Zobacz pełną wersję : Zdjęcia miasta na długich czasach
przemyslawdurczak
20-07-2012, 21:03
Hej, szukałem ale nie znalazłem- dziennych zdjęć miasta na bardzo długich czasach. Zależy mi na efekcie "martwego" miasta- macie jakieś przykłady?
Przy okazji- o ile działek przyciemni mi filt ND 1000 i jakiej firmy byście polecili (najlepiej w wersji regulowanej), średnica bodajże 77 mm
Z góry dzięki
Co do regulowanych filtrów to odpuść. Fadery niestety dają kiepską jakość obrazu, w filmie się sprawdza, w fotografii nie. Co do martwego miasta, to chyba najlepiej zrobić wiele klatek ekspozycji i potem szopować, wycinając ludzi i samochody. Podkładasz kilka zdjęć na warstwach i wycierasz ludzi, tak, żeby zostało tylko tło. Zdjęcia najlepiej robić wcześnie rano. Ok. 6:00 w niedzielę miasto i tak jest wymarłe.
RobertMiernik
22-07-2012, 22:17
1000 to dziesięć działek, ale za wer'em nie kupuj regulowanych bo zabarwienia są straszliwe, i do tego mocno nierówne.
Co do zdjęć, to wszystko zależy od miejsca, jeśli to jest miejscówka przelotowa, to wystarczy przyglądnąć się przechodniom i zliczyć czas jakiego potrzebują na przejście całego kadru, jeśli czas będziesz miał 3-4 razy dłuższy nie powinno być widać ludzi jednak możesz mieć smugi zarejestrowane, czas koło 6 razy dłuższy od tego czasu powinien dać czyste zdjęcie.
Pamiętaj, że matryca się grzeje, przy bardzo długich czasach będziesz miał mocno zaszumione zdjęcia.
Co do regulowanych filtrów to odpuść. Fadery niestety dają kiepską jakość obrazu, w filmie się sprawdza, w fotografii nie. Co do martwego miasta, to chyba najlepiej zrobić wiele klatek ekspozycji i potem szopować, wycinając ludzi i samochody. Podkładasz kilka zdjęć na warstwach i wycierasz ludzi, tak, żeby zostało tylko tło. Zdjęcia najlepiej robić wcześnie rano. Ok. 6:00 w niedzielę miasto i tak jest wymarłe.
Dobry pomysl, ale warto tez zwrocic uwage na chmury i swiatlo, pamietaj, ze jezeli bedzie troche chmurek przesuwajacych sie po niebie to ich cienie beda wedrowac po scianach budynkow co moze utrudnic obrobke......sadze, ze rozwiaze problem pochmurny lub bezchmurny dzien;)
Pamiętaj, że matryca się grzeje, przy bardzo długich czasach będziesz miał mocno zaszumione zdjęcia.
To prawda, dlatego lepiej takie zdjecia wykonywac jak jest zimno......to nie zart;)
RobertMiernik
23-07-2012, 10:24
To prawda, dlatego lepiej takie zdjecia wykonywac jak jest zimno......to nie zart;)
Nawet ustawienie puszki w cieniu zamiast w słonecznym miejscu pomaga i to też nie żart ;>
Aha: jeśli ludzie w kadrze będą szli w stronę aparatu a nie skosami albo w poprzek to czas potrzebny, żeby ich nie zarejestrować na matrycy jest niestety drastycznie większy.
przemyslawdurczak
23-07-2012, 10:51
Matematycznie czasy wychodzą mi około 1 min w pogodny dzień, nie najgorzej. Ogólnie, dzięki za pomoc. Jakie firmy filtr byście polecili? Zależałoby mi aby był w wersji slim.
Przy okazji- znacie może przykłady tego typu fotek, jakiś czas temu widziałeś coś podobnego, ale nie mogę trafić z powrotem w to samo miejsce.
MEGALOPOLIS
23-07-2012, 16:03
Przemek, czasy ponad 300sek przy f/11 uzyskasz spokojnie z filtrem B+W ND1000, dorzuć do tego jeszcze szara polówkę i będzie nawet dłużej. Z filtrem ND400 przy f/11 będzie to ok 60sek i to konfiguracja, którą sam osobiście stosuje od długiego czasu, ponieważ lubię pozostawić w kadrze również ślad po człowieku.
Dla przykładu 2 zdjęcia z tymi filtrami:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.martinstavars.com/grafika/125.jpg)
ND400 i 30 sek - tutaj akurat zależało mi na pozostawieniu kilku osób w kadrze. A po wszystkich poruszających się osobach pozostały tylko lekkie smugi (z dłuższym czasem nie byłoby ich).
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.martinstavars.com/megalopolis-london/zdjecia/martin_stavars-_megalopolis_london02.jpg)
B+W ND1000 i 300 sek.
szklarek
23-07-2012, 18:53
Tak się wtrącę do tematu;) Świetne zdjęcia ;)
Napisałem coś, czego nie zauważyłeś. O 5 - 6 rano nie trzeba tylu zabiegów, ludzi praktycznie nie ma na mieście. W tym momencie najlepiej robić takie zdjęcia. Możliwe, że wtedy da się złapać kadry bez ludzi.
RobertMiernik
23-07-2012, 21:26
Tyle, że wtedy też nie ma np słońca ;>
przemyslawdurczak
24-07-2012, 10:40
MEGALOPOLIS - dzięki, o tego typu informacje mi chodziło.
Krzysiek C
25-07-2012, 09:44
Słońce będzie (w lecie), najwyżej nie z tej strony co potrzeba ;)