Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Wakacyjny portret
CathyNoo
17-07-2012, 19:49
Witam!
Wakacyjny portret mojego synka.Wszelkie opinie mile widziane ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img96/5495/500th.jpg)
Bardzo ładnie skomponowany kwadracik. Kolorystyka bardzo bardzo a model nie dość, że urodziwy to jeszcze od najmłodszych lat wie co ze sobą zrobić jak szkiełko patrzy :) Pozdrawiam
Jest super - jedyny mankament to zbyt gładka skóra, ale nie wiem czy miałaś na to wpływ (dzieci mają gładką skórę, po zmniejszeniu zdjęcia może to tak wyglądać jakby się użyło blura)
mariuszmilkowski
17-07-2012, 21:42
a ja napiszę tak, same foto bez zastrzeżeń podoba mi się, ale mam mieszane uczucia czy aby napewno ten właśnie model (chodzi mi o płeć) powinien znajdować się na tej fotografi , nie odbierz tego żle ale w moim odczuciu ta sceneria (w ten sposób podana) i obróbka są za słodkie dla chłopca.
CathyNoo
17-07-2012, 22:06
Jest super - jedyny mankament to zbyt gładka skóra, ale nie wiem czy miałaś na to wpływ (dzieci mają gładką skórę, po zmniejszeniu zdjęcia może to tak wyglądać jakby się użyło blura)
Nie wygładzałam skóry i nie używałam blura.
a ja napiszę tak, same foto bez zastrzeżeń podoba mi się, ale mam mieszane uczucia czy aby napewno ten właśnie model (chodzi mi o płeć) powinien znajdować się na tej fotografi , nie odbierz tego żle ale w moim odczuciu ta sceneria (w ten sposób podana) i obróbka są za słodkie dla chłopca.
Zawsze marzyłam o córeczce,jednak los sprawił,że jestem mamą dwóch łobuziaków ;) To,że mam syna nie oznacza chyba,że nie mogę go fotografować na kwiecistej łące?Słyszałam też opinie,że powinnam mu ściąć włosy,bo to chłopiec jest przecież.Co do obróbki rzecz gustu.Lubię słodkie i kolorowe dzieciaczki.Mały ma dopiero trzy latka i chyba nie jest jeszcze zbyt duży,żebym nie mogła pokazać go jako małego słodziaka ;)
Pozdrawiam :)
aikidudi
18-07-2012, 01:25
mnie się bardzo podoba. Powinnas wydrukować przynajmniej a2 format i wrzucić na ścianę. To co poruszył mariusz powyżej to widać właśnie różnicę w postrzeganiu przez mężczyznę i kobietę. Wcale mi to nie przeszkadza, ze Twój synek jest na łące a nie bije się z kumplami na dzielnicy :) - zarcik oczywiście.
mariuszmilkowski
18-07-2012, 09:58
CathyNoo oczywiście że możesz i rób to jak najczęsciej. To tylko moje odczucie i dotyczy tylko tej fotografii - pozdrawiam :)
A co do tego że chłopcy powinni mieć krótkie włosy - to plotki :) nie słuchaj tego
Dla mnie świetne! Przyjemnie się ogląda.
No niby ładnie, ale znów za mało przymknięta przysłona i nieusunięte zafarby na portretowanej postaci. Jest zielono.
CathyNoo
19-07-2012, 08:44
No niby ładnie, ale znów za mało przymknięta przysłona i nieusunięte zafarby na portretowanej postaci. Jest zielono.
Przysłona mało przymknięta,bo ja tak lubię a zielono jest chyba u Ciebie,bo ja zafarbów żadnych nie widzę! ;)
Kaśka, co Ty mi tu dziewczyno za bajki opowiadasz? ;)
Nie chcę tu bywających epatować swoim sprzętem (niektórzy bardzo tego nie lubią), ale wierzaj mi, że widać wszystko tak jak trzeba.
Jest zafarb, bo być musi, skoro utopiłaś dzieciaka w zielsku. :)
Popracujże nad tą fotką i nie leń się.
CathyNoo
19-07-2012, 10:30
Wiesz Johanan,nie lubię się lenić i nieustannie pracuję nad swoim warsztatem.Jakiś czas temu zainwestowałam w nowy monitor ( wydaje mi się,że całkiem przyzwoity ),który do tej pory mnie nie zawiódł.Kilka dni temu odebrałam z labu zdjęcia z tej serii i też nie widać zafarbu.Nie wiem,może mam problemy ze wzrokiem.
Mam inną teorię, że widzimy oboje to samo, ale że ... Ty tak po prostu lubisz. :)
A z tym nie sposób wojować. ;)
Zatem przepraszam i już grzecznie usuwam się w cień.
CathyNoo
19-07-2012, 11:33
Przecież ani skóra,ani włosy nie są zielone.Bynajmniej ja nie widzę żeby były i nikt z wcześniej komentujących nie zwrócił mi na to uwagi.W czym więc problem?Chętnie wysłucham Twoich porad co powinnam zrobić i w jakim kierunku pójść z obróbką,aby zdjęcie miało właściwe kolory.
Internet przeglądam albo na wielkoformatowym NEC-u, albo na starszawym już dość EIZO FlexScan S1932, więc w sumie barwy powinny mi się w przybliżeniu zgadzać, zatem zakładam, że skoro i Ty zanabyłaś odpowiedni do fotografii sprzęt, to widzimy obrazek dość podobnie.
Widzisz, problem ze światłem jest taki, że odbijając się od kolorowej powierzchni nabiera ono jej odcienia i obdarza owym odcieniem dość obficie wszystko co się w pobliżu znajduje, a w tym wypadku jest to Twój rodzony synek.
Wiesz czym ja się bawiłem, by poeksperymentować z tym obrazkiem?
Ano zwykłym FastStone w wersji 4.6, którym pobawiłem się krzywymi ( :) ), i udało mi się uzyskać nawet zadowalający rezultat.
Przepraszam, że dokonywałem tych korekt nie spytawszy Cię uprzednio, czy wyrażasz na to zgodę, ale obrazek już
usunąłem z mojej maszyny, wiec wielkiego naruszenia praw autorskich tu raczej nie ma.
Powiem tak, jeśli Tobie osobiście ten obrazek w tej wersji się podoba, to absolutnie trzniaj moje gadanie i odeślij mnie do kąta, gdzie w tym wypadku pewnie jest moje miejsce. ;)
Tak się zastanawiałam czy pisać czy nie, gdyż wiele razy już wiedziałam Twoje piękne prace i prawdopodobnie mój warsztat reprezentuje o wiele niższy poziom. Zdjęcie od razu bardzo mi się spodobało, temat, ujęcie, kadr, dziecko o nieprzeciętnej urodzie, rewelacyjne GO, ale coś chyba jest nie tak. Wydaje mi się, że przez to, że chłopiec ma tak gładziutka skórę, na którą dodatkowo promieniuje zieleń, do tego kąt padania światła - buzia jest spłaszczona. Gdy doda się trochę kontrastu wygląda bosko. Tak jak Johanan spróbowałam na krzywych również. Tak to już jest, że jedni wolą zdjęcia bardziej kontrastowe a inni mniej.
Moja córa też ma takie bujne włosy i zauważyłam, że zdecydowanie lepiej wychodzi na zdjęciach w orientacji pionowej. Złudzenie optyczne..
CathyNoo
19-07-2012, 14:18
Zdjęłam trochę zieleni na krzywych,czy teraz lepiej?
źródło (http://imageshack.us/a/img515/6735/500xn.jpg)
MZ o niebo lepiej - też mi troszkę przeszkadzał zafarb ale zakładałem, że "tak ma być"
CathyNoo
19-07-2012, 15:04
Być może nadszedł czas,abym odwiedziła okulistę ;)
Być może nadszedł czas,abym odwiedziła okulistę ;)
;) Ja chyba też bo nie widzę różnicy
koral - słowo sie rzeklo... sio do okulisty ;)
poprawiona wersja na pewno lepsza, ale ja na 1 nie widziałem zafarbu ;)
Co do chłopca w kwiatkach, to troche porojone, że u nas ludzie myślą, że jak chłopak w kwiatkach,
albo pobawi sie kiedy lalkami lub obejrzy jakąś barbie bajkę to z niego zaraz może jaki rowerowy kołowrotek urośnie.
BZDURA zakompleksionych i zacofanych.
Sam niedługo wzbogacę sie o chłopaka i nie wiem w takim razie co mam zrobić z córcią, która nie zrezygnuje ze swoich zainteresowań.
Chować jej nie będę... ;)
Bardzo dobre foto. Czym robione jeśli można - brak exifu...
CathyNoo
19-07-2012, 16:01
Czym robione jeśli można - brak exifu...
D300s + Sigma 85mm 1.4
Amadeusz
19-07-2012, 16:29
CathyNoo, jeśli chodzi o podejrzenia zielonego to stoję po Twojej stronie. Natomiast moim zdaniem tam jest za dużo żółtego czy beżowego (nie wiem dokładnie jak ten kolor mógłby się nazywać) i to w moim odczuciu nie wygląda dobrze. Spójrz też na ręce, wyraźniej to widać. No ale jeśli tak sobie zamierzyłaś to trudno :) Chłopczyk śliczny i ma bardzo ładne włoski. Nie obcinać bo wyłysieje ;)
CathyNoo
19-07-2012, 16:35
Ręce ma bardziej opalone,pewnie dlatego kolor wydaje się intensywniejszy.Najlepiej zrobię to zdjęcie w BW ;) :D
CathyNoo
19-07-2012, 17:01
No to na koniec jeszcze wersja BW :)
źródło (http://imageshack.us/a/img846/6765/bwmta.jpg)
psychopulse
19-07-2012, 17:11
Jak dla mnie bomba. B&W imo zupełnie nie potrzebne, kolorowa wersja o niebo lepsza. (Z zafarbem czy bez.)
ranbir kapoor
19-07-2012, 17:19
poprawnie ladne ale bez szalenstw
kwadrat przycinany z prostokata mnie nie przekonuje,brakuje zamkniecia kompozycji w calosc
dodatkowo to zdjecie mocno exponuje nijakosc bokehowa sigmy (to oczywiscie indywydualna sprawa)
Kasiu, jeśli chcesz, to podrzucę Ci gdzieś moją kolorową wersję tego obrazka, tylko daj cynk gdzie to wrzucić.
Co do konwersji B&W, to ... zła, brak plastyki, płasko i ... nudno.
mariuszmilkowski
19-07-2012, 19:49
Co do chłopca w kwiatkach, to troche porojone, że u nas ludzie myślą, że jak chłopak w kwiatkach,
albo pobawi sie kiedy lalkami lub obejrzy jakąś barbie bajkę to z niego zaraz może jaki rowerowy kołowrotek urośnie.
BZDURA zakompleksionych i zacofanych.
.
drogi matysie rozumiem że Twój komentarz odnosi się do mojego, bardzo bym Cię prosił abyś dokładnie przeczytał to co w nim napisałem i nie wysnuwał tak daleko idących wniosków a przede wszystkim bardzo ważył słowa które piszesz, ponieważ nie jestem ani zakompleksiony ani zacofany i przedewszystkim nie masz pojęcia o czym myślę. Autorka wystawiała już wcześniej fotografie swego szkraba w kwiatkach a moja opinia dotyczy tylko tego zdjęcia i nadal uważam że za dużo lukru w nim jest( bez rowerowych podtekstów) . Możesz się z moją opinią nie zgadzać ale mozna napisać to w kulturalny sposób.
Bardzo przepraszam autorkę za zaśmiecanie ale bardzo nie lubię kiedy doszukuje się różnych dziwnych rzeczy tam gdzie ich nie ma - pozdrawiam
a tak na marginesie to mój Mati bawi się lalkami i nie widzę w tym nic złego :)
LordRamzes
19-07-2012, 19:51
b ładnie , kompozycyjnie przemyślane jedynie ciut rozjaśniłbym i dodał kontrastu z ciekawości jakie szkiełko :)
CathyNoo
19-07-2012, 20:08
Kasiu, jeśli chcesz, to podrzucę Ci gdzieś moją kolorową wersję tego obrazka, tylko daj cynk gdzie to wrzucić
Można na maila
[email protected]
Bardzo przyjemne zdjęcie ;)
Podoba mi się ;)
Ładny synek ;)
pitbul60
20-07-2012, 08:00
Ogladalem w domu na lapku ,i tez mialem obiekcje co do koloru , teraz ogladam w pracy ,jest znacznie lepiej , zdjecie fajoskie i syn marzenie , a Ty jeszcze narzekasz ,ja mam corke i co mam zrobic :).Dawaj wiecej zawsze lubie popatrzec na Twoje zdjecia .Pozdr Piotr.
CathyNoo
20-07-2012, 10:12
Dzięki bardzo wszystkim za wizyty i opinie.Po przeczytaniu wszystkich stwierdzam,że jednak nie ma się co za dużo przejmować tylko robić swoje ;) :D
Pozdrawiam serdecznie :)