PDA

Zobacz pełną wersję : Głowica panoramiczna

rafal1980
26-07-2012, 16:20
No więc od początku ;) Naoglądałem się wczoraj wirtualnych spacerów na internecie i postanowiłem sprawdzić się w czymś takim ;) Na początek postanowiłem sprawdzić się w panoramie360 swojego pokoju ;) Niestety ku mojemu zdziwieniu okazało się, że efekt nie jest zadowalający i taki jaki sobie wymarzyłem :D Postanowiłem odwiedzić wujka googla i zobaczyć co robię nie tak. Najpierw natknąłem się na coś takiego jak problem paralaksy, następnie poznałem termin punkt nodalny. I w tym momencie wszystko jakby stało się jasne co zrobiłem nie tak. Teraz pytanie czy głowica panoramiczna z linku dla moich amatorskich zastosować sprawdzi się? Jestem w posiadaniu statywu Manfrotto XPROB z głowicą Manfrotto 410
http://allegro.pl/glowica-do-panoram-panoramiczna-exd-v3-1-gratis-i2498966790.html Pewnie napiszecie, że taką głowicę można zrobić w domowym zaciszu kosztem 20-30zł lecz niestety moje zdolności manualne w takim majsterkowaniu i grzebaniu pozostawiają wiele do życzenia :D Tak więc, czy miał ktoś styczność z głowicą z linku lub może poleci coś innego najlepiej do 300zł? Gdy nabiorę doświadczenia i wprawy dopiero będę mógł przymierzać się do jakiegoś NodalNinja lub Manfrotto 303.
Skoro już założyłem temat o głowicy to jeszcze chciałbym się upewnić czy dobrze kombinuję, że do panoram lepszy jest pełna klatka niż crop?

RobertMiernik
26-07-2012, 16:58
Głowica z linku to chyba jedna z najprostszych konstrukcji, przy czym imho w tym przypadku najważniejsze jest to czy zaciski są na tyle stabilne, żeby aparat sam pod własnym ciężarem nie zmieniał pozycji, nie wiem czy można to sprawdzić przez internet.
Może ktoś takiej używa to Ci podpowie.

Co do pełnej klatki, panoramy to zwykle sklejki szerokokątnych zdjęć, więc w takim ujęciu - tak, pełna klatka daje możliwość uzyskania szerszego kąta widzenia. Ale, żeby za łatwo nie było, robiąc panoramę dłuższymi ogniskowymi - składasz większą ilość zrobionych 'z bliższa' zdjęć, więc dostajesz lepszą jakość końcowego obrazka. Dzięki temu będzie można na przykład większego zooma zrobić przeglądając panoramę/spacer.

rafal1980
26-07-2012, 17:05
Prostota konstrukcji nie wiąże się z ograniczeniem funkcjonalności? Zakładając, że zaciski będą trzymały i aparat będzie stabilny.

marszull
26-07-2012, 17:22
funkcjonalnosci nie, raczej wygody uzytkowania

rafal1980
26-07-2012, 17:29
Jeśli wygoda ma mnie kosztować 1800zł ( w przypadku manfrotto ) a wcale nie powiedziane, że zabawię w panoramach na dłużej "zabawka" kosztująca 250zł wydaje mi się idealna :D Nie widzę wręcz wad ;) Dzięki Panowie za pomoc - jednak w dalszym ciągu szukam osób, które miały styczność z głowicą z linku

wiciury
26-07-2012, 17:51
ja do takich zabaw zdecydowałem się na chiński produkt
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItemVersion&item=110773308973&view=all&tid=851143379001
i jestem zadowolony
jest tam w komplecie rotator którego brak w Twoim rozwiązaniu
a jest on dość istotny

stosunek cena\podobieństwo do NN czy frotek jest bardzo dobry
do ceny dolicz VAT (ok 100zł)

nie wiem jakim obiektywem robisz
ja tu również wybrałem ekonomiczną wersję Samyang 8mm 3.5 i tu znów stosunek jest na 5

jeśli chcesz poczytać to jest sporo o pano
np. http://vr360.pl/panoforum/index.php

crop 1,5 czy 1,6 dla amatora to min 4+1+1 (można 6+1+1) przy 8mm
FF i tak musi zrobić 3+1+1
więc po co przepłacać :)
(wiem wiem można mniej)

jakby co to pytaj choć ja amator jestem :)
pozdr

rafal1980
26-07-2012, 18:11
Link coś nie chce śmigać. Rotator rozumiem zwiększa wygodę?
Wezmę chyba tą głowicę z allegro, jeśli nie będzie mi odpowiadać w ciągu 10dni mogę zrezygnować z zakupu. Napiszę co i jak ;)

wiciury
26-07-2012, 18:25
no to jeszcze raz

http://www.ebay.pl/itm/360-Professional-Panoramic-Gimbal-Bracket-Tripod-Head-F-Canon-Nikon-Suitcase-/160642800383?pt=AU_TripodsMonopods&hash=item25670e9aff#ht_4921wt_1046

oczywiście że 10 dni to dobra sprawa :)

a rotator to rodzaj podstawy głowicy odmierzający kąt obrotu
ułatwia życie

rafal1980
26-07-2012, 18:36
a rotator to rodzaj podstawy głowicy odmierzający kąt obrotu
ułatwia życie

Szyna pójdzie na szybkozłączkę Manfrotto 410 więc rotator też będzie ;)
Chyba dobrze kombinuję? :D

Jacek S.
27-07-2012, 17:38
Chyba dobrze kombinuję? :D

Średnio :)

Podczas obrotu głowicą rotator robi "klik" co pewien kąt (taki, jaki mu "karzesz"). Nie musisz patrzeć, czy obróciłeś cały zestaw o odpowiedni kąt.

Da się bez niego obejść :)

wasyl1965
05-08-2012, 21:36
Kupiłem ją bo potrzebowałem kilku dodatkowych głowic.
Niestety według mnie straszny szajs. Ciężka, upierdzieliła mi wszystko farbą a po pierwszym deszczu
mam na niej wykwity rdzy.

Pieniądze rzeczywiście nie wielkie więc nawet się nie opłaca oddawać tym samym jednak w życiu bym nie kupił jej jeszcze raz...

poszukał bym czegoś z aluminium będzie lekkie i nie zardzewieje. albo okazyjnie Nodal Ninja. Ostatnio było na ebayu kilka okazji

słowem umęczysz się przy tym niemiłosiernie, a za chwilę podobnie jak ja rzucisz to w kąt. To mniej więcej jak by rzeźbić przy pomocy siekiery.., :)

rafal1980
05-08-2012, 22:05
Dzięki za opinie, natknąłem się w międzyczasie jeszcze na kilka negatywnych opinii - tym samym rezygnuję z niej.

marszull
06-08-2012, 15:52
poszukaj NN na allegro i ebay, czesto ludzie kupuja i pozniej sprzedaja, bo sie okazuje ze takei panoramy to nie dla nich zabawa ;)
ewentualnie przejrzyj forum panoramiczne, tam ludzie polecaja inne glowice i dokladnie je opisuja