Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Berenika
Sapphiron
31-07-2012, 12:49
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropbox.com/u/59705033/forum/_IMG1346for.jpg)
Sugestie mile widziane :)
Łukasz O.
31-07-2012, 13:28
Kolory jak dla mnie na plus. Ostrość też :) Dodałbym troszkę z lewej strony, żeby było ciut więcej prawego ramienia modelki widać. No i oczy... wydaje mi się, że lewe oko modelki troszkę za bardzo wybieliłeś.
P.S. Bardzo ładna ta modelka :)
Sapphiron
01-08-2012, 19:23
Dzięki Łukasz :)
czysta obejrzeń i jeden komentarz... ech...
remiksson
02-08-2012, 00:18
Mnie się podoba jako całokształt. A gdybym miał czepiać się szczegółów to albo inaczej ciąć (ciaśniej) albo z równą starannością poddać ręce retuszowi. Twarz piekna gładziutka jasna,a na rękach widoczne owłosienie. Szyja też wyraźnie odcina sie od twarzy, fakturę skóry można było nieco zmiękczyć :)
Sapphiron
02-08-2012, 00:19
sorry Remik ale nie będę zmiękczał faktury skóry ;) nie chcę dopuścić do stanu jak na twoich fotach gdzie blur aż ścieka z twarzy...
chcesz komentarz, to prosze: plemnik na dolnej wardze, wlosy zaczesane na gladko a na srodku jakis kogucik :) chyba PS sie popsul :) a podpis wyciety z paczki M&M-sow
depilator na rękę, zasłonięty kolczyk, mina też nie za szczególna. Makijaz na plus. Ogólnie to zdjecie twarzy - do portretu tu jeszcze kawałek brakuje.
stock - a po co ten depilator? Nie wszyscy mają gładkie ręce jak pupa niemowlaka, w ogóle mnie to nie razi.
Jedynie ten kosmyk włosów na środku mnie razi, reszta bardzo dobra i bardzo naturalna!
rafal1980
02-08-2012, 11:28
stock - a po co ten depilator?
Bo jeśli zdjęcie ma być beauty to niech takie będzie od A do Z.
W zwykłym portrecie przeszłoby - tu nie. If you know what i mean..
Bardzo trudno komentować zdjęcie wykonane w studio, biorąc pod uwagę fakt, że fotograf realizuje swoją wizję, która może być zupełnie sprzeczna z oczekiwaniami oglądających.Zdjęcie zamieszczone przez Kolegę mnie jako widzowi zupełnie się nie podoba. Znajduję tu wiele szczegółów przeszkadzających w spokojnym odbiorze tego obrazu. Nie znajduję żadnego przekazu i nie wiem "co autor miał na myśli". W mojej interpretacji fotografia przedstawia młodą, schorowaną kobietę, być może dotkniętą reumatyzmem, siedzącą na wózku inwalidzkim w nienaturalnym ułożeniu rąk i grymasie twarzy. Ładny makijaż przeszkadza a zabiegi elektronicznego wygładzania powodują jeszcze większą odskocznię od rzeczywistości. Ponieważ autor prosił o komentarz a to zdjęcie od chwili pierwszego obejrzenia wyzwoliło takie właśnie moje skojarzenie, postanowiłem się nim podzielić. I nie jest moim zamiarem nikogo obrazić czy pouczać.
Pozdrawiam Wszystkich
Po co depilator ? A po co retusz twarzy ? Po co blurowanie skóry na twarzy, czy choćby wygładzanie ? Po co rozjaśnianie oczu ? Albo robi sie coś do końca, albo wcale.
Naturalność ? A gdzie naturalność na twarzy ? Twarz nie musi być naturalna, powinna być piękna, tak ? - a ręce są już nieistotne, ręce muszą być naturalne ?
Owłosienie na rękach zwyczajnie razi i przeszkadza. Może nie przekreśla zupełnie zdjęcia, ale daje jakiś minus do oceny ogólnej.
Ogólnie mi sie podoba. Po wygładzeniu rąk i poprawieniu włosów byłoby super. No może jeszcze ten "plemnik" na dolnej wardze nie wygląda dobrze, jakiś taki zbyt wyraźny jest.
remiksson
03-08-2012, 01:34
sorry Remik ale nie będę zmiękczał faktury skóry ;) nie chcę dopuścić do stanu jak na twoich fotach gdzie blur aż ścieka z twarzy...
nie mowilem o blurze tylko o kontroli nad fakturą skóry :) mozna ją zmiękczać na wiele sposobów, znasz tylko blur? :)
Zostawiłeś jak jest - Twój wybór :) Dla mnie to jednak rażące niedbalstwo zważywszy na dopracowaną resztę.
A co do plemnika na twarzy to Twoja w tym wina jest jedynie taka, że tego nie skorygowałeś. W porównaniu odblasku do plemnika widzę tu obraźliwośc jedynie dla lampy, która taki kształt błyskowi nadała :) W żadnym razie dla wizażystki czy modelki, a już na pewno nie dla Ciebie :) I nie było w tym nic niekulturalnego, również uważam, że jesteś ciut przewrażliwiony :)
P.S. Nie używam blura, w ogóle :) Ale wiem o jaki efekt Ci chodziło z ta aluzją :)
Jest w dziale portret, wiec tak oceniam.
To że kadr i światło pasuj do beauty nie znaczy że taki był zamiar fotografa, pod portret też pasuje :)
Skoro nie wygładził ręki to po prostu nie chciał uzyskać efektu typowego dla zdjęć beauty :)