Zobacz pełną wersję : Backup zdjęć - dropbox?
Witam,
szukam pomysłu na backup dysku, na którym magazynuję zdjęcia, archiwum rośnie, strach o jego utratę również, pomyślałem, żeby kopie zdjęć wysłać w chmurę.
Z pozoru banalne, w szczegółach już mniej - szukam narzędzia, które:
pozwoli mi zachować strukturę katalogów taką jak na dysku wykona kopię tylko plików .jgp / na rawy szkoda mi w chmurze miejsca
z tego co widzę, w dropbox musiałbym robić to ręcznie, tzn tworzyć tam "moją" strukturę katalogów i ręcznie kopiować same jpgi,
może lepiej skorzystać np z Flickr ?
ma ktoś jakieś doświadczenia w tej materii ?
Z pozoru banalne, w szczegółach już mniej ....
Witam.
Tak samo może być jeśli zechcesz odzyskać te dane z chmury ;) będzie z pozoru banalne, w szczegółach już mniej ;).
Ja osobiście nie ufam na dzień dzisiejszy takim wynalazkom i stosuje metodę beckupu na zew. dyski. Jako softu używam darmowego Cobian beckup.
Pozdrawiam
Tomek
Ja robię tak.
1. Ręczna kopia na zewnętrzny dysk USB po każdej ważniejszej sesji (JEPG i RAW).
2. Coroczne zgrywanie na płyty DVD.
3. Automatyczna synchronizacja z drugim kompem przez Mesh.
4. Automatyczna synchronizacja wszystkich zdjęć w chmurze z Picasa (zdjęcia automatycznie zmniejszane do 2048 pikseli bez limitu zajętości).
5. Automatyczna synchronizacja bieżącego roku w chmurze przez Skydrive (w pełnej rozdzielczości, limit 25GB). Tu przydają się linki symboliczne.
Picasa każdy katalog wysyła osobno, ale domyślnie sortuje je wg daty (którą można ręcznie zmienić). Bardzo wygodna do udostępniania innym. Jak masz telefon z androidem, to automatycznie pokazuje się w galerii.
SkyDrive zachowuje strukturę katalogów. Uwaga. Skasowania zdjęcia w chmurze (np. przez www), skasuje je również na dysku.
Ja robię tak.
1. Ręczna kopia na zewnętrzny dysk USB po każdej ważniejszej sesji (JEPG i RAW).
2. Coroczne zgrywanie na płyty DVD.
3. Automatyczna synchronizacja z drugim kompem przez Mesh.
4. Automatyczna synchronizacja wszystkich zdjęć w chmurze z Picasa (zdjęcia automatycznie zmniejszane do 2048 pikseli bez limitu zajętości).
5. Automatyczna synchronizacja bieżącego roku w chmurze przez Skydrive (w pełnej rozdzielczości, limit 25GB). Tu przydają się linki symboliczne.
Picasa każdy katalog wysyła osobno, ale domyślnie sortuje je wg daty (którą można ręcznie zmienić). Bardzo wygodna do udostępniania innym. Jak masz telefon z androidem, to automatycznie pokazuje się w galerii.
SkyDrive zachowuje strukturę katalogów. Uwaga. Skasowania zdjęcia w chmurze (np. przez www), skasuje je również na dysku.
Pytanie odnośnie punktu 2 - ile płyt w takim razie zajmuje ci takie coroczne zgrywanie? Jakbym ja miał zgrywać roczny materiał (1 Tb) na płyty to miałbym ich co roku... 250 :D
Na DVD zgrywam tylko JPG. Dwie rocznie wystarczają. To jest tylko taki zapas na wszelki wypadek. Cały zbiór i tak mam w 3 kopiach na HDD.
Backup w chmurze też robię bardziej po to, żeby mieć dostęp do fotek w każdej chwili. Czy to z komórki czy przez www.
AndrzejMirek
17-07-2012, 12:25
Kup dyski zewnętrzne, np 500 GB kosztuje koło 250 zł a 1TB koło 400 zł. Zgrasz, schowasz i masz święty spokój.
https://www.crashplan.com/consumer/store.vtl
kupujesz crashplan+ unlimieted za 50 dolcow na rok, bez limitu pojemnosci
mam juz u nich 2 tera danych - uzywam drugi rok - traktuje to nie jako jedyny
backup ale jako dodatkowy backup za niewielkie pieniadze obok normalnego
archiwizowania na hdd
calosc chodzi bezproblemowo
ze struktura katalogow nie ma problemu, wszystko sie backupuje tak jak to masz na dysku - dodatkowa zaleta
jest ze crashplan nie usuwa skasowanych z kompa plikow, takze mozna sie cofnac w czasie do oporu w razie
potrzeby, wersje tez sa
dodatkowo w sofcie mozna sobie poustawiac tzw 'backup sety', czyli ze te i te katalogi backupuj mi raz na tydzien
i trzymaj wersje za ostatnie pol roku, a tamte w czasie rzeczywistym (po kazdej zmianie) i nigdy nie kasuj usunietych
itp itd
marszull
17-07-2012, 12:38
Kichu calkiem sensownie to wyglada jako dodatkowy backup
dzieki za linka
PS backupow nigdy za duzo :)
Dysk sieciowy 2TB (4TB Raid1) + dyski zewn. 0,5TB trzymane w banku (skrytka). Mieszkania / domy bywają okradane, pożary też się czasami zdarzają.
A pro pos, "Twardziele nie robią back-up'ow".
ale bank w tym samym miescie czy na drugim koncu polski ? :) powodzie tez sie zdarzaja :)
dlatego ja jestem zdania, ze do normalnej procedury backupowej - czyli np. wielokrotne kopie na dyskach i o trzymane w roznych miejscach - warto dorzucic chmure - jako jeszcze jeden backup "off-site"
tym bardziej, ze sa rozwiazania bez limitu danych i za niewielkie pieniadze
tak
tylko w skrytce zrobisz też baka aktów notarialnych, polis ubezpieczeniowych, wszelkiej maści precjozów a nawet certyfikatów :)
online nie za bardzo ...
jedyne co mnie przeraża to cena wynajęcia skrytek - cirka 400pln na rok to jednak sporo jest
Dokumenty kiedy powstają (umowy sprzedaży, akty notarialne, itd.) skanuję, po czym oryginały trafiają do skrytki, natomiast kopie pozostają w domu.
Wersje elektroniczne dokumentów (w tym skany) back-up'uję dokładnie tak samo jak inne pliki, tzn. dysk sieciowy + dyski zewnętrzne trzymane w skrytce bankowej (aktualizacja dysków w skrytce odbywa się nieregularnie, ale dość często). Bank jest co prawda w innym mieście, ale niedaleko mojej pracy.
Robię tak od lat i mam święty spokój. Widziałem mieszkanie po pożarze. Brałem też udział w przeszukiwaniu zgliszczy w poszukiwaniu polisy ubezpieczeniowej, itd.
ale bank w tym samym miescie czy na drugim koncu polski ? :) powodzie tez sie zdarzaja :)
Awarie chmur również się zdarzają - przypadek beyond
Także twoje rozwiązanie również nie ma 100% gwarancji ;)
chmura chmurze nie rowna...
Władca Pixeli
17-07-2012, 19:36
albo "Megaupload" :mrgreen:
zaden backup nie daja 100% gwarancji, ale np. 4 x hdd + chmura, zawsze daje daje jednak wieksza niz tylko 4 x hdd :)
i tak imho nalezy do tego pochodzic
Pytanie odnośnie punktu 2 - ile płyt w takim razie zajmuje ci takie coroczne zgrywanie? Jakbym ja miał zgrywać roczny materiał (1 Tb) na płyty to miałbym ich co roku... 250 :D
Panowie, mamy o wiele lepsze jakościowo płytki Blu-Ray do archiwizacji... 25 GB. Są też wersje droższe, 50 GB. Polecam płytki Panasonica. :)
RobertMiernik
17-07-2012, 22:09
Przede wszystki absolutnie odradzałbym darmowe serwery na główny backup czegokolwiek.
Pamiętajcie, że jeśli coś jest darmowe, to nie macie najmniejszej nawet gwarancji, że pomijając awarię, komuś się znudzi i zakończy świadczenie usługi po prostu.
Panowie, mamy o wiele lepsze jakościowo płytki Blu-Ray do archiwizacji... 25 GB. Są też wersje droższe, 50 GB. Polecam płytki Panasonica. :)
Tylko koszt płyt i nagrywarki jest mniej kolorowy, a jakość? To są płyty, za parę, góra 10, lat i tak będą z nich podstawki pod kawę, bo taką realnie mają trwałość płyty. Już pomijam to, że koszt za gigabajt jest korzystniejszy w przypadku dysków twardych ;)
Możecie mi napisać po co Wam te terabajty zdjęć?
Oczywiście oprócz potrzeby chomikowania, serio pytam.
Sam mam jakieś archiwum na jednym dysku zewnętrznym i sporadycznie do niego zaglądam. Czasem ktoś znajomy znajdzie jakiegoś fotosa na mojej stronie, który mu się podoba, to faktycznie potrzeba JPEGa pełnej wielkości, żeby sobie zrobił odbitkę. Pomijam, że od dwóch lat archiwum mi mało zajmuje, bo surowiznę trzymam w szufladzie.
ostatecznie kupilem konto pro na flickr a zdjecia sa zrzucone na dwoch zewnetrznych dyskach 2.5 (nefy/cr2 zostawilem tylko na jednym)
Panowie,
A czy ktos moze my wyjasnic lub link jak spiac 2 dyski zewnetrzne w raid (jeden kopia drugiego) i calosc przypiac przez USB?
Pytalem w sklepie ale oni mi pojechali z jakims serwerem przez WIFI za 1,5k + dyski i same ochy i achy.
Poniewaz potem sa roznego rodzaju przetasowania w katalogach na dysku hdd "macierzystym"- czy znacie jakis soft ktory przeszuka np partycje D na dysku hdd i porowna z dyskiem zewnetrzym pod wzgledem zgodnosci danych (struktura katalogow, ilosc plikow, nazwy itd.?) - takie zestawienie w 2 oknach.
Do porównania wystarczy Total Commander.
Polecam rozwiązania Synology (http://www.synology.com.pl/)
Apropos back-upu na dyski dvd czy to jest jeszcze wogule bezpieczne!? Na niektórych serwisach aż trąbią że dzisiejsze dyski-rom nie nadają się już prawie do niczego a na pewno do trzymania danych. Ponoć najlepsze dvd-romy po 2 latach większość nie nadają się do odczytu.
Może alternatywne dyski typu dvd-ram (http://www.cdrinfo.pl/slownik/dvd-ram-184) albo m-disk (http://forum.cdrinfo.pl/f28/m-disc-nosnik-majacy-przetrwac-1000-lat-89511/) z tym że nie tanie i czy ktoś zapewni 100% pewności!?
Oj chyba czeka mnie zakup 2 dysków 1TB i chowanie ich w różnych miejscach.
Jezeli chodzi o popularne plyty DVD, ktore mozna kupic w sklepach za dosc niska cene, to faktycznie ich trwalosc jest dosc "ograniczona". Oczywiscie jest to wynikiem wyscigu w obnizaniu cen i stosowaniu coraz gorszych materialow. Nie uzywalbym plyty DVD do backupow ktore maja przetrwac dluzej niz 2-4 lata - moim zdnaiem za duze ryzyko. Pierwsze DVD i sama technologia wytwarzania tych plyt ktora byla stosowana dawala conajmniej pareset lat wytrzymalosci wiec zapewne sa inne rodzaje dyskow optycznych ktore nadaja sie jako backup.
Trwalosc mechaniczna dyskow tez nie gwarantuje ze te backupy beda 100% bezpieczne. Czesto zrzucenie dysku z szafy przez przypadek moze akonczyc sie jego smiercia ( i koniecznoscia dosc drogiego odzyskiwania danych ).
https://www.crashplan.com/consumer/store.vtl
kupujesz crashplan+ unlimieted za 50 dolcow na rok, bez limitu pojemnosci
mam juz u nich 2 tera danych - uzywam drugi rok - traktuje to nie jako jedyny
backup ale jako dodatkowy backup za niewielkie pieniadze obok normalnego
archiwizowania na hdd ...
I to jest to, czego potrzebowałem do pełni szczęścia. Dzięki kichu :smile:
Wystartowalem z kopią na CrashPlan. Do zakończenia operacji pozostało 8,2...miesiąca.:twisted:
to sie mocno zmienia - po pierwsze jest na backupie masz jakies duplikaty czy fragmenty danych podobne do siebie, to nie beda uploadowane drugi raz - po drugie predkosc uploadu tez jest zmienna - aplikacja nie zajmuje calego pasma, kiedy wie ze cos robisz przy kompie (jest wszystko w opcjach) - u mnie upload waha sie od kilkuset kilobitow na sekunde jak komp jest zajety, a gdy siadam rano to widze ze upload lecial z predkoscia ok 2.5mbps
no i zalezy tez jakie masz lacze :) ja siedze na kablu w UPC - 30mbps download i cos miedzy 2 a 3 upload
to sie mocno zmienia - po pierwsze jest na backupie masz jakies duplikaty czy fragmenty danych podobne do siebie, to nie beda uploadowane drugi raz - po drugie predkosc uploadu tez jest zmienna - aplikacja nie zajmuje calego pasma, kiedy wie ze cos robisz przy kompie (jest wszystko w opcjach) - u mnie upload waha sie od kilkuset kilobitow na sekunde jak komp jest zajety, a gdy siadam rano to widze ze upload lecial z predkoscia ok 2.5mbps
no i zalezy tez jakie masz lacze :) ja siedze na kablu w UPC - 30mbps download i cos miedzy 2 a 3 upload
Archiwum jest "posprzątane". Natomiast jest tego ze 2,5T, a upload 1.0mbps. Komputer się nie męczy, zobaczymy czym to się skończy :mrgreen:. Jeszcze raz dzięki.
Natomiast jest tego ze 2,5T
Zaczynasz z wysokiego pułapu :lol: W tym tempie i przy tej ilosci danych to pol roku jak nic :)
Komputer się nie męczy
No nie do konca ;) Ciekawe ile Cie prad bedzie kosztowal ^^
Przechowywanie duzych ilosci danych w internecie bedzie mialo sens kiedy bdziemy mieli lacza 1Gbps i kiedy siec szkieletowa bedzie w stanie wytryzmac obciazenia ktore wygenerujemy przez to. Odczyt sekwencyjny Tradycyjnego HDD to zalozmy, 100MBps. czyli 8x szybciej niz mozemy przeslac te dane przez siec Fast Ethernet. Majac polaczenia 100/100Mbps maksymalna dostepna predkosc dysku mamy ok 12MBps w jedna strone. Jak dla mnie to nie jest do zaakceptowania w zadnej dzeidzinie.
Backupy najlepiej miec lokalnie - na kolejnych dyskach, albo na nosnikach tasmowych. Jezeli nie potrzebujemy miec mozliwosci dozyskania stanu z okrelsonego dnia, a jedynie dodajemy dane do backupu to ilosci potrzebnego miejsca nie sa problemem.
ja nagrywalam plyty CD i DVD w 2005-2007 r. ale potem to juz nie mialo sensu, zdjec przybywalo i plyt przybywalo..
zaczelam kupowac zewnetrzne dyski na USB, wiec oprocz kopi, zawsze na dwoch dyskach w komputerze, mam dodatkowo na 2 dyskach usb, w miedzy czasie myslalam zeby nagrywac tez na plyty blurey, ale nie mialam takiej potrzeby, skoro przerzucam na dodatkowe dyski na usb, a z tego co tu teraz czytam wszystkie plyty dvd czy blurey, to max na pare lat.. czy to oznacza, ze tych plyt juz byc moze nie bede mogla odczytac? w koncu mamy juz 2012 rok?
Tak wiec kopie moim zdaniem na 4 dyskach sa OK..
a z tym RAIDEM, to mnie kiedys ciekawilo, to trzeba miec dwa takie same dyski o takiej samej pojemnosci, zeby moc je spiac w raid?
Czy duze jest ryzyko, jak ktorys z dyskow padnie jesli chodzi o utrate danych z raida z dwoch takich podpietych dyskow?
ja zawsze jak przychodze do domu kopiuje na jeden dysk zdjecia, bo nie chce mi sie od razu na wszystkie pozostale, potem na drugi wewnetrzny i reszte jak mi sie przypomni co jakis czas, na usb.. :)
Władca Pixeli
20-10-2012, 04:00
Czy duze jest ryzyko, jak ktorys z dyskow padnie jesli chodzi o utrate danych z raida z dwoch takich podpietych dyskow?
W teorii wygląda to bardzo dobrze, gorzej z praktyką.
Kilka dni temu w takim
http://imageshack.us/a/img191/625/extnasblackarmornas440.png
źródło (http://imageshack.us/a/img191/625/extnasblackarmornas440.png)
"BlackArmor NAS 440 Network Storage Server" przestał działać jeden dysk.
Wszystkie dane były cały czas dostępne. Dziś dostałem od producenta nowy dysk na wymianę.
Po wyminie zaczął odbudowywać RAID i... stracił wszystkie dane.
Nie jest to pierwszy taki przypadek. Z innymi firmami jeszcze gorsza sytuacja.
A propos trwałości płyt BD-R
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/05468605photolongevitebdr-2.jpg
źródło (http://img.clubic.com/05468605-photo-longevite-bd-r.jpg)
Test pochodzi z raportu zamówionego na użytek Archives de France: http://www.archivesdefrance.culture.gouv.fr/static/6187
Taaa, jak dajesz takie przykłady to może dokładnie cytuj z nagłówkiem tabelki, płyty trzymali w tem. 80 stopni C i w wilgotności 80%, chyba to nie są normalne warunki przechowywania.
a z tym RAIDEM, to mnie kiedys ciekawilo, to trzeba miec dwa takie same dyski o takiej samej pojemnosci, zeby moc je spiac w raid?
RAID to nie zabezpieczenie danych, to zabezpieczenie ciaglego dostepu do danych. To 2 rozne rzeczy. RAID nie sluzy do backupu danych. Jedyny sluszny backup to backup offline wzgledem glownego systemu produkcyjnego.
Jezeli dane zostana uszkodzone przez szkodliwe oprogramowanie/ingerencje osob 3, to zostana uszkodzone dane na calej macierzy. Jezeli padnie 1 dysk ze wzgledu na blad sprzetowy, to w teorii 2 dysk pozostaje nietkniety i nadal dziala, co oznacza ze mozemy zaraz wlozyc kolejny dysk i macierz zostanie ( po pewnym czasie, odbudowywanie macierzy 12TB w RAID5 na dyskach SATA i predkosci obrotowej 7200rpm troche trwa xD ).
Nie nalezy jednak uzywac zadnej formy RAIDu ( mirror, 5,6,1+0, etc ) jako backupu, nawet w warunkach domowych.
"BlackArmor NAS 440 Network Storage Server" przestał działać jeden dysk.
Wszystkie dane były cały czas dostępne. Dziś dostałem od producenta nowy dysk na wymianę.
Wiecej bym nie kupil sprzetu takiego producenta w takim razie. Skoro ma bledy w kontrolerze to jest to bezuzyteczne urzadzenie.
Zgadza się :smile: Test polegał na "przyspieszanym starzeniu" i niektórzy "zmarli" dosyć szybko :mrgreen:
Dziś dostałem od producenta nowy dysk na wymianę.
Nie jest to pierwszy taki przypadek. Z innymi firmami jeszcze gorsza sytuacja.
Nie nalezy jednak uzywac zadnej formy RAIDu ( mirror, 5,6,1+0, etc ) jako backupu, nawet w warunkach domowych.
W takim razie nigdy, zadnego Raidu..
A do Wladca Pixeli, czy takie obudowy to sa tylko do raidu? Czy mozna tam podlaczyc pare dyskow i po prostu trzymac tam kopie danych?
A co myslicie o takim czyms na dyski? Czy lepiej po prostu miec pare dyskow wewnetrznych normalnie w komputerze?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/synology_diskstation_ds212j_nas_sata_2hd-2.jpg
źródło (http://fotos.pccomponentes.com/discos_duros/discos_duros_carcasas_de_red_nas/synology_diskstation_ds212j_nas_sata_2hd.jpg)
Nie koniecznie ta marka "Synology" bo sa rozne mniejsze, wieksze, na rozne pojemnosci dyskow.. jakie sa wasze opinie na ten temat?
(http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=763)
Problem z przechowywaniem danych polega na tym, że na początek trzeba ustalić priorytety, boć przeca nie wszystkie dane są jednakowo ważne i nie wszystkie powinny być w jednakowo sumienny sposób zabezpieczane.
Dlatego warto przeprowadzać surową selekcję i przechowywać na kilku nośnikach jedynie te dane, które uznamy za najcenniejsze.
Po takich zabiegach nie ostanie się zbyt wiele do zachowania, nawet u najpłodniejszych twórców. ;)
A jak przechowywać?
Np. ja, robię trzy kopie, z czego tylko jedna (na dyskach HDD), znajduje się w pracowni.
Druga, również na HDD, siedzi w bankowej skrytce, a trzecia na płytach DVD w jeszcze innym miejscu, więc właściwie można by rzec, że jeśli nie będzie atomowej zawieruchy, to powinno to jakiś czas pożyć. ;)
W takim razie nigdy, zadnego Raidu...
Zebym nie zostal zle zrozumiany, RAID to wazna rzecz w informatyce i wazny temat w przechowywaniu danych. Nie nalezy jednak tego uwazac za zabezpieczanie samch danych. Mirroring jest wygodny, JBOD czy RAID0 zwieksza dostepna przestrzen widziana logicznie jako calosc i zwieksza predkosc. Trzeba tylko wiedziec ktore narzedzia do czego sluza.
Chodzi Ci o NAS czy o obudowy do dyskow? Bo z tego co ja widze to mowimy tutaj o rozwiazaniach NAS. NAS oznacza praktycznie ciagla prace, jednoczesnie dyski przez wiekszosc czasu beda wstrzymane, wiec teoretycznie jest to rozwiazanie akceptowalne jezeli chodzi o backupy dla klienta domowego. W praktyce, dobrze miec conajmniej 1 kopie danych offline, jezeli nas na to stac. Czyli np tak jak kolega Johanan. Brakuje mi tylko kopii przyrostowych robionych na streamerach, moim zdaniem "trwalsze" niz hdd ;)
...
Brakuje mi tylko kopii przyrostowych robionych na streamerach, moim zdaniem "trwalsze" niz hdd ;)
Co jakiś czas dodaję do dysków pozostających w pracowni i wymieniam je na dyski przechowywane w banku.
I tak w kółko.
Zebym nie zostal zle zrozumiany, RAID to wazna rzecz w informatyce i wazny temat w przechowywaniu danych. Nie nalezy jednak tego uwazac za zabezpieczanie samch danych.
- wiem wiem, ze raid to wazna rzecz.. ale jakos w sumie stwierdzilam ze mi jednak to jest niepotrzebne.. no i te awarie jeszcze.. jednak nie bede sobie glowy tym zawracac raczej. Raid, nie jest dla kazdego, wlasnie.
Chodzi Ci o NAS czy o obudowy do dyskow? Bo z tego co ja widze to mowimy tutaj o rozwiazaniach NAS. NAS oznacza praktycznie ciagla prace, jednoczesnie dyski przez wiekszosc czasu beda wstrzymane, wiec teoretycznie jest to rozwiazanie akceptowalne jezeli chodzi o backupy dla klienta domowego. W praktyce, dobrze miec conajmniej 1 kopie danych offline, jezeli nas na to stac.
Wiesz co, o nic mi nie chodzi.. po prostu nie zaglebialam sie bardziej w to, co lepiej by pasowalo dla mnie czy NAS czy obudowa taka do dyskow.. Zaczelam czytac ten watek i zainteresowal mnie temat, a ze mam sporo gigabajtow zdjec, np. 100 gb prawie tylko od tych wakacji.. wiec sam widzisz ze gdzies to musze trzymac.. na razie to trzymam tak jak pisalam wyzej.. ale jak skonczy mi sie miejsce na jednym dysku wewnetrznym, to bede musiala cos pomyslec, o jakims rozwiazaniu, czy dokupic kolejny wewnetrzny, czy lepiej kolejny na USB, czy taka obudowe na dyski i tam trzymac kopie, czy moze taka obudowa na dyski, niczym sie nie rozni od obudowy z komputera?:) czy wlasnie NAS.. wydaje mi sie ze to co ja stosuje dyski wewnetrzne w stacjonarnym + dyski na USB, to jest to dla mnie w zupelnosci wystarczajace i jestem zadowolona..
ale ten NAS i obudowy na dyski jeszcze mnie zainteresowaly, w razie czego, na przyszlosc..
Do bckupu wiadomo potrzebuje je wlaczyc 1x/2x na tydzien i przegrac dane i wszystko. Dalej bedzie to wylaczone.
Władca Pixeli
21-10-2012, 04:57
W takim razie nigdy, zadnego Raidu..
A do Wladca Pixeli, czy takie obudowy to sa tylko do raidu? Czy mozna tam podlaczyc pare dyskow i po prostu trzymac tam kopie danych?
Ja pisałem, że się to czasami uszkadza i zabezpieczenia nie działają tak jak powinny a nie że nie powinno się tego stosować.
Jeżeli ktoś ma kopię wszystkich danych tylko na jednym takim systemie i wierzy w te zabezpieczenia to czasami można się bardzo rozczarować.
Tu masz przykład z serwerowni google.
http://m.ocdn.eu/_m/0160435ad10259e7673a49556c6855f3,12,1.jpg
źródło (http://m.ocdn.eu/_m/0160435ad10259e7673a49556c6855f3,12,1.jpg)
Uszkadza się wszystko, nawet najlepsze.
Wiele takich systemów jest opartych na tanich kontrolerach, sterowanych linuksem i dlatego czasem bywają niespodzianki. Dlatego zawsze wymagane są dodatkowe kopie.
Jeżeli kupisz taki sprzęt najwyższej jakości to cena niestety będzie powalająca na warunki domowe.
Kup 3 pojedyncze dyski USB różnych producentów i rób na wszystkich kopie zapasowe.
Bardzo pomocny do tego jest program Total Commander, który bardzo łatwo synchronizuje tylko nowe zbiory,
Kup 3 pojedyncze dyski USB różnych producentów i rób na wszystkich kopie zapasowe.
Nie, no nie potrzebuje, bo wlasnie tak robie kopie na dyskach wewnetrznych + USB i jest super, a czytam ten watek po to by sie dowiedziec czy istnieje moze jakies lepsze rozwiazanie w postaci np. tych skrzynek na dyski lub NAS..
Bo zaciekawily mnie te NAS
Przepraszam panowie że kotleta odrzeję ale pewne pytanie mam - jak wygląda trwałość kart CF ? Gdyby robić backup na kartach (mało zajmuje miejsca) CF to i cenowo nie jest źle ? Czy czegoś nie przewidziałem ?
Wybaczcie być może prozaiczne pytanie !
mateo912
06-11-2013, 12:57
Przepraszam panowie że kotleta odrzeję ale pewne pytanie mam - jak wygląda trwałość kart CF ? Gdyby robić backup na kartach (mało zajmuje miejsca) CF to i cenowo nie jest źle ? Czy czegoś nie przewidziałem ?
Wybaczcie być może prozaiczne pytanie !
poważnie chcesz robić backup na kartach cf? gdzie karta 32gb kosztuje ~ 150zł a za ~200 masz dysk 500 gb.
Być może to mało rozsądne z punktu widzenia profesjonalisty, ale gdy ja jako amator nie mam takiego przerobu (nie trzymam terabajtów) to zacząłem się zastanawiać. Kupić jedną kartę raz na rok w moim przypadku za 100 zł, która pomieści mi wszystko co zrobiłem w tym okresie czasu ?
Być może to mało rozsądne z punktu widzenia profesjonalisty, ale gdy ja jako amator nie mam takiego przerobu (nie trzymam terabajtów) to zacząłem się zastanawiać. Kupić jedną kartę raz na rok w moim przypadku za 100 zł, która pomieści mi wszystko co zrobiłem w tym okresie czasu ?
Dysk zewnętrzny, jak by nie kombinować, wyjdzie taniej.