Zobacz pełną wersję : Pakiet Startowy - D3100
lukasz_lkz
19-08-2012, 12:29
Witam,
Jako, że postanowiłem zabrać się hobbystycznie za "fotografowanie", wybrałem jako pierwsze lustro D3100 w zestawie z 18-55.
Jednak wątpię, żeby ten obiektyw był najwyższych lotów, dlatego chciałbym kupić również coś poza tym.
Głównie nastawiam się na fotografie krajobrazów/budynków/plenerów/pejzaży/miasta czy jakkolwiek by tego nie nazwać :D oraz portretów.
I tutaj moje pytania:
1. Czy jest sens kupować zarówno AF-S 35mm f:1.8 jak i 50mm, czy nastawić się bardziej na któryś z nich, a w późniejszym czasie dokupić np 85mm?
2. Kupując szkło bez silniczka AF, jedyną różnica względem AF-S jest manualne ustawianie ostrości, czy występuję poza tym jakieś "mankamenty"?
3. Oraz czy warto zaopatrzyć się w jakieś filtry? Jeżeli tak, to jakie?
Z góry dziękuje za każdą pomoc i będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi :)
1. To fotografii krajobrazów 35mm nie nadaje się jest za wąski. Najlepszym wyborem będą obiektywy o ogniskowej 10-20mm 12-24mm 11-16mm 14-24. Rozsądnym wyborem będzie kupno bardzo dobrego szkła jakim jest sigma 10-20 f4-5,6 ex. Droższą alternatwą z lepszym światłem będzie Tokina 11-16mm f2.8 .
2. Oprócz manualnego ustawienia ostrości raczej nie ma innych mankamentów.
3 Do foto krajobrazu najlepiej kupić filtr polaryzacyjny ;)
Mc_Murarz
19-08-2012, 13:18
Łukaszu, w uzupełnieniu tego co napisał kolega powyżej kolejno w poruszanych przez Ciebie kwestiach:
- obiektyw który posiadasz wcale nie jest "niskich lotów". Oczywiście są dużo lepsze (czyt. jaśniejsze, ostrzejsze, z większymi zakresami ogniskowych itd) obiektywy ale tan został stworzony jako obiektyw nazwijmy go podstawowy co wcale nie oznacza, że mu czegokolwiek brakuje. Jego zakres ogniskowych pozwala na jego skuteczne użycie w większości standardowych sytuacji i scen (właśnie krajobrazów/budynków/plenerów/pejzaży/miasta), a także technicznie niczego mu nie brakuje.
- obiektywy 35, 50, 85 które wymieniasz to (moim zdaniem) obiektywy do portretu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by wykorzystać je w innych sytuacjach ale możesz mieć problem z kadrowaniem (tzn. najczęściej nie będziesz się mógł zmieścić w kadrze). Powiem jednak tak stałka w zestawie obiektywów to taki klejnocik który tworzy bardzo plastyczne obrazy i pozwala rozwinąć wyobraźnię fotograficzną dzięki ciągłemu eksperymentowaniu.
- mankamenty przy stałce bez silnika z D3100- to przede wszystkim żmudna sztuka ostrzenia z ręki. O tym ,że warto wiem natomiast doskonale (mam 50mm i D3100 jeszcze z czasów D40). Najładniejsze portrety cyknąłem właśnie tym zestawem w najtrudniejszych możliwych okolicznościach :smile: czyli np. własnemu dziecku które uczy się chodzić.
- z filtrów poza polarem polecam filtr szary połówkowy dla "ratowania" rozpiętości tonalnej krajobrazów. Zastosowanie połówki pomaga w większości sytuacji z jasną "górą" i ciemnym "dołem".
Pozdrawiam
Maciej
lukasz_lkz
19-08-2012, 13:18
Dzięki wielkie za konkretny odzew :)
Przede wszystkim przetestuje najpierw obiektyw z zestawu, być może faktycznie również będzie się dobrze spisywał :)
I oczywiście, domyślam się, że fajnie byłoby mieć jakiś szerokokątny obiektyw. Niestety narazie nie mogę przeznaczyć ~2tys. na jeden, a jak wspomniałem, chciałbym też coś do portretowania.
Hmm, więc może tak trochę w inny sposób. Co byłoby w miarę możliwości bardziej uniwersalne/rozsądne jeśli chodzi o w/w stałki? Z uwzględnieniem, że w niedalekiej przyszłości zaopatrzę się właśnie w jakiś szerokokątny obiektyw?
Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX ale jak mówiłem do krajobrazu będzie za wąsko pomnóż 35mmx1.5=50mm
Obiektyw ten spokojnie Ci na początek wystarczy. Jest ok.
Co do pytań:
1. Jest sens kupić każdy z nich. To tak ogólnie. Jeśli pytasz, czy dla Ciebie jest sens, to znaczy, że nie, nie ma. To jest tylko Twój wybór, Twoje preferencje. Rób zdjęcia na 18-55, bo to dobre szkoło. Z czasem sam zauważysz czego Ci brakuje i będziesz widział sens w dokupieniu 35, 50 lub 85. Albo i nie, i kupisz coś innego.
2. Ostrzyć trzeba ręcznie i nie polecam Ci się z tym bawić teraz. Wygodniej mieć AF.
3. Filtry, tak jak polecali wcześniej - polar, do tego może połówkowy.
Tak ogólnie - porobisz trochę zdjęć tym, co masz, to będziesz wiedział, co chcesz kupić, co Cię teraz ogranicza. Za wcześnie moim zdaniem na takie pytania - tylko narobi Ci się mętlik w głowie.
35 1.8 jest ekstra, sam go mam, ale nie do portretów, a i do krajobrazów są lepsze ogniskowe. Odradzam kupować, jeśli nie jesteś przekonany, że go potrzebujesz.
A możecie podać przykłady, jakie filtry polecacie?
A możecie podać przykłady, jakie filtry polecacie?
Najlepiej jakieś firmowe hoya,marumi nie kupuj tych z allegro za 30zł
Witam,
Jako, że postanowiłem zabrać się hobbystycznie za "fotografowanie", wybrałem jako pierwsze lustro D3100 w zestawie z 18-55.
Ja bym proponował, jeśli jest taka opcja, zestaw z obiektywem AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED. Jakość obrazka jest podobna jak w 18-55 VR, czyli dobra jak na tę klasę obiektywów, ale wydaje się on być bardziej uniwersalny z uwagi na 105 mm na długim końcu.
lukasz_lkz
19-08-2012, 18:37
ad2122 Niestety nie ma takiej opcji, w ofercie mam tylko samo body, albo ten zestaw. Ewentualnie D5100, ale wtedy już bez dodatkowego szkła.
To akurat, że 35mm może i pewnie będzie za wąska to zdaję sobie sprawę. Pytanie o ten obiektyw głownie padło z tego powodu, że podobno jest to obiektyw "must have", a przynajmniej tak czytałem. Szczerze to bardziej się na 50mm nastawiałem. Ale jak mówię, dopiero zaczynam - stąd pytania.
Może faktycznie najlepiej będzie zrobić tak jak mówi skippy - spróbować najpierw z podstawowym, a później zadecydować co będzie potrzebne. Coś do przegryzienia, choć nie powiem, ta 50mm jakoś mnie kusi :)
I jeszcze raz dziekuje wszystkim, fajnie, że wątek nie został bez odzewu :)
toXic PL
19-08-2012, 19:54
Ja kupowalem swoje D3100 z 18-105 mm. Na poczatek wystarcza. Potem dokupilem 50 mm i od tamtej pory jest ciagle podpiety do body. Gdyby nie zonka ktora woli robic zdjecia zoomem to juz bym go sprzedal. Mam juz w planach nastepna stalke. Jak raz zobaczysz jakie zdjecia wychodza z obiektywu staloogniskowego to juz sie nie chce wracac do zoomow. Tak bylo w moim przypadku.
ad2122 Niestety nie ma takiej opcji, w ofercie mam tylko samo body, albo ten zestaw. Ewentualnie D5100, ale wtedy już bez dodatkowego szkła.
To akurat, że 35mm może i pewnie będzie za wąska to zdaję sobie sprawę. Pytanie o ten obiektyw głownie padło z tego powodu, że podobno jest to obiektyw "must have", a przynajmniej tak czytałem. Szczerze to bardziej się na 50mm nastawiałem. Ale jak mówię, dopiero zaczynam - stąd pytania.
Może faktycznie najlepiej będzie zrobić tak jak mówi skippy - spróbować najpierw z podstawowym, a później zadecydować co będzie potrzebne. Coś do przegryzienia, choć nie powiem, ta 50mm jakoś mnie kusi :)
I jeszcze raz dziekuje wszystkim, fajnie, że wątek nie został bez odzewu :)Mam D3100 od prawie roku z 18-105 i to świetny obiektyw do nauki. Daje spore pole do popisu i czasem zdarzy mu się jeszcze pozytywnie mnie zaskoczyć. :-) Stałem przed dylematem 35mm lub 50mm i jak przejrzałem większość zdjęć jakie wykonałem to wezmę w najbliższym czasie 50mm bez zastanowienia. W każdym bądź razie będę swojego 18-105 sprzedawał - zrobił niecałe 5 tys zdjęć(tutaj sprawdzane (www.camerashuttercount.com/)), więc w razie czego możemy się dogadać - zwłaszcza, że do Zabrza mam 15 km. ;-)
W zasadzie... gdybyś chciał się pobawić trochę D3100, pooglądać z bliska, bo nie każdy w sklepie czuje się na tyle pewnie, aby grzebać w sprzęcie 45 minut to zapraszam do Tarnowskich Gór. Możne znajdzie się ktoś z okolic z D5100 dla porównania.
Pozdrawiam.
lukasz_lkz
20-08-2012, 23:31
Jeżeli chodzi o dodatkowy obiektyw to jednak wybieram 50mm :) Wydaje mi się aktualnie najfajniejszym uzupełnieniem do podstawowego.
Brałem pod uwagę, żeby zacząć właśnie od d5100, ale po dłuższym przeglądzie testów i porównań, myślę, że nie ma sensu dopłacać do Body na początek. Także mam nadzieje, że D3100 w zupełności wystarczy na start :)
Co do propozycji :D Jeżeli to nie sprawi problemu, chętnie zapoznałbym się na spokojniej z aparatem i szczególnie z polecanym obiektywem, a faktycznie daleko nie ma :)
Ok, szczegóły załatwimy na PW.
bochen1701
21-08-2012, 09:06
Ja do stałki jeszcze nie dorosłem, ale mam prośbę skoro wszyscy tak je chwlicie za jakość obrazka to proszę aby ktoś wykonał zdjęcie tego samego przedmiotu lub jakis widok za oknem w miarę na podobnych ustawieniach stałką np 50 i zommem 18-105 bo takowy posiadam wpięty do D3100 i tu wrzucił. Ciekaw jestem jak wielka jest róznica.
Dzięki i pozdrawiam.
Ja do stałki jeszcze nie dorosłem, ale mam prośbę skoro wszyscy tak je chwlicie za jakość obrazka to proszę aby ktoś wykonał zdjęcie tego samego przedmiotu lub jakis widok za oknem w miarę na podobnych ustawieniach stałką np 50 i zommem 18-105 bo takowy posiadam wpięty do D3100 i tu wrzucił. Ciekaw jestem jak wielka jest róznica.
Dzięki i pozdrawiam.
ja się postaram coś takiego dla ciebie zrobić. Mam wprawdzie 35 1.8 ale zobaczysz (albo i nie) jaka jest różnica :)
A więc tak - to są zdjęcia zrobione moim D5000, wyeksportowane z LR na takich samych ustawieniach. Tych ustawień, lekko modyfikowanych, używam normalnie. Wyłączyłem korekcję obiektywu - usuwanie winiety, korektę geometrii. Zdjęcia mają rozmiar 1000 x 664 px i rozdzielczość 72dpi - czyli moim zdaniem optymalne do oglądania na monitorze. Jeśli zostaną przygotowane do wywołania na odbitce rozmiarów 10x15, albo coś trochę większego, będą wyglądać właśnie tak, lub bardzo podobnie - zależy od labu. Ostrość łapana w centrum kadru na srebrną skuwkę z napisem ROSUCARD
1. N18-105 35mm f4.5
http://imageshack.us/photo/my-images/100/dsc7553g.jpg
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img100.imageshack.us/img100/809/dsc7553g.jpg)
2. N35 35mm f4.5
http://imageshack.us/photo/my-images/717/dsc7554.jpg
źródło (http://img717.imageshack.us/img717/4600/dsc7554.jpg)
3. N35 35mm f1.8
http://imageshack.us/photo/my-images/255/dsc7557.jpg
źródło (http://img255.imageshack.us/img255/2584/dsc7557.jpg)
rożnicę oceń sam i napisz do czego doszedłeś :)
Michał44
21-08-2012, 14:21
A ja zamiast stałek poleciłbym na początek jakiegoś zooma 2.8.
Ostatnio miałem do dyspozycji N50 1.4, od paru dni mam N35 1.8 i jak na razie stałki mnie nie przekonują (za co pewnie będę wyklęty na tym forum:-)
Różnica w jakości fotek jest znikoma (a nawet powiedziałbym, że moje 2.8 bije ostrością N50 1.4 na głowę), a zoom (+ ewentualna stabilizacja) bardzo ułatwia.
A ja zamiast stałek poleciłbym na początek jakiegoś zooma 2.8.
Ostatnio miałem do dyspozycji N50 1.4, od paru dni mam N35 1.8 i jak na razie stałki mnie nie przekonują (za co pewnie będę wyklęty na tym forum:-)
Różnica w jakości fotek jest znikoma (a nawet powiedziałbym, że moje 2.8 bije ostrością N50 1.4 na głowę), a zoom (+ ewentualna stabilizacja) bardzo ułatwia.
a jakie masz to 2.8 ?
sorry :) jest przecież stopka u Ciebie.
Tak.... na 2.8 i ogniskowej 35mm lub 50mm porównaj z tą 35-tką lub 50-tką. A potem spróbuj ustawić to 2.8 na światło 1.8 i zrób fotkę ;) Na tej samej ogniskowej i przy tym samym świetle może i ostrość będzie porównywalna ale przy niższej przysłonie stałką zrobisz mniej ostre zdjęcie ale nie poruszone, a przy 2.8 może zabraknąć ISO. Poza tym przy stałkach na 1.8 czy 1.4 wyciągniesz mniejszą GO.
Ja osobiście posiadam od ponad roku zarówno 18-55 jak i 50. Byłem już bardzo zadowolony z 18-55, ale jak założyłem zakupione Nikon AF-S 50 mm f/1,8G nie mogłem uwierzyć w łatwość robienia ciekawych zdjęć. Zdjęcia 50tką są po prostu magiczne ;). Z początku używałem jej tylko do portretów, ale nadaje się także do normalnych/krajobrazowych zdjęć - bez ostrzenia jednego wybranego elementu. Korpus to D5100.
50mm:
źródło (http://img145.imageshack.us/img145/341/dscfer.jpg)
źródło (http://img441.imageshack.us/img441/5990/dscferaa.jpg)
źródło (http://img7.imageshack.us/img7/2048/dscfera.jpg)
"przy 2.8 może zabraknąć ISO"
Jak wam przy CMOS i 2.8 brakuje ISO w amatorskich zastosowaniach,
to ja wymiękam...
Oczywiście od przybytku głowa nie boli i nie mam nic przeciw
fajnym narzędziom, tylko chyba wymieniony wyżej aspekt
nie powinien zalatywać dramatem ;).
bochen1701
21-08-2012, 21:32
KwaK410 dziekuję za zdjęcia. Niestety porównując 2 pierwsze zdjęcia stwierdzam że 18-105 jest ostrzejszy i owszem noszę okulary ale za nic w świecie nie widzę nadzwyczajnej plastyczności fotek ze stałki. Poza ostrością są dla mnie takie same. Owszem przy przysłonie 1.8 GO będzie mniejsza i stałka ma lepsze światło ale dla mnie to jedyne zalety na obenym niskim poziomie rozwoju fotograficznego. Na chwile obecną nie jestem w żaden sposób przeekonany że stałka robi lepsze zdjęcia i osobiście odradził bym początkującym adeptom kupowanie stałki. Może poprostu do pewnych rzeczy trzeba samemu dorosnąć i stwierdzić że jest taka potrzeba bo coś mnie ogranicza w dalszym rozwoju.
p.s Jeśli ktoś jest mi w stanie uświadomić na podstawie zdjęć Kwaka jakiś szczególne różnice to będę wdzięczy. Może się czegoś nowego nauczę.
KwaK410 dziekuję za zdjęcia. Niestety porównując 2 pierwsze zdjęcia stwierdzam że 18-105 jest ostrzejszy i owszem noszę okulary ale za nic w świecie nie widzę nadzwyczajnej plastyczności fotek ze stałki. Poza ostrością są dla mnie takie same. Owszem przy przysłonie 1.8 GO będzie mniejsza i stałka ma lepsze światło ale dla mnie to jedyne zalety na obenym niskim poziomie rozwoju fotograficznego. Na chwile obecną nie jestem w żaden sposób przeekonany że stałka robi lepsze zdjęcia i osobiście odradził bym początkującym adeptom kupowanie stałki. Może poprostu do pewnych rzeczy trzeba samemu dorosnąć i stwierdzić że jest taka potrzeba bo coś mnie ogranicza w dalszym rozwoju.
p.s Jeśli ktoś jest mi w stanie uświadomić na podstawie zdjęć Kwaka jakiś szczególne różnice to będę wdzięczy. Może się czegoś nowego nauczę.
Słuchaj, N35 to niewątpliwie dobre szkło i mnóstwo osób pyka nim fotki nawet na FF. Ja też zrobiłem nim kilka bardzo dobrych zdjęć. Od samego początku nie było jednak tak różowo; trzeba było kalibrować do body bo nie ostrzyło prawidłowo, ale jakoś przez to przeszedłem :). Moim zdaniem jest trochę za "wąskie" na DX. Kilka razy starałem się robić nim cały czas podczas jakiejś imprezy czy posiadówy w domu i mogę stwierdzić z czystym sumieniem, że od czasu do czasu przydałoby się coś węższego. Inaczej sprawa się ma na dworze czy w dużych pomieszczeniach gdzie można się cofnąć kilka kroków.
Przy okazji należy pamiętać i podkreślić to co potrafi 18-105VR. Na tych moich zdjęciach testowych na szybko widać, że wcale nie jest z nim tak źle. I nie wydaje mi się, że moja sztuka jest jakaś wybitna. To po prostu dobry obiektyw i tyle. Nie jest oczywiście za jasny ale moim zdaniem idealna propozycja dla kogoś kto zaczyna zabawę. I jest szeroko i przybliży odpowiednio - uniwersalne szkiełko po prostu (i do tego cholernie dobre).
A tak na marginesie to moje 18-105 będzie niedługo do sprzedania :)
bochen1701
22-08-2012, 13:15
Niewatpię że N35 to dobre szkło, ale 18-105 jest równie bardzo dobrym szkłem i bardzo uniwersalnym i godnym polecenia dla początkujacego. Wpychanie osób dopiero co zaczynających przygodę z fotografią od razu na stałki jest dla mnie troche błędne. Również wychwalanie stałek za magiczną plastykę której nie widzę to też błąd.