Zobacz pełną wersję : balans bieli
Jaki balans bieli ustawić do fotografowania nocą nieba (wirówki). najlepiej w K, ale ile?
Pozdrawiam
Robić zdjęcia w RAW. Balans bieli wtedy nie ma znaczenia.
robię w RAW ach i wiem że mozna zmieniać, ale poco kombinować jesśi z góry da sie ustawić prawidłowy
adriansocho
09-08-2012, 22:30
Pliki RAW przedstawiające to samo z ustawionym różnym balansem bieli to prawie te same pliki, różnią się tylko tym, że w specjalnej "komórce" w pliku wpisana jest inna wartość. Program otwierający plik RAW sprawdza tę wartość i wyświetla podgląd pliku RAW włączając dany rodzaj ustawienia. To tak naprawdę daje Ci tylko przybliżony pierwszy podgląd. A tak naprawdę to podanie tutaj przez kogoś jakiejś konkretnej temperatury światła gwiazd nie gwarantuje sukcesu, bo obecność lekkich chmur może wszystko zmienić (oby jednak tych chmur nie było).
konkretna odpowiedź
Dzięki
Nie da sie udzielic takiej odpowiedzi, wszystko zalezy od godziny, pory roku i swiatla......za kazdym razem ten WB bedzie inny, rozwiazaniem jest lekkie ochlodzenie fotografii i robienie zdjec w RAWach w celu koncowej korekty w programie graficznym.
adriansocho
13-08-2012, 17:09
Ja też wczoraj sprawdziłem - tak na oko to dobrze wygląda ustawienie na światło żarowe (3000K). Czekamy na pierwsze foty:)
Coby nie zakładać nowego wątku.
Czy można jakoś skopiować predefiniowany balans bieli do innych zdjęć, które nie zostały zrobione z tym ustawieniem? Nie wiem w jaki sposób mi się to przestawiło na auto. Na większości zdjęć mam przez to skopany WB.
Coby nie zakładać nowego wątku.
Czy można jakoś skopiować predefiniowany balans bieli do innych zdjęć, które nie zostały zrobione z tym ustawieniem? Nie wiem w jaki sposób mi się to przestawiło na auto. Na większości zdjęć mam przez to skopany WB.
Jak w RAW, to możesz w każdej chwili zmienić - np. w ViewNX. Czy LR/ACR, itp.
Jak zdjęcia zrobione w JPEG - zapomnij - za późno... możesz zrobić tylko niewielką - bardzo niewielką korektę.
Ustaw sobie na 3200K -
Dla Księżyca w której fazie? :)