PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Other World...

grudzinsky
21-07-2012, 23:51

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/77729620053085882475.jpg)

nothing
22-07-2012, 21:35
Podoba mi się. Fajny kadr i ta tajemnicza skała w oddali, która wygląda jak ruiny jakiegoś zamczyska.

Sebastianito
23-07-2012, 21:05
Dziwi mnie, ze talk dobre zdjecia ma tak maly odzew...

Hoobie
23-07-2012, 22:18
Dziwi mnie, ze talk dobre zdjecia ma tak maly odzew...

Wydaje mi się, że nie wszystkim pasuje konwersja, której poddał Dawid ten, bądź co bądź, dobry kadr ;)
Konwersji mówię: nie, kadrowaniu: tak :D

P.S. Dzięki za odwiedziny i do następnego ;)

grudzinsky
24-07-2012, 15:59
Hubert, a co z ta konwersja jest nie tak? sa czernie i biele, kontrastowo jak lubie :) nie lubie mdlych zdjec b&w (takich jak mam dziesiatki w rodzinnym albumie) ;)

matios
24-07-2012, 16:49
konwersja jest dość 'szorstka', dużo w niej ziarna co może się podobać lub nie. Jednakże jak już wspomniano świetny jest kadr. Chmura maźnięta na górze świetnie jest usytuowana i zamyka całość

Radek_1
24-07-2012, 18:33
Mnie konwersja wydaje sie bardzo na miejscu.
Stopniowo z kolejnymi planami staje się ciemniejsza i w końcu przechodzi w czernie. Bardzo ciekawie. Kadr elegancki...

Hoobie
24-07-2012, 21:07
Hubert, a co z ta konwersja jest nie tak? sa czernie i biele, kontrastowo jak lubie :) nie lubie mdlych zdjec b&w (takich jak mam dziesiatki w rodzinnym albumie) ;)

Czernie i bile są bez wątpienia i tutaj nie mam zastrzeżeń ;)
Chodzi mi bardziej o efekt końcowy. Myślę, że te skałki mają na tyle ciekawą strukturę, że przydałoby się ją przedstawić troszkę delikatniej. Nie podoba mi się to, co dzieje się z wodą, szczególnie na pierwszym planie.
Dodatkowo widać na tym ujęciu, że korzystałeś z filtra połówkowego, z twardym przejściem. Zauważ, że skały na linii horyzontu mają niewiele szczegółów. Widać też, że filterek był troszkę za nisko, bo woda pod horyzontem też ciemna, a "niska" skałka przy lewej krawędzi (także pod horyzontem), również nienaturalnie przyciemniona. Choć możesz powiedzieć, że to efekt chmur przewijających się na niebie i to one dały taki efekt. Z wodą - ok, ale te skały "wrastające" znad linii horyzontu są na prawdę imponujące i zasługują na więcej szczegółów ;)
Jak Autor masz prawo do takiej wizji i ja ją szanuję, niemniej uważam, że troszkę delikatniejsze podejście do konwersji, zadbanie o detale tu i ówdzie, mogłoby tej pracy pomóc ;)

grudzinsky
24-07-2012, 21:18
Hubert zdjecie robilem juz po zachodzie slonca uzywajac do tego filtra Heliopan ND 3.0 f/4 i 4min naswietlania. w trakcie robienia zdjecia woda uciekala i to da sie zaobserwowac na tym zdjeciu ;) nie trafilem w odpowiednie warunki. odplyw, brak swiatla i bardzo dlugi czas naswietlania. ale chcialem zmierzyc sie z miejscowka...z reszta jak przyjedziesz do mnie to Cie tam zabiore i bedziesz mogl sie wykazac :razz:
a te skaly wyrastajaceznad linii horyzontu sa bardzo daleko w ocean wysuniete i zeby dobry szczegol wyciagnac to trzeba uzyc min 50mm, a to dla mnie zbyt wasko :razz:
zaprasza zapraszam :)

Hoobie
24-07-2012, 21:28
Hubert zdjecie robilem juz po zachodzie slonca uzywajac do tego filtra Heliopan ND 3.0 f/4 i 4min naswietlania. w trakcie robienia zdjecia woda uciekala i to da sie zaobserwowac na tym zdjeciu ;) nie trafilem w odpowiednie warunki. odplyw, brak swiatla i bardzo dlugi czas naswietlania. ale chcialem zmierzyc sie z miejscowka...z reszta jak przyjedziesz do mnie to Cie tam zabiore i bedziesz mogl sie wykazac :razz:
a te skaly wyrastajaceznad linii horyzontu sa bardzo daleko w ocean wysuniete i zeby dobry szczegol wyciagnac to trzeba uzyc min 50mm, a to dla mnie zbyt wasko :razz:
zaprasza zapraszam :)

Ok, dzięki za zaproszenie - jak tylko pojawi się okazja, to na pewno zawitam ;)

Nikonozaur
24-07-2012, 21:30
nie trafilem w odpowiednie warunki (...) brak swiatla (...)
No i to jest odpowiedź na pytanie Sebastiana. Kadr jest w porząsiu, ale wszystkiego obróbką zastąpić się nie da. Po prostu zdjęcie nie ma tego błysku, tej iskierki, która stoi dokładnie na granicy między oglądaniem a podziwianiem. ;)

grudzinsky
24-07-2012, 21:49
gdybym trafil swiatlo to napewno nie pokazywal bym tego miejsca w b&w bo zal by byl straszny...

Hoobie
24-07-2012, 23:32
gdybym trafil swiatlo to napewno nie pokazywal bym tego miejsca w b&w bo zal by byl straszny...

Nie do końca się zgodzę... czasami ujęcia z pięknym światłem prezentują się równie dobrze w B&W - to tylko kwestia konwersji ;)

Sebastianito
25-07-2012, 00:12
Mi sie tam to podoba, pomimo wszelakich za i przeciw. Podoba mi sie tak jak jest.

krzysztofz24
25-07-2012, 21:53
Kadr mi sie bardzo podoba. Wybor BW wydaje mi sie tu bardzo na miejscu. Pasuje mi to surowosci tej skalistej sceneri.
Ale samo BW jednak mi nie pasuje. Kontrast. O ile czernie I cienie mi pasuja to biele zdecydowanie nie.
Szczegolnie na niebie, jasna biala plama nad tymi skalami na horyzoncie I troche na prawo.
Podsumowujac; kadr I widok bardzo na tak, charakter BW na nie.