Zobacz pełną wersję : Wazne - znaleziono sprzet
Potrzebuje pomocy ludzi z Warszawy (domniemany wlasciciel/ka jest raczej z tamtych okolic) - dzisiaj znalazlem aparat (nikon) z torba w bardzo ustronnym miejscu w Krakowie i za bardzo nie wiem jak dotrzec do pechowca - mozecie rozglosic (ja nawet nie wiem gdzie) ze zguba jest w dobrych rekach i czeka na odbior? Wszelkie pomocne informacje prosze kierowac na pm.
Z GORY DZIEKUJE !!
Potrzebuje pomocy ludzi z Warszawy (domniemany wlasciciel/ka jest raczej z tamtych okolic) - dzisiaj znalazlem aparat (nikon) z torba w bardzo ustronnym miejscu w Krakowie i za bardzo nie wiem jak dotrzec do pechowca - mozecie rozglosic (ja nawet nie wiem gdzie) ze zguba jest w dobrych rekach i czeka na odbior? Wszelkie pomocne informacje prosze kierowac na pm.
Z GORY DZIEKUJE !!
Jeśłi są jakieś zdjęcia na karcie, to często w exifie lub w ustawieniach aparatu są dane fotografa. Ale to pewnie wiesz.
RobertMiernik
18-07-2012, 00:26
Zgłoś na policję, że znalazłeś, może ktoś zgłosił zgubienie/kradzież...
Jeśłi są jakieś zdjęcia na karcie, to często w exifie lub w ustawieniach aparatu są dane fotografa. Ale to pewnie wiesz.
wiem, ale nie są wystarczające do namierzenia niestety
AndrzejMirek
18-07-2012, 01:24
Było tu wcale nie tak dawno ogłoszenie forumowego kolegi, który w Krakowie (o ile dobrze pamiętam) na Błoniach pod drzewem zostawił.. może to ten..
Swoją drogą bardzo ładnie z Twojej strony. Gratulacje.
niestety nie i nie to miejsce
proponuję poszukać w sieci zdjęć z puszki o tym numerze seryjnym
warto też sprawdzić numer seryjny w serwisie Nikona - oczywiście informując o co chodzi
http://sssf.art.pl/browse.php?order=DataZdarzeniaZ&last=&Producent=&Kategoria=&keyword=
Moze ktos sie wpisal...
proponuję poszukać w sieci zdjęć z puszki o tym numerze seryjnym
mozesz deczko przyblizyc temat, bo przyznaje sie, ze nie mam zielonego pojecia jak poszukac w ten sposob zdjec ??
dzieki
zdjęcie z aparatu upuść tu : http://www.stolencamerafinder.com/
marszull
18-07-2012, 10:24
Jak sa zdjecia z powtarzajaca sie twarza, to warto wrzucic na fejsa
Temat do zamknięcia. Pechowiec zgłosił się już do mnie i przeszedl pozytywnie proces weryfikacji ;) dzisiaj lub jutro wysyłam kurierem. Dzieki wszystkim za rady i odpowiedzi.
Redskull
18-07-2012, 12:25
No to gostek powinien dać na mszę, a Tobie wysłać co najmniej 1/10 wartości sprzętu znaleźnego. Fajnie, że są jeszcze uczciwi na tej planecie!
A jak nie przyśle niczego to załóż konto na paypalu i coś przelejemy. Uczciwość trzeba dotować.
Robert_P
18-07-2012, 12:50
Temat do zamknięcia. Pechowiec zgłosił się już do mnie i przeszedl pozytywnie proces weryfikacji ;) dzisiaj lub jutro wysyłam kurierem. Dzieki wszystkim za rady i odpowiedzi.
To jeszcze powiedz jak znalazłeś zapominalskiego :)
No to gostek powinien dać na mszę, a Tobie wysłać co najmniej 1/10 wartości sprzętu znaleźnego. Fajnie, że są jeszcze uczciwi na tej planecie!
Gostka ;). Co zrobi to już jej decyzja.
A jak nie przyśle niczego to załóż konto na paypalu i coś przelejemy. Uczciwość trzeba dotować.
Mam konto na paypalu ;)
To jeszcze powiedz jak znalazłeś zapominalskiego :)
Najlepsze w tym, ze to nie ja znalazłem zapominalską, tylko ona mnie. A szczerze to dzięki forum, bo wujek google wynalazł post, który wczoraj zamieściłem, zapominalska założyła sobie konto na naszym forum i wysłała mi pm'ke z dokładnym opisem zguby. Zresztą może niech się sama wypowie, skoro już ma konto tutaj ;)
Najlepsze w tym, ze to nie ja znalazłem zapominalską, tylko ona mnie. A szczerze to dzięki forum, bo wujek google wynalazł post, który wczoraj zamieściłem, zapominalska założyła sobie konto na naszym forum i wysłała mi pm'ke z dokładnym opisem zguby. Zresztą może niech się sama wypowie, skoro już ma konto tutaj ;)
koniecznie! ;-)
a wujek gg indeksuje zamkniętą część forum?
a wujek gg indeksuje zamkniętą część forum?
chyba tak (http://www.google.com/search?q=nikon+krakow+znaleziono&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a#hl=pl&safe=on&client=firefox-a&hs=g78&rls=org.mozilla:pl%3Aofficial&sclient=psy-ab&q=nikon+sprzet+znaleziono&oq=nikon+sprzet+znaleziono&gs_l=serp.3...12030.14645.0.15342.11.8.3.0.0.5.599 .1825.0j3j3j5-1.7.0...0.0...1c.7kHHSlEvAEQ&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=167df51d9fd20896&biw=1088&bih=504)
Znalazcy już dziękowałam, ale uczynię to jeszcze raz na forum publicznym - to naprawdę bardzo budujące, że wciąż można znaleźć tak uczciwych ludzi i że to akurat pan znalazł zgubę. Aparat należy do mojej siostry, która wczoraj była przejazdem w Krakowie. Zguba została zgłoszona na policję, jednocześnie przeczesywaliśmy internet z nadzieją, że znajdę jakąkolwiek wzmiankę na temat znalezionego aparatu, generalnie sama nie wierzyłam, że może się to udać. Oczywiście znaleźne należy się bez dwóch zdań. Jeszcze raz ogromnie dziękuję, zarówno znalazcy, jak i wszystkim zaangażowanym w temat.
RobertMiernik
18-07-2012, 16:38
Oj gapy, gapy...
:>
fajnie że się tak skończyło, brawo dla znalazcy, tak trzeba !
gratuluję uczciwości :-) brawo dla tego pana :-) :-)
Ja również gratuluję uczciwości, ale należy przy okazji podkreślić, choć pewnie wszyscy wiedzą, że przywłaszczenie sprzętu w takiej sytuacji jest bezprawne i może grozić poważnymi konsekwencjami.
enthropia
19-07-2012, 21:41
A tak z ciekawości, co to był za sprzęcik?
AndrzejMirek
19-07-2012, 22:26
A jakie to ma znaczenie? Zguba to zguba, zawsze tak samo boli.
A tak z ciekawości, co to był za sprzęcik?
różowy COOLPIX S30 ;-) :mrgreen::mrgreen:
różowy COOLPIX S30 ;-) :mrgreen::mrgreen:
;) dobre...
pozdr
PS
Szacun dla znalazcy - punkt dla Ciebie...
enthropia
19-07-2012, 23:02
A jakie to ma znaczenie? Zguba to zguba, zawsze tak samo boli.
Rozumiem, że dla Ciebie nie ma, dla mnie ma z dokładnie tego samego powodu.
Co Cię znowu boli?
;) dobre...
pozdr
Co w tym jest dobrego?
Coś co kiedyś było "normalne" teraz staje się wydarzeniem. Dla mnie jest to upadek "człowieczeństwa". Ja się cieszę, że jeszcze są "normalni" i uczciwi Polacy.
ksawerson
20-07-2012, 00:33
To nie "upadek" człowieczeństwa tylko nowe technologie w służbie człowiekowi :) Kiedyś bez netu, w takim przypadku dziewczyna w życiu by nie znalazła zguby. A prawda jest taka, że zawsze i wszędzie byli i są ludzie i "ludziska", zupełnie niezależnie od koloru skóry, wyznania, wagi czy narodowości. Dlatego ci uczciwsi i trochę porządniejsi powinni się wspierać i pomagać sobie nawzajem. Tak więc ode mnie także brawa dla ziomala z Sosnowca :)
z uczciwością nie jest tak źle - dwa razy gubiłem komórkę i dwa razy dzwoniono na numer ze spisu "mama" z info gdzie ją odebrać
raz zostawiłem panel od highendowego decka samochodowego w pewnym klubie (mam na panelu numer telefonu i tekst "znalazłeś - zadzwoń - nagroda)
- panel znalazł szef ochrony klubu, o jakiejkolwiek nagrodzie nie chciał słyszeć, nawet o piwie nie chciał gadać bo jak mówił w pracy nie pije
swego czasu w moim mieście właściciel pewnego kantoru zgubił torbę z ponad 0,5Mzł - znalazł ją ubogi człowiek i zwrócił
tak czy inaczej - tak powinno być, brawo dla uczciwych
To nie "upadek" człowieczeństwa tylko nowe technologie w służbie człowiekowi :) Kiedyś bez netu, w takim przypadku dziewczyna w życiu by nie znalazła zguby. A prawda jest taka, że zawsze i wszędzie byli i są ludzie i "ludziska", zupełnie niezależnie od koloru skóry, wyznania, wagi czy narodowości. Dlatego ci uczciwsi i trochę porządniejsi powinni się wspierać i pomagać sobie nawzajem. Tak więc ode mnie także brawa dla ziomala z Sosnowca :)
A dlaczego by nie znalazła? Zgłosiła zgubę na policji. Jak by znalazca też zgłosił, to by się właściciel znalazł.