Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: balans bieli

Domyślnie balans bieli

Jaki balans bieli ustawić do fotografowania nocą nieba (wirówki). najlepiej w K, ale ile?
    Pozdrawiam

Domyślnie

Robić zdjęcia w RAW. Balans bieli wtedy nie ma znaczenia.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

robię w RAW ach i wiem że mozna zmieniać, ale poco kombinować jesśi z góry da sie ustawić prawidłowy

Domyślnie

Pliki RAW przedstawiające to samo z ustawionym różnym balansem bieli to prawie te same pliki, różnią się tylko tym, że w specjalnej "komórce" w pliku wpisana jest inna wartość. Program otwierający plik RAW sprawdza tę wartość i wyświetla podgląd pliku RAW włączając dany rodzaj ustawienia. To tak naprawdę daje Ci tylko przybliżony pierwszy podgląd. A tak naprawdę to podanie tutaj przez kogoś jakiejś konkretnej temperatury światła gwiazd nie gwarantuje sukcesu, bo obecność lekkich chmur może wszystko zmienić (oby jednak tych chmur nie było).
    D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.

Domyślnie

konkretna odpowiedź
    Dzięki

Domyślnie

Nie da sie udzielic takiej odpowiedzi, wszystko zalezy od godziny, pory roku i swiatla......za kazdym razem ten WB bedzie inny, rozwiazaniem jest lekkie ochlodzenie fotografii i robienie zdjec w RAWach w celu koncowej korekty w programie graficznym.

Domyślnie

Ja też wczoraj sprawdziłem - tak na oko to dobrze wygląda ustawienie na światło żarowe (3000K). Czekamy na pierwsze foty
    D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.

Domyślnie

Coby nie zakładać nowego wątku.

Czy można jakoś skopiować predefiniowany balans bieli do innych zdjęć, które nie zostały zrobione z tym ustawieniem? Nie wiem w jaki sposób mi się to przestawiło na auto. Na większości zdjęć mam przez to skopany WB.
    D700 ¦ MB-D10 ¦ N24-70/2.8 ¦ N50/1.8G ¦ N85/1.8G ¦ YN560-III ¦ thinkTANK photo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olsza Zobacz posta
    Coby nie zakładać nowego wątku.

Czy można jakoś skopiować predefiniowany balans bieli do innych zdjęć, które nie zostały zrobione z tym ustawieniem? Nie wiem w jaki sposób mi się to przestawiło na auto. Na większości zdjęć mam przez to skopany WB.
    Jak w RAW, to możesz w każdej chwili zmienić - np. w ViewNX. Czy LR/ACR, itp.

Jak zdjęcia zrobione w JPEG - zapomnij - za późno... możesz zrobić tylko niewielką - bardzo niewielką korektę.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów