Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Laptop vs PC # Lightroom

A więc tak, nosze się zakupem drugiego zestawu do obróbki fotek. I teraz jest dylemat bo w obecnym mam (i7, 16gb-ram, RAID na NEF-y, SSD na system, itp) a chciałem kupić zestaw dla żony i tu pytanie, czy kupując jakiegoś mocnego laptopa też na i7 podoła on LR w podobnym stopniu co wyżej wymieniona jednostka czy lepiej sobie odpuścić i złożyć kolejnego pc. Wiem że taki pc wyjdzie taniej.

Dodam ze w obu przypadkach pracować będzie na zewnętrzem monitorze, laptop miałby dla nas taką przewagę że w razie czego można go schować (małe mieszkanie ).

Domyślnie

Laptop z takim samym prockiem jak PC nigdy nie będzie tak samo wydajny, bo ma mobilne wersje sprzętu, mobilnego procka, mobilną grafikę, a to z reguły jest mniej wydajne. Jednak różnica pewnie będzie malutka, jakoś wszystkie miniacze, imaki i macbooki jadą na mobilnych i3/i5/i7 i super sobie dają radę, nie widzę powodu dla którego kupiony przez Ciebie laptop miał by sobie nie dać rady.
    ;]

Domyślnie

W laptopach montowane sa processory mobilne. Maja one troche nizsza wydajnosc, mniej rdzeni, ale mniejsze zuzycie energii.
    RAMu zazwyczaj rowniez jest mniej - czesc laptopow nie obsluguje kosci 8GB.
    Zeby dorownac temu stacjonarnemu, potrzebujesz praktycznie topwoego sprzetu z 2 miejsacami na dysk ( SSD + HDD ), zapewne 17".To jest konkretny koszt i tutaj roznice w stosunku do stacjonarnego ( cenowe ) beda dosc szybko rosly.
    Zeby miec podobna wydajnosc - to zalezy co to znaczy podobna. Przy codziennej pracy, nawet przy slabszym processorze roznica nie bedzie duza.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

To mnie trochę uspokoiłeś pozostaje kwestia ceny a raczej różnic pomiędzy nimi.

wspomniałeś o grafice tak z ciekawości czy ona ma jakiekolwiek znaczenie dla Lightroom-a do obr video to ok, ale czy LR ma wspomaganie GPU

O modele laptopów nie pytam bo są inne wątki, martwi mnie w nim najbardziej ilość dysków w nich, wiadomo w PC mogę mieć dopóki w obudowę się będą mieścić a w lapkach mam 2 wyjścia albo szybki SSD albo duży HDD o żadnych rajdach itp nie ma mowy ciekawe jak by się pracowało na lapku z SSD w środku a HDD podpiętym przez e-SATA czy coś w tym stylu.

Domyślnie

O grafice wspomniałem zakładając ze kiedyś użyjesz lapka nie tylko do Lr do Lr raczej to różnicy nie robi. Co do miejsca - wiele 17" laptopów ma 2 sloty na dysk, możesz więc włożyć SSD na system + szybki duży HDD na dane, nie musisz nic podpinać przez esata (choć możesz, jedno drugiego nie wyklucza, jak byś chciał mieć np 5 dysków).
    ;]

Domyślnie

W mniejszych lapkach możesz trafić złącze mSATA, do którego da radę kupić sensowne SSD.
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

Z doświadczenia z Mac Mini podpowiem, że:
    - praca w LR w środowisku Apple jest bardzo przyjemna
    - potrzeba maksymalnie dużo pamięci, gdyż system (a właściwie LR) pochłania ją bardzo łapczywie - 4GB to za mało, więc jeśli laptopy, to takie które mają możliwość przynajmniej rozbudowy do 8GB
    - kultura pracy jest wyższa - system nie przeszkadza użytkownikowi milionem domyślnych usług i duperelami, którymi nie powinien się zajmować
    - nowy Mac OS X (Mountain Lion) pomału nareszcie przenosi użytkowanie i synchronizowanie różnych urządzeń w przestrzeń sieciową i jeżeli tylko myślisz o innych sprzętach Apple typu iPhone, iPad - to przeskok w stosunku do Windows na przestrzeni dwóch-trzech lat powinien być bardzo zauważalny; to już nie będą osobno telefon, komputer, tablet, aparat, odtwarzacz - tylko całość dość fajnie zaczyna się łączyć i widać, że ktoś zaprojektował to z głową
    - bardzo dobrze przemyślane kwestie zarządzania energią, zasilania i włączania lub wyłączania odpowiednich podzespołów, a także brak miliona usług pracujących w tle - to oznacza, że wraz ze świetną metalową obudową odprowadzanie ciepła jest tak zaplanowane, by komputer był cichuteńki
    - doskonałe zarządzenie barwą i kolorem - wiesz ile musisz, a o resztę troszczy się system
    - jak ktoś raz wdepnie w świat produktów Apple, to bardzo ciężko potem wrócić do wiecznej konserwacji PC i jego systemu

Co do wydajności, to LR 3 chodzi płynnie na Mac Mini 2009. To stara platforma, jeszcze nawet nie na i5 (tylko na C2Duo). Dopóki jest zapas pamięci, wówczas wszystko gra. LR 4 natomiast to inna bajka i wersje, które testowałem chodziły bardzo nieprzyjemnie i koślawo. Upatruję tu raczej winy oprogramowania - niedopracowanej optymalizacji algorytmów, a nie sprzętu.

Minusy:
    - trzeba uważać, czy to co się kupuje, współpracuje z Makiem - na przykład kamery internetowe to jest dość słaby punkt
    - jeżeli ma się programy pod Windows to wypada dodatkowo kupić ten system i go zainstalować na Maku, choćby pod wirtualną maszyną lub przez BootCamp na jego partycji
    - wyższa cena wszystkiego, od sprzętu na początku (wliczony system operacyjny) po peryferia - komfort według mnie wart tej niewielkiej często różnicy jeśli ktoś planuje na lata
    - pewne rzadsze dziedziny jak granie, oprogramowanie zewnętrznych urządzeń i kilka innych, są na Maku (mobilnym) prawie w ogóle niemożliwe do zrealizowania
    - dzieci mogą mieć pewne problemy gdy chcą użyć programów czy gier od znajomych
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 08-08-2012 o 14:53

Uprawnienia umieszczania postów