PDA

Zobacz pełną wersję : aku a mb-d10

morfeus
13-08-2012, 19:48
Zakupuje w najbliższym czasie d700 (w zestawie jest aku EN-EL4a?) i pozostał mi jeszcze sprawny EN-EL3e. Pytanie czy można korzystać jednocześnie z obu tych aku w gripie MB-D10?

rychu_cmg
13-08-2012, 20:10
Do gripa wchodzi tylko jeden akumulator. Drugi możesz mieć zostawiony w body.

dandan
13-08-2012, 20:40
Z d700 jest w komplecie akumulator EN-EL3e i tylko taki włożysz do korpusu
Z gripem masz w komplecie koszyk na 8xAA i koszyk na EN-EL3e
Żeby używać EN-EL4a trzeba dokupić do gripa BL-3 oraz ładowarkę np.MH-21 :-)

error
14-08-2012, 10:49
Czy jest jakaś różnica od zamiennika poza ceną?

foto4deg
14-08-2012, 20:19
Wg mnie jest i to spora. Miałem w ręce zamiennik - jakiś taki plastik-fantastik. Po chwili wziąłem do łapek oryginał i już u mnie został. Pewniejszy uchwyt, gwint i zdecydowanie lepszy materiał. Wydaje mi się, że mimo wysokiej ceny jest wart zakupu - koledze w zamienniku urwał się gwint, całe szczęście, że aparat miał w tym czasie zawieszony na szyi.

error
14-08-2012, 20:52
A jak wagowo cięży jest? chodzi mi o obudowę jest magnezowa.

Ark
15-08-2012, 18:19
Tak, oryginalny MB-D10 jest cięższy od zamiennika.

error
15-08-2012, 19:27
Zamówiłem oryginał na dniach powinien kurier przyjechać i wtedy go porównam do mojego zamiennika. Mam nadzieje że warto za niego tyle zapłacić.

stef
16-08-2012, 10:49
Jeśli poczytasz na forum o zamiennikach i ich problemach z "łącznością" z body, ze spasowaniem, problemach z zasilaniem (szczególnie, gdy dodatkowo użyje się
zamiennika baterii), to szybko dojdziesz do jednego wniosku: tylko oryginał.
ps. tak, wiem, są użytkownicy, którym zamienniki świetnie działają

error
18-08-2012, 20:16
Hej od paru dni jestem w końcu posiadaczem mb-10. Naprawdę nie sądziłem że będzie taka różnica między zamiennikiem. Aparat można trzymać w każdej pozycji bez obaw że coś się urwie czy odpadnie. Jest dużo cięższy i uszczelniony. Cały mechanizm pracuje bez zastrzeżeń. Zdecydowanie polecam.

mOSAd
18-08-2012, 21:51
Jeżeli ktoś szuka szybkostrzelności to można użyć 8 akumulatorów, jednak ja ze względu na wydajność, wygodę oraz ciężar proponuję zakup zamiennika całego koszyczka z akumulatorem EN-EL4a wraz z możliwością ładowania. Widzę w jednym tylko sklepie to od razu podam link bo ciężko znaleźć po samej nazwie:
http://fotozakupy.pl/battery-grip-i-akcesoria/delta-battery-pack-en-el4-bl-3-ladowarka-sieciowa-zestaw,9166s (pełna nazwa to: Delta Battery Pack EN-EL4 + BL-3 + ładowarka sieciowa (zestaw))
Jedyny minus jaki znalazłem to samoczynne rozładowywanie się. Jednak naładowany przed większą imprezą wystarcza na kilka tysięcy zdjęć. Poza tym same plusy, w tym cena oraz sposób ładowania, nie wymagający kosztownej ładowarki. Ładowanie ośmiu paluszków nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy, a tu po prostu wkładamy wtyczkę.
Komplet taki używam już od dłuższego czasu.

Ark
19-08-2012, 07:31
...Jedyny minus jaki znalazłem to samoczynne rozładowywanie się...

mOSAd, mógłbyś powiedzieć jaki jest spadek wydajności (rozładowywania się), powiedzmy w okresie 1 tygodnia spoczynku?

mOSAd
21-08-2012, 09:36
mOSAd, mógłbyś powiedzieć jaki jest spadek wydajności (rozładowywania się), powiedzmy w okresie 1 tygodnia spoczynku?
Hmmm, spróbuję sprawdzić, ale nie obiecuję! :) Oczywiście może to potrwać... przynajmniej tydzień.

Ark
21-08-2012, 10:03
Miałem na myśli orientacyjny spadek naładowania ;-). Zainteresowała mnie Twoja propozycja, a że wspomniałeś o samoczynnym rozładowywaniu stąd moje pytanie. Dzięki :-)

mOSAd
22-08-2012, 16:23
Po prostu jest to zauważalne jak trochę poleży. Na przykład po dwóch tygodniach szacuję, że będzie miał poniżej 50% pojemności. Mam wrażenie, że nawet następnego dnia jest już ciut słabiej. Gdzieś mi się o oczy obiła informacja o okolicach 10% pojemności spadku dziennie. Ale to pewnie przy innych ogniwach - jednak mniej więcej w takich okolicach bym to zgadywał bez testów. Pytanie jeszcze czy podłączony czy nie.
Ja go po prostu ładuję przed robotą i tyle. :) Poza tym mam zawsze zwykłe akumulatory dodatkowo.

Ark
22-08-2012, 16:25
mOSAd, to mi wystarczy. Dziękuję za informację :-)

barto28
23-08-2012, 09:50
Jeżeli ktoś szuka szybkostrzelności to można użyć 8 akumulatorów, jednak ja ze względu na wydajność, wygodę oraz ciężar proponuję zakup zamiennika całego koszyczka z akumulatorem EN-EL4a wraz z możliwością ładowania. Widzę w jednym tylko sklepie to od razu podam link bo ciężko znaleźć po samej nazwie:
http://fotozakupy.pl/battery-grip-i-akcesoria/delta-battery-pack-en-el4-bl-3-ladowarka-sieciowa-zestaw,9166s (pełna nazwa to: Delta Battery Pack EN-EL4 + BL-3 + ładowarka sieciowa (zestaw))
Jedyny minus jaki znalazłem to samoczynne rozładowywanie się. Jednak naładowany przed większą imprezą wystarcza na kilka tysięcy zdjęć. Poza tym same plusy, w tym cena oraz sposób ładowania, nie wymagający kosztownej ładowarki. Ładowanie ośmiu paluszków nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy, a tu po prostu wkładamy wtyczkę.
Komplet taki używam już od dłuższego czasu.

A czy ta wkładka delty pasuje do oryginalnego gripa MB-D10?

dandan
23-08-2012, 16:27
Pasuje, ale w komplecie nie ma BL-3, to coś, co jest w komplecie przypiete do akumulatora umożliwia zatrzaśnięcie pakietu w gripie, ale nie umożliwia zamontowania oryginalnego EN-EL4a.

barto28
23-08-2012, 16:42
Pasuje, ale w komplecie nie ma BL-3, to coś, co jest w komplecie przypiete do akumulatora umożliwia zatrzaśnięcie pakietu w gripie, ale nie umożliwia zamontowania oryginalnego EN-EL4a.

Rozumiem , dzięki za wyjaśnienie ;)

Kadziu55
05-06-2013, 10:09
Jakie baterie czy aku trzeba włożyć do MB-D10 żeby szybkość klatek na sekundę wzrosła?
EN-EL3e, EN-EL4a czy 8xAA?

raftik
05-06-2013, 10:14
EN-EL4a lub 8xAA zwiększy ilość kl/s

Rossi_PL
20-06-2013, 10:27
Jakiej wydajności 8xAA można się spodziewać ? Już drugi raz używałem pełnego kompletu 8x świeżutkich Eneloop'ow i doszedłem do ~1900-2000 zdjęć wykonanych na jednym komplecie i stan akumulatora nadal nie spadł wg. wskaźnka z body. Jakie są Wasze doświadczenia ?

mOSAd
20-06-2013, 16:48
Nie pamiętam by mi się udało rozładować 8xAA Eneloopów, ale taką kombinację stosowałem bardzo rzadko. W jednej sesji zdjęciowej może to być naprawdę trudne. Wątpię jednak by wskaźnik poziomu naładowania akumulatorów działał jakoś rewelacyjnie w przypadku AA. Co prawda ładowarki potrafią to określić jakoś z grubsza, ale to tylko aparat. Ja z 8xAKU zrezygnowałem z powodu ciężaru i upierdliwości ładowania tylu ogniw w mojej ładowarce na 4 sztuki. Koszt 8 aku okazał się też zbliżony do lekkiego i wydajnego zamiennika En-El4a wraz z ładowarką. Jakoś też nie spodobało mi się wkładanie i wyjmowanie akumulatorków z i do koszyczka. Jest bo jest, można mieć jako awaryjne, ale na co dzień używam klasycznego En-El3 (plus jeden w zapasie od D80), a En-El4a zabieram na specjalne okazje wymagające szybkości lub wielu zdjęć. Niestety to Delta i nie trzyma napięcia zbyt długo, więc nie ma sensu ładować jej na okrągło.

mancini
21-06-2013, 07:53
Na nowych eneloopach robiłem 2,5K - 3K zdjęć, po 4 latach ich używania ( 2 komplety po 8 sztuk naprzemiennie i zrobieniu ponad 170K zdjęć ) ich wydajność zmniejszyła się i teraz wynosi 1K - 1,5K fot.

Rossi_PL
21-06-2013, 14:12
Dodam jeszcze od siebie - wczoraj naładowałem BC700 wszystkie 8szt opcją CHARGE i na każdej sztuce zostało doładowane od ~980 do ~1060mah także faktycznie jeszcze trochę zapasu zostało mimo wykonania 1900-2000 zdjęć;) Ja nie myślę w ogóle o EL4a ani czymś innym, po prostu tak jak mOSAd napisał - także bardzo rzadko z tego korzystam, praktycznie odkąd mam FX dopiero 2x było mi potrzeba w bardzo dynamicznych pokazach a tak to na co dzień... praktycznie bez gripa;)

mOSAd
21-06-2013, 14:15
E nie, nie... Do portretów gripa używam! Tylko pusty jest... To właśnie zaleta takiego rozwiązania, nie wchodzącego do komory baterii. Można go użyć tylko i wyłącznie jako dodatkowe wygodne mocowanie pionowe z guziczkami.

mateo912
21-06-2013, 22:48
Nie pamiętam by mi się udało rozładować 8xAA Eneloopów, ale taką kombinację stosowałem bardzo rzadko. W jednej sesji zdjęciowej może to być naprawdę trudne. Wątpię jednak by wskaźnik poziomu naładowania akumulatorów działał jakoś rewelacyjnie w przypadku AA. Co prawda ładowarki potrafią to określić jakoś z grubsza, ale to tylko aparat. Ja z 8xAKU zrezygnowałem z powodu ciężaru i upierdliwości ładowania tylu ogniw w mojej ładowarce na 4 sztuki. Koszt 8 aku okazał się też zbliżony do lekkiego i wydajnego zamiennika En-El4a wraz z ładowarką. Jakoś też nie spodobało mi się wkładanie i wyjmowanie akumulatorków z i do koszyczka. Jest bo jest, można mieć jako awaryjne, ale na co dzień używam klasycznego En-El3 (plus jeden w zapasie od D80), a En-El4a zabieram na specjalne okazje wymagające szybkości lub wielu zdjęć. Niestety to Delta i nie trzyma napięcia zbyt długo, więc nie ma sensu ładować jej na okrągło.

Gdzie Ty kupiłeś en-el4a z ładowarką w podobnej cenie do 8 eneloopow? Białe eneloopy chodzą po 6-7 zł sztuka czyli za komplet i płacisz około 50 zł. Za 2 komplety zapłacisz ponad 100 a za tyle to nawet "połowy" ładowarki nie kupisz a gdzie bateria.

Olsza
21-06-2013, 23:23
Słowo 'zamiennik' jest tu słowem kluczem ;-)

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

mateo912
21-06-2013, 23:26
Słowo 'zamiennik' jest tu słowem kluczem ;-)

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

racja nie zauważyłem że to zamiennik, ale nawet jeśli to i tak 8x eneloopów jest ponad 4x tańsze do zamiennika en-el4a z ładowarką( na allegro teraz nie ma ale coś koło 220-250 chodziły z tego co pamiętam)

MariuszJ
21-06-2013, 23:50
Szkoda że pokończyły się te Delty EL4a z zatyczką z jackiem do zasilacza - to był fajny patent. Znalazłem jedynie jakiegoś pogrobowca tego patentu na chińskim jebaju http://www.ebay.com/itm/New-2600mah-Battery-for-Nikon-MB-D10-BL-3-BL3-EN-EL4a-en-el4-D300-D700-New-/250884366316?pt=US_Camera_Battery_Grips&hash=item3a69df9fec Jakby ktoś słyszał, gdzie jeszcze taki set z polską wtyczką można dostać - zasłuży sobie na mą dźwięczność dozgonną :)

rychu_cmg
22-06-2013, 01:06
Szkoda że pokończyły się te Delty EL4a z zatyczką z jackiem do zasilacza - to był fajny patent. Znalazłem jedynie jakiegoś pogrobowca tego patentu na chińskim jebaju http://www.ebay.com/itm/New-2600mah-Battery-for-Nikon-MB-D10-BL-3-BL3-EN-EL4a-en-el4-D300-D700-New-/250884366316?pt=US_Camera_Battery_Grips&hash=item3a69df9fec Jakby ktoś słyszał, gdzie jeszcze taki set z polską wtyczką można dostać - zasłuży sobie na mą dźwięczność dozgonną :)
Wystarczy kupić za kilka złotych przejściówkę do zasilacza i będzie działać.

mOSAd
22-06-2013, 02:10
No rzeczywiście zniknął ten produkt z rynku. Tu strona archiwalna z jakiejś aukcji (30 euro) - polskiej firmy Foto-Tip:
http://viewitem.eim.ebay.pt/Battery-EnEL4a--BL3-2200mAh-114V-for-NIKON-MBD10/350218441025/item/index.en-US.html
Jest to o tyle fajne, że akumulatora nie trzeba wyciągać z gniazda do ładowania. Ani nawet nie trzeba wyciągać koszyczka z gripa. Ani odpinać gripa. Podłączamy kabelek i po jakimś czasie, aparat gotowy do użycia.
Kosztu już nie pamiętam. Był śmieszny w porównaniu do oryginalnego akumulatora, nie mówiąc o ładowarce Nikona. Eneloopy kosztowały 10zł za sztukę, więc nawet gdyby ten wkład kosztował dwukrotnie lub trzykrotnie więcej, to wygoda użytkowania może być tego warta moim zdaniem. Wydaje mi się, że to było coś poniżej 200 zł. Po głowie kołacze się 130zł, ale to chyba mało prawdopodobne (choć 30 euro to coś koło tego). A minusów w stosunku do oryginału Nikona trudno się dopatrzyć w hobbystycznym użytkowaniu.

krzysiek17-18
29-06-2013, 14:32
tez chce kupic grip do d300s i tez mam jeden akumulator z d90 nowy dziejuje za pomoc

MariuszJ
01-07-2013, 21:08
Nabyłem na allegro ten komplet Delty.

Niestety, nie działa z moim gripem (oryginalny). Bateria się ładuje, napięcie na stykach nie jest może deklarowanym 11.2V, ale niewiele mniej, ale niestety - po przejściu przez MB-D10 na zewnętrznych stykach cisza prądowa, z wiadomym skutkiem.

Mam nadzieję, że uda mi się zwrócić sprzedawcy.

mOSAd
01-07-2013, 22:03
Ciekawy objaw szczerze mówiąc. Rozumiem, że w gripie działają innego rodzaju akumulatory. No cóż - tak to bywa. Szczególnie z zamiennikami. Raz sukces, raz porażka. Oczywiście jeżeli to sprzęt nowy od dystrybutora, to nie powinno być problemu z wymianą lub zwrotem. A jeżeli nie, to... lotto.

MariuszJ
01-07-2013, 22:11
Ciekawy objaw szczerze mówiąc. Rozumiem, że w gripie działają innego rodzaju akumulatory. No cóż - tak to bywa. Szczególnie z zamiennikami. Raz sukces, raz porażka. Oczywiście jeżeli to sprzęt nowy od dystrybutora, to nie powinno być problemu z wymianą lub zwrotem. A jeżeli nie, to... lotto.

Lotto :) Nie mam jeszcze odzewu od sprzedającego.

Grip oczywiście działa z wszystkimi pozostałymi rodzajami zasilania. Aparat do sprawy nic nie wnosi, skoro na wyjściu gripa nie ma czego trzeba.

sebod
09-07-2013, 10:41
Mam do was takie pytanie. Jakiś czas temu dostałem w prezencie gripa Newell do Nikon D300s. Mam wrażenie, że cały czas coś jest nie tak jak go zakładam do aparatu. Jeżeli mam akumlator w aparacie i dokręcę gripa zaczyna mrugać dioda od zapisu na kartę i nawet przy wyłączonym aparacie działa stabilizacja w obiektywie sigmy. Tak więc mam wrażenie, że cały czas jest pobór prądu. Dopiero jak włożę drugi akumulator do gripa to zaczyna szystko działać normalnie. Zmiana kolejności zasilania w aparacie też nie pomaga. Wogóle zastanawiam się czy nie wywalić tego szitu bo przydaje się tylko przy dużej sigmie 70-200.

Fatamorgana
31-01-2014, 12:34
Odświeżę nieco temat. Czytałem co piszecie ale bardzo mało jest o zamienniku gripa od Phottixa (nie mówię o bateriach ale samym gripie, choć i baterie warte są w tym przypadku uwagi). Nie słyszałem o problemach z "łącznością" z body w tym przypadku a przedstawiciel Phottixa (znany mi osobiście) zapewnia, że ich produkt jest w pełni kompatybilny i nie ma prawa się nic zepsuć po podłączeniu.

Macie inne doświadczenia- jakieś konkretne, negatywne uwagi?
Zamierzam kupić właśnie grip z Phottixa.

I jeszcze jedno- jaka jest różnica w długości pracy na akku w gripie a na zestawie AA eneloopów?
Mało istotna czy spora? (biega mi o używalność maksymalnej szybkostrzelności- 8kl/sek.)

Rossi_PL
31-01-2014, 13:05
Pozwolę sobie zacytować siebie z tego WĄTKU (http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3156225#post3156225);):

"Jakiej wydajności 8xAA można się spodziewać ? Już drugi raz używałem pełnego kompletu 8x świeżutkich Eneloop'ow i doszedłem do ~1900-2000 zdjęć wykonanych na jednym komplecie i stan akumulatora nadal nie spadł wg. wskaźnka z body. Jakie są Wasze doświadczenia ?"

"Dodam jeszcze od siebie - wczoraj naładowałem BC700 wszystkie 8szt opcją CHARGE i na każdej sztuce zostało doładowane od ~980 do ~1060mah także faktycznie jeszcze trochę zapasu zostało mimo wykonania 1900-2000 zdjęć Ja nie myślę w ogóle o EL4a ani czymś innym, po prostu tak jak mOSAd napisał - także bardzo rzadko z tego korzystam, praktycznie odkąd mam FX dopiero 2x było mi potrzeba w bardzo dynamicznych pokazach a tak to na co dzień... praktycznie bez gripa".

Fatamorgana
01-02-2014, 01:03
Ano tak... jakbym zapomniał...:)
Dziękuję.

No to czekam na opinie o Phottixie. :)

witboy
01-02-2014, 22:18
ja mam 2x d300 w chwili obecnej, jeden ma ori grip 2 ma alpha wykonanie spoko w jednym i 2 jakosc wg mnie jest bardzo dobra, oryginal ma tylko inaczej wyprofilowane miejsce od strony obiektywu bardziej palce tam zachodza .. ja mam male dlonie wiec wole grip alphy bo jest tam pelny.. wg mnie to jedyna roznica

aaaaaa i jest inny ksztalt przez to grip oryginalny jest bardziej kanciasty a alpha okraglejsza..a mam problem bo mam tylko z nim batery pack a nie na el3a a chcialem zakupic zamiennik el4/a z ebay bo sa po 35$ z ladowarka ..tylko skad wziasc zaslepke do gripu alphy pod el4a

rychu_cmg
01-02-2014, 22:30
jaaaaaa i jest inny ksztalt przez to grip oryginalny jest bardziej kanciasty a alpha okraglejsza..a mam problem bo mam tylko z nim batery pack a nie na el3a a chcialem zakupic zamiennik el4/a z ebay bo sa po 35$ z ladowarka ..tylko skad wziasc zaslepke do gripu alphy pod el4a
To ta dodatkowa zaślepka, która jest w zestawie z gripem nie jest do el4a?

witboy
01-02-2014, 22:46
mozliwe ze jest ale ja dostalem niestety tylko magazynek na 8 paluszkow wiec 8x eneloop to wazy swoje ...a mi bardziej zalezy zeby to bylo troszke lzejsze a do tego ladowac 8szt aku..no dzizas

rychu_cmg
01-02-2014, 23:20
mozliwe ze jest ale ja dostalem niestety tylko magazynek na 8 paluszkow wiec 8x eneloop to wazy swoje ...a mi bardziej zalezy zeby to bylo troszke lzejsze a do tego ladowac 8szt aku..no dzizas
Ja miałem w zestawie to co na poniższym zdjęciu:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.foto-city.pl/web/uploads/product_photos/large/77_battery-pack-alpha-digital-mb-d10-nikon-d300-d700__571_nikon_d300grip_alpha5-jpg.jpg)

witboy
02-02-2014, 00:58
czyli caly komplet ja kupilem uzywane d300 i grip w komplecie niestety z gripem dostalem koszyk na baterie tylko, napisalem ale niema chyba nic wiecej..bo baterie z ladowarka sa dosc tanie szybkostrzelnosc moze nie..ale ilosc szotow na jednej baterji moze mi sie przydac..chyba ze ciezki zestaw 8xaa ale waga waga i jeszcze raz waga

mateo912
02-02-2014, 01:16
Ja miałem w zestawie to co na poniższym zdjęciu:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.foto-city.pl/web/uploads/product_photos/large/77_battery-pack-alpha-digital-mb-d10-nikon-d300-d700__571_nikon_d300grip_alpha5-jpg.jpg)

adapter BL-4 do enel4a nie jest częścią zestawu mbd10, jest dokupywany osobno.

rychu_cmg
02-02-2014, 01:21
Do gripa Alpha miałem ten adapter w zestawie.

Ark
02-02-2014, 07:49

Do gripa Alpha miałem ten adapter w zestawie.

A ja do MB-D10 (oryginalny) miałem ten adapter w zestawie ;-)

Fatamorgana
03-02-2014, 13:05
Czyli nikt nie ma opinii o gripie Phottixa...taki wniosek można wysnuć. :) :)

Ale wiedzy nigdy za wiele i inne opcje też czytam.

mateo912
03-02-2014, 13:13
Czyli nikt nie ma opinii o gripie Phottixa...taki wniosek można wysnuć. :) :)

Ale wiedzy nigdy za wiele i inne opcje też czytam.

wnioski są takie, jeśli na d700 chcesz używać enel4a/8xAA musisz kupić oryginalny grip, inaczej jest baaardzo duże ryzyko uszkodzenia puszki (a to że producent gada że "rozwiązali" problem trzeba w między bajki włożyć bo co innego ma powiedzieć? poza tym jeśli jednak się zepsuje zwrócą CI za naprawę?)

Fatamorgana
03-02-2014, 14:15
Cóż...trochę mnie to dziwi, bo wyglądało by na to, że chyba tylko Nikony sa takie wrażliwe na uszkodzenia w wyniku stosowania zamienników gripa...
W Canonie albo rzadziej o tym mówią, albo się wstydzą przyznać...:)
W Sony to rzadkość- ba, sporo ludzi pisze, że z powodzeniem używa zamienników- bywają lepiej wyposażone albo po prostu lepiej przemyślane niż "surowe" oryginały.

Nie zajmowałem się na tyle dogłębnie tym tematem by wyrokować, jednak to w tym wątku i w drugim podobnym są tak wyraźne przestrogi.
Rozumiałbym gdyby chodziło o kompletną chińszczyznę- taniochę. Ale nie chodzi.
Hmmm...

mateo912
03-02-2014, 15:33
Cóż...trochę mnie to dziwi, bo wyglądało by na to, że chyba tylko Nikony sa takie wrażliwe na uszkodzenia w wyniku stosowania zamienników gripa...
W Canonie albo rzadziej o tym mówią, albo się wstydzą przyznać...:)
W Sony to rzadkość- ba, sporo ludzi pisze, że z powodzeniem używa zamienników- bywają lepiej wyposażone albo po prostu lepiej przemyślane niż "surowe" oryginały.

Nie zajmowałem się na tyle dogłębnie tym tematem by wyrokować, jednak to w tym wątku i w drugim podobnym są tak wyraźne przestrogi.
Rozumiałbym gdyby chodziło o kompletną chińszczyznę- taniochę. Ale nie chodzi.
Hmmm...

bo jedynie w nikonie (i to tylko w 3 puszkach d300/s/700) grip + inne niż standardowe zasilanie zwiększa ilość fps(i napięcie które dostaje puszka) w C i S grip to po prostu grip + wydłużona praca na baterii (tak jak n w d80/90/7000/7100) a to "drobna" różnica ;)

A Phottix to niby co jak nie chińszczyzna?