Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia miasta na długich czasach

przemyslawdurczak
20-07-2012, 21:03
Hej, szukałem ale nie znalazłem- dziennych zdjęć miasta na bardzo długich czasach. Zależy mi na efekcie "martwego" miasta- macie jakieś przykłady?
Przy okazji- o ile działek przyciemni mi filt ND 1000 i jakiej firmy byście polecili (najlepiej w wersji regulowanej), średnica bodajże 77 mm

Z góry dzięki

wer
21-07-2012, 02:36
Co do regulowanych filtrów to odpuść. Fadery niestety dają kiepską jakość obrazu, w filmie się sprawdza, w fotografii nie. Co do martwego miasta, to chyba najlepiej zrobić wiele klatek ekspozycji i potem szopować, wycinając ludzi i samochody. Podkładasz kilka zdjęć na warstwach i wycierasz ludzi, tak, żeby zostało tylko tło. Zdjęcia najlepiej robić wcześnie rano. Ok. 6:00 w niedzielę miasto i tak jest wymarłe.

RobertMiernik
22-07-2012, 22:17
1000 to dziesięć działek, ale za wer'em nie kupuj regulowanych bo zabarwienia są straszliwe, i do tego mocno nierówne.

Co do zdjęć, to wszystko zależy od miejsca, jeśli to jest miejscówka przelotowa, to wystarczy przyglądnąć się przechodniom i zliczyć czas jakiego potrzebują na przejście całego kadru, jeśli czas będziesz miał 3-4 razy dłuższy nie powinno być widać ludzi jednak możesz mieć smugi zarejestrowane, czas koło 6 razy dłuższy od tego czasu powinien dać czyste zdjęcie.

Pamiętaj, że matryca się grzeje, przy bardzo długich czasach będziesz miał mocno zaszumione zdjęcia.

Greg77
23-07-2012, 07:14
Co do regulowanych filtrów to odpuść. Fadery niestety dają kiepską jakość obrazu, w filmie się sprawdza, w fotografii nie. Co do martwego miasta, to chyba najlepiej zrobić wiele klatek ekspozycji i potem szopować, wycinając ludzi i samochody. Podkładasz kilka zdjęć na warstwach i wycierasz ludzi, tak, żeby zostało tylko tło. Zdjęcia najlepiej robić wcześnie rano. Ok. 6:00 w niedzielę miasto i tak jest wymarłe.

Dobry pomysl, ale warto tez zwrocic uwage na chmury i swiatlo, pamietaj, ze jezeli bedzie troche chmurek przesuwajacych sie po niebie to ich cienie beda wedrowac po scianach budynkow co moze utrudnic obrobke......sadze, ze rozwiaze problem pochmurny lub bezchmurny dzien;)

Pamiętaj, że matryca się grzeje, przy bardzo długich czasach będziesz miał mocno zaszumione zdjęcia.

To prawda, dlatego lepiej takie zdjecia wykonywac jak jest zimno......to nie zart;)

RobertMiernik
23-07-2012, 10:24
To prawda, dlatego lepiej takie zdjecia wykonywac jak jest zimno......to nie zart;)

Nawet ustawienie puszki w cieniu zamiast w słonecznym miejscu pomaga i to też nie żart ;>

Aha: jeśli ludzie w kadrze będą szli w stronę aparatu a nie skosami albo w poprzek to czas potrzebny, żeby ich nie zarejestrować na matrycy jest niestety drastycznie większy.

przemyslawdurczak
23-07-2012, 10:51
Matematycznie czasy wychodzą mi około 1 min w pogodny dzień, nie najgorzej. Ogólnie, dzięki za pomoc. Jakie firmy filtr byście polecili? Zależałoby mi aby był w wersji slim.
Przy okazji- znacie może przykłady tego typu fotek, jakiś czas temu widziałeś coś podobnego, ale nie mogę trafić z powrotem w to samo miejsce.

MEGALOPOLIS
23-07-2012, 16:03
Przemek, czasy ponad 300sek przy f/11 uzyskasz spokojnie z filtrem B+W ND1000, dorzuć do tego jeszcze szara polówkę i będzie nawet dłużej. Z filtrem ND400 przy f/11 będzie to ok 60sek i to konfiguracja, którą sam osobiście stosuje od długiego czasu, ponieważ lubię pozostawić w kadrze również ślad po człowieku.

Dla przykładu 2 zdjęcia z tymi filtrami:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.martinstavars.com/grafika/125.jpg)
ND400 i 30 sek - tutaj akurat zależało mi na pozostawieniu kilku osób w kadrze. A po wszystkich poruszających się osobach pozostały tylko lekkie smugi (z dłuższym czasem nie byłoby ich).

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.martinstavars.com/megalopolis-london/zdjecia/martin_stavars-_megalopolis_london02.jpg)
B+W ND1000 i 300 sek.

szklarek
23-07-2012, 18:53
Tak się wtrącę do tematu;) Świetne zdjęcia ;)

wer
23-07-2012, 21:13
Napisałem coś, czego nie zauważyłeś. O 5 - 6 rano nie trzeba tylu zabiegów, ludzi praktycznie nie ma na mieście. W tym momencie najlepiej robić takie zdjęcia. Możliwe, że wtedy da się złapać kadry bez ludzi.

RobertMiernik
23-07-2012, 21:26
Tyle, że wtedy też nie ma np słońca ;>

przemyslawdurczak
24-07-2012, 10:40
MEGALOPOLIS - dzięki, o tego typu informacje mi chodziło.

Krzysiek C
25-07-2012, 09:44
Słońce będzie (w lecie), najwyżej nie z tej strony co potrzeba ;)