Zobacz pełną wersję : Sb-700
confiteo
08-08-2012, 22:22
Witam, dopiero zamierzam rozpocząć przygodę z lampami błyskowymi, a raczej "ogarnąć" w ogóle temat, bo nie miałam jeszcze okazji działać z lampą.
Sporo czytam na forum, ostatnio chwyciłam też jakąś literaturę - co by nie robić zdjęć zupełnie z przypadku, a jak najbardziej świadomie.
Lampami dopiero się zaczynam interesować, póki co - zupełna zielenina. Stąd pytanie o pierwszą lampę. Póki co do body d80. W przyszłości przesiądę się na jakiś model z pełną klatką, a póki co 80-ka ma mi posłużyć do nauki - tak to nazwijmy.
Na forum poleca się SB-600, ale tej lampy już chyba nie spotyka się w sklepach, a interesuje mnie sprzęt nieużywany.
Body mam używane, ale już resztę kompletuję nową - z myślą o tym, że body zmienię, a reszta posłuży mi przy przyszłym body.
Przyznam, że SB-910 trochę za droga jak dla mnie.
Ale w sprzedaży jest jeszcze SB-700. I tu pojawia się moje pytanie - czy będzie w pełni kompatybilna z moją 80-ką?
I jak później będzie, gdy przesiądę się na pełną klatkę?
Może inaczej - jak mam poznać, że dana lampa będzie w pełni kompatybilna z aparatem? - jak wspominałam jestem jeszcze zielona w lampach
A może polecicie coś innego?
Pozdrawiam
Confiteo
Tak. Będzie kompatybilna z obecnym jak i przyszłym body.
Jeśli tylko nie będziesz potrzebowała większej mocy to SB700 będzie idealna.
Kartofelinder
16-08-2012, 16:31
Mówimy o lampie dla początkującego. Różnica mocy objawia się w momentach, w których początkujący lamp raczej nie używają, a i nie jest ona aż tak odczuwalna. Kupuj śmiało sb-700 - niczego Ci nie zabraknie.
Mówimy o lampie dla początkującego. Różnica mocy objawia się w momentach, w których początkujący lamp raczej nie używają, a i nie jest ona aż tak odczuwalna. Kupuj śmiało sb-700 - niczego Ci nie zabraknie.
Czy lampa SB-700 ma mozliwosc wylaczenia BL? tak aby byl sam TTL?
Tylko przy pracy z punktowym pomiarem światła.
przemekkrz
26-08-2012, 07:56
A jak jest z (średnią) ilością błysków na jednym komplecie baterii, akumulatorów, akumulatorów eneloop?
A jak jest z (średnią) ilością błysków na jednym komplecie baterii, akumulatorów, akumulatorów eneloop?
To wszystko zależy.
Jakiego używasz ISO, przesłony itp.
Kolega narzekał na swoja lampę, ale on używa D70 plus kit przy odbiciu od sufitu potrzebuje dużo energii.
Ja byłem zdziwiony bo u mnie starczają na długo, ale ja mam D700 (wyższe ISO na ogół) plus jasny obiektyw.
Może bardzo często lampy w ostatnim czasie nie używałem, ale te akumulatorki starczają na bardzo długo (ilościowo w pstryknięciach ciężko stwierdzić niestety). Jak zakupisz sobie dwa komplety akumulatorków, przy używaniu wymiennym ich myślę, że możesz zapomnieć o ładowaniu. No chyba, że masz zamiar pstrykać dziennie 1k zdjęć z lampą...
Kartofelinder
09-09-2012, 11:57
Powiedzmy tak. Lampy używałem najintensywniej przy ślubach znajomych. Wykonałem jakieś 600 zdjęć przy różnych iso (do 1000). Baterii wymieniać nie musiałem.
artuss811
12-09-2012, 00:25
ja mam SB-700 lampka naprawdę przyzwoita w sobotę robiłem zdjęcia na ślubie brata kościół sala w sumie 1100 zdjęć iso 800 w większości wykorzystywałem 18-105 czasem 50mm i baterie nawet nie jęknęły mam jakieś GlobalTechnology 2900mA ale to pewnie i tak bajka, mocy tez mi nie brakowało, ani tez nie zauważyłem żeby wskaźnik temperatury jakoś drastycznie podskoczył. Polecam tą lampkę
Podając za instrukcją obsługi Sabiny (liczba błysków na komplecie nowych lub świeżo naładowanych baterii / akumulatorów, przy wyzwalaniu błysku lampy błyskowej o pełnej mocy co 30 sekund / 120 sekund przy bateriach litowych oraz wyłączonym oświetleniu wspomagającym AF, funkcji zoomu palnika
i wyłączonym podświetleniu wyświetlacza LCD):
Alkaliczne (1,5 V) - 160
Evolta (1,5 V) - 230
Litowe (1,5 V) - 330
Ni-MH (2600 mAh) - 260
Ni-MH (eneloop) - 230
Dla baterii litowych minimalny czas ładowania jest dłuższy i wynosi 3,5 s. Dla pozostałych typów baterii jest to 2,5 s.
Ja od siebie polecę mojego Metza 52 AF-1. Nie zamieniłbym go na systemówkę. SBki mają mniejszą moc w porównaniu z konkurencyjnymi lampami niezależnych producentów i w większości przypadków wcale nie oferują więcej w zamian (może poza trwałością - 700tki są nie do zajechania).
Przejrzyj temat o lampach z CLS, warto zabrać sobie na początek lampę która ten język obsługuje, bo potem może się okazać że się wciągniesz i będziesz chciał sobie błyskać spoza body :)
Fajne lampki to również: Yongnuo seria EX (560EX możesz dostać w jednym sklepie Fripers za ok 500zł - to najtańsza lampa z systemem CLS), Nissin 866, Metz 58. I kup sobie akumulatorki Eneloop
I jak już kupisz lampę, nie inwestuj kasy w żadne dyfuzory, za to kup sobie komplet żelów (takie folie przyklejane na palnik żeby błyskał w temperaturze światła żarowego) i ze dwa arkusze pianki modelarskiej (A4, dostaniesz nawet w empiku) - zrobisz sobie z tego ochronkę przed błyskiem bezpośrednim, do tego trochę damskich gumek do włosów żeby się trzymało i masz zestaw bajka ^.^ Resztę doczytasz.
I jak już kupisz lampę, nie inwestuj kasy w żadne dyfuzory, za to kup sobie komplet żelów (takie folie przyklejane na palnik żeby błyskał w temperaturze światła żarowego) i ze dwa arkusze pianki modelarskiej (A4, dostaniesz nawet w empiku) - zrobisz sobie z tego ochronkę przed błyskiem bezpośrednim, do tego trochę damskich gumek do włosów żeby się trzymało i masz zestaw bajka ^.^ Resztę doczytasz.
Jeśli kupisz Sabinę, to będziesz miał w komplecie dyfuzor i dwa filtry - do światła żarowego i jarzeniowego, nie musisz nic przyklejać bo są z twardego tworzywa i mocuje się je zatrzaskowo na czołówce palnika. Przyklejane też są OK, ale lubią się czasem odkleić w najmniej pożądanym momencie, zwłaszcza kiedy palnik się rozgrzeje.
O dyfuzorach-samoróbkach warto poczytać w wątkach o makro, wielu kolegów z prostych i tanich materiałów robi fajne i skuteczne rzeczy. Minimum nakładów i wysiłku potrafi dać w tym przypadku zaskakująco dobre efekty.
Akumulatorki nowej generacji (http://akumulatorki.com/c/1,98,Akumulatorki_nowej_generacji), jak Sanyo Eneloop lub podobne innych firm - GP Recyko, Panasonic Evolta oraz Varta Ready2Use - są niezbędne i doskonałe. Świetnie nadają się do lamp błyskowych, wytrzymują dużo dłużej niż tradycyjne NiMH i tracą bardzo niewiele energii w spoczynku (nieużywane zachowują do 80% po roku od pełnego naładowania).
Co do lamp pozasystemowych, to jest sporo o tym na forum. Dobrze jest poczytać o nich przed podjęciem ostatecznej decyzji o zakupie i skalkulować swoje priorytety i potrzeby vs. budżet.