Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Na trawie
przemyslawdurczak
19-07-2012, 13:20
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://przemyslawdurczak.pl/wp-content/gallery/portrety/dsc_3148.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://przemyslawdurczak.pl/wp-content/gallery/portrety/dsc_3201.jpg)
Kilka dodatkowych ujęć można zobaczyć na blogasie. Ogólnie bardzo mile widziane uwagi.
przemyslawdurczak
20-07-2012, 08:16
142 wejścia i ani słowa;) jakoś się to robi tradycją przy moim wrzutkach.
Są tak dobre, że aż brakuje słów żeby to opisać :P
142 wejścia i ani słowa;) jakoś się to robi tradycją przy moim wrzutkach.
Nie tylko przy Twoich. Wzorzec zachowania jest następujący:
A) zdjęcia bardzo słabe - mnóstwo komentarzy, doradców jak poprawić, ale szczególnie wytykane jest całe zło w zdjęciach.
B) zdjęcia dobre - wówczas nie wiadomo co skrytykować więc lepiej się nie odzywać. Skutkuje to brakiem komentarzy. Czasem ktoś kompetentny napisz coś wartościowego, ale trzeba być cierpliwym.
C) zdjęcia o dowolnej wartości jakościowej/estetyczne, ale wstawia je użytkownik z koła wzajemnej adoracji - wówczas jest sporo komentarzy, głównie przychylnych i miłych. Nie zawsze konstruktywnych.
D) zdjęcia o dowolnej wartości jakościowej/estetyczne, ale wstawia je użytkownik którego się nie lubi lub mu się zazdrości - mega dużo złośliwych, komentarzy :)
Wygląda na to że Twoje zdjęcia należą do grupy B. Brak komentarza, też jest komentarzem :)
Nie tylko przy Twoich. Wzorzec zachowania jest następujący:
A) zdjęcia bardzo słabe - mnóstwo komentarzy, doradców jak poprawić, ale szczególnie wytykane jest całe zło w zdjęciach.
B) zdjęcia dobre - wówczas nie wiadomo co skrytykować więc lepiej się nie odzywać. Skutkuje to brakiem komentarzy. Czasem ktoś kompetentny napisz coś wartościowego, ale trzeba być cierpliwym.
C) zdjęcia o dowolnej wartości jakościowej/estetyczne, ale wstawia je użytkownik z koła wzajemnej adoracji - wówczas jest sporo komentarzy, głównie przychylnych i miłych. Nie zawsze konstruktywnych.
D) zdjęcia o dowolnej wartości jakościowej/estetyczne, ale wstawia je użytkownik którego się nie lubi lub mu się zazdrości - mega dużo złośliwych, komentarzy :)
Wygląda na to że Twoje zdjęcia należą do grupy B. Brak komentarza, też jest komentarzem :)
brakuje mi tutaj przycisku "lubię to" :lol:
aaaa jesli chodzi o zdjecia - 1 mnie sie podoba :) - ale zaraz sie znajdziem jakis krytykant który udowodni ze to zdjecie z oczywistych powodów jest do d.... ;)
To ja napiszę, co mi leży na wątrobie.
Na 1:
- bela słomy nad brzuchem
- brak dłoni
- kawałek drzewa w PG i całe drzewo na środku też wydaje mi się zbędne.
Nr 2 jakoś kadrowo mi się nie podoba. Obróbka fajna choć troszkę brązowego mogłoby ocieplić zdjęcia. Najbardziej brakuje mi światła zachodzącego słońca - teraz wygląda jakby było robione w pochmurne południe.
przemyslawdurczak
20-07-2012, 09:49
I jak tutaj się można czegoś nauczyć?:)
Zbyt krytyczny jestem, żeby się tak zaklasyfikować psm :)
Dla mnie zdjęcia poprawne ;)
NIE podoba się, na pierwszym wygląda tak jakby prawa noga była przedłużeniem lewej ręki, zresztą lewa noga też może być przedłużeniem lewej ręki - dziwny efekt, a może ja dziwnie patrzę?, tytuł do bani, jak już to na sianie albo słomie, nie wiem co to tam w tej beli, ale na pewno nie trawa, 2-gie ciut lepsze, ale też nic ciekawego, nie lubię kadrów "głową w dół".
Dopisując jeszcze do listy psm:
- jest weekend, więc nie ma kto komentować
- ja np. czekam często na pierwsze komentarze od innych, by nie zamykać dyskusji, bo potem tylko czytam: "za mOSAdem" - na taką łatwiznę nie chcę w kółko pozwalać ;)
- czasem zdjęcia są nijakie, nudne, nieciekawe - chcemy je po prostu szybko pominąć i przejść do bardziej interesujących; nie mają jakichś wybitnie zauważalnych dla laika wpadek technicznych też, a jak są w sensownej konwersji cz/b, to ciężko się przyczepić do balansu bieli i kolorów
Dopisując jeszcze do listy psm:
- jest weekend, więc nie ma kto komentować
- ja np. czekam często na pierwsze komentarze od innych, by nie zamykać dyskusji, bo potem tylko czytam: "za mOSAdem" - na taką łatwiznę nie chcę w kółko pozwalać ;)
mOSAd, towarzystwo się rozkręciło, kilka komentarzy jest więc i Ty możesz już napisać. Szczerze mówiąc jeśli sam coś wystawiam, z dużą niecierpliwością czekam na Twoje zdanie. Czasem się doczekam, czasem nie :).
Dodam również coś od siebie. Jedynka przemawia do mnie. Zgadzam się z przedmówcą że bela siana może rozpraszać.
Całkiem możliwe, że czysty drugi plan zupełnie zmieniłby sposób patrzenia na to zdjęcia. Podoba mi się konwersja do BW oraz to jak modelka pozuje. Jest naturalna.
Nie mniej jednak bardziej mi się podoba zdjęcie z bloga bloga (http://przemyslawdurczak.pl/index.php/portret-2/miss-natura-czyli-portret-na-sianie/#!prettyPhoto) trzecie od góry "dsc_3143".
Mi się podoba poza jednym ale, mianowicie dłoń na jedynce, której nie ma w kadrze wygląda jakby jej nie było i w rzeczywistości - brakuje mi jej po prostu.
przemyslawdurczak
20-07-2012, 18:11
to że jest poprawnie powiedzmy, że się domyślam. Bardziej interesuje mnie co zrobić, żeby było ciekawie. Odnośnie beli siana, fakt mogłoby jej nie być, ale w plenerze nie zawsze są możliwości zmiany tła- tutaj gdybym przesunął się bardziej straciłbym światło, które padało na modelkę i włożł w kadr inny snopek.