Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Monika
Jeśli się ktoś wypowie to będzie bardzo miło :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/08/7764603538_a2625d9de1_c-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7271/7764603538_a2625d9de1_c.jpg)
aikidudi
16-08-2012, 23:36
gdyby nie te przepały to dla mnie byłoby super.
Ramka i te boczki włosów mi nie pasują co nadaje takiego nienaturalnego światła, reszta świetnie.
krzysiekn
17-08-2012, 21:02
dla mnie wszystko jest super,ale to "wina" modelki. 3 x tak.pozdrawiam.przepał akurat na tym zdjęciu jest ok,ale to moje zdanie.
Ramka i te boczki włosów mi nie pasują co nadaje takiego nienaturalnego światła, reszta świetnie.
Zgadzam się.
witold68
17-08-2012, 21:06
...tu akurat przepały nie przeszkadzają...chyba że ktoś ma przed oczyma przepały....jest ok
Mały przepał nie jest zły :) Ramka fajna lecz mógłbyś ją trochę poszerzyć - zobacz bo wydaje mi się, że wtedy wyglądałoby lepiej.
Podoba mi się modelka oraz jej naturalna, spokojna postawa. Także obróbka skóry wydaje się być w porządku. Ogólnie zdjęcie odbieram nieźle, ale...
No właśnie trochę tych ale jest. Po pierwsze rozkład światła. Twarz w cieniu, a jakieś plamy jasne na boczkach włosów, przyciągające niepotrzebnie uwagę. Co innego kontra okalająca "aureolą" głowę, a co innego takie światło. Dziwny połysk skóry twarzy. Studyjny charakter światła - sztuczny i nienaturalny. Ten rodzaj winiety mnie osobiście nie odpowiada w portrecie i pojedynczym zdjęciu. Sam się zastanawiałem jak go można wykorzystać, ale moje pomysły jednak idą w innych kierunkach. A już na pewno ciężko to ładnie pokazać bez wpływu na kolor tła strony.
Zastanawia mnie też stopień desaturacji ust i tęczówek. Wiadomo - każdy ma inny gust i mnie tu czegoś trochę brakuje. Dodatkowo żyłki w oczach sugerują zmęczenie.
Kadr ciut ciasny, ale w porządku.
aikidudi
18-08-2012, 23:20
...tu akurat przepały nie przeszkadzają...chyba że ktoś ma przed oczyma przepały....jest ok
chciałes mi coś zasugerować? wal śmiało
jest dokładnie jak napisał mosad, zbyt jasne włosy po obu stronach odciągają uwagę od twarzy i jeśli przyłożysz czymś te przepalone włosy - czytaj za jasne- to zobaczysz zupełnie inne zdjęcie
Ramka, światło za modelką i cień pod szyją na nie.
Dziękuję Panowie za uwagi!! :smile:
przyjmuję Waszą opinię i zastanawiam się co poprawić gdyż jest to mój pierwszy portret studyjny z wykorzystaniem dwóch flashów (kontra) i jednej lampy studyjnej jako światło główne z założoną soczewką fresnela.
niestety "studio" jest małe i flashe stoją metr od modelki, dlatego kontra wyszła jak wyszła ale cieszę się, że mi i niektórym nawet nie do końca dobrze zrobione zdjęcie się podoba :)
no nie wiem, jeszcze popróbuje....
Ramka, światło za modelką i cień pod szyją na nie.
aha i jeszcze...
cień pod szyją i ramkę rozumiem :) ale o co chodzi ze światłem za modelką? chodzi o jego brak? :)
aha i jeszcze...
cień pod szyją i ramkę rozumiem :) ale o co chodzi ze światłem za modelką? chodzi o jego brak? :)
O to że mi osobiście nie podchodzi jak włosy są oświetlone.