Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Other World...
grudzinsky
21-07-2012, 23:51
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/77729620053085882475.jpg)
Podoba mi się. Fajny kadr i ta tajemnicza skała w oddali, która wygląda jak ruiny jakiegoś zamczyska.
Sebastianito
23-07-2012, 21:05
Dziwi mnie, ze talk dobre zdjecia ma tak maly odzew...
Dziwi mnie, ze talk dobre zdjecia ma tak maly odzew...
Wydaje mi się, że nie wszystkim pasuje konwersja, której poddał Dawid ten, bądź co bądź, dobry kadr ;)
Konwersji mówię: nie, kadrowaniu: tak :D
P.S. Dzięki za odwiedziny i do następnego ;)
grudzinsky
24-07-2012, 15:59
Hubert, a co z ta konwersja jest nie tak? sa czernie i biele, kontrastowo jak lubie :) nie lubie mdlych zdjec b&w (takich jak mam dziesiatki w rodzinnym albumie) ;)
konwersja jest dość 'szorstka', dużo w niej ziarna co może się podobać lub nie. Jednakże jak już wspomniano świetny jest kadr. Chmura maźnięta na górze świetnie jest usytuowana i zamyka całość
Mnie konwersja wydaje sie bardzo na miejscu.
Stopniowo z kolejnymi planami staje się ciemniejsza i w końcu przechodzi w czernie. Bardzo ciekawie. Kadr elegancki...
Hubert, a co z ta konwersja jest nie tak? sa czernie i biele, kontrastowo jak lubie :) nie lubie mdlych zdjec b&w (takich jak mam dziesiatki w rodzinnym albumie) ;)
Czernie i bile są bez wątpienia i tutaj nie mam zastrzeżeń ;)
Chodzi mi bardziej o efekt końcowy. Myślę, że te skałki mają na tyle ciekawą strukturę, że przydałoby się ją przedstawić troszkę delikatniej. Nie podoba mi się to, co dzieje się z wodą, szczególnie na pierwszym planie.
Dodatkowo widać na tym ujęciu, że korzystałeś z filtra połówkowego, z twardym przejściem. Zauważ, że skały na linii horyzontu mają niewiele szczegółów. Widać też, że filterek był troszkę za nisko, bo woda pod horyzontem też ciemna, a "niska" skałka przy lewej krawędzi (także pod horyzontem), również nienaturalnie przyciemniona. Choć możesz powiedzieć, że to efekt chmur przewijających się na niebie i to one dały taki efekt. Z wodą - ok, ale te skały "wrastające" znad linii horyzontu są na prawdę imponujące i zasługują na więcej szczegółów ;)
Jak Autor masz prawo do takiej wizji i ja ją szanuję, niemniej uważam, że troszkę delikatniejsze podejście do konwersji, zadbanie o detale tu i ówdzie, mogłoby tej pracy pomóc ;)
grudzinsky
24-07-2012, 21:18
Hubert zdjecie robilem juz po zachodzie slonca uzywajac do tego filtra Heliopan ND 3.0 f/4 i 4min naswietlania. w trakcie robienia zdjecia woda uciekala i to da sie zaobserwowac na tym zdjeciu ;) nie trafilem w odpowiednie warunki. odplyw, brak swiatla i bardzo dlugi czas naswietlania. ale chcialem zmierzyc sie z miejscowka...z reszta jak przyjedziesz do mnie to Cie tam zabiore i bedziesz mogl sie wykazac :razz:
a te skaly wyrastajaceznad linii horyzontu sa bardzo daleko w ocean wysuniete i zeby dobry szczegol wyciagnac to trzeba uzyc min 50mm, a to dla mnie zbyt wasko :razz:
zaprasza zapraszam :)
Hubert zdjecie robilem juz po zachodzie slonca uzywajac do tego filtra Heliopan ND 3.0 f/4 i 4min naswietlania. w trakcie robienia zdjecia woda uciekala i to da sie zaobserwowac na tym zdjeciu ;) nie trafilem w odpowiednie warunki. odplyw, brak swiatla i bardzo dlugi czas naswietlania. ale chcialem zmierzyc sie z miejscowka...z reszta jak przyjedziesz do mnie to Cie tam zabiore i bedziesz mogl sie wykazac :razz:
a te skaly wyrastajaceznad linii horyzontu sa bardzo daleko w ocean wysuniete i zeby dobry szczegol wyciagnac to trzeba uzyc min 50mm, a to dla mnie zbyt wasko :razz:
zaprasza zapraszam :)
Ok, dzięki za zaproszenie - jak tylko pojawi się okazja, to na pewno zawitam ;)
Nikonozaur
24-07-2012, 21:30
nie trafilem w odpowiednie warunki (...) brak swiatla (...)
No i to jest odpowiedź na pytanie Sebastiana. Kadr jest w porząsiu, ale wszystkiego obróbką zastąpić się nie da. Po prostu zdjęcie nie ma tego błysku, tej iskierki, która stoi dokładnie na granicy między oglądaniem a podziwianiem. ;)
grudzinsky
24-07-2012, 21:49
gdybym trafil swiatlo to napewno nie pokazywal bym tego miejsca w b&w bo zal by byl straszny...
gdybym trafil swiatlo to napewno nie pokazywal bym tego miejsca w b&w bo zal by byl straszny...
Nie do końca się zgodzę... czasami ujęcia z pięknym światłem prezentują się równie dobrze w B&W - to tylko kwestia konwersji ;)
Sebastianito
25-07-2012, 00:12
Mi sie tam to podoba, pomimo wszelakich za i przeciw. Podoba mi sie tak jak jest.
krzysztofz24
25-07-2012, 21:53
Kadr mi sie bardzo podoba. Wybor BW wydaje mi sie tu bardzo na miejscu. Pasuje mi to surowosci tej skalistej sceneri.
Ale samo BW jednak mi nie pasuje. Kontrast. O ile czernie I cienie mi pasuja to biele zdecydowanie nie.
Szczegolnie na niebie, jasna biala plama nad tymi skalami na horyzoncie I troche na prawo.
Podsumowujac; kadr I widok bardzo na tak, charakter BW na nie.