Transcend CompactFlash 64GB 400x i póki co jestem zadowolony, żadnych zacięć, wystarczająco szybka.
Miewam podobnie (bez "err) z karta SanDisk SDHC 32GB Extreme VIDEO HD 45MB/s.
czyli z tą samą kartą tylko że 32GB. Twoja karta też jest koloru złotego czy czerwonego? Zastanawiam się czy nie jest to jakaś podróba skoro w necie są zdjęcia identycznej karty ale koloru czerwonego.
Wczoraj byłem na imprezie i myślałem że oszaleje z tą kartą. Podmieniłem ją na Sandiska Extreme 20MB/s i ta działała super.
Czerwona, raczej z pewnego zrodla.
Witam,
czy do D800 ta karta wystarczy?
http://allegro.pl/karta-lexar-cf-32gb-1000x-professional-150mb-sudma-i4196848199.html
4 posty wyżej napisałem: "Kupiłem jeszcze Transcend CompactFlash 64GB 400x i póki co jestem zadowolony, żadnych zacięć, wystarczająco szybka." także proponowana przez ciebie jest nawet na wyrost
Witam,
czy do D800 ta karta wystarczy?
http://allegro.pl/karta-lexar-cf-32gb-1000x-professional-150mb-sudma-i4196848199.html
Dla mnie ta aukcja na allegro to przekręt - taka karta w sklepach średnio kosztuje 540zł, a na tej aukcji prawie 1/3 ceny (187zł.) to coś nie tak, pewnie podróba, bałbym się ją kupić.
w USA w Adoramie ta karta kosztuje ~110 USD, czyli praktycznie 2x drożej niż na Allegro. Wniosek jest jeden.
Odrazu po włączeniu świeci się dioda zapisu, nie można wejść do menu ani przeglądać zdjęć. Co ciekawe zdjęcia można robić normalnie. Nie robi tak za każdym razem ale bardzo często. Czasami przy włączaniu na górnym wyświetlaczu miga SD - err . Czy ktoś z posiadaczy w/w karty też ma takie problemy?
To raczej kwestia body a nie karty, w D800 czasem dzieje się coś takiego, że lampka zapisu się świeci przez dłuższą chwilę i nie można nic zrobić. Podobno ostatni firmware to poprawił. Po aktualizacji jeszcze zwiechy nie miałem.
"In some rare cases, the memory card access lamp remained lit for longer than usual, and some time was required before any operations could be performed. This issue has been resolved."
Nie jest to wina firmware tylko uszkodzonej karty. Odesłałem ją do sklepu po czym otrzymałem informacje iż karta jest uszkodzona. Odesłali mi nową sztukę i działa bdb. Nowego softu jeszcze nie zdążyli wydać zresztą jeszcze nie zrobiłem upgrade. Poza tym Nikon pisał że "w rzadkich przypadkach"... a u mnie problem był prawie za każdym razem gdy włączałem body.
nandemofoto
26-05-2014, 08:05
Radzę unikać kart CF Lexara i Duracell, miałem z nimi same kłopoty...
filemoon
26-05-2014, 08:10
Lexary generalnie sa ok o ile nie zakupi sie podrobki. Niestety czesc z tych na allegro to import podrobki z chin + narzut 100%.
nandemofoto
03-06-2014, 10:30
Moje dwa Lexary podróbkami nie były a musiały być wymienione...
Hej, odkopuję wątek :)
Ostatnie posty są z 2014, więc z pewnością technologicznie rynek się zmienił.
Nie wiem, czy istnieje bardziej świeży wątek tego typu, ale szukajka nie chce współpracować. :(
Polecicie coś? Planuję zakup kilku kart 16 albo 8 GB do D610 (czyli również FF).
Wiem, że nikon ma wylistowane preferowane firmy kart pamięci, ale może podpowiecie jakąś konkretną nazwę karty?
Albo przestrzeżecie przed czymś awaryjnym?
Wszelkie wskazówki wynikające z osobistego doświadczenia będą mile widziane przy okazji zawężania pola manewru :)
W sumie to nie wiele się zmieniło. Nr. 1 to SanDisk Extreme Pro 95MB/s
Nr. 2 SanDisk Extreme 80MB/s
Potwierdzam zdanie GonzoG ScznDisc EXtreme Pro 95 MB/s mam dwie szt.
Niemniej mam Extreme 45MB/S są tansze i dają radę !
Trochę odkopię. Czy D800 współpracuje z kartami 128Gb CF i SD?