Zobacz pełną wersję : Pojedyncze pyłki na matrycy...
Rybaspace
15-07-2012, 23:59
Tematów odnośnie czyszczenia matryc aparatów było sporo, słowo przejrzałem większość z nich i mniej więcej ogólna wiedza jest. Pytanie moje dotyczy bardziej szczegółu i doświadczeń kolegów forumowiczów. Chodzi o pojedyncze pyłki na matrycy. Takowe faktycznie się zdarzają, nie chodzi tu o całkowite zbrudzenie matrycy, które wymuszało by full czyszczenie. Chodzi o pojedyncze pyłki, które momentami przy duzym f są irytujące. Wiem, że kwestia jednej plamki na zdjęciu nie powinna być problemem, ale powiedzmy pytam o radę dla matrycowych purystów.
A więc jak takie pojedyncze pyłki usunąć.
Gruszką dmuchane, większość fajnie odpadła pozostał jeden denerwujący pyłek. Widać go nawet gdy po podniesieniu lustra spojrzy się na matrycę (filtr). Jeżeli dmuchanie nie pomaga, jak go usunąć?
Myślałem o szpatułkach rotin... ale czy wtedy trzeba przecierać całą powierzchnię, czy może tylko jakoś zebrać te pojedyncze pyłki, jeśli da się je namierzyć?
Proszę o jakieś rady, poza tymi oczywiście by się tym nie przejmować, tak rozkminiam to głównie dla własnego przekonania :), no i ewentualnie dla przyszłego czyszczenia, w końcu czasem obiektyw zmienić trzeba.
Dzięki za pomoc....
jacek.gold
16-07-2012, 00:13
są dwie rady na takie problemy
pierwsza:
kupić jasne szkło i nie przymykać
druga:
iść do specjalisty który leczy z manii prześladowczych
nie macie większych problemów niż pyłek na matrycy???!!!
Rybaspace
16-07-2012, 07:33
Specjalista by się pewnie przydał, ale taki leczący z manii - wkurzam się jak nie zrobię czegoś do końca... To bardziej taki problem. Gdyby jednak ktoś chciał się podzielić jakąś praktyczną refleksją na ten temat to milo :)
To sobie uświadom, że po usunięciu tego pyłku i straceniu kilku $ z kieszeni po tygodniu możesz mieć pyłek w całkiem innym miejscu. Nawet nie będziesz musiał zmieniać obiektywu, aby taki element pojawił się na matrycy. Chcesz się wyleczyć do końca? Kup aparat bez wymiennej optyki. Wtedy nie będziesz miał pyłków.
Przy zdjęciach makro każda plamka na matrycy wychodzi na zdjęciu w związku z tym staram się dbać o czystość matrycy. Używam szpatułek raz na kilka miesięcy, podobnych do tych http://allegro.pl/szpatulki-do-czyszczenia-matrycy-swab1-8-x-suche-i2435332121.html
Nasączam taką jedną płynem i wykonuję zabieg czyszczenia. Potem parę fotek na jakimś jednolitym tle dla sprawdzenia efektu i ewentualnie drobne poprawki.
Rybaspace
16-07-2012, 12:30
arti, czyszczenie tak od krawędzi do krawędzi ruchem jednostajnym, czy to nie ma znaczenia wielkiego?
Faktycznie pyłki przy wymiennej optyce to norma, dlatego fajnie mieć skuteczną metodę czyszczenia matrycy we własnym zakresie :)
Motorniczy
16-07-2012, 12:41
Jacek.gold byl pierwszy ale tez to musze powiedziec.. usiadz i zastanow sie do ktorego specjalisty powinienes sie udac ...
Co się człowieka czepiacie? Ma problem i trzeba mu pomóc, chociaż z drugiej strony jakbyś poświęcił chwilę i pogooglował to też nie ma problemu w odnalezieniu potrzebnych informacji. Ja Twój problem rozumiem, fotografuję często samoloty śmigłowe i tam problem syfów na matrycy jest dość uciążliwy :/ Rzuć okiem na to, kup potrzebne rzeczy i do boju :)
http://www.youtube.com/watch?v=jibYZZ9hF58
Rybaspace
16-07-2012, 20:15
larky ten film wygooglowałem, tak chciałem bardziej podpytać o praktycznie doświadczenia... no ale jak widać najlepszy do czyszczenia matrycy jest psycholog :)
Panowie buty też się czasem brudzą, co nie wpływa na jakość chodzenia, a jednak czyści się je czasami. Podobnie ze sprzętem. Umiejętność dobrego czyszczenia matrycy a opór związany z przejmowaniem się tym to dwie zupełnie różne rzeczy. Czy każdy kto czyści jakieś rzeczy jest nienormalny? Wątpię...
A co do pyłków czasami faktycznie denerwują, ale to już kwestia wrażliwości...
Tak czy siak dzięki za info :)
wasilewk
16-07-2012, 20:33
Ja mam takie coś:
http://www.youtube.com/watch?v=pAXQYTBktpM&feature=related
Ale jeszcze nie było potrzeby (serwis mnie 2 razy wyręczył - za darmo).
Pzdr.