Zobacz pełną wersję : Laptop vs PC # Lightroom
magic_zen
07-08-2012, 17:16
A więc tak, nosze się zakupem drugiego zestawu do obróbki fotek. I teraz jest dylemat bo w obecnym mam (i7, 16gb-ram, RAID na NEF-y, SSD na system, itp) a chciałem kupić zestaw dla żony i tu pytanie, czy kupując jakiegoś mocnego laptopa też na i7 podoła on LR w podobnym stopniu co wyżej wymieniona jednostka czy lepiej sobie odpuścić i złożyć kolejnego pc. Wiem że taki pc wyjdzie taniej.
Dodam ze w obu przypadkach pracować będzie na zewnętrzem monitorze, laptop miałby dla nas taką przewagę że w razie czego można go schować (małe mieszkanie :???: ).
Laptop z takim samym prockiem jak PC nigdy nie będzie tak samo wydajny, bo ma mobilne wersje sprzętu, mobilnego procka, mobilną grafikę, a to z reguły jest mniej wydajne. Jednak różnica pewnie będzie malutka, jakoś wszystkie miniacze, imaki i macbooki jadą na mobilnych i3/i5/i7 i super sobie dają radę, nie widzę powodu dla którego kupiony przez Ciebie laptop miał by sobie nie dać rady.
W laptopach montowane sa processory mobilne. Maja one troche nizsza wydajnosc, mniej rdzeni, ale mniejsze zuzycie energii.
RAMu zazwyczaj rowniez jest mniej - czesc laptopow nie obsluguje kosci 8GB.
Zeby dorownac temu stacjonarnemu, potrzebujesz praktycznie topwoego sprzetu z 2 miejsacami na dysk ( SSD + HDD ), zapewne 17".To jest konkretny koszt i tutaj roznice w stosunku do stacjonarnego ( cenowe ) beda dosc szybko rosly.
Zeby miec podobna wydajnosc - to zalezy co to znaczy podobna. Przy codziennej pracy, nawet przy slabszym processorze roznica nie bedzie duza.
magic_zen
07-08-2012, 18:48
To mnie trochę uspokoiłeś pozostaje kwestia ceny a raczej różnic pomiędzy nimi.
wspomniałeś o grafice tak z ciekawości czy ona ma jakiekolwiek znaczenie dla Lightroom-a do obr video to ok, ale czy LR ma wspomaganie GPU
O modele laptopów nie pytam bo są inne wątki, martwi mnie w nim najbardziej ilość dysków w nich, wiadomo w PC mogę mieć dopóki w obudowę się będą mieścić a w lapkach mam 2 wyjścia albo szybki SSD albo duży HDD o żadnych rajdach itp nie ma mowy ciekawe jak by się pracowało na lapku z SSD w środku a HDD podpiętym przez e-SATA czy coś w tym stylu.
O grafice wspomniałem zakładając ze kiedyś użyjesz lapka nie tylko do Lr ;) do Lr raczej to różnicy nie robi. Co do miejsca - wiele 17" laptopów ma 2 sloty na dysk, możesz więc włożyć SSD na system + szybki duży HDD na dane, nie musisz nic podpinać przez esata (choć możesz, jedno drugiego nie wyklucza, jak byś chciał mieć np 5 dysków).
W mniejszych lapkach możesz trafić złącze mSATA, do którego da radę kupić sensowne SSD.
Z doświadczenia z Mac Mini podpowiem, że:
- praca w LR w środowisku Apple jest bardzo przyjemna
- potrzeba maksymalnie dużo pamięci, gdyż system (a właściwie LR) pochłania ją bardzo łapczywie - 4GB to za mało, więc jeśli laptopy, to takie które mają możliwość przynajmniej rozbudowy do 8GB
- kultura pracy jest wyższa - system nie przeszkadza użytkownikowi milionem domyślnych usług i duperelami, którymi nie powinien się zajmować
- nowy Mac OS X (Mountain Lion) pomału nareszcie przenosi użytkowanie i synchronizowanie różnych urządzeń w przestrzeń sieciową i jeżeli tylko myślisz o innych sprzętach Apple typu iPhone, iPad - to przeskok w stosunku do Windows na przestrzeni dwóch-trzech lat powinien być bardzo zauważalny; to już nie będą osobno telefon, komputer, tablet, aparat, odtwarzacz - tylko całość dość fajnie zaczyna się łączyć i widać, że ktoś zaprojektował to z głową
- bardzo dobrze przemyślane kwestie zarządzania energią, zasilania i włączania lub wyłączania odpowiednich podzespołów, a także brak miliona usług pracujących w tle - to oznacza, że wraz ze świetną metalową obudową odprowadzanie ciepła jest tak zaplanowane, by komputer był cichuteńki
- doskonałe zarządzenie barwą i kolorem - wiesz ile musisz, a o resztę troszczy się system
- jak ktoś raz wdepnie w świat produktów Apple, to bardzo ciężko potem wrócić do wiecznej konserwacji PC i jego systemu
Co do wydajności, to LR 3 chodzi płynnie na Mac Mini 2009. To stara platforma, jeszcze nawet nie na i5 (tylko na C2Duo). Dopóki jest zapas pamięci, wówczas wszystko gra. LR 4 natomiast to inna bajka i wersje, które testowałem chodziły bardzo nieprzyjemnie i koślawo. Upatruję tu raczej winy oprogramowania - niedopracowanej optymalizacji algorytmów, a nie sprzętu.
Minusy:
- trzeba uważać, czy to co się kupuje, współpracuje z Makiem - na przykład kamery internetowe to jest dość słaby punkt
- jeżeli ma się programy pod Windows to wypada dodatkowo kupić ten system i go zainstalować na Maku, choćby pod wirtualną maszyną lub przez BootCamp na jego partycji
- wyższa cena wszystkiego, od sprzętu na początku (wliczony system operacyjny) po peryferia - komfort według mnie wart tej niewielkiej często różnicy jeśli ktoś planuje na lata
- pewne rzadsze dziedziny jak granie, oprogramowanie zewnętrznych urządzeń i kilka innych, są na Maku (mobilnym) prawie w ogóle niemożliwe do zrealizowania
- dzieci mogą mieć pewne problemy gdy chcą użyć programów czy gier od znajomych