PDA

Zobacz pełną wersję : Uzywany Nikkor 17-55, zuzyty czy moze tylko kalibracja.

Jaworus
03-08-2012, 22:27
Kupilem kilka dni temu, doslownie dwa dni przed wyjadem na urlop, uzywanego Nikkora 17-55/2.8, w stanie zewnetrznym dobrym+. W zasadzie kiedy trafi z ostroscia obraz jest bardzo zadowalajacy, jednak zbyt czesto zdarza mu sie nie trafic. W wizjerze niby ostrosc jest OK, a jednak zdjecie wychodzi totalnie mydlane. W sumie warunki oswietleniowe, przyslona, czas migawki nie maja z tym specjalnego zwiazku, czestotliwosc wystepowania nietrafionych zdjec jest w miare stala. Zastanawiam sie, czy moze to byc objaw jakiegos wewnetrznego zuzycia, w stylu zbyt duzych luzow, czy moze byc to tylko kwestia samej kalibracji? Obiektyw ostrzy cicho i bardzo szybko, nic w nim nie grzechocze ani nie trzeszczy, na obudowie nie wiadac sladow po upadku, dlatego zastanawiam sie czy "wojowac" ze sprzedawca, czy wysylac obiektyw do serwisu? Kilka dodatkowyc stowek za serwis moglbym jeszcze przebolec, ale naprawy za tysiac albo i wiecej juz nie specjalnie.

Pisze z telefonu, tak wiec przepraszam za brak polskich znakow.

Wojteksw
04-08-2012, 08:35
Przed podjęciem decyzji o wysyłaniu obiektywu dokonaj dokładnej analizy na statywie, mam taki obiektyw i jest bardzo dobry. Musisz wyeliminować własne błędy, wtedy będziesz pewny co jest nie tak.

wasilewk
04-08-2012, 20:20
Zawsze w serwisie można zrobić wycenę... ...tylko, że oni wolą wymienić cały, wyjustowany, blok optyczny niż bawić się w justowanie.

Jaworus
09-08-2012, 20:44
Wróciłem z urlopu i przejrzałem na spokojnie zdjęcia zrobione tym Nikkorem. W przypadku obiektów oddalonych o nie więcej niż 2m ostrość jest w miarę OK, przy czym im bliżej tym lepiej, jednak im dalej tym gorzej, a przy odległości 10m Front Focus można mierzyć już w metrach. Spróbuję skontaktować się jutro z serwisem (co może być trudne), czy jest sens wysyłać tak zachowujący się obiektyw do kalibracji.

Jaworus
10-09-2012, 16:07
Obiektyw wrócił z serwisu, na szczęście kalibracja rozwiązała problem.