Zobacz pełną wersję : SB700 vs SB800
Witam!
Nie zagladalem dlugi czas na forum. Wczoraj szukalem informacji na temat SB700.
Otoz przymierzalem sie do zakupu SB800 i wtedy zauwazylem SB700 i szukalem porownania tej pary.
Ale porownania byly w wiekszosci miedzy SB700 i SB900 czasami przewinela sie SB600 lub lampa innej firmy.
Moje pytanie brzmi: Czy cos mnie ominelo wzgledem SB800.
Dlaczego ten flash jest jakby omijany? Czy cos z nim jest nie tak?
Na kilka stron forum widzialem moze 2-3 posty z SB800 w watkach o SB700.
Ktory z tej pary polecacie? Nie chodzi mi o czysto techniczne parametry bo te sprawdzilem. Bardziej o urzytkowanie, niezawodnosc, ergonomie itp. itd
Wykorzystywany bedzie glownie do domowego urzytku.
Uprzedzajac pytania; dlaczego SB800 Porzyczylem kiedys od kolegi i tak mi jakos przypadl do gustu, SB900 za wysoko na moje umiejetnosci a o SB700 do wczoraj nie wiedzialem ze istnieje i w zestawie z moim malutkim D3100 wydaje sie idealny.
jacek.gold
08-08-2012, 10:23
sb800 to chyba najlepsza lampa ze stajni nikona
mocy ma dość a poza guzikologią jest nie nie do zdarcia
przyciski potrafią wkurzać za to w reporterce jest świetna
Moje pytanie brzmi: Czy cos mnie ominelo wzgledem SB800.
Dlaczego ten flash jest jakby omijany? Czy cos z nim jest nie tak?
Na kilka stron forum widzialem moze 2-3 posty z SB800 w watkach o SB700.
SB800 jest już nieprodukowana stąd zapewne mniej wątków na jej temat.
Dla większości amatorów SB700 będzie najlepszym rozwiązaniem wśród nowych lamp systemowych.
Spory dylemat SB-800 rzeczywiscie swietna lampa, urzywana mozna dostac za £250-270 gdzie nowa SB-700 kosztuje £228. Gabarytowo sa zblizone.
Chyba zdecyduje sie na SB-700 glownie dlatego ze jest nowa a narazie nie potrzebuje duzo mocy do zestawu jaki posiadam i rodzaju fotografii ktora aktualnie sie zajmuje.
Dzieki za odpowiedzi
SB700 jest dla mnie mistrzem jeśli chodzi o ergonomię.
Wszystko ustawia się szybko i przyjemnie + ma fajne wyposażenie (np "twarde" filtry)
By poczytać o SB-800 więcej musiałbyś sięgnąć do bardzo starych postów na forum, albo wręcz do archiwum, czyli tekstów ocalałych cudem po jednej z awarii, które się kiedyś przydarzyły.
Na forum jest mało informacji ponieważ w skrócie:
- lampa jest super
- praktycznie nic się z nią nie dzieje, to co tu pisać
- to lampa zawodowa, przeznaczona do bardzo wydajnej pracy porterskiej, więc amatorom zwykle doradzano tańszą SB-600
Dodatkowo:
- ma ciut bardziej skomplikowaną obsługę: trzeba rzeczywiście przeczytać instrukcję lub się dowiedzieć jak działa
- ma chyba największą moc z lamp Nikona, stosowanych dziś w fotografii cyfrowej
- jest zgrabna, szczupła, niezbyt wysoka
- nie ma bajerów komercyjnych typu rozpoznawanie filtrów barwnych, czy ciut lepiej zaprojektowany interfejs i przyciski
- posiada praktycznie wszystkie funkcje najnowszych lamp: zoom, sterowanie grupami lamp, rozpoznawanie nasadki "mydelniczki" poprzez "cyngiel" ustawiający rozsył światła na maksymalną szerokość, błysk stroboskopowy, itd.
- filtry miękkie żelowe w porównaniu do filtrów twardych są trochę mniej przyjemne w obsłudze
- na Eneloopach szaleje jak dzika, szczególnie po dołożeniu dodatkowego, opcjonalnego piątego akumulatorka
PS. Ja *zdecydowanie* polecam jej zakup zamiast każdej innej. Dziś dostępne są jedynie egzemplarze używane, często niewiele, od hobbystów kupujących lampę do okazjonalnej pracy. To oznacza, że jej żywotność nie została nawet wykorzystana w 1%. A cena jest taka sama jak pozostałych lamp praktycznie. Jeżeli ktoś preferuje lekkość zestawu - wówczas SB-700 jest jakąś alternatywą. Jednak 910 to przerost formy nad treścią i do tego słabsza i ogromna.
sb800 to najlepsza lampa ze stajni nikona
fotomarek_k
22-12-2013, 15:57
SB 800 po ok.5-6 latach wiernej pracy pojechała na wymianę zużytego palnika do serwisu.
W ramach uwspółcześniania "wyposażenia" postanowiłem zakupić jedną z nowych lamp Nikona. Ze względu na podobną do sb800 wagę i gabaryty padło na sb700- bo moc minimalnie mniejsza niż sb910, a automatykę lampy, stroboskop itp. funkcjonalności mam w innych lampach.
Od wczoraj jest więc sb700 i mimo że wcześniej poczytałem, przejrzałem specyfikacje i porównania sb700 do sb910 przegapiłem dwie istotne sprawy, które mnie zaskoczyły:
- brak możliwości wyłączenia zabezpieczenia termicznego, więc ryzyko spowolnienia pracy czy nawet zablokowania lampy niezależnie od mojej woli,
- stale włączony TTL BL przy matrycowym i centralnym pomiarze światła.
Nigdy nie udało mi się przypalić żadnej lampy- nie tłukę seriami i na full- więc pierwsze co chciałem zrobić, to wyłączyć zabezpieczenie, a tu zonk :shock: Drugi szok, to ten stały TTL BL...
Nie ukrywam, że gdybym się dopatrzył, wziąłbym 910kę.
I tu pytanie do pracujących na 700ce- czy zdarzyło Wam się, że spowolnienie gotowości lampy przeszkodziło w normalnej (reporterskiej) pracy oraz, czy ten TTL BL "wykłada" się często? Doraźnie, na szybko, pstryknąłem w zupełnej ciemności obiekt znajdujący się w dużej odległości od tła- tj. warunki w których na sb800 ustawiłbym TTL, bo nie ma co balansować - i niby jest OK... Może więc ta sb700 jest już taka cwana, że sama wie "co i jak", ale wolę dopytać- bo wątpię... :wink:
Jeszcze pytanie do tych którzy przesiadali się z 800ki (albo 600ki)- są jakieś sytuacje, które wnerwiają w porównaniu z tymi starszymi lampkami?
ps. Ktoś wie, jaki jest najnowszy soft tych lamp- w mojej 6.001...
Ech moja sb 800 padła po 3 latach, nie ma synchronizacji i wali za każdym razem na full, jedzie do serwisu. Druga po 2 latach spalił się palnik. Ale sporo ich używam, zastanawiam się czy szukać nowszej wersji 910??? czy używki sb800 ?? teraz i tak lampy rzadko błyskają z pełną mocą, iso można spokojnie na 6400 wrzucić, także ta moc sb800 chyba i tak nie jest już tak potrzebna.
fotomarek_k
03-01-2014, 00:23
Jeśli masz te sb800 od nowości, to je napraw i nie szukaj lepszego... Mi lampa potrzebna głównie na aparacie, więc ułatwienia ergonomiczne CLSa itp. tych najnowszych nieszczególnie konieczne, a np. szybka korekta siły błysku w sb800 prostsza niż w sb700. Jeśli w sb910 jest podobnie, to bym się nie pchał. To co można uznać za fajne, to możliwość uzyskania równomiernego oświetlenia kadru- np. jak w starych sb25. Tyle, że kto teraz zdejmuje "mydelniczkę", więc ta funkcjonalność rzadziej wykorzystana :-) Aha, zakładanie "mydelniczki" też jest w sb700 bardziej upierdliwe, czasochłonne i wymaga uwagi i w 910ce pewnie podobnie...
No, w każdym razie osobiście nie jestem zachwycony 700ką, chociaż ten stały TTL BL daje się w miarę łatwo korygować. Będę miał kiedyś trochę czasu, to posprawdzam czy precyzja błysku porównywalna do sb800, ale zdaje się, że tu jedynie generacja puszki ma znaczenie...
cyt.:"No, w każdym razie osobiście nie jestem zachwycony 700ką, chociaż ten stały TTL BL daje się w miarę łatwo korygować". [/QUOTE]
Podzielam tą opinię.Mnie też 700-ka nie przypadła do gustu, sprzedałem ją po pół roku i kupiłem używaną SB 800. Głównie ze względu na ten wszechobecny TTL BL oraz mikro przełącznik, do którego obsługi trzeba mieć paluszki jak u niemowlaka.
J.P
Jak miałem SB-800 to wnerwiał mnie krzyżak i ogólnie obsługa lampy. SB-700 nie kupiłem ze względu na brak możliwości wyboru przez użytkownika trybu TTL BL i TTL. SB-900 nie kupiłem bo się przegrzewa. Kupiłem SB-910 i jestem naprawdę zadowolony. Obsługa super, nie przegrzewa się, szybko się ładuje więc można walnąć serią w sporcie, wymiary to też dla mnie plus bo palnik zawsze dalej od osi obiektywu. No i zoom ma większy zakres co też się czasami przydaje. Generalnie lampa idealna do pracy.
fotomarek_k
04-01-2014, 20:11
Jak miałem SB-800 to wnerwiał mnie krzyżak i ogólnie obsługa lampy. (...)
Dla mnie obsługa 800ki jest ok- błyskawiczne przejścia między trybami i łatwa korekta +- błysku. Jednym ruchem zdejmuję i właściwie bez patrzenia na lampę zakładam mydelniczkę. Ale jak pisałem wcześniej- właściwie nie korzystam z CLSa, a jak chcę pogrzebać (głównie z nudów raczej ;-)) w menu, to na wysuwanym odbłyśniku jest ściągawka, gdzie czego szukać :-) Więc sb800 mają wszystko czego ja potrzebuję, a 700kę kupiłem, bo nowych 800ek na rynku brak a dodatkowo nie natknąłem się na wyraźne info o braku zwykłego TTL i możliwości wyłączenia termicznych zabezpieczeń.
Między innymi stąd udział w tym wątku, coby inni mieli łatwiej, bardziej "na wierzchu" tę wiedzę :-)
ps. Włącznik również wydaje mi się b. delikatny...
Co do wnerwiania przez krzyżak, to miałem na myśli jego pracę, ogólne wykonanie i luzy. W SB-910 jest to lepiej wykonane. Zoom lampy też pracuje ciszej. To takie drobiazgi :)
Wstępnie padła decyzja wysyłam do wyceny do serwisu Nikona, jeśli okaże się naprawa powyżej 500zł to chyba kupie na próbę tę sb910. Dzięki za sugestie :)
fotomarek_k
07-01-2014, 00:11
Wstępnie padła decyzja wysyłam do wyceny do serwisu Nikona, jeśli okaże się naprawa powyżej 500zł to chyba kupie na próbę tę sb910. Dzięki za sugestie :)
Rozejrzyj się również po niezależnych serwisach- często ekspertyza gratis :wink:
fotomarek_k
11-01-2014, 23:25
Dziś popracowałem nieco 700ką również w plenerze- potwierdziła się obawa o upierdliwość zdejmowania i zakładania mydelniczki :( Przechodząc z wnętrz, gdzie mydelniczka potrzebna ( a i moc mniejsza spoko wystarcza) na powietrze, konieczne było zdejmowanie dyfuzora. Specjalnie mocnego zastanego dziś nie było, mimo to mydelniczka zabiera tyle, że demontaż na zewnątrz konieczny, żeby zrównoważyć. Ponowne założenie mydelniczki żmudne i wymaga precyzji. Ponadto- mam wrażenie- te wszelkie występy na dyfuzorze się wkrótce zetrą i mogą być problemy. Na szczęście moja SB 800 wróciła z serwisu i w plener to jednak ona będzie, a tylko wnętrza z 700ką- przynajmniej w okresie 2letniej gwarancji ;) Wniosek taki, eśli ktoś dopala w plenerze, to używana 800ka albo nowa 910ka właściwszym wyborem.
ps. Sprawdziłem też, że nowa 700ka ma nieco zimniejsze światło niż 800ka po wymianie palnika- pewnie jednak to sprawka kilkuletniej mydelniczki, bo z dyfuzorami porównywałem. Gdy czas pozwoli, porównam bez mydelniczki i z innym egzemplarzem...
josephebeloki
12-01-2014, 00:46
No ja dzisiaj myślałem, że lampę rozniosę przez ten dyfuzor... g**** nie da się nijak założyć. Ale zabawa CLS-em jest niesamowita ... SB-910 jest czulsza jeśli chodzi o Remote. W zgaszonym mieszkaniu wywoływałem ją z drugiego pokoju z zamkniętymi drzwiami (z szybą). Pokoje leżą obok => nie na przeciwko siebie. W pewnym momencie zgupiałem czy to nie działa jakoś radiowo , bo nie byłem w stanie usadzić lampy , aby druga mi się nie wywołała... :)
Wycena w serwisie nikona naprawy sb 800 koszt 750zł :) do wymiany palnik, dyfuzor i płyta wyzwalania :) poszukam raczej używki pewnie w podobnych pieniądzach.
Potwierdzam wcześniejsze wypowiedzi użytkowników: SB-800 (poza sterowaniem - ale tylko w trybach "zaawansowanych") to wyśmienita lampa.
Jakiś czas temu nabyłem SB900 (nie było jeszcze 910), z myślą sprzedaży SB800. Niedługo sprzedałem, ale... SB900. Seria zdjęć włącza zabezpieczenie (szybciej założyłem SB800 niż ostygła SB900). Wyłączenie zabezpieczenia spowodować może przypalenie przedniej soczewki (Fresnela).
Do używania na aparacie SB800 jest doskonała: korekcja ekspozycji ekspresowa, tryby pod ręką, moc "wystarczająca" (choć zawsze można chcieć więcej), energooszczędna, dość mała, lekka. Jeśli się uprzeć, to za wadę można uznać krótki zoom.