PDA

Zobacz pełną wersję : D70s vs D80

tomecki
14-03-2007, 17:13
Mam określoną sumę pieniędzy i taki oto problem z wyborem:

opcja 1
D70s+18-70, SB-800, 50/1,8, grip delta, 3 komplety aku AA, dobra ładowarka, torba, dobra karta 2GB i jeszcze na kilka browarków zostanie :wink:

opcja 2
D80+18-70, grip, 50/1,8, torba i dobra karta 2GB,
wielkim minusem tej opcji brak lampy, ładowarki i aku AA

Grip obowiązkowy, wszystko oczywiście ma być nowe, poprostu nie chcem używanego sprzętu.
Poradźcie co wybrać bo już kompletnie nie wiem.
Acha i już przez parę najbliższych miesięcy żadnych widoków na gotówkę w celu poczynienia dalszych inwestycji.
P.S. Jeśli było to przepraszam, ale szukałem i nic nie znalazłem.

King
14-03-2007, 17:23
przez parę najbliższych miesięcy żadnych widoków na gotówkę w celu poczynienia dalszych inwestycji

1.

bez kupna zewnętrznej lampy nie polecam na dłuższą mete, chyba że nie lubisz światła błyskowego to wtedy jak najbardziej 2.

wielkim minusem tej opcji brak lampy
i otóż to :)

tomecki
14-03-2007, 17:33
Bez lampy nie wyobrażam sobie focenia, ale mam Soligora DG-340AZ, została mi po kompakcie, ale wiadomo co sabina to sabina.

Adam Trzcionka
14-03-2007, 17:45
potrzeba co solidna, mocna lampa? jesli tak, weź zestaw 1. jesli nie, weź 2 i dokup jakiegos tumaxa za 250 pln. będziesz miał lepszy aparat, zaś te tumaxy świecą nienajgorzej

life
14-03-2007, 17:48
ja bez zewnętrzej lampy jak najbardziej wyobrażam sobie robienie zdjęć :)

a jeśli nie chcesz obciążać budżetu to możesz nabyć starszą lampę jak SB-26, faktem jest że nie współpracuję z body ale w swojej automatyce działa całkiem fajnie :)

widzę że chcesz używać gripa, MB-D80 to grip z prawdziwego zdarzenia (działa spust jak trzeba, są dwa pokrętła oraz AF-L AE-L) a w deltach czy innych wynalazkach do D70 tego nie uświadczysz :)

Tumaxa mocno odradzam - miałem i nie chcę więcej, Automatyka jest totalnie do kitu, funkcjonalność kiepska lepiej i taniej wyjdzie wspomniana SB-26

tomecki
14-03-2007, 18:00
potrzeba co solidna, mocna lampa?
No tą co mam to ma wystarczającą narazie moc, ma też własną automatykę, ale ciągnie mnie mocno w stronę sabinki, chociaż potrzebna mi tylko jest do zastosowań typowo amatorskich, żadnych ślubów ani studniówek narazie focić nie zamierzam.

Archangel
14-03-2007, 18:05
przy 2 nie tracisz na szkielkach, a to wazne!

teraz idzie wiosna/lato wiec srednio lampa potrzebna, a przez ten czas moze dozbierasz na nią
pozatym jasna 50

co jak co ale D80 to calkiem przyjemna pucha :)

toms73
14-03-2007, 18:27
Witam!
Ja równiez polecam zestaw z D80 + stałka. Zastanów się nad gripem. Miałem grip'a, ale... no właśnie. Gdybyś używał tele to wtedy jest obowiązkowy, a tak? Lampa ma większy wpływ na fotografię niż grip. Chyba, że bedziesz robił portret, ale wtedy lampa jest obowiązkowa ( i tu koło sie zamyka)
Pozdrawiam!

bartoszek
14-03-2007, 18:28
Zastanowiłbym się nad takim zestawem:
D80 -niektórzy wytykają mu wiele wad,ja jestem zadowolony,na pewno ma niezaprzeczalne zalety w stosunku do
D70s
MB-D80 -dla mnie super,jedyna wada to spust migawki który bardzo lekko chodzi i pokrętło którym
batterypacka dokręca się do body,niektórym koliduje z palcem ale to kwestia przyzwyczajenia
N18-70 N50/1.8 -uniwersalny zestaw szkiełek na początek,za rozsądną kaskę
Karty Sandiska-2 po 1GB lub 2GB
2 filterki UV
Fajną torbę

Tylko nie wiem czy na tego browara starczy po takim zakupie?

A Sabinkę dokupiłbym z czasem,spokojnie dozbierasz kaskę-chyba że niewyobrażasz sobie bez niej focenia?

toms73
14-03-2007, 18:32
MB-D80 -dla mnie super,jedyna wada to spust migawki który bardzo lekko chodzi i pokrętło którym
batterypacka dokręca się do body,niektórym koliduje z palcem ale to kwestia przyzwyczajenia
Ja również miałem takie odczucia!:oops:

tomecki
14-03-2007, 18:58
Dzięki za odpowiedzi, widzę że większość poleca D80 i chyba tak zrobię, w razie czego pomęczę się ze swoją lampą a sabinkę się dokupi może za kilka miesięcy.
A te gripy MB80 to może jakaś pierwsza seria się trafiła z tą lekko chodzącą migawką, może już coś poprawili o tamtego czasu, a ile macie czasu te swoje gripy i czy od początku tak było?

toms73
14-03-2007, 19:46
U mnie było tak od początku! Ten typ tak ma. :mrgreen: Ale poza tym wykonanie i jakość samego gripa super. Choć przy dwóch akumulatorach znacznie zwiększa ciężar zestawu.

bartoszek
14-03-2007, 19:52
Podobnie jak u "toms73" Było tak od początku,mam go kilka miesięcy.Ale tak jak
wczesniej pisałem,kwestia przyzwyczajenia.JAK DLA MNIE REWELACJA,zanim go kupiłem długo się
zastanawiałem czy jest sens tyle kaski wydawać-teraz niewyobrażam sobie bez niego body.

grzegorzant
14-03-2007, 20:21
Za kolegami : jeśli d80 to z gripem bardzo wygodnie. Dla mnie lepszy chwyt przez grip, niż normalnie; a z tym spustem to 5-10 pstryknięć i wyczujesz różnicę nie jest to jakiś problem. Natomiast sabina nooooo to już oddzielny problem Ja rozwiązałem go tak : miałem na zest. nr1, ale sprawę przemyślałem, uśmichnąłem się do Pani w swoim banku i wziąłem to co w stopce I NIE ŻAŁUJĘ !
Pozdrawiam

tomecki
14-03-2007, 21:14
grzegorzant a miałeś porównanie szybkości AF Tamrona 17-50 do kitowego 18-70? Bo dla mnie zależy na szybkim AF, mam bardzo ruchliwego synka :wink:
A od kredytów stronię z daleka, brrryy...:mrgreen:

grzegorzant
14-03-2007, 21:20
Nie taki kredyt straszny (jak go malują):). Co do szybkości to chyba strasznej różnicy nie ma no chyba, że synalek na hondzie szlifierce śmiga:mrgreen:. Acha jest głośniejszy, ale za to jaśniejszy ;)

toms73
14-03-2007, 23:04
Ja osobiście przesiadłem się z Sigmy 17-70 na Nikkora 18-70. Jestem bardzo zadowolony, szczególnie ze względu na szybkość AF i cichą pracę. Jeżeli chodzi o Tamrona nie mam doświadczenia, ale sam się nad nim zastanawiałem. Na forum jest dużo wątków na jego temat. Opinie są bardzo podzielone, tak więc musisz sam zdecydować!

Dariusz Walus
15-03-2007, 01:00
Mam T 17-50 i N 18-70 i jesli chodzi o roznice miedzy nimi [w moim bynajmniej odczuciu]:

Tamron - AF ma minimalnie wolniejszy i jest troche "glosniejszy", za to ostrosc i oddanie barw - nie porownywalna.

Mowiac krotko: Tamron zdecydowanie wart jest doplaty. [nalezy jednak sprawdzic go przed kupnem, bo roznie z nimi bywa.]

Polecam Cichego - ktory na zyczenie sprawdzi ci sprzet przed wysylka.

Yuras
15-03-2007, 02:44
Mam wrażenie, że jednak podstawą dla Ciebie jest puszka i dodatki do niej a szkła traktujesz raczej marginalnie. Ja na Twoim miejscu zastanowiłbym się np. nad zestawem:
- D70s
- Tamron 17-50
- Sigma 50-150
..i przez wiosnę i lato dozbierać na SB-600.
50-tkę 1,8 mam od dawna, ale podstawą jest dla mnie T 28-75, który nie jest zły w zakresie 50mm i tak strasznie mnie rozleniwił, że w trosce o matryce 50-tka póki co leżakuje w plecaku.. ;)

Seeker
15-03-2007, 21:44
W D80 masz wizjer, konfigurowalne menu we wlasnym jezyku i pare innych fajnych rzeczy. Mozesz tez miec prawdziwy grip.
Nikkor 18-70DX, jako obiektyw startowy, jest wystarczajaco dobry.

Sam musisz zadecydowac, najwyzej dopytaj o szczegoly.

tomecki
15-03-2007, 22:06
No właśnie ja się przesiadam z kompakta fuji S5500 i myślę że 18-70 i 50/1,8 to będzie zestaw jeszcze na bardzo długo mnie zadowalający, na jesień ewentualnie sabinka a potem ....... worek bez dna :mrgreen:
Yuras a takiej sigmy 50-150 to raczej chyba nigdy nie kupię, bo z tego co mi wiadomo to ona na pełnej klatce nie będzie chodzić, ja już wolę nie mieć nic i dozbierać a potem kupić np sigmę 70-200/2,8 (ona chyba jest pełnoklatkowa) bo nie wiadomo co tam Nikoś za kilka lat wymodzi, może się okazać że jak ten aparat padnie, to następny może mieć problem ze szkłami, dlatego wolę dłużej ale dobrze, co jednak nie znaczy że na Nikkora 70-200/2,8 VR będzie mnie stać kiedykolwiek :evil:.

tomecki
16-03-2007, 01:23
Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc, zamówiłem D80+18-70 +50/1,8, myślę że będę zadowolony.

leNova
16-03-2007, 09:08
Dzień dobry bardzooo :) To tak na przywitanie, bo to mój debiut forumowy.
Tomecki, gdzie zamawiasz swój zestaw? Pytam z ciekawości, bo od jakiegoś czasu planuję zakup podobnego zestawu.

Pozdrawiam

tomecki
16-03-2007, 09:44
leNova chyba nie będę orginalny :-D hesja czyli http://imfoto.pl/

leNova
16-03-2007, 10:50
hmmm :) tak cichutko się przyznam, że to też mój faworyt jeśli chodzi o miejsce zakupów :) A jeszcze ciszej :) zapytam.. Utargowałeś jakiś rabacik??:-D Bo zapewne nie zdradzisz ile Cię ten zestawik kosztuje :(

RaB
16-03-2007, 12:00
ja bez zewnętrzej lampy jak najbardziej wyobrażam sobie robienie zdjęć :)

a jeśli nie chcesz obciążać budżetu to możesz nabyć starszą lampę jak SB-26, faktem jest że nie współpracuję z body ale w swojej automatyce działa całkiem fajnie :)

widzę że chcesz używać gripa, MB-D80 to grip z prawdziwego zdarzenia (działa spust jak trzeba, są dwa pokrętła oraz AF-L AE-L) a w deltach czy innych wynalazkach do D70 tego nie uświadczysz :)

Tumaxa mocno odradzam - miałem i nie chcę więcej, Automatyka jest totalnie do kitu, funkcjonalność kiepska lepiej i taniej wyjdzie wspomniana SB-26

Life uzywasz? SB-26?
Jezeli tak ciekawi mnie jak ją ustawiasz?
Z lampa dopiero zaczynam i operuje ustawieniami mocy tzn tylk osila?
Jak jest z wykorzystaniem jak to wspomniales automatyki w lampie?/
RaB

grzegorzant
16-03-2007, 13:52
tomecki - Gratuluje wyboru sprzętu i sprzedawcy życzę wielu pięknych ujęć

tomecki
16-03-2007, 14:15
leNova co tu dużo gadać, masz PW, masz email, masz w końcu komórkę, możesz się ze Sławkiem skontaktować, a zapewniam że będzie warto jeśli chodzi o cenę, na a przy tym ile ja go zadręczałem różnymi problemami i bez złego słowa odpowiadał na wszystko często i gęsto w bardzo późnych godzinach nocnych, poprostu pełny profesjonalizm. Teraz już czekam tylko na kuriera.

grzegorzant
16-03-2007, 14:17
a takiej sigmy 50-150 to raczej chyba nigdy nie kupię, bo z tego co mi wiadomo to ona na pełnej klatce nie będzie chodzić, ja już wolę nie mieć nic i dozbierać a potem kupić np sigmę 70-200/2,8 (ona chyba jest pełnoklatkowa) bo nie wiadomo co tam Nikoś za kilka lat wymodzi, może się okazać że jak ten aparat padnie, to następny może mieć problem ze szkłami, dlatego wolę dłużej ale dobrze, co jednak nie znaczy że na Nikkora 70-200/2,8 VR będzie mnie stać kiedykolwiek :evil:.[/quote]
No a nie żal ci ujęć które zrobiłbyś mając np. taką sigmę? Bo jeśli chodzi Ci o szkła zgodne z ewntualnym nikonowski FF to życzę powodzenia i cierpliwości, nie mówiąc o kasie na ew. FF. Kiedy on i za ile będzie tego nie wie nikt , a jeśli mimo wszystko byś go kiedyś kupował to sigmę można zawsze sprzedać jakiemuś zwykłemu śmiertelnikowi co o FF nikona będzie tylko marzył. (no chyba, że jutro główna w lotka chyba 20 mln - wtedy pozostaje tylko funkcja czasu:) )
pozdrawiam

tomecki
16-03-2007, 14:43
grzegorzant, pewnie masz rację, narazie jestem taki mocny bo jeszcze nie zaczołem focić, ale jak szybko okaże się, że brak mi tele, to pewnie spokornieje i z podkulonym ogonem będę szukał gdzieś najtaniej takiej sigmy, albo tej nowej tokiny 50-135, ale narazie nie chcę o tym myśleć, ani mówić żonie bo może to się źle skończyć :mrgreen:

grzegorzant
16-03-2007, 14:52
Nigdy z podkulonym ogonem, zawsze z podniesioną głową. PAMIĘTAJ !!

tomecki
16-03-2007, 15:05
Tylko żeby jeszcze sponsora znaleźć, ot co :wink: