Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Reklamacja walizki co i jak?

Szukalem troche, ale znajduje sprzeczne opinie, wiec moze ktos mnie oswieci
    Kupilem walizko-torbe. W sklepie internetowym, na fakture na firme.
    Walizka udala sie w pierwsza podroz i po przylocie okazalo sie ze jest male rozerwanie w srodku ;(
    niby nie przeszkada, ale nowa walizka powinna wytrzymac troche dluzej
    I teraz pytanie jak i gdzie moge zareklamowac taka walizke? Na papierka przyczepionych do niej mialem kartke 5 lat gwarancji. Cz reklamuje u sprzedawcy? Czy u producenta? I czy do naprawy czy wymiany na nowa?
    Pomoze ktos? Niedlugo wracam i za pare tygodni znowu jade, wiec moze sie uda to szybko zalatwic

PS doczytalem w necie ze gwarancja jest na 30 lat, cos zle zapamietalem
    Ostatnio edytowane przez marszull ; 06-08-2012 o 16:22

Domyślnie

Ja uderzyłbym do sprzedawcy.
    W UK wymieniliby Ci ją na nową ale, z tego co się orientuję, to troche inny świat. Chociaż niedawno byłem miło zaskoczony gdy u jubilera w Polsce od ręki wymieniono mi zerwany łańcuszek na nowy.
    Pursue happiness with diligence

Domyślnie

Reklamuje się u sprzedawcy, to sklep sam kontaktuje się z producentem. Prawdopodobnie będziesz musiała wypełnić "zgłoszenie reklamacyjne" i napisać swoje żądanie, i skoro jest rozerwana to lepiej wymienić na nową.
    Sklep ma 2 tygodnie kalendarzowe by odpowiedzieć Ci czy przyjął reklamacja, a gdy przyjmie to wyznacza następny termin zrealizowania reklamacji, więc z prędkością może być różnie
    Wszystko zależy od producenta, bo może odrzucić reklamację uzasadniając że np materiał się rozerwał bo nieodpowiednio użytkowałeś torbę i przewoziłeś niezabezpieczone ostre elementy itp.

Domyślnie

Na jakiej podstawie twierdzisz, że sklep ma dwa tygodnie na odpowiedź? Nawet nie wiesz kto jest producentem tej walizki.

Domyślnie

Wszytko powinno być opisane w karcie gwarancyjnej. Jeżeli chcesz korzystać z gwarancji, to radziłbym zapoznanie się z tym dokumentem.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Na jakiej podstawie twierdzisz, że sklep ma dwa tygodnie na odpowiedź? Nawet nie wiesz kto jest producentem tej walizki.
    Ustawowo każdy sklep ma 2 tygodnie (kalendarzowe) na odpowiedź. A producent nie ma tu nic do rzeczy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 12jelonkow Zobacz posta
    Ustawowo każdy sklep ma 2 tygodnie (kalendarzowe) na odpowiedź. A producent nie ma tu nic do rzeczy.
    Mylisz pojęcie niezgodności towaru z umową oraz gwarancji. Gwarancja jest świadczeniem nieobowiązkowym, a niezgodność jest zapewniona przez ustawę. Skoro marszull chce skorzystać z gwarancji, to powinien zapoznać się z jej warunkami. Sklep może w ogóle nie być wmieszany w realizację świadczeń gwarancyjnych.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Mylisz pojęcie niezgodności towaru z umową oraz gwarancji. Gwarancja jest świadczeniem nieobowiązkowym, a niezgodność jest zapewniona przez ustawę. Skoro marszull chce skorzystać z gwarancji, to powinien zapoznać się z jej warunkami. Sklep może w ogóle nie być wmieszany w realizację świadczeń gwarancyjnych.
    marszull w tytule wątku napisał o reklamacji więc opisałam jak to przebiega podczas reklamacji.
    Ale faktycznie, o gwarancji nie wiem nic.

Domyślnie

Mylisz się.
    Napisałeś jak to przebiega w przypadku zgłoszenia niezgodności z umową.
    Nikt nigdzie o tym nie pisał, a wręcz przeciwnie - wrażenie jest takie, że kolega chce skorzystać z GWARANCJI. A o niej nie wiemy faktycznie niczego.

Domyślnie

No to zgłupiałam...
    Myślałam że coś wiem, ale chyba nie wiem nic

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów