PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z wlaczeniem komputera, pilne..

Mekano
26-08-2012, 23:48
Ktos moze tak na szybkiego powiedziec mi, co moze byc za przyczyna?
Nie chce sie wlaczyc uruchomic BIOS, nie slychac tego PIP...
Nie jest brudny, wiec nie mam pomyslu co moglo pasc..
Ktos sie zna na tym? I moglby mi wskazac jakies wskazowki, odpielam tez dyski, probowalam wlaczyc go z innego dysku, ale wlacza sie i po prostu monitor nie reaguje, nie ma tego beep, po tym zawsze startowal bios i potem windows... teraz jakby cos padlo, tylko co?

zielonek430
27-08-2012, 00:08
Płyta główna, procesor albo RAM. Jak masz kilka kostek tego ostatniego, to spróbuj uruchomić z jednej, a pozostałe wyjąć.
Sprawdź też kondensatory na płycie, czy nie mają nadętych "wieczek".

Mekano
27-08-2012, 00:15
Probowalam tez z jednym RAM-em, tez nie dziala, chodzi o to, ze komputer sie wlacza, ale nie startuje BIOS / WINDOWS, bo nie ma tego "BEEP..." (bzyczka)
Plyta z wygladu wyglada ok, nie ma zadnych dziwnych wypuklych kondensatorow.. ehhh

Borat1979
27-08-2012, 00:15
Jeżeli kręcą się wentylatory, pracuje dysk to może być problem płyty lub procesora.
Wyjmij pamięci, jeżeli będzie jakiś dźwięk to problem z pamięcią.

Jeżeli nie to pozostaje płyta lub procesor.
Stawiał bym na procesor.

Jeżeli karta graficzna nie jest zintegrowana wyjmij ją i włóż ponownie czasem się zdarza, że coś nie łączy w slocie a mimo to BIOS nie wydaje dźwięku sygnalizującego problem z kartą a kom nie startuje.

zielonek430
27-08-2012, 00:18
Jeszcze można spróbować zresetować BIOS baterią na płycie (wyjmując na minutę), ale to może nic nie dać.

Mekano
27-08-2012, 00:20
Wyjelam wszystkie pamieci i przy wlaczeniu zaczal mi bzyczec co chwile, to tak ma byc?
Wloze inna czesc pamieci, mam 2GB x 3, = 6GB, zaraz zobcze..
bios tez resetowalam, wyjmujac baterie.. :)

zielonek430
27-08-2012, 00:22
Powiedziałbym, że to RAM. Sam też miałem taką awarię, z dnia na dzień komp przestał się uruchamiać i jedynie piszczał długimi seriami. Pamięć poszła na gwarancję.

Majek
27-08-2012, 00:23
Jeżeli żadnego beep nie słychać, to raczej płyta główna ducha wyzionęła. W każdym innym przypadku płyta właśnie poprzez odpowiednią sekwencję (opisaną w instrukcji do płyty) beepów powinna zasygnalizować, co jest nie tak i co nie przeszło POSTu (Power On Self Test). Może być też tak że sam BIOS zdechł. Może fafaktycznie trzeba go do zera wyczyścić poprzez wyjęcie baterii na kilka minut lub zworką do tego celu przewidzianą. A może być tak, że cały EPROM z BIOSem szlag trafił.

Borat1979
27-08-2012, 00:25
Wyjelam wszystkie pamieci i przy wlaczeniu zaczal mi bzyczec co chwile, to tak ma byc?
Pamięć

Mekano
27-08-2012, 00:28
Pieknie... to RAM, ale dziwnie... na jednej sie odpalil...juz chodzi, jeszcze tylko musze sprawdzic ktory to RAM padl..
Tego to sie nie spodziewalam.. tak nagle dzis, teraz...

zielonek430
27-08-2012, 00:30
Mogło być lekkie przepięcie albo wada fabryczna. Jak masz gwarancję to do wymiany, możliwe, że uznają :)

Borat1979
27-08-2012, 00:34
Pieknie... to RAM, ale dziwnie... na jednej sie odpalil...
Co w tym dziwnego?

Przed uruchomienie komputera wykonywany jest Power On Self Test (POST) jeżeli wykryje problem wstrzymuje start komputera. Po wyjęciu wadliwej kości nie ma błędu więc komputer startuje.

Mekano
27-08-2012, 01:22
dzieki wszystkim za rady, chyba RAM byl zakurzony lekko bo przeczyscilam pedzelkiem i wyglada na to ze jest ok, bo sie juz wlacza, ale mam kolejny problem... resetowalam bios i nie widzi mi teraz SSD, bo Windows nie startuje:
REBOOT AND SELECT PROPER BOOT DEVICE.. OR INSERT BOOT MEDIA IN SELECT BOOT DEVICE AND PRESS A KEY
Wybralam z biosu zeby startowal SSD, ale cos nie dziala... ktos cos.. ja juz nie mam sily...

Mekano
27-08-2012, 02:04
Ok wszystko dziala.. Ufff, mozna zamknac wyrzucic.. Dzieki

ThomasVoland
27-08-2012, 03:07
Pierwsze słyszę, żeby RAM przestał działać z powodu kurzu. Pewnie kości włożyłeś w innej kolejności niż były, możliwe że przy okazji w timingach RAMu coś się zmieniło bo pewnie były na auto, a bios resetowałeś (to takie gdybanie, bo żeby miało sens to musiałbyś mieć wcześniej nieco zmienione ustawienia w biosie np dot. procesora). Teraz pozostaje ściągnąć np GoldMemory (http://www.goldmemory.cz) i przetestować pamięć.

Mekano
30-08-2012, 00:55
skinny500 ten program mi nie dziala, nie da sie go wlaczyc, poszukam jakis inny i co do ramu wlozone sa wszystkie i jest ok, ale fakt warto jeszcze sprawdzic programem jakims.
Juz wiem Memtest86, sprawdze, on jest tez dobry.

ThomasVoland
30-08-2012, 01:11
Bo masz go włączyć przy bootowaniu systemu, a nie w systemie. Ramu nie sprawdzisz całego kiedy system jest włączony.

Mekano
30-08-2012, 02:26
skinny500, wiem, tyle ze zapomnialam, RAM-u przeciez sie nie testuje codziennie.. :)
ale ok, sprawdzilam swoim memtestem i jest wszystko OK. 0 errorow.

To czyli jak wszystko dobrze, to ciekawe dlaczego wczesniej nie chcial sie wlaczyc.. wyglada, ze jakis kabel sie zruszyl czy cos.. bo wyciagalam dysk :)

ThomasVoland
30-08-2012, 02:30
Ale testujesz przed odpaleniem systemu operacyjnego i przynajmniej kilka godzin? Najlepiej kilkanaście.

Mekano
30-08-2012, 02:35
Ale testujesz przed odpaleniem systemu operacyjnego i przynajmniej kilka godzin? Najlepiej kilkanaście.

No ej! Co ty mowisz? chyba, ze jakims komputerem archaicznym?
Przetestowalam 6GB ram w 40 minut. Mam pokazac screena?

ThomasVoland
30-08-2012, 11:55
...
No to testuj kilka/kilkanaście godzin, a nie 40 minut...
A screena możesz dać, ciekaw jestem czy czasem z windowsa nie będzie.

Mekano
30-08-2012, 16:48
...
No to testuj kilka/kilkanaście godzin, a nie 40 minut...
A screena możesz dać, ciekaw jestem czy czasem z windowsa nie będzie.

ale, to co piszesz, to sie sensu nie trzyma nie uwazasz? skoro mi program przetestowal w 40 minut, - to jest to wynik 40 minutowego testu, a nie kilkunastu godzin, to moze mi powiesz, jaki program tyle czasu skanuje RAM?
Bo skoro uwazasz, ze testowanie to kwestia czasu kilka/kilkunastu godzin, to chyba wynika z tego jakiego programu sie uzylo do testowania, nie sadzisz?

I jak sam pisales wczesniej ramu nie da sie przetestowac w windowsie, to skad niby mam wziac windowsowskiego screena? Prosze:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropbox.com/u/2683051/ram.jpg)

ThomasVoland
30-08-2012, 16:59
Przetestować się da w windowsie, nie da się skutecznie. I na wszystkie "nie sądzisz/nie uważasz" zdecydowanie nie uważam.
W konfiguracji nie da się ustawić parametrów testowania? Jak nie to GoldMemory, ew uruchomić test więcej razy ale to już półśrodek.

Mekano
30-08-2012, 19:39
Dobra, temat jest juz nie wazny, wszystko dziala jak trzeba, ram w tescie 0 bledow.

ZAMKNAC, TEMAT.

Majek
31-08-2012, 10:27
Tak gwoli informacji, na przyszłość. Nie chodzi o to, ile program testuje RAM. Bo pojedynczy test faktycznie wykonuje się kilkadziesiąt minut. Chodzi o to, żeby powtarzać test i wykonywać go w pętli przez kilka, kilkanaście godzin. Bo w pojedynczym przebiegu po prostu może błędu nie wyłapać. Bo jeżeli błąd jest jakiś losowy, akurat w chwili wykonywania sprawdzenia, może się nie pojawić. Dlatego wszelkie testy wydajnościowe, obciążeniowe itd wykonuje się cyklu 24 godzinowym. Chociażby po to, żeby mieć jakieś dane statystyczne.

Mekano
31-08-2012, 16:30
Tak gwoli informacji, na przyszłość. Nie chodzi o to, ile program testuje RAM. Bo pojedynczy test faktycznie wykonuje się kilkadziesiąt minut. Chodzi o to, żeby powtarzać test i wykonywać go w pętli przez kilka, kilkanaście godzin. Bo w pojedynczym przebiegu po prostu może błędu nie wyłapać. Bo jeżeli błąd jest jakiś losowy, akurat w chwili wykonywania sprawdzenia, może się nie pojawić. Dlatego wszelkie testy wydajnościowe, obciążeniowe itd wykonuje się cyklu 24 godzinowym. Chociażby po to, żeby mieć jakieś dane statystyczne.

No to cenna informacja na przyszlosc, jak mi sie problem powtorzy, warto wiedziec, - dzieki.