Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ruter bezprzewodowy

ropusz
23-07-2012, 22:47
Pomóżcie proszę, bo zaraz mnie do wariatkowa zabiorą. Mam TP-LINKa TL-WR1043ND i nie chce banglać dobrze z moim laptopem (Dell M4400). Zmieniłem już nawet kartę WiFi i nadal są problemy. Permanentnie zrywa połączenie internetowe i muszę go resetować. Na ogół ma to miejsce, jak ściągam z sieci większe pliki lub przegrywam z laptopa na dysk NAS, który jest podłączony pod ten ruter. Efekt jest taki, że właściwie mam non stop wpięty kabel bo z WiFi nie idzie korzystać. Inne sprzęty nie mają problemu z tym ruterem ale one na ogół korzystają z trybu G, a ja mam problem z N. Natomiast mój laptop dobrze sobie radzi z innymi sieciami WiFi.

Zatem pytanie czy możecie polecić jakiś dobry ruter WiFi z obsługą standardu N?

thorcik
23-07-2012, 22:56
Klik! (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=159326)

ropusz
23-07-2012, 23:04
Czytałem, czytałem, sam się w nim kiedyś udzielałem i chwaliłem mój cudowny ruter. Ale już mi przeszło i muszę znaleźć coś normalnego, żebym nie musiał robić restartów dwa razy dziennie. Fakt jest faktem, że trochę sprzętów mam i potrzebuję coś wydajnego.

RobertMiernik
23-07-2012, 23:04
Sprawdź czy w pobliżu inne sieci nie nadają przypadkiem na tym samym kanale - jeśli tak zmień swój na najmniej używany.

Możesz spróbować to sprawdzić na przykład Androidową aplikacją WiFi Analyzer.

Greg77
23-07-2012, 23:08
A nie zmieniales przez przypadek systemu albo sterownikow do wifi w lapku?? Mialem tak z wifi pod AMD w blaszaku.....pod W7 sterowniki byly nie stabilne.

Beerman
23-07-2012, 23:11
Sprawdź czy w pobliżu inne sieci nie nadają przypadkiem na tym samym kanale - jeśli tak zmień swój na najmniej używany.

Możesz spróbować to sprawdzić na przykład Androidową aplikacją WiFi Analyzer.

...a na windowsie darmowym netstumblerem: http://www.netstumbler.com/downloads/

Sterowniki sieciówki zaktualizowane w laptopie? Firmware w routerze najświeższy?

ropusz
23-07-2012, 23:18
Sterowniki najnowsze Intela, firmware w routerze również. Fakt, że u mnie w bloku to routerów jak psów.

RobertMiernik
23-07-2012, 23:26
Sterowniki najnowsze Intela, firmware w routerze również. Fakt, że u mnie w bloku to routerów jak psów.

To może być powód. Spróbuj poszukać wolnego kanału, spróbuj kupić w realu czy innym media antenę zewnętrzną lepszą (do routera), wiele to nie da ale może ta odrobina będzie wystarczająca.

ropusz
23-07-2012, 23:33
Zasięg mam doskonały a laptop jest 1,5m od routera więc jakiejś ekstra mocy nie potrzebuję. Powiedzmy, że kopiuję po WiFi coś z laptopa na dysk NAS podpięty kablem do routera. Wszystko idzie ok ale po jakimś czasie się zrywa i muszę resetować router. Jest tak zawsze przy dużych plikach, np. z kamery.

RobertMiernik
24-07-2012, 00:07
Tak, ale zerwania pewnie są spowodowane szumem z innych sieci pracujących na tym samym kanale, jeśli się nie da zmienić kanału bo wszystkie są zasyfione, to jedynym rozwiązaniem jest przebicie się przez ten szum.

ropusz
24-07-2012, 00:38
Nie to żebym był przesądny ale po ustawieniu kanału 13 w ogóle przestało działać :) W końcu uruchomiłem apkę na Androidzie i wybrałem najlepszy dla siebie kanał. Zobaczymy jak będzie. Fakt, że mój router ma mnóstwo opcji, których nie ruszałem, więc może tam by dało się coś ustawić? Albo w ustawieniach karty w laptopie? Czasem jest tak, że połączenie z routerem nadal jest ale brakuje połączenia z internetem. Ale nie jest to wina modemu bo po restarcie routera wszystko się poprawia.

Greg77
24-07-2012, 01:03
Ale nie jest to wina modemu bo po restarcie routera wszystko się poprawia.

Czyli wina modemu;)
Nie padl Tobie ten router?

Reed
24-07-2012, 01:24
A moze jakies ustawienia w firewallu?
Ja mam Della E4300 i starego Linksysa i zadnych problemow, newer

kkokosz
24-07-2012, 06:29
Miałem podobne problemy z TP-Linkiem (nie wiem, czy ten sam model, już nie pamiętam symbolu). Generalnie objaw był taki, że często zrywał połączenie i bez restartu nic już nie dawało się zrobić (a często nawet bez resetu urządzenia), poza tym w pewnym momencie zacząłem gubić jego zasięg (pewnie zwiększył się tłok sieciowy wifi w bloku ;) ). Męczyłem się z tym czas jakiś, po czym kupiłem Pentagrama Cerberusa (dokładny model mogę Ci podać, jak wrócę do domu) - trochę się na początku wzbraniałem, ale cena była korzystna i opinia kolegi z pracy także. Od tamtej pory zapomniałem, że mam router w domu - żadnych problemów czy zawieszeń. Wprawdzie jest to router połączony z modemem ADSL, a nie wiem, czy takie coś Cię interesuje, ale zawsze warto wiedzieć ;)

Majek
24-07-2012, 11:34
A ja ostatnio zetknąłem się z informacją, że Delle mają problemy z Wi-Fi. Nie drążyłem tematu, bo mnie to nie dotyczy. Tylko informuję, że takie coś mi wpadło w ucho.

ropusz
24-07-2012, 16:15
Ja zmieniłem kartę WiFi na inną mając nadzieję, że coś się poprawi ale niestety nie pomogło. Moja małżonka ma Sony i nie ma tych problemów. W sumie to już sam nie wiem czy winny jest router czy mój laptop.

Reed
24-07-2012, 16:22
Pogrzebalem w domowym sprzecie. Na stacjonarnym sprzecie wpialem ostatnio karte wifi TP-Linka i dopoki korzystalem z ich klienta do polaczenia z routerem (LinkSys), to mialem problemy z laczemem - albo zrywal, albo nie znajdywal sieci. Jak zaczalem uzywac windowsowego klienta sieciowego, to wszystko jest juz OK.
Niby problem z innej strony, ale moze pomoze Ci ta informacja

ropusz
29-07-2012, 18:49
Tylko u mnie, jak się rozłączy to inne urządzenia też tracą połączenie. Zatem obstawiam, że to wina routera a nie oprogramowania na laptopie. Jaki router możecie polecić?

wasilewk
29-07-2012, 19:24
Odkąd zainstalowałem modem DGT (ja mam ten bez antenek), to przestałem się zajmować internetem - wszystko chodzi samo, bez ingerencji. Może idź tą drogą ?

Pzdr.

lazik_s
29-07-2012, 19:56
Tylko u mnie, jak się rozłączy to inne urządzenia też tracą połączenie. Zatem obstawiam, że to wina routera a nie oprogramowania na laptopie. Jaki router możecie polecić?

Zależy do czego, jakie wymagania.

ropusz
30-07-2012, 10:07
Mam podłączony NAS, PS3, telewizor, drukarkę po kablu a do tego kilka laptopów, telefony, tablety. Najchętniej w N. Przydałoby się więcej miejsca na wpięcie kabli, tak powiedzmy 6 (teraz mam 4). Wolałbym jakieś sprawdzone firmy Cisco, Linksys, D-link. TP-linka już nie chcę.

lazik_s
30-07-2012, 10:17
a jaki net i jaka predkość? modem? (z 6 portowym to i tak będzie kiepsko)
drukarka podpięta pod router po usb?

ropusz
30-07-2012, 10:37
Mam modem kablowy z Aster ok 20 Mb/s. Drukarka podpięta kablem sieciowym, nie przez USB.

lazik_s
30-07-2012, 10:41
I sieć b/g/n 2.4GHz i bez planów na 5GHz?
Jakieś aplikacje szczególne chcesz uruchomić na routerze?

ropusz
30-07-2012, 11:24
B/g/n mam na auto. Nie uruchamiam na serwerze żadnych aplikacji póki co.

lazik_s
30-07-2012, 12:13
B/g/n mam na auto. Nie uruchamiam na serwerze żadnych aplikacji póki co.

Bez gigabit switcha chyba więc się nie obejdzie bo właściwie większość routerów to 4 potowce na LANie. Na tym co masz możesz jeszcze spróbować postawić coś na dd-wrt (może się jego działanie poprawić i to znacznie).

Co do nowych to:
(RT-N66U)
(R6300)
(DIR-857)
(Linksys E4200V2)
(WNDR4500)
(WNDR3800)
(RT-N56U)
(WNDR3700v2)
lub te już podane w innym wątku

ropusz
29-08-2012, 18:12
Wgrałem sobie openWRT do mojego TP-Linka i chyba pomogło, bo póki co się nie rozłącza, więc dam mu jeszcze szansę na czas jakiś.

chaos
31-08-2012, 20:48
to ja polecę zyxel nbg-419n
zalety ? wyłącznik wifi na obudowie ;)

maciey75
08-09-2012, 14:21
Jak cos to mam na zbyciu Linkysa WRT54GC ale 4 porty.

Majek
14-10-2012, 10:38
Możecie polecić jakiś sensowny router z modemem ADSL? Do Neostraty, w sensie. Najpierw miałem LiveBOX, czy jak to się tam nazywa, w pewnym momencie zamieniałem go na jakiegoś badziewnego TP-Linka za kilka złotych, żeby sprawdzić, czy problemy z łączem leżą po stronie urządzenia dostępowego, no i tak już został... Teraz widzę, że zaczynają się z i nim jazdy (np. teraz nie mogę otworzyć strony administracyjnej - musiałbym wczołgać się na poddasze, żeby go zresetować). Ponad to, to urządzenie nie daje możliwości przekierowywania portów. Tak więc potrzebuję urządzenia przede wszystkim stabilnego, dającego możliwość bardziej zaawansowanej konfiguracji, niż włącz/wyłącz DHCP. Żeby było ciekawiej, nie potrzebuję w nim fifirifi, gdyż accesspoint mam w innym miejscu domu, gdzie sygnał lepiej się rozchodzi. Jakiś Linsys? TAKI (http://www.komputronik.pl/product/63261/Linksys_Wireless_G_Router_ADSL_WAG54G2.html) na przykład? Pytam, bo z urządzeniami ADSLowymi mam niewielkie doświadczenie...

EDIT:
Aaaa... Tak do trzech stówek pi razy oko...

EDIT 2:
Hmm... Leży mi w szafie zwykły router kablowy, więc na upartego do Neostraty potrzebował bym samego modemu ADSL, a routing rozwiązałbym we własnym zakresie...

EDIT 3:
Matko, jaki ja zacofany jestem... Nie ma modemów ADSL. Są tylko routery z modemem. I nie ma routerów ADSL, jakichkolwiek routerów, bez fifiri (mówimy o zastosowaniach domowych, nie o sprzęcie do budowy profesjonalnych sieci). To jak, ten Linksys z linka by się nadał? Pierwsze co wyskoczyło na guglach. :-)

elanek
15-10-2012, 10:52
Możecie polecić jakiś sensowny router z modemem ADSL? Do Neostraty, w sensie. Najpierw miałem LiveBOX, czy jak to się tam nazywa, w pewnym momencie zamieniałem go na jakiegoś badziewnego TP-Linka za kilka złotych, żeby sprawdzić, czy problemy z łączem leżą po stronie urządzenia dostępowego, no i tak już został... Teraz widzę, że zaczynają się z i nim jazdy (np. teraz nie mogę otworzyć strony administracyjnej - musiałbym wczołgać się na poddasze, żeby go zresetować). Ponad to, to urządzenie nie daje możliwości przekierowywania portów. Tak więc potrzebuję urządzenia przede wszystkim stabilnego, dającego możliwość bardziej zaawansowanej konfiguracji, niż włącz/wyłącz DHCP. Żeby było ciekawiej, nie potrzebuję w nim fifirifi, gdyż accesspoint mam w innym miejscu domu, gdzie sygnał lepiej się rozchodzi. Jakiś Linsys? TAKI (http://www.komputronik.pl/product/63261/Linksys_Wireless_G_Router_ADSL_WAG54G2.html) na przykład? Pytam, bo z urządzeniami ADSLowymi mam niewielkie doświadczenie...

EDIT:
Aaaa... Tak do trzech stówek pi razy oko...

EDIT 2:
Hmm... Leży mi w szafie zwykły router kablowy, więc na upartego do Neostraty potrzebował bym samego modemu ADSL, a routing rozwiązałbym we własnym zakresie...

EDIT 3:
Matko, jaki ja zacofany jestem... Nie ma modemów ADSL. Są tylko routery z modemem. I nie ma routerów ADSL, jakichkolwiek routerów, bez fifiri (mówimy o zastosowaniach domowych, nie o sprzęcie do budowy profesjonalnych sieci). To jak, ten Linksys z linka by się nadał? Pierwsze co wyskoczyło na guglach. :-)
http://allegro.pl/router-adsl-asus-dsl-n12u-wifi-n-5dbi-antena-usb-i2688921147.html - takiego mam z miesiąc i jestem mega zadowolony.
Tu jest podejrzanie tani:
http://allegro.pl/szybki-router-asus-rt-n12-vc-300mbps-wifi-n-xdsl-i2686054968.html

peterka43
20-10-2012, 17:34
http://allegro.pl/router-adsl-asus-dsl-n12u-wifi-n-5dbi-antena-usb-i2688921147.html - takiego mam z miesiąc i jestem mega zadowolony.
Tu jest podejrzanie tani:
http://allegro.pl/szybki-router-asus-rt-n12-vc-300mbps-wifi-n-xdsl-i2686054968.html

To są zupełnie różne routery
pierwszy ma modem adsl(neostrada, netia) natomiast drugi jest do sieci kablowych(aster,upc i tym podobnych)

EDIT 3:
Matko, jaki ja zacofany jestem... Nie ma modemów ADSL.
Są modemy ADSL,musisz poszukać,rozprowadzała je netia i era przy internecie na łączach TP oraz na samym początku TP ,nowsze były już na usb więc odpadają

elanek
20-10-2012, 20:38
To są zupełnie różne routery
pierwszy ma modem adsl(neostrada, netia) natomiast drugi jest do sieci kablowych(aster,upc i tym podobnych)

A tak. Ale kupiłem dla siebie dobry :)