Witam, dopiero zamierzam rozpocząć przygodę z lampami błyskowymi, a raczej "ogarnąć" w ogóle temat, bo nie miałam jeszcze okazji działać z lampą.
Sporo czytam na forum, ostatnio chwyciłam też jakąś literaturę - co by nie robić zdjęć zupełnie z przypadku, a jak najbardziej świadomie.
Lampami dopiero się zaczynam interesować, póki co - zupełna zielenina. Stąd pytanie o pierwszą lampę. Póki co do body d80. W przyszłości przesiądę się na jakiś model z pełną klatką, a póki co 80-ka ma mi posłużyć do nauki - tak to nazwijmy.
Na forum poleca się SB-600, ale tej lampy już chyba nie spotyka się w sklepach, a interesuje mnie sprzęt nieużywany.
Body mam używane, ale już resztę kompletuję nową - z myślą o tym, że body zmienię, a reszta posłuży mi przy przyszłym body.
Przyznam, że SB-910 trochę za droga jak dla mnie.
Ale w sprzedaży jest jeszcze SB-700. I tu pojawia się moje pytanie - czy będzie w pełni kompatybilna z moją 80-ką?
I jak później będzie, gdy przesiądę się na pełną klatkę?
Może inaczej - jak mam poznać, że dana lampa będzie w pełni kompatybilna z aparatem? - jak wspominałam jestem jeszcze zielona w lampach
A może polecicie coś innego?
Pozdrawiam
Confiteo
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami