PDA

Zobacz pełną wersję : Reklamacja walizki co i jak?

marszull
06-08-2012, 16:16
Szukalem troche, ale znajduje sprzeczne opinie, wiec moze ktos mnie oswieci ;)
Kupilem walizko-torbe. W sklepie internetowym, na fakture na firme.
Walizka udala sie w pierwsza podroz i po przylocie okazalo sie ze jest male rozerwanie w srodku ;(
niby nie przeszkada, ale nowa walizka powinna wytrzymac troche dluzej
I teraz pytanie jak i gdzie moge zareklamowac taka walizke? Na papierka przyczepionych do niej mialem kartke 5 lat gwarancji. Cz reklamuje u sprzedawcy? Czy u producenta? I czy do naprawy czy wymiany na nowa?
Pomoze ktos? Niedlugo wracam i za pare tygodni znowu jade, wiec moze sie uda to szybko zalatwic

PS doczytalem w necie ze gwarancja jest na 30 lat, cos zle zapamietalem

Boryszuk
06-08-2012, 16:21
Ja uderzyłbym do sprzedawcy.
W UK wymieniliby Ci ją na nową ale, z tego co się orientuję, to troche inny świat. Chociaż niedawno byłem miło zaskoczony gdy u jubilera w Polsce od ręki wymieniono mi zerwany łańcuszek na nowy.

12jelonkow
07-08-2012, 14:13
Reklamuje się u sprzedawcy, to sklep sam kontaktuje się z producentem. Prawdopodobnie będziesz musiała wypełnić "zgłoszenie reklamacyjne" i napisać swoje żądanie, i skoro jest rozerwana to lepiej wymienić na nową.
Sklep ma 2 tygodnie kalendarzowe by odpowiedzieć Ci czy przyjął reklamacja, a gdy przyjmie to wyznacza następny termin zrealizowania reklamacji, więc z prędkością może być różnie ;)
Wszystko zależy od producenta, bo może odrzucić reklamację uzasadniając że np materiał się rozerwał bo nieodpowiednio użytkowałeś torbę i przewoziłeś niezabezpieczone ostre elementy itp.

MC_
07-08-2012, 15:03
Na jakiej podstawie twierdzisz, że sklep ma dwa tygodnie na odpowiedź? Nawet nie wiesz kto jest producentem tej walizki.

zdyboo
07-08-2012, 15:21
Wszytko powinno być opisane w karcie gwarancyjnej. Jeżeli chcesz korzystać z gwarancji, to radziłbym zapoznanie się z tym dokumentem.

12jelonkow
07-08-2012, 16:22
Na jakiej podstawie twierdzisz, że sklep ma dwa tygodnie na odpowiedź? Nawet nie wiesz kto jest producentem tej walizki.

Ustawowo każdy sklep ma 2 tygodnie (kalendarzowe) na odpowiedź. A producent nie ma tu nic do rzeczy.

zdyboo
07-08-2012, 17:10
Ustawowo każdy sklep ma 2 tygodnie (kalendarzowe) na odpowiedź. A producent nie ma tu nic do rzeczy.

Mylisz pojęcie niezgodności towaru z umową oraz gwarancji. Gwarancja jest świadczeniem nieobowiązkowym, a niezgodność jest zapewniona przez ustawę. Skoro marszull chce skorzystać z gwarancji, to powinien zapoznać się z jej warunkami. Sklep może w ogóle nie być wmieszany w realizację świadczeń gwarancyjnych.

12jelonkow
07-08-2012, 17:31
Mylisz pojęcie niezgodności towaru z umową oraz gwarancji. Gwarancja jest świadczeniem nieobowiązkowym, a niezgodność jest zapewniona przez ustawę. Skoro marszull chce skorzystać z gwarancji, to powinien zapoznać się z jej warunkami. Sklep może w ogóle nie być wmieszany w realizację świadczeń gwarancyjnych.

marszull w tytule wątku napisał o reklamacji więc opisałam jak to przebiega podczas reklamacji.
Ale faktycznie, o gwarancji nie wiem nic.

MC_
07-08-2012, 17:35
Mylisz się.
Napisałeś jak to przebiega w przypadku zgłoszenia niezgodności z umową.
Nikt nigdzie o tym nie pisał, a wręcz przeciwnie - wrażenie jest takie, że kolega chce skorzystać z GWARANCJI. A o niej nie wiemy faktycznie niczego.

12jelonkow
07-08-2012, 17:47
No to zgłupiałam...
Myślałam że coś wiem, ale chyba nie wiem nic :wink:

marszull
08-08-2012, 00:57
w zasadzie to nie wiem z czego chce skorzystac ;)
ale wiem ze kupujac na firme to czesc "swiadczen dla konsumenta" mnie nie dotyczy
i dlatego sie chcialem poradzic jak najlepiej i najszybciej rozwiazac te sprawe